Thursday, October 9, 2014

Resepi Aglio Olio versi Cik Erni

Assalamualaikum

Rasanya tahun ni asik la tepek gambo makanan..tak makan kat restoren..tepek resepi yg amik dr google..itu je la..entry pasal anak2 ke..pasal diri sendiri ke..byk yg pending..tersimpan rapi dalam draft..ok..nak cerita pasal salah satu makanan feveret encik suami..asal gi wadi hana je encik suami asik la order  aglio olio ni..memandangkan i sayang u kan bang..gigihla bini mu ini mencarik resepi dr abg google..bukan senang nak carik resepi yg sedap weh..ok..kat bawah ni saya share resepi yg telah saya ubahsuai mengikut tekak encik suami..mihmihmih?.

Bahan-bahan:
Spaghetti 
Minyak olive
Bawang putih (cincang)
Terung potong kecil or dadu
Chili flakes
Chili powder
Chicken stock
Fresh parsley potong halus
Coarse blackpepper
Susu cair
Garam
Sotong 
Udang

Cara-cara:
- panaskan olive oil dlm kuali.tumis bawang putih.masukkan terung.jgn goreng sampai terlalu masak pulak.
- Masukkan chicken stock,chili flakes, chili powder,coarse blackpepper dan fresh parsley.
- Masukkan sotong dan udang.tumis sampai udang dan sotong masak..agak nampak kering masukkan air.saya tak guna air.saya guna susu cair.
- Lepas tu masukkan spaghetti. Tambah garam jika perlu.kalau nak tambah mix italian herbs pun boleh jugak.
- masa hidang nanti bolehla taburkan baki fresh parsley atas spaghetti sebagai hiasan.


Tadaaaaaaa...hasilnye seperti di bawah..terbaik...makan la ko sampai muntat...hihuhi..selamat mencuba.

 http://photos-a.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/10693406_1479808545637792_279873333_n.jpg

No comments:

Post a Comment