Assalamualaikum
14 hari berpuasa..saya dah buntu nak masak apa..penyudahnya balik rumah buat bakso..ada PA dari seberang..tp dia pun x pandai buat bakso..so sila la google ye..Yang pasti..ada kicap ABC nge sambal cili..mmg terus menjadik la bakso ni..nyummehhhh
Bakso
Bahan-bahan ( 7-8 org )
- Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
- Taugeh
- Kobis dihiris halus
BEBOLA
- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah diracik halus
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 2 sb telur (1/2 biji)
- 1 sk tepung ubi / tepung jagung
- sedikit serbuk lada sulah n garam
KUAH
- 3 biji bawang merah dihiris
- * 3 ulas bawang putih
- *1/2 inci halia
- *1sk lada sulah biji
- 1 batang serai diketuk
- 1 sb pati daging / pati ayam(saya gunakan kiub ayam)
- sedikit serbuk lada sulah
- garam n perasa
Cara-cara:
KUAH
Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak,
tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk
tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai. Masukkan air, masukkan juga kiub ayam, serbuk lada sulah, garam n perasa.
BEBOLA
Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua
bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita
suka. Masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah
siap apabila bebola tadi timbul.
Rendam mee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang mee
hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola.Sedap dihidangkan dengan sambal cili dan kicap ABC.
Sumber dari SINI
No comments:
Post a Comment