Friday, December 19, 2008

My Princess @ 2 years 4 month...

Cheecky Smile




Lama ku x citer pasal eishah..ni rasanya antara gamba eishah yg terbaru hubby ambik..budak kecik ni mmg ler suker bergambo n buat mcm2 aksi..skrg ni mulut nyer dah bertambah becok..pot pet pot pet x larat ku nak layan..pehtu nakal yg amat..kijer nyer wat selerak umah jer laaa...pastu dah pandai marah2 si papik sampaikan si papik pun dah pandai marah org balik..aduusss..pening ku ngan 2 org budak kecik ni..si eishah ni dah bleh harap skrg ni...tolong picit paler ibu pun dah pandai..heheheeh...tp yg tak tahan nyer..suke beno dier nengok kartun barbie princess tu..tgk berpuluh kali pun x per...satu lagi tom n jerry..bleh gelak ngilai sensorang depan lappy tuuu...adoiilaaa...aper punyer anak dara..hihihihihihi..oo..luper nak bgtau..suker melaram minah ni..ngikut saper ntah..ku ni bukan jenis suker melaram pun..suker beno aksesori2 gurls mcm cekak rambut..sepit rambut..jam tgn..bangle..sumer dier sapu bersih..kalo gi mall..x kira la ngan sesaper...dier sebok ler mintak cekak rambut walaupun kat umah tu dah bersepah ngan cekak rambut..bab makan plak..dier suker beno makan mender2 berkuah seperti suppp...siap hirup tuuu...ngan bunyi2 skali ader...hahahahaha...tu jer la setakat ni yg ku ingat pasal si eishah tu..kang kalo ader perkembangan lagi ku update lagi dlm blog..


Thursday, December 18, 2008

15 month Check Up..

Smlm ku gi monthly check up..risau ler jugak..takut berat x naik mcm ari tu..pii ari ni ku rasa gembira sgt..sbb nyer..skrg ni ku dah start rasa ok..cuma pening2 tu ader lg..doc fatimah pun kater ku nampak ok berbanding dulu n dah nampak berisi..mmg betul pun..berat ku naik 2 kg..hihihihi...skrg tgh sedap mulut makan..pas dah borak2 ngan doc baru la scan..tgk baby plak..alhamdulillah..baby sehat membesar..hihihi..tgh sibuk duk menggosok muker time doc scan tu..per la baby ni..x reti duk diam sungguh..hubby sengih jer..sbb nyer..ni la 1st time dier dpt lalui sumer ni ngan ku..time eishah dulu x merasa ler sbb dier jauh nun di brunei..hehehehe..oohh..luper nak bgtau..ari ni doc amik darah..byk test nak buat kater nyer..nak test hiv la itu la ini laaa...x der la sakit pun..hihihi...berlagak x ingat tuuu...oo..masalah kesihatan sblm ni dah hampir setle..skrg masalah lain la plak nyer..meh ku nk bgtau kat korang..ku ni setiap kali pregnant muker sgt la x cun..sbb nyer jerawat2 kecil kuar..pastu kan ader mcm gatal2 kat kulit...dulu time eishah gatai2 kat tgn..abis tinggal tanda sket..sket jer ler..x nampak mana pun..ni skrg ni korang tau tak gatai tu kat mana?kat siku ni haaa...mlm td plak kat tepi mata ni..adoiii laaaaaaaaaaaaaa...tensen tensennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....cepatla ilang..jgn tinggal kesan udah ler...gambo baby ku x ingat nak scan..kang kalo ku rajin ku scan ler..

Tuesday, December 16, 2008

Menu pagi ini...

Sebelum bgtau menu per pagi ni..ku nak citer dulu pasai pagi td..korang tau x???ku bangun lambat wehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...kul 6.38 ku bangun..time tgk jam tu..ku rasa mcm x caya jer..pastu ku gi bilik mama..tanya..maa...dah kul 640 erk?ma buleh jawab..a'a..naper??ku kater..alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...pesal per x kejutkan orggggggggggg???org dah lambat ni..ku capai towel..mandi kumbing jer..pastu baju pun gosok cincaii..tudung ku pakai tudung kaler cream smlm jer..x sempat dah weh nak gosok..dah ler x mkn lagi..sblm gi kijer ku singgah restoren amir..pii tapau makanan..amender yg ku tapau?ari ni ku tapau..roti telur sebijik...sandwish roll 3 bijik..cekodok ikan bilis tu 4 bijik..+ ngan air milo aiss..adoii aii..nikmatnyer minum milo aisss..hihihihihi..disebabkan pagi ni bangun tido pun lapa ala2 mcm dah x makan 10 ari..so dlm kete ku dah bedal siap2 cekodok tu..sampai jer opis..bukak air milo..minum ler lebey dr 10 teguk..kehkehkehkehkeh..pastu baru la...bismillahirrahmanirrahimmmm....ngappppppppppppp..makan roti telur plakkkkkkkk....burrrppppppppp!!!!!!!!!!alhamdulillah syukur nikmat..perut ku kenyang takat kul 10 nanti jer kot..kahkahkahkahkahkahkah...x per..ku dh sediakan mcm2 bekal dah ni..bekal cekelat pun ader gak..cekelat choccette picnic tu kekgi ku nak bawak sebungkus letak dlm kocek blazer...time training jap gi bleh ku makan senyap2..hahahahahaha...oppss..sori laa..gambo ku x sempat nak amik sbb dah telan sumer baru ingat nk ambik gambo...x der maknanya..lagipun..bukan korang x pernah tgk pun camner rupa roti telur cekodok sumer tu.huh!!!!

Monday, December 15, 2008

I'm 14 weeks pregnant..

Dah masuk 14 minggu..tp pasai per mabuk ku ader lagi ni..adoiilaaaaaaaaaaa...biler nyer la nak ilangggggggg...minggu lepas ku demam la plaknyer..mujur demam biasa jer...cuma yg buat x selesa..idungku ni ha selsema..pastu batuk la plaknyer..mulut rasa tawar..selera makan ku pun ilang..semenjak demam ni ku kerap muntah..sblm ni x muntah pun..adoiilaaaaaaaaaaa...ngeri biler ckp bab muntah..sakit wehhh..kepala plak pusing..so kat umah ku terbaring jer lerr...nak tido x leh nak tido sbb sakit paler..x selesa nak tidoo..hopefully cepat la ilang sumer alahan ni..ari minggu baru ni ku mimpi x best..dlm mimpi tu ku gi bilik air n ku tgk..bleeding...bukan sket...tp banyak la sgt mcm ku period...adoiilaaaaaaaaaaaaaaa..terjaga tu ku terus pegang perut..mana la tau kot mender tu btol n bukan mimpi..syukur..mimpi jer..korang2 doakan la kesihatan ku erk?buat masa skrg ni..ku ader beberapa masalah kesihatan yg ku x leh kabo kat sini..hopefully sumer ok ler pasni..ala..masalah kesihatan mender?masalah kesihatan beser ibu2 ngandung lerr...kang ku citer lagi..ku tgh pening lalat ni haaa..bubye..

Tuesday, December 9, 2008

Aidiladha Yang Hambar..

Naper tajuk entry ku camni?sbb nyer mmg raya aidiladha kali ni hambar dan penuh dgn dugaan...2 ari sblm aidiladha anak buah ku syafiq demam tinggi lagi..time tu pun masa sedar dier demam..demam dier dah mencecah 38.6c dah..klinik pakar sumer tutup dah time tu..sbbnyer sabtu klinik bukak half day dan kebetulan doc pakar yg selalu merawat syafiq tu cuti beraya sampai ari jumaat..disebabkan demam syafiq kain tinggi kakak ku bawak dier pi klinik rawatan az zahrah..tp biler balik tu dier menyatakan rasa x puas ati..doc tu sebok nak balik dan check mcm x nak check jer..mlm tu demam syafiq naik lagi..so we all decide bawak klinik harian an nur plak..emm..keputusan nyer sama jugak..dua2 cap ayam..natijahnyer..mlm tu we all pakat jaga syafiq ramai2..ramai2 ler x tido..kejap2 measure suhu bdn dier..still tinggi lg..masuk ari kedua ari ahad..sama jugak...demam dier x turun ke 37..still 38..sian sungguh la kat mama n ibu syafiq..dua2 dah lembik gara2 x tido mlm..masuk ari ketiga..dah mula tunjuk penurunan..legaaaaaaaa...pagi raya tu sumer terbangun lambat..mulanya plan nk buat nasik impit ngan kuah gulai ikan..tp nampak gayanyer siap lambat ler sbb sumer bgn lambat..so disebabkan lapo..aboh ku pi cari makanan kat lua utk alas perut..ingatkan mana la tau kot kedai mamak bukak..skali tgk2 sumer kedai tutup..last2 pagi tu breakfast air kosong jer la sementara menunggu nasik impit n kuah gulai ikan tu siap..lembik abis dh ku maser tu..ooo..luper nak bgtau..MR HUBBY x der kat sini..dier skrg ader kat trg..pagi2 sok baru dier sampai sini..tu jerla yg ku dpt citer utk aidiladha kali ni..citer lain nanti2 la ku update..

Friday, December 5, 2008

Kisah Roti Canai...Dan Kisah Makanan2 Lain..

Hehehehehe...mcm klako la plak entry kali ni..pii ku x kira..ku nak citer la jugak..smlm sblm ku gi kijer..ku ajak hubby singgah restoren amir..wajib n kena gak singgah ari ni sbb dr mlm td ku duk mimpi2 makan kat sana..sampai restoren amir ku order..ROTI CANAI SATU...BUNGKUS!!!Pastu tgn ni laju jer tapau sandwish roll 3 ketul...cekodok ikan bilis 4 ketul..pastu tapau air milo ais skali...dah siap baya terus masuk kete...sampai opis letak brg2 pastu nak start makan..skali bukak2 bungkusan roti canai tu..tetiba aser sedihh...nak nangis.....uuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...pasai per roti canai ku ni kocik bona...nipis plak tu...5 kali suap dah abisssss...adoilaaaa...tensen tensen..disebabkan x kenyang..ku makan kuih2 tu time tu jugak..abis sumer makanan ku kol hubby...ngadu kat hubby..per yg bleh hubby jawab..siannyerrr...tu jer ler...hihihihi...pagi ni ku singgah restoren amir agi..tapau..ROTI CANAI 2!!!!!!!!hahahahaha..sampai opisss...puas ati dpt bedal 2 keping roti canai..hahahaha..kenyang nettinggggggg...tu citer roti canai..ni nak citer pasal lunch ku smlm..ehhh..bukan smlm..smlm ok jer..lunch ku ari rabu ari tu..disebabkan geng2 ku sumer g kursus..tinggal la ku keseorangan terkontang kanting x der teman nak gi lunch...sob seb sob seb...last2 ku nekad turun pi order kat kafe cap ayam kat bawah ni..turun2 tu..ku gi kat kakak yg amik order tu..kak..nasik goreng kampung 1 bungkus..siap tulis dier pun sarung uniform..pegang sudip..per lagi..adegan goreng mengoreng ler..x lama tu dier pun ceduk nasik dr kuali..letal dlm pinggan..pastu dier pekik..NASIK GORENG BELACAN SIAPPPPPPPPPPPP!!!!!!!satu kafe tu dengo..x lama tu mai bdk cina sorang amik nasik goreng belacan tu..pastu dier senduk lagi nasik dr kuali tu..letak dlm polistrene..pastu dier tabur ikan bilis n bawang goreng..x lama tu dier pekik..NASIK GORENG KAMPUNG SIAP!!!!!!!!!!!!Mangkuk tingkat nyer makcik..depan2 mata ku ni ko tipu...ntah nasik goreng per la yg dier buat..kampung ke belacan ker ku pu tatau..pii disebabkan ku dah pening lalat time tu...ku x marah dier pun..ku maki dlm ati jer la..dasar pemalas..penipuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!geram hakuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!naik2 tu ku mula la makan nasik goreng kampung ku tu..x der rasa per pun...tawar jer..pii yg menambahkan sakit lagi ati ku ni...dlm nasik ku ader kulit telur!!!!!!!!!!!!!dasar pengotor sungguhhhhhhhh...eiiii..ku geram ku gerammmmmmmmmm...nak komplennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, December 3, 2008

Tagging Game From Nieza...

Adoii aiiii...(tiru ayat nieza..)..ku di tag lagi...tulun tulun..kali ni tagging game ni ku rasa susah sket sbb nyer..memerlukan gambo time pregnant sedangkan ku x der gambo2 tu..dah tu camner erk?tp..bg x menghampakan sahabat ku nieza..ku layan jugak ler tagging game ni..baca jgn x baca erk cik nieza..
Tajuk tag nyer..Bagaimana Rupa Anda Semasa Mengandung...


Adoi aiii...bab rupa mmg la ku sgt x suker time pregnant ni..mana x nyer..sememeh..bolatttt n comot..heheheh..mcm nieza ku pun x sedo ku pregnant.yg pastinya rezki dtg mencurah2 time tu..time tu la ku baru dpt kijer..hubby plak dpt skim hafalan al-quran n yg paling best plak..ku pregnant..kalo ikutkan mmg kitaorg plan utk ader baby pas ku abis master..pii ubah plan biler tetiba ku di offer kijer..hahahaha...ku tau ku pregnant pun time tu usia baby almost 8 weeks..ku bleh lg main netball sampai koyak rabak suar..jatuh la...time tu library wat ari sukan..lepas dr tu rasa bdn mcm lain mcm jer..pastu ku pasan period ku x mai dekat sebulan gak..yg hampehnyer biler ku bgtau hubby..dier kater relax la..tunggu la period x dtg 2 3 bulan ker..hahahaha..last2 kakak ku suruh wat urine test..skali tgk positif..hubby time tu kat bunai..lg 2 3 ari ler dier nk balik mesia..masa ku tau positif tu..dah terketar2 dah bdn..muker pucat lesi..takut punyer pasai..sampai nk bernafas pun ku takut sbb tau ader mender lain dlm perut..hahahahahaa...hubby balik mesia baru ler kitaorg pi jumpa doc..doc kater expected due date 15/8/2006..ku pelik pasai aper hubby ku duk senyum kambing jer..rupanya due date doc bg tu sama la plak ngan birthday dier..wakakakakaka..tp mmg baby kiterog kuar on the dot pun..15/8/2006...sama besday hubby..skrg dah masuk 2 tahun dah pun si eishah tu..besooo sudah....hihihihi...

1. Berat sebelum mengandung..

Ku ni mmg ler cikeding..makan mmg x ikut time..masa 1st time ku gi cek up kat klinik kesihatan tu berat ku 39kg jer..hahahaha...pastu kat buku merah tu dier tanda ler..underweight..wahahaha...

2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin...

Last berat yg sempat ditimbang oleh nurse kat spital putrajaya sblm ku bersalin..55kg...hihihi..time pregnant berat skali naik 2 3 kilo maaa...asyik kena bebel ngan nurse pusat kesihatan..ader ker dier suruh ku makan biskut sekeping dua jer..mana cukupppppppppp...

3. Berat selepas abis pantang..

Pas pantang berat ku 50kg..abis sumer baju kebaya ku yg cun tu sendat..kain x leh nk sarung..dah jd mcm sarung nangka la plaknyer..hahahaha

4. Apa yg korang suka makan masa mengandung...

Time pregnant kan eishah sumer makanan ku bedal..x der yg x buleh makan..cuma pregnant skrg ni jer yg cerewet sket..demand x ingat..

5. Hospital mana anda bersalin..

Ku bersalin kat spital putrajaya..ku sgt puas ati bersalin kat sana sbb sumer staff dier baik2..layan ku mcm putri..siap bg semangat time push..hahahaha...cuma yg x best nyer handphone ku ilang kat labor room.mangkuk tingkat btol..saper ler punyer kijer..time ku tgh sakit pun sempat lagi dier wat kijer..pii ku n hubby x kesah pun sbb ku n baby sehat n selamat..hubby bg handphone lain kat ku pastu..hihihihi...

6. Tunjukkan gamba mengandung at least 5 keping..yg penting skali gamba masa last pregnant..

Bab gambo mmg ku mintak maaf ler kat cik nieza...ku x dok gambo wehhhh...lgpun 1st pregnancy tu hubby x der sini..so ku x xcited nak bergambo bagai time pregnant..yg ader cuma gambo ni jer la...tu pun x nampak perut..tp yg penting masa ni dah lebey 7 bulan ler..kira ok ler bleh tgk muker tembon ku itu...hihihihi....


7. Sila tag kawan anda seramai 5 orang...

Ku nak suruh saper la plak yg buat erk?Erm...ku nak suruh..

Weeda

Angah

Kak Akma

Kak Latifah..

Admit lagiiiiiiiiiiiiii...

Last week ku di admit lagi kat unit A&E Hospital Pakar An Nur..sumer gara2 ku x makan n badan ku kurang air..adeiii..x sanggup dah rasa...mintak2 ni la yg terakhir..tu pun sbb ku dah x larat sgt jer..kalo x jgn harap ler ku nk g spital..emm..mcm biasa..masuk air 2 botol + 1 jab...org punyer la ramai..sampaikan nak masuk kat A&E pun nk kena tunggu turn..last2 turn ku tiba gak..panjat atas katil..baring..nurse pun mulakan kijer2 cucuk mencucuk..adeiii...sakit nyerrrr...memula hubby tunggu..pastu hubby kater nak bawak balik eishah dulu sbb eishah mcm nak tido jer...ader ker eishah kater ku sakit tgn..hehehehe..mentang2 dier tgk tgn berbalut..dan dan tu sakit tgn..klako la plaknyer..pas dah anto eishah..hubby mai temankan ku kat spital..muker hubby pun nampak mcm keletihan dah..sian plak..pii masih lagi setia meneman ku kat spital..tq hubby..ptg jugak baru la ku kuar spital..kuar jer rasa segar..mcm dah x sakit..hahahaha...berlagak x ingat..ohh yer...doc bg ku mc 2 ari..mc lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...sampai2 umah ku terus makan tghari ngan hubby..bukan tghari dah pun...dah petang dah..dakper la..janji makan n perut x kosong..mlm tu ku mcm ala2 agar2 balik dah..lembik sket..rasa mcm x bermaya..adoiilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................