Thursday, July 2, 2020

Black Canyon IOI City Mall

Assalamualaikum

Setakat PKPP ni..dah 2 kali encik suami ajak aku lunch sini....menu ni la yg dia asik duk repeat 2 hari tu..sebelum ni aku pernah dtg sini dengan kawan-kawan..tapi tak pernah la pulak aku order nasi lauk-lauk ni..biasanya aku order lunch set..mcm nasi goreng skali dengan air ke...tapi kali ni menu encik suami yg pilih..katanya ada benda yg dia suka nak suruh aku rasa..soo...letss jommsssss

Black Canyon Malaysia - Coffee Shop - Kuala Lumpur, Malaysia - 5 ...

Black Canyon


BC Iced Coffee

Air kita order satu je ye...satu cawan ni pun dah cukup besar share dua orang..harga satu cawan ni dalam RM11.24..bg aku rasa coffee dia okla...x terlalu kuat coffee dia..aku bukan penggemar coffee...dan aku x boleh minum coffee yg terlalu kuat...pening nanti..tapi air ni rasa coffee dia just nice...korang kena try..



Mango salad..dalam bahasa mudah dia..kerabu mangga laa..bhahaha..kerabu mangga dia lain dr chicken rice shop..nampak x kacang gajus dia..bersepah kan....dapp dapp dapp...harga sepinggan kerabu mangga ialah 10.27..


Omellete Minced Chicken

Yang ni serious sedap weii..aku x tipu...ye aku tau..mesti korang kata elehh..takat telur dadar pun nak order ke..kat rumah pun bleh bikin..ye..mmg bleh bikin..tapi telur dadar ni bukan kaleng-kaleng weiii....telur dadar ni ada ayam dan sebagainya kat dalam..mmg sedap dan mengenyangkan laa bila ko gu kan dgn nasi...harga sepinggan omellete minced chicken ni ialah rm 9.91.


Chicken Green Curry

Finally...ini rupanya yg encik suami nak aku rasa...katanya 1st time dia makan...sedapppnya...tu yang gigih dia angkut aku mai sini semata nak ajak makan ni...Harga semangkuk chicken green curry ni ialah RM13.11. Kuah dia kaler hijau sket...dekat dlm ada potongan kecil ayam dan terung kecik2 tu..nak kata pedas sgt x de laa terlalu pedas..pedas-pedas manja je laahh...aku pernah rasa green curry Absalute Thai..tak bleh beat laaa green curry Black Canyon sbb Absalute Thai punye green curry mcm kurma ayam dan pedasss..huhuhu..

Kalau korang tanya aku sedap ke tak Black Canyon ni..aku x boleh la nak komen kata semua sedap..sbb aku x pernah rasa semua menu..tapi kalo korang tanya aku sedap ke x menu yg aku order ni..bg aku sedap dan portion dia pun cukup utk 2 org makan..Eh lupa nak bgtau..nasi dia sepinggan RM4.16..memula nasi sampai aku mcm biar betul...sketnya nasi...tapi bila dah makan sebenarnya cukup je...bhahaha..klaaa..till next entry...tata...



Monday, June 22, 2020

Ole Ole Bali IOI City Mall Putrajaya

Assalamualaikum

Hari tu masa aku makan dekat MR TUK TUK..ramai yg teka kitaorg gi makan dekat Ole Ole Bali...dah org sebut Ole-Ole Bali..maka aku dan encik suami pun gigihkan diri laa terjah jugak gi Ole-Ole Bali...maklumlaa..dekat dgn ofis aku jugak kan...selama ni asik duk lalu lalang x pernah nak try..mohlee kita try skali..kot ok kena dgn selera tekak..bleh repeat lagi..


G28 & 29, IOI City Mall, Lebuh IRC Resort City, 62502 Putrajaya Sepang, Malaysia IOI City Mall, 62502 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya
03-8953 8867


Suasana dalam restoran nyaman je...malap2 gitu haaa...




Hurmm..dah elok kiteorg order baruuu nampak set yg ni haaa..utk 2 org...encik suami kata..x pe...lps ni kita repeat lagi..😋😋😋😋😋😋

 
Jus Mango

Jus mango dia mmg padu gila weiii..sangat-sangat sedap...Harga untuk segelas jus mango ni ialah RM13


Set Nasi Campur

Combination of Balinese Grilled Lemongrass Prawns, Squid, Fish, choice of Beef or Chicken Rendang and Sate Lilit, served with Lawar Kacang (Beans Salad), Rempeyek (Anchovy Cracker), Sambel Terasi and Sambel Matah.

Kiteorg order set ni..mmg puas hati la..masa mula2 order tu..aku tanya jugak waitress tu...utk sorg makan ke 2 org makan ni..dia kata biasanya sorg..nak share pun boleh...so kitaorg share je laa..just tambah satu nasi putih lagi..nasib baik laaa order satu set je weeiii...segala mak neka binatang ada dlm tu weii..complete set...portion dia bg aku sesuai utk 2 org la..ko just tambah nasi je...dia punya sotong lembuiiiittt..sotong tu bia bakar..mmg sedapp laaa...ikan dan udang pun sama jugak..bakar..tang ayam...dia kata rendang ayam kan...aku pun tatau betul ke x rendang masak gitu..tapi ayam dia pun sumpah sedakkkk weiiii...cuma tang sambal dia tu..sket benauu dia kasi sambal tu...yg ko nampak mcm sate tu...rasa dia mcm solok nasik kerabu tu...itu pun sedakkkkkk jugakkk..pendek kata apa yg ada atas bakul tu licin kiteorg kerjakan..bhahaha..utk satu set ni harganya ialah RM39..kalau korang tanya aku..berbaloi ke..bg aku mmg berbaloi..berbaloi laa bayar sbb makanan dia mmg sedapp...mmg kena repeat lagi lps ni..cuma bab menunggu ko kena sabo sket laaa ye..lambat sket servis nya..lps ni buleh la pi repeat lagi test try menu lain pulak...agak-agak korang x pernah terjah lagi sini...sila la terjah..mmg berbaloi-baloi laaa...klaa..till next entry...tata...

Friday, June 19, 2020

Mr Tuk Tuk IOI City Mall Putrajaya

Assalamualaikum

Sejak PKPP ni...dah bebas sket kan...so aku selalu la jugak keluar lunch dgn encik suami..sape je pun kawan aku kat ofis ni..dia je laaa kot..bhahaha..disebabkan banyak sgt SOP..kitaorg ambik keputusan cari makan kat IOI je la...sbb dkt dgn ofis aku..bkn x mo try kedai2 luar ni haa..tapi aku takut ramai..end up ko makan angin..kalau dlm IOI tu at least byk jugak ko buleh terjah kalau org ramai kat tempat ko nak makan tu kan...kali ni kiteorg try test makan kat MR TUK TUK...sbb apa..sbb adik aku kate sedak...so meh kite try...



Bila masuk kedai ni..aku tatau nak makan apa..maklum la..sbb 1st time kan..tapi bila tgk menu..perghhhh...byk jugak yg menarik..especially yg set punya laaaa...berbaloi dan padan dgn harga laa bg aku..penyudahnya kami order 👇👇👇👇👇


 Set 4
Ini set yg encik suami pilih..nasi putih dan beberapa jenis lauk antaranya green curry chicken, sotong masak apa ntah..aku dah lupa dan ada toufu telur..Harga utk satu set ni ialah RM19.80.. Set ni datang skali dgn air..air ikut hari ye...kebetulan hari kami pi tu air mango..nyummssss dapp...komen aku..portion dia mmg ok sgt laa...dgn lauk bagai...sedap pun sedappp weiii..lecen laaa kiteorg makan..bhahaha


Set 2

Yg ni set yg aku pilih...sbb aku dah pernah makan pineapple fried rice Absalute Thai..so aku nak try kat sini punya sedap x..set ni dtg dgn ayam masak pandan erk..yg bungkus dlm daun tu..aku dah lupa dah...lps tu ikan fillet tu..sweet sour kot..ada rasa manis2 dan kerabu mangga..komen aku..portion dia pun kira ok sbb dtg dgn byk side dish kan..ayam pandan dia sedakk weii..sib baik bg 2 ketul..fillet tu bg aku biasa2 je laa..mayb sbb aku bkn penggemar masakan gitu kot..kerabu mangga pun okla...mcm chicken rice shop tu...nasi dia x bleh beat Absalute Thai la...x berapa rasa pineapple sagt..huhuhu...jujur aku komen weii...tapi harga dia mmg ok sgt2 compare to Absalute Thai laa...sbb ada side dish n air skali..

Kla...setakat ni je review aku...korg bleh la try test kot kena dgn selera korang kan..kla...till next entry..tata..

Thursday, June 18, 2020

Resepi Kerabu Sotong Simple

Assalamualaikum

Hari ni nak share reseipi kerabu sotong..simple je tapi sedapp...asik buat kerabu telur masin je..nak jugak buat kerabu berasaskan seafood pulak...jom tgk bahan apa yg diperlukan utk buat kerabu sotong..


Kerabu Sotong

Bahan-bahan:
✔️Sotong (potong dan rebus dlm 5 minit)
✔️Bawang besar (potong nipis)
✔️Tomato (potong dadu)
✔️Daun ketumbar (cincang halus)
✔️Cili padi (potong halus)
✔️2 biji limau nipis (ambil air perahan limau)
✔️Serai (potong halus)
✔️Gula 2 sudu besar
✔️Garam 1 sudu kecil
✔️Sos ikan 3 sudu besar

Cara-cara:
✔️Toskan sotong dan gaul dgn semua bahan.SETLE.

Till next entry and selamat mencuba..

Thursday, June 11, 2020

Absolute Thai @ IOI City Mall


Assalamualaikum

Aku x pernah try makan dekat Absolute Thai Restoren ni..slalu kalau gi IOI tu pun just lalu lalang gitu je...tak pernah rasa nak try test..tapi bila duk opis..mala kluo cari makanan...tetibe boleh pulak rasa nak try..huhu..




Tadaaaa......kemain packaging kan...siap paper bag bagai..sesuai laa dgn harga dia..miahahaha


Aku order Pineapple Fried Rice with Prawns
Satu bekas ni harga dlm RM17++

 
Closed up sket...1st time aku order aku siap noted kat situ...extra spicy wei..hambik..mmg pedas namattteyyyy tapi sumpah sedapppppppp...bg aku cukup rasa laaa...mmg nenas pun x kedekut...siap ada udang dlm 4 ekor..and ada taburan kacang gajus di situ..mmg x salah laa aku order nasik ni..mmg kena dgn anak tekak aku..portion pun x kedekut...banyak..2nd time aku order...aku buang extra tu..just tulis spicy...pedas la jugak..tapi x pedas mcm sblm ni laa...sampai kluo air idung n mata time makan ari tu..bhahaha..3rd time order aku x noted ape..mmg x pedas lgsg..x sedap laa pulak..so lps ni dah tauu..nak order kena noted situ...spicy je...huhuhu..kla...tu je laa komen aku..sbb aku just try satu menu ni je...maybe next time bleh order mender lain..kla...till next entry..tata

Wednesday, June 10, 2020

Resepi Seri Kaya Mama

Assalamualaikum

Ini antara kuih yg aku punya la teringin nak makan masa puasa hari tu...slalunya mama mmg akan buat laa kuih ni time puasa...tapi disebabkan mama aku terkandas x boleh balik rumah sbb PKP...nak tanak aku kena laaa cuba buat sendiri...gigih laa aku kol mama tanya cemana nak buat...jom kita tgk bahan-bahan apa yg diperlukan utk buat kuih ni..


Bahan-bahan:
✔️10 biji telur
✔️Santan (Sama byk dgn telur)
✔️Nisan (cairkan)
✔️Garam
✔️Daun Pandan

Cara:

-10 biji telur (pukul-pukul manja gitu)
-Nisan (gula melaka- cairkan atas dapur)
- Gaulkan nisan yang dah dicairkan dgn santan sampai sebati
-Masukkan telur ke dalam santan dan nisan yg dah gaul sebati td
-Masukkan sedikit garam
-Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 45 minit
SETTLE

kla...till next entry and selamat mencuba

Tuesday, June 9, 2020

Resepi Ayam 3 Budak Gemok

Assalamualaikum

1st time aku makan ayam budak gemok ni time aku order dr foodpanda...sedap jugak rasa ayam masak gini...gigih laa aku google resepi sbb budak-budak pun suka makan ayam ni...so simpan la resepi ni for future reference..kot korg pun nak try test buat..bleh laaa refer sini...


Bahan-bahan:

-Ayam (gaul garam n kunyit- nak lg sedap letak serbuk kari daging sket)
-Daun kari
-Bawang merah
-Bawang putih
-Halia
-Cili padi
-Sos tiram
-Kicap

Cara-cara:

-Goreng ayam
-Tumbuk bwg putih,bwg merah,halia dan cili padi.
-Tumis bahan yg ditumbuk td bersama daun kari
-Masukkan beberapa sudu sos tiram
-Masukkan beberapa sudu kicap
-Tambah garam dan gula ikut kesesuaian

Kla...till next entry and selamat mencuba 😀😀

Friday, June 5, 2020

Indobowl Resto ioi City Mall

Assalamualaikum

Time-time PKP hari tu...bosan jugak asik makan masakan sendiri..Penyudahnya bila tanya budak-budak...dorg request ni...dah lama encik suami ajak makan sini...tapi x sempat nak pi dah PKP pulak...nak tanak order je la dr abg GRAB....




Indomie Original Sambal Hijau
RM8.37

Kalau korang tanya cemana rasa...sama je mcm makan meggi bungkus tu...cuma ada telur nge sambal hijau je laaaa...Cuma harga jadi berganda dari meggi bungkus tu...kuikuikui

 
Indomie Original Sambal
RM8.37

Ini pun sama jugak...cuma sambal je kaler merah..rasa semua sama je...


Indomie Seafood Goreng (Sotong & Udang)
18.97

Yang ni nampak spesel sket sbb ada 2 binatang kat situ..rasa tetap sama mcm meggi bungkus indomie tu...cumanya pedas sbb ada sambal..tu je laaa

Nasihat aku...kalau nak try makan sini..ko makan laa mender lain selain meggi..takat meggi..kat rumah aku pun bleh tolong masakkan..lagi special dr ni pun buleh...huhuhu..klaa...till next entry..tata...

Thursday, June 4, 2020

Ayam goreng berempah versi sempoi

Assalamualaikum

Hari ni nak share resepi ayam goreng berempah..1st time buat...tapi bg aku menjadi laaa...jom kita tgk apa bahan-bahan yg diperlukan utk buat ayam berempah...senang je rupanya..ingatkan susah benauu.. bhahahaha


Bahan-bahan:
Ayam
4 ulas bawanga merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
Satu biji telur
Garam
Daun kari

Cara-cara:
1. Kisar bawang merah,bawang putih, halia,lengkuas dan serai
2. Masukkan serbuk cili,serbuk jintan manis,serbuk ketumbar dan serbuk kari daging.  (gaul rata)
3. Masukkan tepung jagung dan tepung beras (gaul)
4. Pecahkan sebiji telur (gaul)
5. Perapkan ayam utk seketika (lagi lama lagi bagus)
5. Goreng ayam (taburkan daun kari masa tgh goreng ayam)

Kla....till next entry..selamat mencuba..

Friday, January 31, 2020

Zenith Putrajaya Hotel

Assalamualaikum

Aku dah lama teringin nak check in sini...salah satunya adalah sbb view yg cantik..so birthday Amir Ashrof hari tu aku booked satu bilik dekat hotel ni..Mcm biasa laaa...hotel ni tiap kali ko riki harga..harga dia asik la mahal..so aku terpaksa menggunakan segala skills dan voucher yg ada..end up dpt laa harga rm217 per night for signature lake view twin room...nan hadoo breakfast ye..so jgn tanya aku..breakfast sini ok ke tak..sbb aku x ambik skali breakfast..




Nombor bilik kiteorg...i ollsss mintak duduk high level..skali dpt level 2...mayb sbb encik suami mintak smoking room..maybe smoking room level ni je kot...haihh..redho je lahhhhh..


Bilik dia luas...and paling penting..view sangat-sangat cantik..





Dari tingkap tu korang akan dapat tgk view ni...channntssssss gillleesssssss..


Toilet asing-asing ye...yg nak mandi sila masuk yg belah kanan..yg nak melabur asb buleh laa ke kiri...tepi pintu masuk ada sinki...ko gosok laa gigi kat situ sebelum mandi..bhahahaha..satu je yg x syiok...toilet tak bleh kunci weii...so tiap kali nak mandi ke buang hajat ke..aku mmg sound awal2..aku haramkan sesapa jejak kaki kawasan tu...miahahaha


Kot nak berkubang dlm bath tab...sila la turunkan blind tu...kalo x de blind..x bleh imagine cemana aku nak mandi..konfem x mandi laa jawabnye..wakakaka



Ok..jom kita naik tingkat 13..kat sini ada sky bar and swimming pool..


Ok..yg ni best...tadaaa....sky bar...dekat atas ni view dia mmg lawa sgt2...kot kalo ada bajet lebih korang bleh la lepak skybar sambil layan view cantik...harga dkt skybar niii mahal sket laaaaa..


Nah menu...sila laa pilih...jgn lupa standby pitih lebey sket...huhuhu


Suasana dlm ni pun syiok je..maklumla...tingkat 13 kannn..


Satu putrajaya ni kot ko buleh nampak..


Sebelah sky bar ialah swimming pool..anak-anak aku dah menggelupur tgk swimming pool..x sabau nak berendam..tapi sbb tgkt atas kan..so air dia mmg sejuk tahap dewa laaa







Cantik kan...siap boleh nampak masjid putrajaya..


Yg nak g gym time tgh holiday pun buleh je...gym satu level dgn sky bar..sambil kayuh beskal dlm gym bleh la layan view cantik kan..

Setakat ni itu je yg aku boleh review..maklum laa..aku g dgn budak kan..so x bleh nak round semua port..kalau korang tanya hotel ni best ke x..mmg best an definitely aku akan dtg lagi...kla...till next entry..tata..

Thursday, January 30, 2020

Restoran Sate 7 Pagi

Assalamualaikum

Last week aku ada bengkel di main library..so dapat la keluar lunch dengan kawan-kawan..biasanya aku mmg makan sorg je la..sbb dekat cawangan tu sape je yg ada pun..huhuhu..sadis kan...soobbbssss....kali ni kawan-kawan bawak makan sini...aku mmg x pernah jejak kaki lagi laa..ni baru 1st time sampai sini..

 lokasi1

Alamat : 3244 Jalan 18/37, Taman Sri Serdang, 43300 Seri Kembangan, Selangor  
No Phone: 03-95447090/012-2119490
Email:admin@sate7pagi.com
Facebook: sate7pagi
Instagram: sate7pagi 

Sebelum masuk aku dah bising kat dorang dah..nak makan apa...tapi si pinas kata toksah pening kak..nanti tgk je menu dia...skali masuk...aah laa..menu ye x de la complicated beno..sebab x byk pun pilihan makanan..wakaka..tapi pilihan makanan dia tu rare..ko rasa mcm nak try semua..huhuhu..


Aku order ni Lontong Kering Geylang..masa dekat kaunter nak order tu...hati ni punya laa berbelah bagi...nak order nasi ke lontong...sebab dua-dua nampak tempting..(sambil lap air liur..bhahaha)...masa kitaorg sampai tu sate dah sold out...lontong special pun sama jugak..sold out..penyudah aku order yg ni...tapi pilihan aku mmg TEPAT laa...lontong kering ni sangat-sangat sedap...ada letak sambal sotong, sambal kelapa tu..sambal paru dan begedil...eh lupa...sambal tempe tu pun ada...nyum nyum nyumm...sumpah sedapp...korang kena try...


Kali kedua aku mai sini...weekend kan..hambekkk..sket punya panjang ko kena beratur weii...tapi yg heaven nye mcm-mcm makanan ada..kuih pun ada..


Encik suami order ni.. Nasi beriyani arang kambing..sedap...tapi mcm biasa laa....kalau nasi beriyani johor ni kuah dia kan mcm manis-manis sket kan..so kalau nak habiskan sepinggan ni sorg diri..mcm muak sket laa...huhuhu...


Sate dia sedappp...ni aku order satu set..ada sate ayam dan daging dlm 10 btg kot...comey2 je size sate dia..kuah kacang dia pun sodapp..


Dah nampak kuih koci pulak...ambik laa 3 ketul..yg ni pun sedapp...comel je size dia..skali ngapp je..


Pantang aku nampak kuih lopes...tapi x bleh beat kuih lopes yg mak mentua kakak aku buat laa...huhu..tapi kalo dah teringin..boleh laaaaaa...Selain dari menu yg aku order ni...ada lagi menu lain korg bleh order..jap aku tepek kat bawah..

nasilemakayamrempah

NASI LEMAK AYAM BEREMPAH

slide1

SATE AYAM / DAGING

meerebus

MEE REBUS / MEE JAWA

lontong

LONTONG KERING GEYLANG

lontongspesial

LONTONG SPECIAL

soto

SOTO

nasiayamarang

NASI ARANG AYAM

Nampak tempting semua menu dia kann..huhuhu..apa tunggu lagi..alamat aku dah tepek...si laa waze and try test...kla..till next entry..tata..