Thursday, August 29, 2019

Ayam goreng 3x pedas mcdonald

Assalamualaikum

Sana sini orang duk bercakap pasal ayam goreng mcdonald 3x pedas ni...mcm biasa..anak aku pun mula la zikir kat telinga aku ni hari-hari..ibu nak ayam goreng pedas giller mekdi..hari-hari zikir yg sama...kebetulan encik suami free..ajak aku lunch date..sebelum anak-anak try...kita kasi try dulu..kot la betul pedas namatteyy kan...kalo betul pedas namattey...takyah le beli utk budak-budak jawabnya..


Tadaaaa.....ni kali kedua beli ayam 3x pedas lepas 1st trial dgn encik suami hari tu...sbb budak-budak nak jugak rasa..so kita tunaikan laa hajat mereka ye..komen aku?kalo yg dah biasa makan pedas..pedas 3x ni celah gigi dorg je laa...kalo tanya aku..mmg pedas...kulit dia tu yg pedas...memula makan mmg tak rasa sgt...tp slowly rasa pedas tu dtg..pijar bibir ni haaa....effect selepas 2 3 jam makan..ko rasa mcm berapi je perut ko..aku lagi prefer yg biasa laa....yg ni kalo org gastrik makan..mmg cari penyakit namanya..lagi satu masa makan..sila la standby air kat sebelah..kot tersedak..bleh membawa maut..bhahahaa...kla...till next entry..tata..

Tuesday, August 27, 2019

Big Tas'Tea Reko Sentral Kajang

Assalamualaikum

Weekend baru ni saja aku ajak encik suami try test makan satu kedai baru..kalau tgk dr FB..menarik laa...tu yg membuak-buak rasa nak pi try test tu..yg sebenarnya hari Jumaat malam tu kitaorg dah pi..skali full house weii..makanya makan angin la kami malam tu...frust betul la...tu yg penyudahnya encik suami ajak pi ahad petang..gigih la kami pi..skali lalu..alamak..mcm penuh je..tapi aku gigih jugak suruh encik suami stop..semata nak tgk ada meja ke takde...skali hado..mmg rezeki lahhh..


Big Tas'Tea Reko Sentral Kajang
18, Jalan Reko Sentral 8, Seksyen 2, 43000 Kajang
3.30 pm -11.30 pm
 019-456 4234

Korang pernah x sampai Downtown Jalan Reko...kedai ni dekat-dekat area Downtown Jalan Reko tu le...kalo penah sampai downtown...konfem korang mmg x kan sesat barat...tapi skrg susah dah nak sesat..sbb abg WAZE kan hado...apa ada hal..


Tada...ni salah satu punca jugak la kenapa beria nak mai sini..sbb anak dara aku kan sejenis yg suka try milk tea yg hado pearl tu..apa ke orang panggil..boba ke apa ntah...so boleh la try sini sambil-sambil tgk harga skali..bhahahaha


haihh...mmg penuh gilla dengan orang..korang bayangkan..masa kitaorg tgh tunggu makanan..ramai lagi yg tengah duk menunggu meja kosong...haihhh..satu je la yg aku perasan..time ambik order mcm kelam kabut sket...mcm dorg tatau sapa yg belum abik order etc..aku pun tatau la kot tak cukup org ke apa kan..tapi kedai ni baru bukak dlm bulan ni jugak laa...tak cukup pekerja la kot..tapi dah sbb masa sampai tu aku mcm blur-blur ubi..ni order sendiri ke apa kan...sbb yg tukang ambik order pun buat tatau..so aku buat mcm umah aku je la..selambe kodok pi ambik menu..pi ambik pensil..kertas dan sebagainya..sampaila ada sorg pekerja dia dtg tanya dah order belum..baru la aku tanya..ni dah siap tulis nak kena anto kat cashier bayar terus ke cemana kan..baru la dia kabo..bg kat dia je..huhuhu..yg ni mmg dorg kena improve la..sbb aku mcm ada jugak la nampak org mcm dah bising duk tunggu lama tapi order tak sampai-sampai kan..haihhh

Di sinun ialah cashier....yg sebenor bukan nak tunjuk sgt cashier tu..nak tunjuk sebelah cashier ada satu chiller yg dipenuhi dengan kek..nyesal pulak aku x try test kek..sbb nampak ramai jugak yg makan kek..siap tapau kek pun ada..time menunggu tapau boba anak dara..aku tgk byk kek-kek baru dia top up..hisshhhh...kena try la pasni..


Belek menu skek..


Western food..nasi kukus pun ada jugak..tapi aku lupa nak ambik gambo..masa duk tunggu makanan...aku skodeng jugak org sekeliling makan apa..ramai jugak yg order nasi kukus..sedap kot..huhuhu



Kalau nak ambik yg makan ramai-ramai pun bleh..mcm platters gitu...aku ambik jugak satu set..kang tgk gambo kat bawah ye..


Spicy korean chicken pun hado..tapi mcm biasa..aku x try test..air dia mmg byk yg menarik..tapi sbb aku x berapa paham sgt konsep-konsep pearl la boba laaa...penyudah ntah apa-apa aku order pun aku tatau..


 Ice blended pun hado..with reasonable price yoowwww


tadaaa....anak dara order chicken chop..ada ayam..fries yg ditabur dengan chilli powder dan coleslaw..yg ni aku x sempat rasa..tapi anak aku ckp sedap...ayam dia mcm ayam kfc gituuu...yg ni selamat licin dengan jayanya..cuma anak aku komen..gravy sket sgt..bleh la kot lebihkan gravy lepas ni ye..harga satu pinggan ialah RM12.80..


Ini air yg anak aku order..milk tea caramel (Black pearl)..size XL weii...satu glas besar ni RM9.50..aku kan ramai anak..so sap-sap soi je licin air ni budak-budak kerjakan..huhuhu..komen jujur aku..beshe-beshe jeeeeee...


Haaaa..yg ini abg Yusuf yg order..Spaghetti Seafood Aglio Olio..ini pun aku x sempat rasa jugak...encik suami sempat..abg Yusuf kata pedas...so sket je la dia makan..encik suami kata pedas sbb dia tabur dgn chilli flakes..rasa ok la..katanya x bleh beat aglio olio WADIHANA..satu pingan harganya rm11.80..


Jeng jeng jeng...ini la dia yg aku ckp td..sesuai la makan ramai-ramai..nama set ni Set jumbo A...ada ayam ala-ala keny rogers..ayam dia sedap..lembut dan juicy gitu..ada gravy sket..meatball ala ikea pun ada jugak..aku syak meatball ni dia grill..carbonara dia sedap...creamy gitu..ada mushroom and ham..portion carbonara byk..x mampu aku nak habiskan..selain dari carbonara..ada spaghetti bolognese...spaghetti ni pun sedap..licin Amir Ashrof makan..portion pun byk mcm carbonara..last but not least..fries yg ditabur dgn chilli powder dan sedikit sayur (karot dan brokoli). Bagi aku..kalo takat nak makan 2 3 org..berbaloi sgt ambik set ni..portion banyak..selain tu korg bleh rasa semua laa..kira mcm 4 in 1 gitu..sbb mcm2 hado kan..harga satu set ni ialah rm39.80..


Aku tatau apa nama air ni..tapi air ni didatangkan sekali dgn set jumbo kat atas tu...tapi sumpah air ni sedap weii..biasanya kalau kedai-kedai lain...air utk set ni beshe-beshe je kan..tapi tidak dekat kedai ni ye...air dia sedappp..rasa oren-oren and ada campur dgn air soda kot...series aku tatau nama air ni..korg try sendiri lahhh..


Last but not least..masa time bayar tu baru hegeh-hegeh order air ni..nama dia Fresh Milk Brown Sugar..Harga dia rm7.80...komen aku...sedappp wehhh..harga pun berpatutan dgn size gelas ni..yg sebenarnya ada mcm-mcm jenis air lagi..air buah pun ada..dan kebanyakkan org yg gi sana aku tgk que utk beli air..mungkin kalo sesapa yg peminat BOBA ni bleh la mai sini try test..kot kena dgn citarasa tekak korang kan..

Kla..setakat ni je review utk kedai ni..alamat aku dah bg..siap no phone skali..korg yg nak pi boleh je call and reserved dulu kalau x mo makan angin mcm aku...kla..till next entry...tata..











Monday, August 26, 2019

Resepi kek pisang lembut dan moist

Assalamualaikum

Baru-baru ni staf aku bg satu bekas kek pisang..ya ampun..sedap gille weiii..dah le lembut..gebuuuuuu..moist pulak tuuu...balik rumah aku siap suruh encik suami rasa..dia suh aku tanya..ambik order tak..tapi staff aku ni kan jenis aktif program itu ini..so x dan la ye nak terima order-order ni..tapi dia ada kasi resipi..senang je nak buat katanya..so aku tepek sini siap-siap la resepi..bukan apa..takut hilang...mana pulak aku nak rujuk...kot korang nak try test buat..bleh la follow resepi kat bawah nii...mmg terbaikkkkkkkkkkkkkkk..


Kek Pisang lembut dan moist



Bahan-bahan:

๐Ÿ‘‰5 biji pisang
๐Ÿ‘‰3 bj telur
๐Ÿ‘‰1sd teh esen vanila
๐Ÿ‘‰1 cwn gula
๐Ÿ‘‰1cwn myk msk
๐Ÿ‘‰1 1/2 cwn tpg gandum
๐Ÿ‘‰1sd teh baking powder
๐Ÿ‘‰1sd teh soda bikarbonat
๐Ÿ‘‰1sd teh ovalet (jika tiada tak letak pun ok)

Cara-cara:

1.Panaskn oven dgn suhu 170'C selama 15 mnt.
2. Blend gula,myk msk & telur..biar hancur.
3. Masukkn pisang dlm adunan blend gula td n.diblend smpi hancur.
4.Tepung diayak bersama baking n soda bikarbonat.
5. Campurkn adunan blend td dgn tpung n digaul sebati.
6. Masuk.dlm loyang yg dilesek marjerin n then bakar suhu 170'c selama 40 minit.
7. Hiasan tu potong pise nipis2 n taburlh ats adunan. (Kalau nk lh)

* Bole juga dikukus

Wednesday, August 21, 2019

Verandah Restaurant, Cyberview Resort and Spa - review

Assalamualaikum


Hari ni aku nak buat review brekfast buffet masa kiteorg menginap di Cyberview Resort and Spa baru-baru ni. Nama restaurantnya ialah Verandah Restaurant.


Everyday Breakfast Buffet (7:00AM-10.30AM): RM58
Children between 4 to 12 years old: Half of normal adult price

Harga kat atas tu aku dpt dr website..sblm pi hari tu aku dah siap bajet la.berapa kena tambah..sbb masa booked hotel hari tu dorg just bg FOC breakfast for 2 adult kan...aku kan anak ramai..so kena la tambah..kalau tgk dlm web rm59 kan for adult..tapi masa pi sana...nak masuk breakfast tu aku tanya la dekat waiters..dia bgtau..dewasa rm35..kanak-kanak 4 thn ke atas rm15..murrrrr weeeeiiiii..walaupun korg boleh je buat online reservation kat web dorg utk breakfast ke lunch ke apa ke..aku rasa better masa ko gi sana laa ko tambah...sbb beza sgt harganya..huhu..setle bab harga ye..


ni antara selection foods yg ada la...mcm biasa..cereal wajib hado..budak-budak kebiasannya mmg serbu ni dulu laa ye..


segala mak neka salad


Ni natara buah-buahan yg ada la..jadilahhhh


Western food..ada sosej etc



Ini aku dah lupa la potato apa ntah nama dia..aku dan kentang kan berpisah tiada..sedak sedak sedak..


Bubur pun ada...bubur hayam dgn apa ntah satu lagi..lupa pulak aku..kot korg bawak bebi yg dah bleh makan kan..buleh la bg bubur ni ha...x yah susah payah bawak mangkuk ayun nak masak bubur..


Pancake pun ada jugak..anak buah aku dr mlm duk zikir..ibu..pg esok dedel nak makan pancake..ye la nak..esok kita tgk..ada ke x de..skali hado ko...siap waffle pun ada..apa lagi..budak-budak ni kan hantu pancake..tapi satu je komen aku..bukan aku sorg komen..anak aku pun komen...pancake dok sedak...sedak lagi yg ibu buat..terus bontot aku kembang semangkuk sbb anak puji ibu masak sedak..kahhh


Haaa...yg ni mmg terbaik...roti-roti..donut-donut dan cake-cake dia semua sedap ye..ni antara yg kiteorg ambik laa...sila la rasa semua ye..encik suami pun kata sedakk..


Dah nama pun tekak kg.com....memula masuk tempat nasi aku cari dulu..sujud syukur aku bila nampak terpampang tulis nasi lemak..ayam masak merah..pergggghh..merembes air liur..komen jujur aku..nasi lemak dia mmg sedap..ayam masak merah pun sedap...sederet dgn nasi lemak ada roti canai..kot laa tekak rasa nak roti canai kan..bleh la ambik..aku tak rasa roti canai..so toksah tanya ye..


Dah ambik nasi lemak..jgn le lupakan omellete ye..omellete dia dappp..siap dihumbannya cheese bedebah kat dalam tu...hishh..gemak gemakkkk..


Ada dua jenis kek yg dihidangkan pg tu..dua-dua aku rasa..satu tu aku tatau cake apa..tapi sedak namateyy....buttercake kot..satu lagi kek pisang..pun sedak namattey...yg ni muffin cekelat..ehhh semua sedapla...sila la makan


Sempat la ambik buah betik sket...pastu kentang tu ha..dgn kek yg aku kata sedak namatey...sib baik laaa tangki aku ni x beso mana..kalo x mmg harus aku rasa semua makanan..bhahaha

Kesimpulannya..kalo korg tanya aku..ok ke breakfast kat Verandah Restaurant...bg aku ok..food selection x de laa banyak mana tapi mostly makanan dia semua sedap-sedap..dan harga dia bg aku x mahal laaa..affordable...so kalau korang menginap dekat Cyberview hotel..boleh laa korang ambik skali breakfast dekat sini..kla...till next entry..tata..

Tuesday, August 20, 2019

Lajen Restaurant Bangi - Kedai makanan western sedap dgn harga berpatutan

Assalamualaikum

Baru-baru ni aku ada test satu kedai mkn baru..tatau la bila bukak..tapi baru la bagi aku sbb tak pernah gi try test lagi kan..dekat area Bangi la...Bangi kan banyak kedai makan..kadang-kadang ko x sempat nak try test pun lagi..tatau kedai dah bungkus..haihhhh


Lajen Restaurant
No. 26A, Jalan 3/70, baru, 43650 Bangi, Selangor
018-363 3272


Aku suka suasana kedai niii..susun atur meja makan pun teratur..nampak tak kat dinding yg ada tulisan wetern tu..situ dia ada letak kerusi..kira mcm photobooth..utk ko selfie ke apa ke..Jom tgk apa kiteorg order hari tu...bila bawak bala tentera ni..ko tau le cemana ordernya..masing-masing nak ikut tekak masing-masing kan..layankan je lahh..


Green tea...abg Yusuf yg order..harga seriously aku tak ingat..tapi mostly price makanan kat sini murah la bg aku...air ni aku yg kena habiskan..bg aku..biasa je la..rasa green tea laa kan..x de special sgt..

Milo tabur..pun bagi aku biasa je..x de yg special..budak-budak dgn air Milo mmg berpisah tiada kekdahnya..


Ahaaaa..ni air apple asam boi la x silap aku..aku dgn encik suami..kalau pi memana..kalau ada air pesen gini..konfem kiteorg try test..okla..not bad..cukup rasa dan asam dia tu rasa laaa..


Ha yg ni anak dara yang order...air mango..air dia mmg sedapp..siap ada hirisan mango kat dalam air..org lain pun tumpang sedut skali air manggo ni..bengang je member..bhahaha


Yg ni Aglio Olio Seafood..satu pinggan harganya RM9..dalam menu ada mcm-mcm style aglio..chicken ado..beef ada..kalau aku..kebiasaanya budak-budak mmg nak seafood..komen jujur aku..sedap but a bit oily..satu lagi  x pedas..aku apa-apa mesti nak pedass..maklum la..tekak kg.com


Yang ni nama dia smoky chicky..smoked boneless leg with knuckle chicken grill served with homemade brown sauce & side dish mix salad -homemade apple cider dressing and mix fries & thousand island sauce..haa..aku copy bulat-bulat ayat dr menu dia..bhahaha...harga satu pinggan ialah rm8..tapi ayam dia mmg sedap bg aku..rasa juicy-jucisy gitu time makan..portion sesuai utk sorg je ye..kalau ko share 2 org..ko gigit tulang hayam laa jawabnya..yg ni i olls kasi 5 bintang..yiehhhaaaa..


Yg ni aku order utk si Fawwaz..penyudah makpak yg mencekik lebih-lebih..anak-anak boolayan je..sabau je la aku...ni namanya cheezy friesss...oklaaaa..cuma fries tu aku rasa over cooked..kadang aku tergigit yg keras kejung..


Ni carbonara seafood..portion dia buleh tahan laa...masakan dia pun oklaaaa...nak kata creamy yummy sgt tu idok le...tapi boleh laa..aku syak kat sini yg best mayb yg mcm smoky chicky tu..sbb bg aku pasta dia beshe-beshe je..satu pinggan rm8 ye..


Ni aku tatau nama apa..sbb kakak aku yg order...tapi ni mix la..chicken beef nge lamb x silap aku...pun sedakkk..harga jgn tanya..sbb aku tatau..

Kesimpulannya...makanan kat sini bg aku kalo yg gril-gril mcm hayam kambing tu SEDAP...kalo pasta...beshe beshe je..kalau ko tanya bab harga..bg aku..harga dia mmg murah..dan portion dia pun oklaaa....x caya korg bleh pi try test..alamat semua aku dah tepek..ko waze je la ye..kla...till next entry..tata...

Friday, August 16, 2019

Mee segera Mee Nak Mee - review

Assalamualaikum

Baru-baru ni kakak aku ada bg satu kotak mee meggi..seriously aku x pernah nampak and tak tau la pasal mee meggi ni..dah org kasi tu...aku kebas je lahhhhhh..nak jugak try test kan..mana la tau sedappp..boleh repeat lagi...


Mee Nak Mee
100% pes kari premium campuran kismis dan kurma
 harga rm14.90



Dalam kotak ni ada 4 pack mee..


Mee dia mmg lain drpd mee meggi biasa tu ye..yg pastinya tanpa wax, tanpa asid borik, tanpa pewarna tiruan, tanpa benzoyl peroxide dan tanpa bahan pengawet..๐Ÿ‘๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช


Satu yg aku perasan ialah..rasa dia lebih kurang mcm mee meggi Royal Penang..korang pernah makan ke x?tp meggi tu skrg x de dah..lama dah aku cari x jumpa-jumpa...bezanya royal penang tu mcm santan terlebih sket..dan x pedas mana...yg ni just nice tapi pedas..huhu


Macam ni la rupa mee nye setelah di masak...sebenarnya ada sebijik telur aku humban dalam tu..tapi time ambik gambo dah dia nyorok ntah celah mana..x nampak pulak..tapi kalo korang nak lagi sedap...korang boleh la letak udang ke..telur ke..mesti sedap..nak tau cemana cara-cara nak masak mee ni..haa..sile tgk kat bawah  ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

Cara penyediaan:

๐Ÿ‘‰panaskan air 350ml sehingga mendidih
๐Ÿ‘‰masukkan mee nak mee ke dalam 350 ml air yang mendidik.masak selama 2 minit.
๐Ÿ‘‰masukkan pes kari serta santan dan kacau perlahan-lahan
๐Ÿ‘‰sedia utk dihidang

Komen jujur aku...rasanya sebungkus pun jenuh jugak la nak abiskan..sebab mee dia mengenyangkan..x mcm mee meggi tu haa...dia punya perencah dan kuah tu pun bagi aku just nice..cukup rasa mee kari tu..tinggal kalo nak lagi special..ko humban la udang nge telur dalam tu..terus jadi mee kari special..huhu..pedas dia bg aku okla..takde la pedas nak mati mcm meggi berapi or ramen tu..yg tu mmg pedas x bleh bawak bincang..bab harga dia..harga dia bleh tahan mahal la...harga aku dah tepek atas..sila hadam ye...kla...tu je la review yg aku bleh buat..till next entry..tata..

Thursday, August 15, 2019

Resepi cheezy fries mudah dan sedapp

Assalamualaikum

Adik ipar aku sejenis yg sangat pandai masak dan sgt suka mencuba sesuatu yg baru...dia pandai baking cake dan sewaktu dengan nya..masak lauk best-best pun pandai jugak..aku pandai apo?aku pandai makan je..mentang-mentang adik ipar aku suka masak itu ini..aku tukang tumpang selit makan je laa kije nye..bhahahaa...aku kalau gi Fuel Shack aku suka order dia pun cheezy friess...skali beli aku akan beli dua..maklum la..anak ramai kan...tapi asik nak beli je..mana tahan oiiii...

Baru-baru ni aku dengar adik ipar aku bersilat kat dapur..katanya nak buat cheezy fries..sblm ni dia ada jugak la kabo kat aku dia dah beli segala barang utk buat benda tu kan...kebetulan masa dia buat tu aku tak tengok pulak dari A-Z...tapi series sedap dan menjadiklaaa...bhahaha...baru-baru ni aku beli fies..so repeat buat lagi laaa..kali ni dah tau dah cemana cara nak buat tu..jom tgk bahan-bahan dulu

Bahan-bahan: 

๐Ÿ‘‰ fries
๐Ÿ‘‰sos cili
๐Ÿ‘‰bbq sos cap RAMLY
๐Ÿ‘‰mozarella cheese

Cara-cara:

 ๐Ÿ‘‰ goreng fries macam biasa
 ๐Ÿ‘‰letak sos cili dan bbq dekat atas fries
๐Ÿ‘‰panaskan mozarella cheese dengan sedikit minyak dekat dlm pan..sampai cheese cair...dah cari..apa lagi...sila laa jiruskan di atas fries yg korang dah letak sos dan bbq sos tadi ye...dah bleh makan


Haa...resepi aku dah bg..cara nak buat pun aku dah ajarkan..pasni sila la buat sendiri laa..boleh la makan sampai puasss..berbaloi-baloii....kla..till next entry..tata..

Wednesday, August 14, 2019

Pancake sedappppp lagiiii

Asalamualaikum

Anak-anak aku sgt suka dgn pancake..ada satu-satu masa tuu...ko masak pancake hari-hari pun x pe...laju je dorg telan..bhahaha..kalau nak ikutkan...mcm-mcm style pancake laa ko buleh buat instead of plain gini je kan..aku penah buat la pancake..aku letak pisang..elok budak-budak ni asingkan pisang dr pancake..rasa pisang sgt katanya..dah nama pun pisang..mesti la rasa pisang..x kan pulak tetiba muncul rasa durian kan..


Kalau dtg mood malas aku nak melempeng..aku pakai pan beso...pastu aku humban la skali 3 ke..mcm gambo atas ni haaa...buat skali dua...kalo mai mood rajin..aku buat pakai pan kecit yg mmg utk seketul je..elok gebu je aku punya lempeng tuuu...nak melempeng pun kena ikut mood...bhahahaha


hasil melempeng..kena buat banyok la..sbb anak ramai kan..takat 10 keping tu celah gigi je...budak-budak ni suka makan dgn butter..and siram pulak dgn mapple syrup...mmg makan x toleh kiri kanan jawabnya..nak resepi?resepi korang bleh klik dekat sini  ๐Ÿ‘‰ Resepi Pancake