Monday, April 25, 2016

Jalan-Jalan 2016: Melaka Day 2

Assalamualaikum

Hari kedua di Melaka...pagi2 saya dan encik suami pening pk mana nak bawak budak2 pi makan ni...google2..yg ada semua jauh2...so takmo le amik risiko..sbb kami cadang nak patah balik hotel...dekat2 kul 12 baru nak check out..so..saya dan suami decide..jalan je laa mana yg kete ni nak bawak kami jalan..kang nampak kedai yg mcm ramai org..jom le kite singgah..


 Kedai Makan Kg. Jambatan Duyong

Jalan punye jalan..nampak laaa satu kedai makan dekat Kg Jambatan Duyong..mcm2 makanan ada..encik suami, Yusuf dan Amir Ashrof nak roti canai..Aeishah makan nasik lemak..saya makan lontong..Gambar lontong je yg saya ambik..tp mcm malas pulak nak tepek sini..hahaha..tapi apa yg salah buleh bgtau..roti canai mmg terbaik..garing...kuah pun sodap...lontong mmg terbaik sampaikan saya dpt makan sket je sebab si Yusuf sibuk makan skali..Nasik lemak aeishah kate sedap..sambal sedap...anak2 kate..ibu..lenkali kalo kite dtg Melaka lagi..kita dtg makan sini ye...baiklah anak-anak..lenkali kite repeat sini lagi...saya tanya akak yg kerja restoren ni..kedai ni nama apa?dia kata..x de nama.hadoiii...hurmm..lepas makan..pi hotel balik..pk nak buat ape lepas ni...


Masa dekat hotel saya bincang dengan encik suami...lepas ni nak pi mana..ikut tekak ni mmg nak pi makan asam pedas...pi beli kuih keria dan pekena coconut shake..tp kalo ikutkan perut..mmg dokleh nak masuk..sbb perut kenyang lagi..so pk punye pk..akhirnya kami sepakat..kite pi tapau dulu asam pedas...kalo mai Melaka x makan asam pedas...rugi woiiii...x dpt mencekik..tapau pun jadik le...kikikiki..pilihan tekak utk tapau asam pedas ialah di sini..sat nak tepek alamat..untuk rujukan kendian ari..

Asam Pedas Claypot Restoran Kota Laksamana
Address: 86, Jalan Laksamana 5, 75200 Melaka, Malaysia
 

Haaa....encik suami tapau..asam pedas ikan pari..sampai je rumah mmg gigih la saya masak nasik semata nak makan nge asam pedas ikan pari ni...mmg terbaik weii..sedak sedak sedaaakkkk

 

Lepas tapau asam pedas...kiteorg terus shot ke Limbongan..memula mcm..hurmm..ntah2 keria duk atas kuali lagi..x pun dorg tgh menggentel keria...tapi dah nak jadi rezki kami...sampai2 tu mmg stok keria tgh ada..panas2 lagi...seketul 50 sen...cer teka kami beli baper hengget..rm10 hengget weii..mmg tamak haloba..tp mmg elok je licin...satu plastik kami bedal dlm kete..satu plastik lagi bawak balik umah..takkan le ko nak mencekik sorg je..kasik laa org lain rasa skali...agak2 kalo nak try keria gula melaka..korg bleh terjah alamat kat bawah ni....kuih keria dia mmg sedappppp...

Kuih Keria Antarabangsa Hj Jalil
Jalan Limbongan,
75200 Melaka
012-6914026
Tutup setiap jumaat

 

Tada....gambar kuihkeria encik suami yg amik...urs truly pegang si Fawwaz..so susah sket nak amik gambo2 makanan ni...redho je laaahh....ade gambo pun kira untung sgt dah...dr x de gambo langsung..hahahaha

Berakhirla percutian pendek kami kali ni...ada masa..murah rezki..kite pi terjah tempat lain pulak okeh...till next entry...daaaaaa

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik