Monday, November 13, 2017

Macam mana nak buat bayaran ansuran di LAZADA

Assalamualaikum

Weekend baru ni lazada and the geng buat sales 11.11.2017 kan..banyaklaa online shop yg buat sales time 11.11 tuu...kebetulan aku kije weekend tu..syok weiii cuci mata...gatei je tgn ni nak membeli weiii..tapi kuuuu tahannnn jebatttt...ada satu benda menarik yg aku tgk...apedia??tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. 


ko tgk weii..dulu aku beli phone ni 1.2k++...ni jadik rm698..oh mennnnnggggggg..demmmm..dah la buleh bayar installment dgn 0% interest..maksudnye..no INTEREST at all...huhuhu..tapi yg sadisnya..bila aku baca komen kat bawah..adeii..ramai weii yg tanya cemana nak bayar installment..sampaikan ado yg tanya..buleh x mai kutip bulan2 bayaran tu kat ghumoh..adeii..memandangkan aku tgk ramai yg tertanya-tanye cemana nak buat installament...meh laa aku ajo ye..cemana caranya..dengan harapan dapat la membantu korg pasni..

Memula skali...korg pilih la brg ape korang nak beli..ni aku nak remind..x semua brg bleh installment yoo..kalo kat situ dia dia ada tulis intsallment mcm dalam gambo ni..maksudnye bleh laa bayar ansuran ye..contoh mcm gambo kat atas tu laaaaa...


Pastu korang cek out laaa ye mcm biasa...


 Pastu nanti akan keluar semua detail korang kat situ...alamat etc..itu pun kalo korg dah sign up laaa..kalo x sign up lagi...ko isi la detail semua kat situ...pehtu korg klik je proceed to pay..


Haaaa..nampak tuu...kat sini laa nanti ko kena pilih cara pembayaran..ko nampak maybank credit card istalment tu??haaa...ko klik situ yeee....
  

 haaa..kat sini nanti ko masuk laa ko punya no card etc ye..pastu klik je review order n step seterusnya sampai ko berjaya beli brg ko nak tu..setle...

selamat ber online shopping ye...till next entry...babaii..



103 comments:

  1. Salam
    Nk tanya sikit kalau beli brg guna installment maybank credit card ni,barang terus dapat lps tu kita bayar bulan2 atau lepas habis bayar installment baru dpt brg ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. brg terus dpt..bulan2 nanti lazada akan charge kredit kad..

      Delete
    2. Boleh sy tanya.., tentang deposit perlu disedia kan tk? Dan mcm mana cara nk dptkan reset bulanan lepas byr

      Delete
    3. x payah deposit..bulan2 dia akan charge kat kredit kad..

      Delete
  2. Espiry Date tu nak isi apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kredit kad kan ada date expired card..

      Delete
    2. Dah sahari tak proceed pun barang.pakai kredit kad. Kenapa ya?

      Delete
  3. salam nak tny. kalau xda maybank credit card x boleh buat la ye??

    ReplyDelete
  4. Beli iphone dengan hutang = biar papa asal bergaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 sayang nak kluarkan duit skaligus byk..lagipun 0% interest..ko beli cash pun sama harga gitu jugak..thats all..

      Delete
    2. bkn utk beli iphone je ape2 pun boleh..xpayah nk sempit sgt la pemikiran..ok je utk org yg xmampu bayar selepuk ada alternatif..

      Delete
  5. saya cuba buat tapi error,kenapa eh?duit dalam bank cukup je kalau lazada nak tolak duit yang kita nak pay tu.. hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kredit card ke?kalo kredit kad takde hal..debit card x boleh.

      Delete
    2. Kat atm tu debit kad kira xboleh la

      Delete
  6. klu apply card credit mybank ni.ada charge ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apply credit card x de charge pun..

      Delete
    2. ada limit gaji ka? Kalau apply credit card??.. terima kaseg

      Delete
    3. kebiasaannya mmg bank akan mintak kita upload slip gaji 3 bulan utk tgk layak atau tidak.

      Delete
  7. Emm nak tanya jugak .contoh la kan 6 bulan kene bayar rm 180.12 bulan rm 90. Kalau bayar 12 bulan dia tolak terus atau dia tolak yg rm90 tu je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau u pilih 6 bln..hujung bln tu dia akan tolak 180 tu..kalo 12 bln dia akan tolak 90 tu..dia akan charge credit card hujung bln..kalo u beli 2 3 ari lagi nak hujung bln tu...maksudnye dia akan charge terus laa..apa pun dia akan charge hujung bln.

      Delete
  8. Replies
    1. Salam mf bertanya.. Klu contoh beli fon rm1299..
      Bayar bulanan dlam 6/12 bulan still harga gitu ke?
      Mmg xlebih dri harga asal?

      Delete
    2. iye..harga sama..0% interest..so u beli cash ke..installment ke..harga dia tetap 1299..

      Delete
  9. Salam, kalau gaji kita masuk dalam Bank. Adakah lazada akan tolak semua duit dalam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LAZADA tolak dr akaun kredit kad..charge kredit kad..bukan saving akaun kita..

      Delete
    2. maksudnya, kita tak boleh buat installment secara debit card lah ye??

      Delete
  10. Nak aply kredit nak basic berapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebiasaannya ada minimum gaji tahunan..ikut pd bank jugak rasanya...cuba tgk dlm web bank mana yg u nak apply tu..

      Delete
  11. Salam. Tmpg tanye. Sy ada try nk purchase by installment tp fail. Price dlm 3k. Monthly dlm 2ratus lebih. Credit card sy dah nak sampai limit tp ade lg seribu. So adakah sy sene clearkan credit limit smpai 3k juga? Time kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk purchase brg harga 3k..kredit kad u kena available 3k dlm tu..ni ada 1k je kan yg masih available...sbb tu x boleh..

      Delete
  12. Nak tanyaa. Kalau shopee pun samaa kee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopee skrg ni pun ada yg buat installment..tapi x semua seller la bg installment..and rasanya bukan satu bank saje yg offer installment mcm lazada..

      Delete
    2. shopee pun sama saja

      Delete
  13. betul ke dapat barang itu sebelum bayar habis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol..brg terus dapat..x perlu tunggu sampai habis bayar.

      Delete
  14. Assalamualaikum. Nak tanya ye. Kalau kita beli ansuran sesuatu barang akan dapat terus ke? And bayar guna bank bsn boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. brg akan dpt terus..tapi utk lazada installment..maybank kredit kad je boleh...

      Delete
  15. salam nak tny.. ad downpayment x utk belian atas 1000

    ReplyDelete
  16. Selamat ke instalment plan ni?

    ReplyDelete
  17. salam, nk tny, kalau nak installment brg contoh harga 800 ..dlm bank kne Ade 800 jgak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan dlm akaun kena ada duit...dia x potong dr akaun..dia akan charge pada kredit kad..debit kad x boleh installment..kredit kad je boleh.

      Delete
  18. Salam. Boleh Tak tujuk contoh nak isi review oder

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..insyaAllah ada kelapangan nanti saya buat tutorial cemana nak buat review order ye..

      Delete
  19. Dia bulan2 charge sendiri ke kat kredit kad kita??

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap bulan lazada akan charge amount ikut brg yg kita beli tu..pada kredit kad kita..

      Delete
  20. salam sis.. nak tanya melalui pangalaman sis la... installment tu means kita pinjam ngn kredit kad kn? sy bg contoh situasi. kita beli barang dgn harga 1200 0% installment selama 12 bulan. so kena byr 100 sebulan. if kita byr ikut tempoh kredit kad benarkan mksudnya kita kena byr 100 je? kalu lewat byr dr tempoh yg dibenarkan baru kredit kad caj percentage lewat bayar ke? cth 13% jika lewat byr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. every month lazada akan potong amount yg ditetapkan je..kalo u bayar lambat...itu bank yg kenakan late payment charge..bukan lazada...

      Delete
  21. Kalau barang kita harga 900. Berapa limit yang kena ada dalam akaun untk beli barang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. as long as credit card u blom sampai max usage..should be ok..

      Delete
  22. Salam Sis...Nk tanya, selepas selesai checkout tu kan...perlu ke kita update ke Maybank bagitahu yang saya beli brg secara installment dgn lazada?ke tak payah dah?just byr je bulan2x smpai selesai....TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..x yah update sis..duk je dendiam...brg sampai n tiap bulan lazada akan charge bayaran tu dekat kredit kad..

      Delete
  23. Ramai yg tak paham antara kredit kad & debit kad tu..

    ReplyDelete
  24. Maaf nk tnye..Cvv tu natang ape ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. CVV tu no dekat blkg kredit kad tu...masukkan 3 no tu..

      Delete
  25. Hai..puan..Gaji saya masuk melalui public bank boleh ke sya masukkan duit gaji ke maybak untuk pembayaran asuran ni,tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..utk installment lazada kena ada maybank credit card..nanti every month dorg akan charge dr kredit kad..

      Delete
  26. Kalau nak bayar balik maksudnye kita kena tunggu dia charge CC kita lar ye tiap2 hujung bulan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...setiap hujung bulan dia akan charge dekat cc..

      Delete
  27. Salam nk tanya.. kalau beli barang harga 1000.. installment 12bln guna cc.. sebulan dlm 100..credit card tetap charge 1000 tu ye..tp yg 100 tu dia potong jugak tiap2 bulan..sbb tgk2 cc dh abis limit lepas beli tu patutnya ade belen 1k lg

    ReplyDelete
  28. wsalam...dia akan reserved 1k tu..tapi dia akan potong 100 je tiap bulan..sbb tu la sblm beli..make sure credit card u x over limit...kalau x..x lepas...kalau nak beli brg 1k...kena ada 1k dlm credit card tu..kalau u dah fully utilize amount dlm CC tu...mmg x lepas nak beli..

    ReplyDelete
  29. byar bulan bulan llu 7elven blh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni saya x sure..sbb kebiasaannya saya cuma pakai installment maybank..

      Delete
  30. Maybank jer ke boleh bank Islam boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk installment stakat ni maybank je boleh..tapi kalo shopee..ada bebrapa bank yg boleh...tapi dah lupa la pulak bank apa selain maybank..

      Delete
  31. Salam nak tanye.. Untuk shopee pun kena guna kredit kad jugak ke? Kalau debit kad boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk installment je yg kena pakai kredit kad...debit kad mmg x boleh..

      Delete
  32. iye...installment semua hanya utk kredit kad sahaja..

    ReplyDelete
  33. Mybank kredit kad jenis apa yg awak guna utk pebelian secara installment dkt shopee atau lazada?

    Kalau guna maybank kredit kad yg ikhwan islamic tu atau petronas tu boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kesah pun kredit kad apa..janji maybank punya..

      Delete
  34. Salam..nak tanya..beli pkai ansuran ni dia mesti bayar dulu & dapat barang ke contohnya kalau nak beli harini 6/6...dia akan terus potong ke atau dia akan potong 31/6 nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. contoh awak beli smlm....hujung bulan ni dia akan charge amount bulan-bulan yg u kena bayar tu..bukan dia terus potong hari yg u beli tu..

      Delete
    2. lupa plak...brg akan dpt terus walaupun bayaran dia tolak hujung bulan..

      Delete
  35. Salam..nak tanya...kalau sya nak beli hari ni 6/7/19 duit kat credit card akan terus dipotong 6/7 atau dia akan potong pada 31/7/19

    ReplyDelete
    Replies
    1. kad akan di charge setiap hujung bulan...bukan on d spot masa beli tu..

      Delete
  36. kalau shopee pun sama ka? dapat terus tu fon ? ka mesti tunggu lepas habis bayar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je...dia akan post terus..bukan tunggu habis bayar..cuma skrg ni shopee tgh problem utk installment plan tu..tatau skrg dah ok ka blom..sila la try..

      Delete
  37. hello . saya nak tanya . sy dah buat instllmnt 0% dkt harvey norman . so dia tolak duit dkt cc trus or dia akn tolak bila kita buat payment ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x pernah beli dkt harvey norman..tapi saya rasa konsep installment semua sama..once u proceed order...bayaran pertama akan di charge pada kredit kad hujung bulan tu...dan sampai la habis depends pada berapa bulan installment plan yg u pilih

      Delete
  38. Mane2 kad kredit maybank ke blh buat installmnt ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...janji maybank...tapi kalau kedai-kedai lain yg offer 0% intsallment ni...janji you ada kredit kad..boleh..

      Delete
  39. Cuma kredit je ke. Debit tak boleh ke?

    ReplyDelete
  40. Hello saya nk tanya..kalau beli brg contoh macam peti ais mesin basuh tv guna installment delat harvey norman ok ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah cuba..tapi rasanya semua konsep saama je..skrg ni almost semua kedai letrik ada offer easy installment 0% interest..as long as u ada credit card..

      Delete
  41. Kalau byr installment pakai debit card boleh ke?

    ReplyDelete
  42. Credit card dan debit card apa beza ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kredit kad ni kad hutang.,..bank ada bagi limit..contoh 12k..so u boleh pakai sampai limit tu..tapi tiap bulan you kena baya dekat bank minimum payment...kira mcm pinjam duit bank le kekdah dia..debit kad dia x de limit..tapi ikut berapa duit yg you ada dlm akaun...sbb dia akan tarik duit daripada saving akaun you..maksudnya..kalau u nak beli apa-apa..u kena make sure dlm saving akaun you tu kena ada duit..

      Delete
  43. zero interest time beli kt lazada ke shopee.tp ada interest time byar kt kad kredit kan..hehe tinggi tu interest

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau u mmg jenis bayar min payment je..sbb banyak sgt pakai kredit kad..mmg tanggung la interest tu..tapi kalo yg jenis..pakai kredit kad just for this purpose..should be ok..mcm u baya installment tiap bulan la..baya..then credit card u zero balik..cukup bulan dia cas lagi amount tu...baya mcm biasa..dah..pendek kata...kredit kad ni u kena pandai manage...kalo guna ikut hati..mmg tanggung sendiri la akibat dia jawabnye..tu je..

      Delete