Sunday, June 21, 2009

Membawa diri...

Akhirnya...

Malam semalam ku abiskan masa main Barbie ngan eishah..punyer la dier seronok..seharian dier x tido ari ni..puas ku pujuk..sumer x jalan..lg dier marah ku ader ler..tanak tido kater nyer walaupun mater dah kuyu giller..last2 disebabkan ngantok sgt dier nangis buat perangai..duk bergolek atas lantai ckp tanak tido n tanak simpan mainan barbie dier tu..ku layan jer la..last2 dlm nangis tu tetiba tgk diam dah...rupanya dah selamat tido...sedih la plak tgk..uuuuwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Saturday, June 20, 2009

Sunyi..


Tetiba rasa sunyi..eishah baru je kuar dgn ayah dier..heppi sungguh si eishah..padahal kuar dekat2 sini jer..tp dier siap bubye ku banyak kali lg..sambil jerit2 bubye bubye..sian eishah..lama ku x bawak dier kuar jenjalan..tgkla..abis pantang sebulan ku cuba luangkan sket masa utk bawak eishah jenjalan..lama x tgk dier heppi mcm td..heppi pun time kuar dgn ayah dier..bukan g mana pun..takat balik bukit mahkota jer..tu pun dier dah gembira sakan..skali skala rasa sedih plak..mcm eishah dah ku abaikan plak..ntah la..perasaan ku jer kot..aper pun...setiap kali eishah balik bukit mahkkota ngan ayah dier..ku mesti rasa lain..rasa rindu..rindu nak denga sore dier..rindu nak denga dier membebel..rindu nak denga dier nyanyi..tu la eishahku...suker nyanyi..suker bercakap...suker menjerit..dan lately ni suker nak buat org marah semata2 nak raih perhatian org..eishah..ibu sayangggggggggggg eishahhhhhhhhhhh... :(

Sunday, June 14, 2009

Bila anakku eishah menangis..

My Baby..A'eishah Naqiyyah..


Semenjak dapat baby baru..eishah slalu nangis..dier slalu kater kak long sedih..walaupun dier dah bahasakan diiri dier kak long..tp bgku...dier tetap satu2 nya baby ku..setiap kali tgk dier nangis..ati ni rasa sedih sgt..dier mcm berjauh hati..skrg slalu sgt dier nak buat org marah..ku tau..dier sajer buat mcm tu sbb nak dapatkan perhatian yg lebih dr ku n hubby..lately ni segala kemahuan dier hubby n ku turuti..x per laa..harap2 dengan buat mcm tu..eishah akan rasa gembira..aper pun..walaupun dah ader baby baru..kasih sayang ku n hubby pd eishah x pernah kurang..eishah tetap ku sayang sama mcm dulu...

Saturday, June 13, 2009

Peminat Sutera...

Kat sini ku nak bgtau...sesaper yg berminat ngan kain sutera terengganu..korang bleh visit blog pakcik ku @ http://batiknetboutique.blogspot.com/ ..yang pastinyer korang pasti x kecewa...sbb design sumer cantik2...so..jgn lepaskan peluang...visit ler blog tu skrg...link ader ku letakkan kat sebelah ni haa...

Yusuf Rif'at Ahmad Marzuki


Alhamdulillah..akhirnya baby ku lahir jugak..ku n hubby sebulat suara bersetuju menamakan baby YUSUF RIF'AT..walaupun sepanjang pregnant ari tu banyak dugaan dan cabaran yg ku kena lalui..kuar masuk spital..masuk air..sakit tutttt..tp biler first time nampak baby ari tu..rasa terharu sgt..ilang segala rasa sakit..baby Yusuf lahir tepat kul 8.15..disambut oleh gynae ku..DOC FATIMAH..dan diazankan oleh hubby kali ni..hihihi..berat baby 3.25kg..disebabkan time berada dlm labor room tu ku demam..baby pun turut demam skali..sian baby...tp time naik ward tu baby dah x demam lg..tp ibu baby still demam lg..2 ari ku terpaksa abiskan masa di spital sbb doc nak monitor baby sbb baby demam skali time bersalin ari tu..alhamdulillah..ari rabu kul 10 tu ku dah bleh discharge..ari ni..sabtu..ku ader appointment utk cek up baby..syukur alhamdulillah..kuning baby x tinggi..biasa jer dan x perlu warded..gamba time baby kuar dr perut ader..cumanya gamba tu ku x upload dlm laptop lg..nanti dah upload ku tempek kat sini..sementara tunggu ku tempek tu..korang2 tgk jer la gamba ni dulu..ni jer la gambo baby yg ader pun..

Thursday, June 11, 2009

Kelahiran Yang dinanti-nantikan..

Akhirnya saat itu tiba jua..rupanya baby nak kuar ari isnin jugak..hihihihi..awal 2 ari jer..situasi kali ni berbeza sket..saat awal menahan sakit ku ditemani kakak ku erna...a million thanx to her..jasamu ku kenang sampai biler2..sampai ker labor room dier teman haku..dlm kul 1 nurse mai seluk nak tgk jalan sbb ku rasa sakit ku kerap dlm 3 minit skali..adoii la...time tu nurse kater baru bukak 5 cm..saba jer la...tunggu punya tunggu...x lama tu mai sorg lg nurse..masuk ubat suruh ku buang sgala isi perut yg ader..abis membuang..dorg terus bawak ku turun pi labor room..oo..berbalik pd hubby..sepatutnya flight hb sampai mlm ni..tp biler dpt tau ku dah warded..hb beli tiket utk balik secepat mungkin ke kl..paling cepat pun flight kul 250..ku redha jer la...kalo ader rezki bleh la hb sambut baby..kalo x der alamatnyer ku sensorg lg la bersalin..huhuhu..dlm kul 345..kakak ku dah sebok kol hb tanya dah sampai mana..hb kater paling lambat pun kull 5..time tu doc fatimah dah mai nak pecah air ketuban..masa tu sakit sgt...tp ku masih bertahan...kakak ku terus kuar time tu..takut nak tgk katernyer...x lama tu..hb pun sampai..ya Allah...rasa mcm nk menitik air mata ni..sempat jugak hb temankan ku akhirnyer...disebabkan nak bg jalan bukak cepat..pas pecah air ketuban doc drip ku..induce la tuu..masa tu sakit rasa bertambah kuat..sakit kali ni berbeza ngan masa ku bersalinkan eishah..sakit kali ni byk menekan ke bawah kat tuttt..doc kater slama ni ku sakit kat situ sbb kdudukan kepala baby senget sket..sbb tu la sakit sgt biler nak jalan...biler sakit dtg...terketa2 tgn ni duk pegang besi katil..jgn kater besi katil..abis ngan tgn hb tu skali haku rasa nak gigit..baju hb pun dah siap ku tarik2 lg..last2...terkuar jugak dr mulut ku ni..abg..ayg nak amik epidural..x thn sgt..berpuluh kali hb tanya nekad ke tak..ku nekad nak amik jugak sbb mmg ku dah x leh tahan lg..last2 mai la doc bius..kena la duk mcm udang tu haaa time dier masukkan epidural..dah masuk tu kaki kiri rasa kebas..tp kaki kanan x rasa kebas plak..dah ler tu..contraction pun rasa lg..YA ALLAH..sakit nyer...doc suruh bg masa dlm 5 minit utk ubat tu bertindak..lama2 contraction rasa kurang dr mula2..tp rasa lg ler..cuma ku bleh thn lg..pastu rasa mcm nak tertido jer..x lama tu..doc pakar bius mai lg..time tu pas magrib..dier tanya rasa lg x contraction..ku kater kurang dlm 70%..pastu dier suruh angkat kaki kiri..mmg ler x leh sbb kebas...kaki kanan relax jer haku angkat..sbb x kebas mana..kuikuikui..ku ckp kat doc..dakper la doc...at least biler rasa contraction sket ni membantu saya nak push nanti..kang x rasa langsung payah jugak..pas doc pakar bius kuar..bidan mai plak..selukkk lg..tp relax la..sbb x rasa per pun..muntut ngan tuttt kan kebas..skali dorang kater..ehhh...dah bleh bersalin ni..dah bukak 10cm..mak aii...berderau rasa darah ni..tetiba tgn shaking..takut tatau biler nak pushhh sbb amik epidural..pastu ngan slow motion dorang prepare per yg patut..risau plak haku nengok sbb takut kang skali baby kuar camner?x lama doc fatimah pun mai..dier tgk..dier kater..emm..kepala baby dah nampak dah ni..hb pun per lg..nak tgk bleh x doc??ngan slamber dier duk blakang doc fatimah tu..pastu doc kater..ni kalo erni batuk skali pun dah kuar dah ni...adoii aii..buat ku gabra jer..bile doc tanya ader rasa contraction x?kebetulan mmg haku rasa nak berak..haku pun per lagi...amik nafas panjang2..dan dengan skali nafas dan skali push...baby yusuf pun kuar lerrr....terkedu hb..dier kater..cepatnyer?x sampai 3 minit..ingatkan org push lama..hampeh..aper pun ku bersyukur ku dah selamat bersalin..dan tuhan permudahkan ku semasa bersalin...oo..luper nk bgtau..haku demam masa kat labor room..time bersalin tu..so baby pun turut demam masa kat labor room..kla...nak makan dulu..perut sudah lapa...kang ku sambung lg...

40 weeks check up..

patutnya ari rabu baru masuk 40 weeks..tp my gynae kater nak jumpa ari isnin..nak tanak gi la jugak walaupun malas dah rasa nak g cek up..ari ni pi cek up sensorg sbb nyer hb still ader kat trg lagi..sampai mlm kang sbb tiket dier mlm..pas bg buku appointment ku terus kuar pi makan..order roti telur ngan ambik sandwish 2 keping..tp makan pun x abis..sumer gara2 start kul 4 pg smlm lg perut ni rasa x selesa..ngeras gitu...tp skali skala..adoii aii...ari ni dpt turn no 2..masuk2 jer bgtau doc fatimah ari ni ku dah rasa x selesa..doc kater x per..baring dulu dan doc akan cek sama ada laluan dah buker ker blom..sblm tu doc pegang ler perut ku ni..doc kater ari tu doc estimate 3.3kg..ni nampak beso ni...so doc kater doc nak kuarkan ari ni la kalo bleh sbb takut lg lama dlm perut lg membesar bagai johan plak baby ni..doc kater kalo x bukak jln doc masukkan tablet la..masuk table maknanya induce ler tu..adooi aii...skali doc seluk..doc kater dah lembut..dah bukak dlm 3 cm...yiehhaaaaa...pastu doc suruh ku tunggu luar..tunggu nurse bawak masuk ward..time ni rasa nak nangis sket sbb sensorg...mama x leh nk mai sbb bdk kecik 2 org tu ader kat umah..masuk ward dorg suruh tuko baju..pastu ku duk la termenung sensorg dlm ward tu..x lama tu ma aboh kak erna mai..kakak ku temankan ku sampai la hb sampai sini..setakat ni dulu citer pasal 40 weeks cek up..citer bersalin akan bersambung lepas ni..

Wednesday, June 3, 2009

39 weeks..

Ari ni dah masuk 39 weeks..ku masih x bersalin lg..agak2nyer baby ni nak ikut mcm kakak dier..lahir on time..hahaha..pg td g cek up..mcm biasa mai awal ingatkan nak pi opis pastu..mcm biasa nasib x menyebelahiku..doc mai kul 10..ku org ke 4 ari ni..mai klinik ari ni ngan perasaan berdebar2 sbb takut kena seluk lg...time ku dipanggil..ku cuba jalan kontrol la walaupun sakit tutttt..pastu doc tanya..eishah dulu lahir baper minggu...ku jawab lahir on time..so doc kater kiter tunggu sakit sendiri jer laa...doc suruh ku baring..nak scan baby..tgk berat baby baper..doc tgk perut..dier kater..besa ni..skali tgk2 berat baby udah 3.3kg..mak aii..bia betik..harap2nyer kat alat scan tu jer la tulis 3.3kg..mintak2 kuar x lebey la dr 3kg..huhuhu..skali doc kater..ehh..perut ngeras ni..dah baper kali mengeras dah ni..camni doc kena seluk laaa...adoii...nak tanak seluk laa..pii doc kater ok lg..x bukak lg..huhuhu...lega..lgpun ku x der la sakit sampai rasa nak nangis2..skali skala jer rasa..pastu cam biasa doc suruh buat ctg..pii la naik kat labour room wat ctg..pastu turun klinik balik..nurse kater..dah sakit sgt2 n kerap mai terus spital..ku pun balik ler ngan hati yg gumbira..cumanya..ari ni ku rasa lain sket la...perut mengeras rasa kerap sket..ntah2 dah nak bersalin tak?korang2 doakan la utk ku erk bia dipermudahkan ku bersalin nanti...aminnnnnnnnnnnn...