Saturday, March 5, 2011

Long Update Bout Eishah..

Assalamualaikum...

Hari ni hari ke-4 saya menjaga anak yang masih belum pulih sepenuhnya..apa pun alhamdulillah...eishah nampak lebih sihat hari ni berbanding semalam..apa pun saya redha dengan ujian tuhan kali ini..inilah cabaran membesarkan anak-anak..sedikit sebanyak ianya banyak mendewasakan saya..petang semalam betul-betul menguji ketahanan mental dan fizikal saya..manakan tidak..tiba-tiba demam eishah naik walapun saat itu baru 2 jam saya bg makan ubat..mulanya saya perasan kaki eishah sejuk..dan pd ketika itu suhu eishah 38.6..x sampai 10 minit suhu badannya naik 39.3..ya Allah...saya sangat tak keruan saat itu..kebiasaanya masuk hari ke 3 demam eishah pasti kebah..kena kali ini lain pula jadinya..saya sendiri tidak pasti..akhirnya saya pujuk encik suami agar bawa saya dan eishah ke azzahrah specialist..

Setibanya kami di azzahrah..saya terus membuat pendaftaran dan disebabkan eishah demam panas..maka mereka segera merujuk saya ke bahagian kecemasan..di sini doc terus memeriksa eishah..ok..skrg suhu eishah dah 39.5..so doc masukkan ubat punggung sambil memeriksa eishah...tapi dh nama pun klinik harian..doc pun bukan pakar kanak-kanak..saya sedikit bengang di sini...awalnya saya bgtau dulu keadaan eishah..bila jumpe doc..last makan ubat,..apa doc ckp n apa yg saya agak??iaitu tonsil eishah maybe bengkak or merah sbb dia tanak telan air liur..dah bg info pun die buleh tanya saya pulak..doc bg ubat antibiotik apa?dah tentu la saya bg jawapan bengang kat die..baik u cek jer dlm rekod..semua ada dlm rekod anak saya..eii..geram!kenapa apakah ko tanya kat aku soklan gitu time2 cenggitu..time tu soklan mudah ko tanya kat aku pun aku x bleh jwb wehh sbb duk risau anak jer..haihhhhhhhh..tolonglahh..apa gune ader system komputer bagai kalo ko tanak tgk sendiri labu???den dah cek telinga..dia tanya lagi..ari tu doc ckp telinga mana yg infection..dah terang2 dia teropong telinga anak saya depan saya..x kan x nampak kot..adoii..part paling stress dia kata tekak anak saya ok..tp disebabkan x puas ati..saya dan encik suami baringkan eishah skali lagi dan suruh doc tu cek skali lagi..nahh...ambik ko..mmg tekak eishah merah...haihhh....bengangggggg!!!!

Ini sementara menunggu result darah...x lama tu doc panggil encik suami masuk bilik...rupanya result darah menunjukkan ada bakteria dlm darah eishah...slalunya normal 4..tapi eishah 20..tinggi okeh...so dia call doc pakar yg kami slalu jumpa..x lama tu doc nazim mai..tp saya x sempat ckp panjang dengan doc nazim sbb saya bawa eishah ke toilet..tapi yang pastinya doc akan buat line utk masukkan antibiotik...

Kucupan seorang ayah..

Time ni okla..ambik darah skali jer...

Time ni yg saya bengang..bengang sbb 2x jugak la dorang try nak buat line ni ha...ini kire ok 2 x..buatnya jd mcm syafiq 10x baru dpt..mau aku angkut jer anak aku balik...

Saya..encik suami dan aboh cuba tenangkan eishah..

Masih menangis..lambat jugak ler nurse ni nak dpt urat eishah kot..maklum ler kecit..saya tau kerja-kerja ni mmg rumit..cuba saya yg buat..harus failed..




Dan akhirnya siap..tapi hampeh...x masuk..penyudahnya..dorg try skali lagi..kali ni dengan bantuan doc klinik harian..tapi saya x sempat nak rakam gambar tu..sbb bateri kamera dah kong..yg pastinya setelah dua kali x berjaya..encik suami telah mengarahkan dorang supaya x payah ler nak buat lagi..bia pakar saja yg buat..time tu nampak muka encik suami mcm nak bertukar jd hulk kejap..penyudahnya..kami pulang ke rumah dan kembali semula ke klinik selepas magrib..masuk jer bilik pakar..kami terus dibawa ke emergency...doc nazim buat skali jer terus dapat..syukur alhamdulillah..x sanggup saya nak tgk eishah menahan kesakitan..selepas ni..setiap pagi dan malam saya kena berulang alik ke hopsital utk cucuk antibiotik eishah..sampai hari ahad je..isnin pagi kena jumpa doc pakar skali lagi..kalau semuanya ok...bleh la cabut mender alah tu...
Ini gambar terbaru eishah pagi ni...dengan tangan berbungkus...senyum pun tanak...

Ibu doakan eishah semoga cepat sembuh n sihat seperti sediakala..aminnnnnnnnnnnnnnnn




No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik