Friday, April 29, 2016

What Shape of Your Lips Says About You

Assalamualaikum 

Pagi td time breakfast budak2 ni duk kelebet mulut masing-masing...haiihh..serabut...rupanye nak tgk bentuk mulut masing2 gara-gara mender kat bawah ni..bibir korg shape ape?Saya...small lips kot..ehh..byk komplen???betul ke??

Kbaiiiii..till next entry..





Wednesday, April 27, 2016

Ayam Masak Kicap Pedas

Assalamualaikum 

Ini cerita khamis lepas...punya laa buntu tatau nak masak apa...penyudahnye decide bekalkan anak2 dengan nasi putih dan satu jenis lauk...lauk pilihan kali ni ialah ayam masak kicap pedas...ni antara lauk kegemaran anak2...tp kali ni saya x ikut style saya...kali ni saya try resepi dr Azie Kitchen..dah banyak kali saya ambik resepi dr sini..semuanya menjadi dan sedapppp...okla...tanak bebel panjang2..jom tengok apa bahan2 yang diperlukan utk buat menu nii..

 
 Ayam Masak Kicap Pedas
Bahan bahan:

Ayam - lumur garam kunyit dan goreng  
1 biji ubi kentang - hiris nipis dan goreng  
1 labu bawang besar - hiris bulat  
1 biji cili hidup merah/benggala - hiris  
1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai  
Daun sadri/daun bawang - hiris  
Susu pekat manis  
Lada hitam - tumbuk kasar  

Rempah penumis: 
Kayu manis
bunga lawang
buah pelaga




Bahan sos:
Kicap pekat
Kicap manis
Sos tomato
Sos tiram

Bahan bahan kisar:
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia



Cara-cara :

Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak.
Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air.

Setelah mendidih,  masukkan susu pekat, serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam bersama ubi kentang yang digoreng. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api. 

Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun sadri atau daun bawang.

Selamat mencuba and till next entry...daaaaaaaaaa....






Monday, April 25, 2016

Jalan-Jalan 2016: Melaka Day 2

Assalamualaikum

Hari kedua di Melaka...pagi2 saya dan encik suami pening pk mana nak bawak budak2 pi makan ni...google2..yg ada semua jauh2...so takmo le amik risiko..sbb kami cadang nak patah balik hotel...dekat2 kul 12 baru nak check out..so..saya dan suami decide..jalan je laa mana yg kete ni nak bawak kami jalan..kang nampak kedai yg mcm ramai org..jom le kite singgah..


 Kedai Makan Kg. Jambatan Duyong

Jalan punye jalan..nampak laaa satu kedai makan dekat Kg Jambatan Duyong..mcm2 makanan ada..encik suami, Yusuf dan Amir Ashrof nak roti canai..Aeishah makan nasik lemak..saya makan lontong..Gambar lontong je yg saya ambik..tp mcm malas pulak nak tepek sini..hahaha..tapi apa yg salah buleh bgtau..roti canai mmg terbaik..garing...kuah pun sodap...lontong mmg terbaik sampaikan saya dpt makan sket je sebab si Yusuf sibuk makan skali..Nasik lemak aeishah kate sedap..sambal sedap...anak2 kate..ibu..lenkali kalo kite dtg Melaka lagi..kita dtg makan sini ye...baiklah anak-anak..lenkali kite repeat sini lagi...saya tanya akak yg kerja restoren ni..kedai ni nama apa?dia kata..x de nama.hadoiii...hurmm..lepas makan..pi hotel balik..pk nak buat ape lepas ni...


Masa dekat hotel saya bincang dengan encik suami...lepas ni nak pi mana..ikut tekak ni mmg nak pi makan asam pedas...pi beli kuih keria dan pekena coconut shake..tp kalo ikutkan perut..mmg dokleh nak masuk..sbb perut kenyang lagi..so pk punye pk..akhirnya kami sepakat..kite pi tapau dulu asam pedas...kalo mai Melaka x makan asam pedas...rugi woiiii...x dpt mencekik..tapau pun jadik le...kikikiki..pilihan tekak utk tapau asam pedas ialah di sini..sat nak tepek alamat..untuk rujukan kendian ari..

Asam Pedas Claypot Restoran Kota Laksamana
Address: 86, Jalan Laksamana 5, 75200 Melaka, Malaysia
 

Haaa....encik suami tapau..asam pedas ikan pari..sampai je rumah mmg gigih la saya masak nasik semata nak makan nge asam pedas ikan pari ni...mmg terbaik weii..sedak sedak sedaaakkkk

 

Lepas tapau asam pedas...kiteorg terus shot ke Limbongan..memula mcm..hurmm..ntah2 keria duk atas kuali lagi..x pun dorg tgh menggentel keria...tapi dah nak jadi rezki kami...sampai2 tu mmg stok keria tgh ada..panas2 lagi...seketul 50 sen...cer teka kami beli baper hengget..rm10 hengget weii..mmg tamak haloba..tp mmg elok je licin...satu plastik kami bedal dlm kete..satu plastik lagi bawak balik umah..takkan le ko nak mencekik sorg je..kasik laa org lain rasa skali...agak2 kalo nak try keria gula melaka..korg bleh terjah alamat kat bawah ni....kuih keria dia mmg sedappppp...

Kuih Keria Antarabangsa Hj Jalil
Jalan Limbongan,
75200 Melaka
012-6914026
Tutup setiap jumaat

 

Tada....gambar kuihkeria encik suami yg amik...urs truly pegang si Fawwaz..so susah sket nak amik gambo2 makanan ni...redho je laaahh....ade gambo pun kira untung sgt dah...dr x de gambo langsung..hahahaha

Berakhirla percutian pendek kami kali ni...ada masa..murah rezki..kite pi terjah tempat lain pulak okeh...till next entry...daaaaaa

Friday, April 22, 2016

Surat Cinta drp ALLAH tentang Solat

Assalamualaikum 

 Surat Cinta drp ALLAH tentang Solat


šŸŒ¼Apabila engkau anggap solat itu hanya sebagai kewajiban, maka kau akan terburu-buru mengerjakan nya & tak akan menikmati hadirnya Allah saat kau mengerjakannya.

šŸŒ¼Anggaplah solat itu pertemuan yg kau nanti dgn Tuhanmu...Allahuakbar.

šŸŒ¼Anggaplah solat itu sebagai cara terbaik kau bercerita dengan Allah...Allahuakbar.

šŸŒ¼Anggaplah solat itu sebagai kondisi terbaik untuk kau mengadu segala keluh kesah dgn Allah SWT...Allahuakbar.

šŸŒ¼Anggaplah solat itu sebagai seriusnya kau dlm bermimpi...Allahuakbar.

šŸŒ¼Bayangkan ketika "Azan berkumandang,"  Allah melambai-lambai kepadamu utk mengajak kau lebih dekat dengan-Nya...Allahuakbar.

šŸŒ¼Bayangkan ketika kau "Takbir," Allah melihatmu, Allah tersenyum untukmu dan Allah berbangga dengan mu...Allahuakbar

šŸŒ¼Bayangkanlah ketika "Rukuk," Allah menampung badanmu hingga kau tak terjatuh, hingga kau merasakan damai dalam sentuhan-Nya...Allahuakbar

šŸŒ¼Bayangkan ketika "Sujud," Allah mengalas kepalamu. Lalu Dia berbisik lembut di kedua-dua telingamu: "Aku mencintaimu wahai hamba-Ku."...Allahuakbar

šŸŒ¼Bayangkan ketika kau "Duduk di antara 2 sujud," Allah berdiri gagah di depanmu, lalu mengatakan: "Aku tak akan diam apabila orang mengusik mu."...Allahuakbar

šŸŒ¼Bayangkan ketika kau memberi "Salam", Allah menjawabnya, lalu kau jadi manusia berhati bersih... Subhanallah.

šŸŒ¼Masya Allah.. sungguh nikmat solat yg kita lakukan. Tak akan sia-sia orang yang menyebarkan nya. Maka sebarkanlah wahai teman-temanku.
Allahuma, saksikanlah......

Ingatan dan muhasabah buat diriku sendiri, saudara-saudaraku dan sahabat-sahabatku.

Sumber: dr whatsapp group


Toungue Tie Release Procedure

Assalamualaikum

Bercerita tentang baby baru..Muhammad Fawwaz kesayanganku..Muhammad Fawwaz saya lahirkan secara normal..sihat..membesar sama seperti baby-baby yang lain sehinggalah genap usia sebulan..saya bawak Fawwaz ke klinik kesihatan utk monthly check up and 1 month jab..kebiasaanya..appoitment pertama di klinik kesihatan..doc akan cek baby in detail..telangkup baby etc..kebetulan masa doc telangkupkan Fawwaz..dia nangis semahu-mahunya..tetiba doc ckp kat saya..eh..baby ni lidah dia bertali laaa..saat itu saya rasa seperti berada di awang awangan..otak saya cuba utk menangkap apa yg doc cuba bgtau..tp x boleh..selesai cek Fawwaz..doc buat satu refer letter ke bahagian dentist klinik kesihatan yg sama..memandangkan masa tu lagi beberapa minit lagi nak pukul 5..nak tanak saya terpaksa pergi ke dentist esok..keluar dr bilik doc..saya bgtau encik suami..tp saya sendiri tatau apa yg saya bgtau sbb saya sendiri tatau apa yg doc bgtau..sampai di rumah..saya terus capai handphone..saya cuba gugel apa yg doc ckp tadi..lidah bertali??okeh..lidah bertali = tongue tie..

Ankyloglossia, also known as tongue-tie, is a congenital oral anomaly that may decrease mobility of the tongue tip and is caused by an unusually short, thick lingual frenulum, a membrane connecting the underside of the tongue to the floor of the mouth. (sumber dr wikipedia)

Saya menangis semahu mahunya dalam bilik..sama  mcm masa Ashrof dulu..saya rasa down..takut dan sebagainya..Malam menjelma..saya masih lagi mencari info berkaitan dengan tongue tie..setelah membaca semua maklumat drpd internet..saya mula muhasabah diri..pk positif...mender ni terlalu kecil..tak sehebat Amir Ashrof dulu...Malam saya rasakan terlalu panjang..cepat laa menjelma wahai pagi..sungguh...saya benar2 x sabar nak bawa Muhammad Fawwaz berjumpa dengan dentist..

Akhirnya pagi menjelma jua..saya bersiap awal..pukul 8 dah ada dekat bahagian pergigian..disebabkan Muhammad Fawwaz masih baby..maka giliran kami dipercepatkan..kebetulan seorang doc lelaki yg bertugas pada hari tu..saya cuba ceritakan semua pada doc..doc mula buat assessment pada Fawwaz..Apa yg doc bgtau..bg dia lidah Fawwaz still in normal range...akan membesar sama denga usia Fawwaz..tapi saya masih belum berpuas ati..memandangkan saya masih risau...doc mencadangkan saya kembali semula ke sini bila Fawwaz berusia 3 bulan..

Seksanya rasa hati ini bila terpaksa menunggu..menunggu sesuatu yg x pasti..akhirnya genap umur Muhammad Fawwaz 3 bulan..saya kembali ke Klinik pergigian klinik kesihatan..kali ni saya berjumpa dengan seorang doc perempuan..cukup baik..cukup lembut tutur katanya..saya ceritakan semuanya kepada doc tersebut dan seperti kebiasaanya doc mula buat assessment pada Fawwaz..dan jawapan yg keluar dr mulut doc..mmg ada tongue tie..tp terlalu sikit..dlm 1 cm n usually...doc akan observe dulu...tapi disebabkan saya terlalu risau...doc tersebut berikan saya refer letter utk ke dentist pead di Hospital Kajang..Alhamdulillah..mudah semua urusan saya..appoitment kami dpt dengan mudah..x perlu menunggu lama..

 

Akhirnya kami ke sini..di sini Muhammad Fawwaz saya lahirkan 3 bulan yg lalu..x sangka saya perlu ke sini kembali..tp atas urusan yg berbeza...Kali ni kami berjumpa dengan seorang doc India..setelah memeriksa Fawwaz..doc decide utk buat procedure terus...since dah detect awal..so bagus release terus tongue tie tu..doc bg tarikh baru utk kami..sebelah pagi..saya dah ready mental dan fizikal..ini just minor procedure..x seperti amir Ashrof dulu..


Tiba tarikh yg dijanjikan..saya  ambil cuti..saya tiba awal pagi di Hospital Kajang...sebaik melangkah ke dalam bilik doc..beberapa org nurse sudah bersiap sedia..saya berdebar..lutut seakan menggigil..tapi saya cuba beranikan diri..tambah saya takut bila saya sendiri terpaksa pegang Muhammad Fawwaz sepanjang prosedur..Gambar di atas di rakam oleh encik suami saat prosedur sedang dijalankan..Gel disapukan di bawah lidah Fawwaz supaya rasa kebas..Saat itu saya lihat Muhammad Fawwaz menangis sekuat-kuatnya...tp saya hairan..kenapa saya x dengar suara Fawwaz..mcm mana nak dengar kalau dah tgn doc penuh dlm mulut Fawwaz...mmg saya menangis dlm hati saat itu..prosedur tersebut dibuat terlalu pantas..yg saya nampak doc bawak keluar gunting..gunting bawah lidah dan tekap dengan kapas..mmg saya nampak darah..tp sedikit..dan Fawwaz mmg menangis kuat masa tu..tp x lama..selesai prosedur tersebut..doc suruh saya bg susu pada baby..Alhamdulillah..Fawwaz menyusu seperti biasa..takde nampak mcm sakit..dan masih boleh tersenyum...doc decide utk discaj Fawwaz terus..so no more appoitment after this..


Gambar selepas prosedur..time ni tgh tunggu ubat...ubat demam je pun..tapi Fawwaz sgt2 strong dan behave..x meragam langsung..syukur alhamdulillah..Inilah dia pengalaman saya sepanjang bergelar seorang ibu..saya redho dan fikir positif..apa yg jadi pasti ada hikmahnya..hikmahnya ialah mematangkan saya..saya jd kuat dan tabah..tak seperti pengalaman semasa dengan Amir Ashrof dulu..buat anak ibu Muhammad Fawwaz..semoga Fawwaz membesar sihat seperti mana baby-baby yg seusia dengan Fawwaz..Aminn...

Pesanan dr penaja: if one of ur kids having this problem..1st skali..jgn gelabah ayam mcm saya..gugel dulu sedikit sebanyak info dlm internet..for ur info..procedure nye very minor...kejap sgt2..dan x ambik masa yg lama utk sembuh..bak kate doc...mmg dia akan menangis...kalau dia x menangis doc cuak...sbb pelik..huhuhu..ok baiiii..


Thursday, April 21, 2016

Nasi Dagang Atas Tol

Assalamualaikum

Korang suke nasik dagang??saya cukup suka dgn nasik dagang..tp ikut mood anak tekak jugak le..dulu2 kalau balik kampung..slalu main bedal je nasik dagang kat mana2 pun..there's no such place yg buleh dilabel kedai nasik dagang terbaik sampai laaa ada satu hari tu...sampai je trg..ayah mentua saya dah siapkan nasik dagang utk breakfast..skali suap...okeh..sumpah x tipu...mmg sedapppp..kuah sedappp..nasik lembut...3 kali tambah hokeh tanpa rasa segan..korek punye korek rupanya ayah beli dekat kg jugak...dekat dengan kubur..tu pasal le org panggil nasik dagang tepi kubur gamaknye..setakat ni..mmg asal lalu situ mmg tgk org que sket punye panjang semata nak makan nasik dagang..tp kami x pernah que lagi..kebiasaanya ayah akan belikan/tapau utk kami awal2 pagi..tu le untungnye duk dekat nge kedai nasik dagang ni..kahkahkah..saje nak kasi korg hangat hati..soo..kalo korg mai terengganu..korang wajib mai sini utk rasa sendiri kelazatan nasik dagang tu..jap nak tepek details kedai ni.. 

Nasi Dagang Atas Tol
H/p:0139847846/0139149480
DIBUKA SETIAP HARI KECUALI ISNIN

 

Sori la..gambo makan kat kedai mmg x de..sebabnye saya tak pernah lagi jejak kaki kat kedai...lalu pernah...sooooo..ape tunggu lagi...pi la tryyy...till next entry..daaaaaaaaaaaaa...


Wednesday, April 20, 2016

Amir Ashrof 4th Birthday Bash

Assalamualaikum 

Alhamdulillah...genap sudah usia Amir Ashrof 4 tahun..4 tahun yg penuh dengan pengalaman..suka duka..berjaya saya dan suami tempuhi demi Amir Ashrof..Alhamdullilahh...saya panjatkan kesyukuran kerana Amir Ashrof membesar sihat seperti kanak-kanak lain walaupun ada sedikit kekurangan..Amir Ashrof dah x pakai spek..penglihatan makin bagus..petahh..aktiff...sama mcm kanak-kanak lain yg sesusia dengan dia..Januari lalu saya adakan sedikit jamuan sempena dengan ulangtahun kelahiran Amir Ashrof yg ke-4..Malas nak bersilat kat dapur..maka saya dan suami sepakat adakan majlis tersebut di Arabian House, Seksyen 7 Bandar Baru Bangi..saya cuma jemput adik beradik dan teman rapat saje..maklum la..buat pun kecil-kecilan..


Disebabkan plan last minit..mostly semua org tanak amik tempahan kek dah..hajat di hati nak rainbow kek theme minion..agak terkilan di situ..tp tetiba teringat..adik ipar selalu order kek kat satu kedai kek di Bangi..why not kite cuba kat situ..gigih laa saya call ptg tu tanye..buleh tak nak rainbow kek utk hari ahad..esok nak buat majlis..hari ni baru cari kek..mujur laaa kedai kek ni terima..jap..nak tepek alamat dan phone number kedai kek..

Segar Cake & Bake
Address: No. 8, Jalan 4-11 B, Seksyen 4, Bandar Baru Bangi, Bangi, 43650, Bandar Baru Bangi, Selangor, 43650, Malaysia


Tadaaaa..birthday sangat2 puas ati dengan kek...majlis start after zohor..birthday boy malu2 alah je nak potong kek..kali ni semua ibu yg kena handle from a-z..sbb encik suami kurg sehat..kaki retak..so pergerakkan sedikit terbatas..


Dah muncung pulak..sebenornye birthday boy malu bile semua org fokus kat dia..hahaha..

 

Haaa..gini laa rupe sebenor kek..rainbow sponge cake..mmg terbaik..sedap..gebu gebas..x muak with affordable price...okla...till next entry...daaaaaaaaaaaaaaaaaa

Tuesday, April 19, 2016

Resepi Marble Cake Susu

Assalamualaikum

Korang suka makan kek?saya?mmg cukup suke makan kek..suka makan tapi punye la malas nak buat...paling x suka bab sukat menyukat...adeii...tekak tingin nak makan kek..tp dek kerana malas...ape lagi..gugel kek yg paling senang nak buat..skali terjumpa resepi ni..godek brg kat dapo tgk semua ade...bahan-bahan lak pakai cawan je sukat...apa lagi..lulusssssssss..buleh buat...Jom tgk bahan-bahan apa yg diperlukan utk buat kek ni..

 

 Kek Marble Susu

 Bahan-bahan:

3 biji telur
1 cawan majerin
1 cawan gula castur/gula halus
2 cawan tepung gandum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking powder)
1 sudu makan baking powder
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
Perwarna ikut suka

Cara-cara:

1. Pukul majerin bersama gula sampai kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu.
3. Pukul lagi adunan sehingga kembang.
4. Masukkan esen vanila dan susu pekat kacau ratadan sebati.
5. Masukkan tepung yg dah diayak bersama baking powder (kaup balik jer)
6. Bahagikan pada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati .
7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di alas kertas.
8. Tuangkan satu persatu warna mengikut citarasa.
9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 160 darjah atau sehingga masak

Haaa...senangkan?main sukat pakai cawan je..yg penting sedapp...sumpah tak tipu..mmg sedap...time bakar tu...bau kek dah semerbak satu rumah...dah siap..potong2..berebut budak2 ni makan...kejap je dah tinggal sket...ape tunggu lagi...resepi dah tepek..kasik try laaa....till next entry...daaaaaa....



Monday, April 18, 2016

Resepi Big Dawg Ala-Ala Fuel Shack

Assalamualaikum

Satu lagi resepi simple utk bekal anak-anak yg saya dah test n rasa sesuai utk anak-anak..sebenornye x penah makan pun kat Fuel Shack..so tatau cemana rasa...tp yg ni mmg best laa..budak2 pun suke..nak buat pun idokle susah mana..jom tgk bahan apa yg diperlukan utk buat mender ni..

Bahan-bahan:

Roti Frankfurter Gardenia ataupun apa2 jenis roti hotdog pun buleh
Sosej- rebus dulu
Sos Bolognese Kimball
Daging Kisar
Cheese Mozarella
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia (untuk ditumis dengan daging kisar)


Cara-cara:

1. Tumis bawang besar n bawang putih.
2. Masukkan daging kisar..tumis sampai nampak daging tu masak..masukkan sos bolognese..agak2 nak pedas sket bleh la masukkan blackpepper sket...
3. Masukkan garam n gula secukup rasa.
4. Belah roti hotdog kat tgh2..masukkan hotdog dan daging yg ditumis tadi..
5. Taburkan cheese.
6. Bakar dalam oven pada suhu  140-160°c dlm 7-10minit.. gunakan a[i atas dan bawah.

Selamat mencuba n till next entry..


 

Big Dawg Ala-Ala Fuel Shack



Friday, April 15, 2016

Jalan-jalan 2016: Melaka

Assalamualaikum 

Last week suppose kena balik terengganu..sbb encik suami ada urusan kat sana..tup2 encik suami kate kansel..so saya ckp kat encik suami..kite bawak budak2 pi melaka laa..lama dah plan nak bawak budak2 jalan2..dah elok saya booking hotel bagai..skali encik suami kate balik ganu pulak..adehh..mmg haru sungguh..makanya terpaksa le amik coti 2 ari..satu jumaat and satu lagi ari senin..citer bab balik ganu kite story next entry le...layan cite jalan2 melaka dulu la ye...
 
 

Sebelum check in hotel..adalah lebih baik kite makan dulu...tanye kawan2 encik suami yg duk melaka..ye suh mai makan sini...so...kiteorg pi la terjah Ikan Bakar Malim..dekat area MITC..


Makan ape?ni haa..encik suami order siakap bakar..2 ekor..bukan 2 ekor yg siap kepala tu..ekor je 2 keping gini ni ha..nge nasik putih..oklaaaa...tpnye bile tgk rege rasa mcm nak tercekik tulang..tatau le depa silap kire or mmg gitu rege nye ala2 cekik darah..huhuhu..sbbnye nak kate amik lauk banyak..saya just amik nasik kosong..budak2 nasik kosong nge sup meatball 6 ketul..+ eishah amik ayam seketul..encik suami pun amik mender yg biasa2 je...anggap je la meke salah kire..hhaahaha...dah setle makan...terus pi hotel..

  
 Swiss Garden Hotel & Residences

Kiteorang cek in kat sini..kebetulan time booking tu tgk rege baik punye kat agoda..so cepat2 booking..lagipun pool dia sgt2 la best utk budak2..gerak dr kuala trg kul 4 pagi..sampai bdr melaka around 1130...Landing atas katil dah kul 1..so saya paksa dulu budak2 tidoo..kalo  x jgn harap le ko nak terjun tiruk dlm pool..nak tanak budak2 tu tido le jugak...celik2 dah kul 5..solat asar sat..tukar baju budak n terus turun level 9...pool kat level 9..


 Playground pool
 

Tu dia..menarik kan..sakan budak2 ni mandi..amir ashrof je yg mandi kejap..sejuk katanye..kebetulan dia selsema..




 Budak selsema..berbungkus dalam towel


haa..tgk tu...kemain lagi budak kecik isap susu...dia pun sama2 terjun dalam pool..tapi kejap je laaa...budak2 ni mandi x lama pun...sejam pun x sampai duk sini..semua dah kesejukan...so apa lagi...moh le kite masuk bilik..siap2 nak pi makan malam pulak..nak makan apo pun tatau lagi..kat bilik jenuh la duk gugel makan best ape kat melaka ni...



Penyudah nye kami pi makan kat sini..sebab tekak x rasa nak makan nasik..sebenornye ade 2 option..ingatkan nak makan cheese nan pak putra..tp tingin jugak nak makan barkat roti john..penyudah pilih barkat roti john..gitu laaa rupe roti john nye...inti sardin di goreng garing..siap bg sos utk cicah..boleh laaa layan..

 

Selain dr roti john..kat sini yg slalu org order ialah ayam golek..so kiteorg order ayam separuh...nak try test...sodap laa..sos dia pun sedakkkkkk



Last but not least....Yusuf Rif'at order mee goreng basah..mee goreng basah ye sedakkk...kesimpulannya..bg saya..kalau rasa nak kelainan roti john..bleh la mai sini..rasa roti john sardin..jap nak tepek alamat kat bawah...till next entry...tata...

Barkat Roti John
Address: No 60,
Jalan Kenanga 1/24,
Taman Tenaga Seksyen 1,
Off Jalan Lorong Pandan,
Kampung Lapan,
75200 Tengkera, Melaka, Malaysia



Thursday, April 14, 2016

Resepi Stew Ayam

Assalamualaikum 

 Stew Ayam


Lepas balik dr Melaka hari tu..dua hari berturut-turut dapur x berasap...penat sgt le kunun nye..anak dara dah bising..dah 2 ari ibu suh beli makanan kantin..tssskkk tssskkkk..dia sudahhh hint dah tu...sile laa pahammm...balik kije smlm gigih singgah pasor..beli ayam sekoq..nge binatang-binatang lain...so pagi ni kul 4 dah bangkit dr tidoq...bersilat kat dapur...bahan-bahan semua dah siapkan malam td...menu hari ini ialah...stew ayam...resepi saya ceduk dr  Azie Kitchen 

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - potong ikut suka 4 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang
2 - 3 sudu besar tepung gandum
Sedikit kicap Sedikit lada hitam - tumbuk kasar Garam dan serbuk perasa 1 biji ubi kentang - dipotong 4
1 batang karot - potong besar
1 biji bawang besar - potong 4
Cara-cara:
1. Tumis bahan penumis dan bawang serta halia yang dihiris nipis hingga wangi. Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak. 
2. Masukkan ayam dan ubi kentang, karot, bawang besar dan dikacau rata. Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Masak sehingga kentang empuk. 

3. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Tabur daun sup dan bawang goreng. Hidangkan.

 

Bento utk Aieshah Naqiyyah & Yusuf Rif'at pagi ni


Wednesday, April 13, 2016

Resepi Egg Benedict

Assalamualaikum

Sejak kena buat bekal anak ni..mcm2 resepi simple saya cuba..kalau buleh bia laa yg menepati citarasa tekak budak2..sebab yg nak makan pun dorang..bukan ibu..huuuuuuni antara yg saya penah try..dah nampak rentung pulak tepi2 roti tu..ni semua Aeishah Naqiyyah punye pasal...xmo telur kuning cair laa..kunun takut tumpah kena baju..penyudah rentung ruti tuu...ciiissss....jom tgk resepi..resepi saya ceduk dr blog Azlita Masam Manis

Bahan-bahan:

2 biji telur
2 keping roti putih - dibuang tepinya
lada hitam - freshly cracked
Sedikit butter atau majerin
Garam
Sedikit oregano

Cara-cara:

Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.

Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. 
Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
Pecahkan sebiji telur ke atas roti. 
Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. 
Taburkan sedikit oregano
Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.
Sedia untuk di nikmati

Till next entry..daaaaaaa


Egg Benedict







Tuesday, April 12, 2016

Cafe Masakan Terengganu Asli

Assalamualaikum

Korang penggemar makanan pantai timur?saya?haruslah weiii..dah nama pun org ganu..cumanya kat sini payah beno nak dpt yg betul2 menepati piawaian anak tekak ni..ini cerita weekend ntah bila...tiba2 encik suami ajak pi sini..skali nge abg dia..saya ni bukan apa..masa suami sebut nasik dagang..dah terbayang dekat mata ni cemana nasik dagang kat kl ni..konfem mengecewakan..tp why not..kite try dulu..kot ok..Awal pagi dah gerak..sampai kat sini..org masih x ramai...


tu dia...meriah..mmg sedak kalo jalan-jalan cari makan ramai2 nii...


ini menu pilihan amir ashrof..amir ashrof nge pulut nyo mmg x dapat dipisahkan..suke beno dia nge pulut...saya x sempat nak rasa pun..tp saya rasa pulut nyo ni sedak..sbb abg ipar saya nge anak ye mkn bertambah2..hahahahaha...

 

Tadaaaaaaa..menu pujaan hati...tgk dari kaler kuah mcm menjadik...1st suapan..waahhhhh...buleh tahan...kira sedap la setara ni kat kl..hahahahaha..pendek kata...kalau betul2 teringin nak makan nasik dagang...buleh la terjah sini...selain dari nasik dagang...nasik lemak pun ada..nasik lemak hijau..itu feveret eishah naqiyyah..soo..apa tunggu lagi...pi la try...Kafe ni terletak betul-betul dalam kawasan masjid Kinrara Puchong...selamat mencuba...till next entry..daaaaaaaaaaaaaaa






Wednesday, April 6, 2016

Resepi Pancake Mabeles

Assalamualaikum

Sejak bukak skolah ni..subuh2 hari dah duduk kat dapur..kebiasaannya saya akan bangun pukul 5 or 5.30..sebab nak kena siapkan bekal anak2..bila anak bawak bekal ni..gigih la saya gugel resepi2 yg simple dan sedap utk anak2..ni antara menu feveret anak-anak saya..pancake..saya dah penah try beberapa resepi..beli yg ready made pun penah..tp nye x jugak sesedap yg ini..resepi ni saya ambik dr FB..jom kite tgk apa bahan-bahan yg diperlukan utk buat pancake..

Bahan-bahan:

1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
2 sudu makan gula
2 sudu makan minyak masak
secubit garam
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil vanilla essence

Cara:

Blend semua bahan di atas...pastu bleh laaa melempeng..anak2 saya suka makan dgn butter and mapple syrup..selamat mencuba and till next entry...daaaaaaaaaaaaaaaa


 

Tuesday, April 5, 2016

Makan-makan @ Restoran Barra

Assalamualaikum

Kat Bangi ni byk sgt kedai-kedai makan baru..kadang2 tak sempat nak try..selalu beno saya duk tgk adik ipar nge adik laki saya duk beli nan cis..tertanya2 jugak mana laa depa beli nancis ni..sbb sedap dan lembut..tanya punya tanya rupanya depa beli kat sini..Restoran Barra..dari pemerhatian saya..kedai ni kedai mamak..tapi mcm2 menu ade..masakan panas pun ada..ari tu masa mai sini nge anak2 saya try 2 menu je..

 
 Sizzling Yee Mee Chicken

 Nan cheese mozarella

Kesimpulannya...roti nan ciss mmg sodap...lembut..ayam tandori pun sodap senhingga tinggei tulang..sizzling yee mee pun sodappp...yg pasti budak2 suka..rasanya restoran ni ada byk cawangan..korg gugel je laa...kalau dekat bangi kedai makan ni betul2 blkg D'One Steak..dekat Wisma KLIA..okla..selamat mencuba..till next entry..daaaa