Monday, June 30, 2014

Rahsia Kopitiam, Seksyen 15 Bandar Baru Bangi

Assalamualaikum 


Rahsia Kopitiam
Address: Jalan 15/1d, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Phone:013-481 0297

Seminggu sebelum puasa, anak dara ada sport day kat stadium UKM..memandangkan kena gerak awal..saya dan encik suami x sempat nak makan apa2..nak tanak anto la anak dara dulu..pastu cabut..pi makan sat..memula tu encik suami ajak ke mana ntah..makan roti canai..tp mcm malas la pulaknye..makan dekat2 sudah..kebetulan lalu seksyen 15..so intai2 la kot ado kedai yg nampak ok..skali encik suami benti kat sini..oiii..tempat  xpenah gi pun lagi...kang x sodap cemana..x pe..kasik try dulu..sblm masuk ushar2 gak..tgk idokla ramai beno org...x lama tu mai sorg kakak bg menu...sempat la study menu ada dlm 15 minit..sbb depa nak reti2 nak mai amik order...rasa mcm tunggul kayu dah time tu..hati dah mula hot n spicy gitu...kebetulan ada sorg kakak maii saya pun dengan pantas panggeii...memula ingatkan nak makan nasi lemak ayam berempah..tapi bile ternampak menu kacang pholl..terus tukar..nak order mender tu...encik suami order nasi lemak telur mata..air mcm biasa la..nescafe ais..

 Ini menu nye..


Kacang phool + Roti Arab


Roti Arab + Telur Separuh Masak

Tada...kacang phool dihidangkan bersama dengan roti arab..tekak saya kata sedap sbb saya tatau cemana rasa kacang phol terbaik yg org makan kat johor nun..nasi lemak??ohh mengecewakan..nasi lemak ye dok sedak...nasihat saya..kalo korg nak mai sini..sila la pesan menu mcm saya order ni..org menu2 org johor..sbb nampak gaya speialty dorg mmg makanan johor..pasni nak mai sini nak try mee rebus plop..kikiki...till next entry..tatata


Wednesday, June 18, 2014

UmaiCafe, The Lake Cafe Putrajaya

Assalamualaikum 

Alhamdulillah..weekend baru ni sempat beriadah bersama anak2 dan adik bradik..kemain suka lagi budak2 kecit tu..bebas berlari sana sini..X g jauh pun..bawak budak2 ambik angin kat tasik Putrajaya je..dekat nge Masjid Besi..ok..tanak tepek n cerita pasal tu..next entry baru cerita pasal tu..saya just nak buat food review Umai Cafe..1st time saya ke sini..encik suami mcm biasa laa..awal2 lagi dah duk sibuk nge cekodok pisang n cucur udang..konfem dia penah mai sini..kalo x..x kan dia tau makanan apo yg sedak kat sini..cettt..



 UmaiCafe, The Lake Cafe Putrajaya
Presint 2, Putrajaya, Malaysia
waktu operasi : 9 am - 11 pm setiap hari (waktu tutup akan diberi notis di facebook dan juga blog)
 Telefon :
(Encik Amir) 0136067710/(Shira) 0122396118

 Jom layan gambo makanan lak...

 

Roti jala dan kari ayam

Kakak saya kata sedap..saya tatau la sedap ke tak sebab saya tak rasa..kalau nak tau sedap ke tak korg kena try order n rasa la...hahahaha


Nasi Lemak Ayam Berempah

Ini pun kakak saya order..tatau la tahap kesedapannye cemana


 Nasi Lemak Sambal Sotong

Ini anak dara n bibik saya yg order..kemain ko...nasik lemak sambal sotong..tapi sumpah x tipu weii..sambal sotong dia mmg sedap..sambal nasik lemak tu pedas yg amat..sedap lagi makan sambal sotong ni..hahaha


 Cekodok Pisang

Old time peberet...cekodok pisang...mmg sodap...idokle rasa banyak tepung..slalu beli tepi jalan tu..baling kat dinding pun buleh..keras kejung...pisang pun x berapa nak rasa..yg ini mmg TERBAIKKKK


 Nasi Lemak Telur Mata

Tadaaaaa...saya nge encik suami cuma order nasik lemak tolo mata je..jadi laaaa...tapi dek kerana sambal pedas..maka saya telah mencilok anak dara saya punye sambal sotong..hahaha..agak2 nak try menu lain yg ada kafe ni..korg buleh la terjah ke putrajaya..kat tasik tu...dekat nge Masjid Besi..okla...till next entry...tata....





Tuesday, June 17, 2014

Biji Kopi Cafe, Bangi Gateway

Assalamualaikum 

Ya ammmpun..lama nye x update blog...cerita banyak..tapi masa nan hado nak update..sori sori sorii....ok..kali ni nak cite pasal port baru makan2 kiteorg..tada..


BIJI KOPI CAFE

C-8-G, Bangi Gateway Shopping Complex, 
Seksyen 15, 43650, Bandar Baru Bangi, Selangor
Mobile Phone 012-368 8772





 Encik suami dan Yusuf..


Tuan tanah dan Amir Ashrof


Anak dara saya nge nenek dia..mmg purposely kiteorg mai sini nak santai-santai..lepak-lepak petang2..borak2 sambil makan minum apa yg patut...tempat mmg selesa sgt2..santai gitu...ni 1st time saya ke sini..encik suami dah selalu mai..nge GENG KECHEK ye..hihuhi


Sampai2 je dorg terus bg menu amik order..x lama tu mai la sorang pelayan bg 3 ketui cupcake ni..saya tatau la yg ini FOC ke berbayo..lupe nak tanya encik suami sbb lepas mencekik tu saya terus pi Jaya Grocers nge anak-anak..


 SOTO AYAM

Ini soto ayam..soto ayam ye mmg terbaik..sedapp weii..tambah lagi dimakan nge sambal kicapp...mmg tooorrrrrbaiiiikkkkkkkkkkkk nookkkssss


FISH & CHIPS

 Anak dara request nak makan fish n chip..yg ini pun sedap..fillet yer tu rasa fresh..dokla keras kejung mcm yg frozen punye tu..sblm ni bg saya Fish n Chip kat The Grato la paling terbaik..tp skrg The Grato dah suam2 kuku..banyak yg ko order..dah nan hado..so sile la berpaling tadah...skrg nak makan Fish n Chip yg sedak buleh terus terjah sini or Austin..Saya order sagu gula melaka..tp licin kooo...telan air liur jap haku sbb kempunan..x per..next time buleh try test lagi...till next entry..tata...





Thursday, June 5, 2014

WadiHana Islamic Kitchen Lagi....

Assalamualaikum 

Encik suami asal lapo je heret saya ke sini..suke beno dia makan kat sini..tp mmg sedap2 pun makanan kat sini..hahahaha..tapi kalo hari2 terjah sini..mau rabak poket wehh...soobbssss...Wadihana ni ada banyak branch pakai banyak nama..kalau kat Bangi gateway tu Wadihana food galore x silap saya..


Ini namanya nasi goreng blackpapper...1st time saya try nasi goreng..encik suami slalu makan nasi goreng..ah.ah ape ek?ah pou ke erk?lupa sudah tajuk makanan..tapi nasi goreng tu sodapp..dek kerana terliur tgk encik suami bantai makan nasik..saya pun dengan gigihnye telah mengorder makanan ni..hahahaa..sedap...nampak nasik mcm ciput..tapi sebenornye jenuh nak abiskan wehh..nge 2 ketul ayam lagi..burrrrrrpp..menyandor kekenyangan haku..


Ini E Gamberi Arrabiata..tapi yg pasti saya makan kat Wadihana Steak House Seksyen 9...mmg sodappp..pendek kate semua makanan yg ada kat wadihana ni mmg sedap..sampai rambang mata tatau nak try mana satu..huhuhu

  
Ini..Spaghetti Vongole..makan kat Wadihana Steak House Seksyen 9 jugak..


Ini namanya creamy butter prawn..set ni datang nge nasik putih..yg ni x silap saya makan di Bangi Gateway Seksyen 15..Wadihana food galore..time tu time lunch..haruslah mencekik nasik..


Tadaaa.......baru2 ni g sini lagi..saya try mee pulak..pilihan tekak kali ini ialah mee hailam SWIK..pun sodap jugak weii...hahahaha

Agak2 nak try test..korg buleh la terjah ke wadihana..google je la..dont worry..cawangan dorg banyak..selamat mencuba..

Till next entry..tata...


Wednesday, June 4, 2014

Austin Steak House Seksyen 7 Bandar Baru Bangi

Assalamualaikum

Dulu2 kalau tekak nak makan western slalu terjah The Grato or D one steak..skali skala tukar angin lakk...Austin Steak House one of my favourite western food restaurant..jgn kata makpak budak je yg peberet...anak2 pun suke..asal mai je angin omputihnye...anak2 ajak terjah sini..fooooood mmg best..portion pun byk..price pun ok...


http://2.bp.blogspot.com/-nPzIQvBG4xM/Uhv0KypANhI/AAAAAAAADu0/u4rrXqADNcI/s1600/IMG_2329.JPG

Gambo ehsan en google
 
Austin Steak House
No. 55 GF, Jalan Kajang Impian 2/1,
Taman Kajang Impian, Seksyen 7,
Bandar Baru Bangi


Anak2 suka order makaroni goreng nii..nak kata style omputih sgt idokle sangat..ada rasa pedas2 n masak ala orang melayu sket..anak2 n encik suami kate sedap..tekak saya pun cakap sedakk..



Ini pulak chicken chop..chicken chop pun sedap..banyak..makan nge anak2 pun puas ati..x membazir..


Ini T-Bone steak..1st time mai dulu saya order ni..muntat perut nak perabis weii..banyak beno...Meh nak pesan..agak2 kalo mai sini..korg order air satu sudah..share 2 org..gelas bapak beso wehh..x terlarat nak perabis..hahaha

Sekian laporan jalan2 cari makan...till next entry..tata...


Tuesday, June 3, 2014

Arabian House Restaurant Seksyen 7 Bandar Baru Bangi

Assalamualaikum 

Bandar Baru Bangi ni mmg banyak beno tempat makan..kadang tak terkejar..baru nak try tengok2 kedai dah tutup..kadang baru try skali..kali kedua g dah tuka kedai lain..huk alllooohhhh...Ni salah satu kedai makanan arab yg kena nge tekak encik suami..rasanya dah 3x saya ke sini kot..harga ok..food pun ok..portion pun ok.. Kat bawah ni antara menu yg ado kat restoren ni..x daya nak snap semua gambo menu..

 



 



Ini makanan yg slalu saya order..nak order yg luar biasa..takut kang x kena nge tekak pulak..ni namanya chicken kebab..makan nge roti sudahhh


Encik suami mcm biasa laaa..chicken mandy..kadang chicken kabsah..skali skala bertuka kepada encik kumbing..hahahaha..Agak2 nak try..korg buleh follow alamat kat bawah..


Restoran Arabian House Seksyen 7 Bangi
No 51&53,jalan kajang impian 1/1 Taman Kajang Impian,
Bandar Baru Bangi
Kajang, Malaysia
 019-2558700


Till next entry..tata...


Monday, June 2, 2014

Pak nong

Assalamualaikum 

Tahun ni rasa mcm kerap beno balik ganu..Memula balik skali nge kakak saya..plan nak g makan sini..tp alangkah kecewanya..ko beratur 2 jammm wehhh..punye ramai org..penyudahnye berlalu begitu saja sbb mlm tu ada dinner kat rumah pakcik saya..Babai pok Nong..see u again..ur sutun look soo yummehh deliciouss..i must come back..wojiibbbbbbbbbbbbbbbbbbb...2nd time balik lagi skali ke ganu sbb nenek saya buat Aqiqah Amir Ashrof skali..1st tempat yg di aim ialah...

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..Warung Pok Nong


 Tu dia caption...SILA BERATUR..JANGAN BEREBUT


  Ambik ko....tgk la encik suami beratur kat mana..belakang lagi wehhhh..hazabbbbbbbbbbbbbbbb


 Ini gambo masa memula dtg yg x dpt makan dulu...kemain lagi cop meja..buat penat je beratur..makan angin..


Budak2 kecit bersidai main pasir koooo...bertabahlah jaga askar2 ni...huuuuuu


2nd time dtg dapat makan...tepat kul 3 dah terpacak..ingatkan ko la org paling awai..ropenye ade yg lagi awai dr ko..ini namanya Ais jagung..sedap ko....siap ado eskrim..nyumeh nyumehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


Ikan celup tepung..nyum nyum nyummmm


Sotong celup tepung..beso2 ko...pueh hatiii...ko amik je sutun...die terus tulis rege kat situ..4 ekor sutun gabak x silap rm22


Yg speselnye...sutun tu dia bg seketul sekor gitu..ko gunting la sendiri...gunting takyah bawak dr rumah..gunting provided okeh...kakakakaka

Nak rasa kalu..sila tepon no tepon Pok Nong seperti tertera dalam gambo di atas..sekian iklan makanan untuk minggu ini..bersambung di lain entry..