Assalamualaikum
Bahan-bahan:
Ikan siakap- dilumur garam, kunyit dan tepung jagung
- Bawang merah – cincang
- Bawang putih – cincang
- Jus limau nipis
- Cili merah – hiris
- Cili padi hijau – hiris
- Daun limau purut – hiris
- Tomato – potong dadu
- Halia – hiris
- Daun ketumbar – hiris
- Sos ikan
- Sos tomato
- Sos cili
- Garam dan gula secukup rasa
* Jumlah bahan-bahan diatas mengikut citarasa serta bersesuaian dengan saiz ikan. Jika mahukan sos yang banyak, lebihkan.
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
- Dalam kuali berlainan, masukkan sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumis bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia hingga layu.
- Masukkan sos tomato, sos cili dan sos ikan. Sos tomato dan sos cili thai nisbahnya adalah 1:2.
- Masukkan lada merah, daun ketumbar, daun limau purut dan tomato.
- Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambah air dengan secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
- Siram sos ke atas ikan. Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment