Tuesday, March 9, 2010

Macam-macam eishah PART I

Situasi 1

Eishah n ibu kat dlm bilik..tgh salin baju..

Eishah: Ibu..perut ibu ada terlebih tak?
Ibu: (tercengang2 sambil tgk perut sendiri)..sambil gelak sakan jawab...ADAAAA
Eishah: x per ibu...nanti kite ajak ayah gi jumpa doc..nanti doc cek perut ibu..
Ibu:Hahahahahahahaha....gelak guling2..


Sunday, March 7, 2010

Beberapa Hari Sblm Yusuf Admitted To Az-Zahrah Hospital Due To Denggi Fever

Gambar-gambar di bawah saya rakamkan beberapa hari sebelum yusuf demam..masa ni yusuf belum lg menunjukkan tanda-tanda dia akan demam..sebelum ni dia x pernah demam..kalau ada pun cuma selsema..itu pun cuma sehari dua..satu lg yg menjadi masalah..kalau dia x sehat pun..dia tetap aktif mcm biasa..so saya dan suami kadang-kadang x perasaan anak-anak x sehat..same goes tu eishah..x sehat pun aktif n makan berselera mcm biasa..


Yusuf mengacau kak long baca buku..untuk pengetahuan semua..eishah suka sgt bila org bercerita..setiap malam kami terpaksa ceritakan sekurang-kurangnya satu cerita pada dia..lepas tu baru dia boleh tido..sebelem ni suami banyak mereka cerita..sampaikan cerita lipas pun ada..penyudahnya bila eishah minta saya ceritakan cerita lipas..saya jd kelam kabut..x tau nak cerita mcm mana..hahaha..penyudahnya..eishah sendiri yg ceritakan pd saya..disebabkan slalu mereka cerita yg bukan-bukan..kami sepakat belikan buku cerita utk eishah..setakat ni rasanya ada la dalam x sampai 10 buah buku..setiap malam dia akan hulur satu buah buku utk ayah or ibu bacakan..slalunya ayah la yg jd mangsa..


Tgk la tu..masa ni yusuf tgh lasak lagi..mmg x reti duduk diam sungguh..ada saja kerja yg nak dibuatnya..Bercerita pasal hopsital..semuanya bermula pd hari khamis..18 Feb 2010..pulang dari kerja..suami ada bgtau saya..bbsitter yusuf kata dah 2 hari bdn yusuf suam panas dan dia ingatkan keesokkan harinya tu saya akan bekalkan ubat..masa saya tau tu saya bengang jugak sbb masa saya ambil yusuf dia x de bgtau apa-apa pd saya..sepanjang perjalanan balik ke rumah..yusuf banyak merengek..bdn dia mmg panas..duduk dlm car seat pun x nak..penyudahnya saya terpaksa pangku yusuf sepanjang perjalanan balik..sampai rumah saya capai termometer..demam yusuf masa tu dah 38.4..so saya bg makan ubat demam dulu dgn harapan demam yusuf akan kebah..mlm tu..pukul 12 mlm demam yusuf naik ke 39..tak tido saya mlm tu sbb lap bdn yusuf..

Keesokan harinya..seawal pg saya dah terpacak di klinik pakar kanak-kanak az-zahrah..doktor cek sana sini..masa tu demam yusuf dalam 38.5..tekak pun merah sket...so doc suruh on antibiotic..saya pulang ke rumah dgn perasaan lega..saya andaikan demam yusuf sama dengan eishah sblm ni..tp ternyata andaian saya x tepat..demam yusuf naik lg..ptg tu saya bergegas ke hospital az-zzahrah buat kali ke 2..klinik pakar dah tutup..saya terpaksa bawa yusuf ke bahagian kecemasan..yg bertugas hanyalah doc harian..saya hampa dengan jawapan yg doc berikan..setakat amik darah jer..pastu dah..bila saya bgtau keadaan yusuf dia mcm terpinga2 tatau nak jwb apa..penyudahnya saya pulang ke rumah dengan perasaan risau..
Lewat malam demam yusuf masih sama..saya ambil keputusan utk bawa yusuf ke hospital az-zahrah buat kali ke 3..kali ni yusuf terus di bawa ke uit kecemasan sbb suhu bdn yusuf dah mencecah 39.8..sedih hati saya melihat yusuf menggigil bila dimandikan..tangan yusuf terkapai-kapai seolah2 meminta saya memeluk dia..saya kuatkan hati walaupun saya rasa nak menangis sgt..siap mandi..doc perempuan dtg..masa ni demam yusuf turun 37.7..setelah berbincang dengan doc...doc bg 2 option pd saya..sama ada warded or pantau di rumah..n atas nasihat doc pakar..saya pilih duduk di ward..mlm tu jugak doc Nazim (pakar kanak-kanak) datang..doc pasang plastik kencing utk ambik sample air kencing yusuf..takut air kencing kotor..lepas tu..cucuk sket kat tgn utk drip water..


Dan mlm tu tido la saya dan suami di hopsital..cerita hari ke 2 di hospital akan saya sambung lg lepas ni..


Saturday, March 6, 2010

Breakfast @ McD Bangi

Hujung minggu saya hanyalah untuk anak-anak..masa ni la nak layan dan main puas-puas dengan anak-anak..slalunya..suami hanya akan mengikut saja kehendak eishah..mana tak nye..suruh dier mandi pun dia boleh tanya..kita nak gi mana ayah?lgpun anak dara saya sorang tu dah pandai minta nak pi alamanda la..tesco la..jusco la..mcm-mcm lagi laaa...adoiii..tp lately ni mmg anak-anak terpaksa ikut kami ke hulu ke hilir..sejak kedai mak saya nak buka ni..kami sibuk sket..sibuk mencari dan mengurus brg2 yg nak diletakkan di kedai..

Yusuf @ McD Bangi..Celik mata suami dah suruh siapkan anak-anak..nak bawak g sarapan kat McD katanya..Anak saya eishah punya la seronok..dalam kereta dia dah bising duk nyanyi-nyanyi..

Tengok la anak saya eishah..tersenyum puas...dapat jalan-jalan di pagi hari sambil makan..sebelum ni kalau bawak dia gi makan..ibu dan ayah yg akan pesankan makanan utk dia...tak payah susah-susah tanya dia nak apa..skrg dah x boleh buat camtu..sblm order kena tanya dia nak mkn apa..dah pandai mintak nak makan burger dan air milo..apa pun saya sgt puas ati tgk dia bersungguh-sungguh makan selepas 8 hari x makan..alhamdulillahhhhh...



Friday, March 5, 2010

Us @ Taman Warisan Pertanian, Putrajaya

Smlm kami ke kl..mlm ni pulak kami ke Taman Warisan Pertanian Putrajaya..tu pun atas cadangan adik ipar..kami yg mmg dah tatau nak pi mana..ikut jer laa...lgpun kami sendiri x penah lg sampai ke sana..kami bergerak ke sana selepas magrib..sampai sana..parking full..ramainye la org..dengar-dengar..kata org..roti john kat sini sedap..apa salahnye kalau mencuba..x rugi pun..kalau betul sedap..lepas ni boleh la dtg lg..kalau x sedap..blacklist saja..

Saya dan yusuf..sedang menunggu yg lain membeli makanan..

Wajah ceria kanak-kanak rebina..suka sgt dorang ni kalau dpt berjalan..


Char Kuew Teow..emm...x sedap punnn..pasni x yah try dah...gambar roti john lupa nak ambik..tp roti john okla...boleh la beli lg pasni..





Thursday, March 4, 2010

Jalan-jalan @ Bukit Bintang..

Gambar-gambar ni semuanya di ambil pd malam Chinese New Year..sblm ni..saya dan suami x pernah keluar umah pd waktu malam hari..yer la...payah nak keluar malam2 bila ada anak kecil..hubby pernah jugak request..nak merasa ronda kuala lumpur malam2...especially time cuti umum..kebetulan Chinese New Year kali ni..cutinya panjang..tentu ramai yg pulang ke kampung dan yg pastinya jalan pasti lengang..Disebabkan tu la kami sepakat nak keluar ronda2 Kuala Lumpur mlm tu..kami gerak dr rumah sebelum maghrib dan terus menuju ke Bukit Bintang..Alhamdullilah..perjalanan sgt lancar..Sampai di sana..kami menunaikan solat maghrib dulu..


Anak saya eishah..waktu ni kami sedang menunggu giliran suami untuk bersolat..bila ada anak kecil mcm ni..terpaksa la bergilir-gilir menjaga anak..

Wajah yusuf..mungking mengantuk..sbb slalunya pukul 8 yusuf dah tidoo..


Keadaan di depan Lot 10..ramai nye la org..ingatkan kami je yg jakun keluar malam..rupenya ramai lagi yg sekapal dengan kami..hihihi


Bergambar bersama anak-anak..pakaian pun sempoi jer..pakai selipar jepun saje...time ni kami tgh tunggu adik ipar...dia pun join skali..

Jeng jeng jeng...dorang sudah sampai..ni la dia adik ipar saya yg sgt sporting..bab jalan-jalan n makan-makan mmg satu kepala..


Bergamba lg..kali ni hubby interframe skali..

Permandangan di depan Pavillion


Wajah ceria anak-anak..

Bergambar di dalam Pavillion..tgk la tu..eishah dan haziq senyum sampai ke telinga..


Bergamba lagi...

Kami

Izami, kamilah n haziq..

Eishah n haziq

Kamilah, saya dan anak-anak..

Saya dan kamilah


Saya dan yusuf @ Coffee Bean Pavillion

Anak saya..Yusuf Rif'at

Permandangan waktu malam di Kuala Lumpur..




Wednesday, March 3, 2010

Sutra Naqiyyah..

Ada benda yg saya ingin kongsikan di sini..insyaAllah..dalam masa terdekat ni..butik kain sutra ibu saya akan dibuka..mlm td jenuh kami beramai-ramai ke kedai untuk punggah segala kain..rasanya mlm ni sambung punggah kain lg..lately ni saya selalu tido lewat..tolong mama tag harga kain..ambik gamba kain untuk dijual secara online dan sebagainya..kepada peminat kain sutra, songket, batik dan tudung..boleh la jengah2 kedai online ibu saya di http://www.sutra-naqiyyah.com/ Setakat ni baru 2 jenis kain sutera yg sempat saya uploadkan gambar..selebihnya masih lg dalam proses..kalau ada yg berkenan di hati..boleh la sms atau email saya seperti mana yg tertulis dlm kedai online ibu saya..Nak terus ke kedai pun boleh jugak...cuma saya lupa alamat kedai ibu saya..Kalau yg tinggal di Bandar Baru Bangi..mungkin tau kot kat mana lokasi kedai ibu saya..dekat seksyen 9..bersebelahan dengan butik hajaba..emm...nanti saya akan update lg sekiranya kedai ibu saya dibuka secara rasmi..


Jalan-jalan..

Saya sendiri pun dah tak ingat bila tarikh gamba ni diambil..yg pastinya hari minggu..saya, suami dan eishah ke Kuala Lumpur atas beberapa urusan..memandangkan kami bertolak awal dr rumah..kami sepakat untuk sarapan pg di A&W..dah lama x singgah di sini..restorennya pun dah banyak perubahan..hiasan dalamannya juga sudah berbeza..

Permandangan di dalam restoren A&M yang sempat saya ambil ketika sedang menunggu makanan sampai..ohh yaa..kami di Restoren A&W Jalan Tuanku Abdul Rahman...

Wajah anak kesayangan saya..pd waktu ni..eishah x de selera nak makan..x silap saya..hampir 8 hari dia tak nak makan..dia cuma bergantung pd susu saja..disebabkan itu la kami cuba pujuk dia dengan pelbagai makanan..antaranya..kami bg dia rasa waffle + ais-krim..


Wajah sang ayah yg sedang berusaha untuk memujuk anaknya makan..saya tahu..walaupun hubby sentiasa tersenyum..tp dlm hatinya terselindung kerisauan..dia risau tentang eishah..sama seperti saya..


Wajah ibu..disamping eishah yg sentiasa tersenyum..saya dah kehabisan idea..x tau nak sogok makanan apa lg pd eishah..semua makanan kegemarannya ditolak ke tepi..


Ni dia waffle yg saya pesan utk eishah..dengan harapan seleranya akan terbuka..tp sayangnya..eishah cuma makan sket jer..Tak per la..apa pun saya bersyukur..at least eishah minum jugak susu dr x makan n minum langsung...

Tuesday, March 2, 2010

Maaf..

Maaf kerana sudah lama tak mengupdate blog..bukan saya tak nak update..rindu untuk menulis tp terlalu banyak benda yg berlaku dlm seminggu dua ni..banyak yg saya nak kongsikan di sini..terlalu banyak peristiwa suka duka yg terpaksa saya pendam seminggu dua ni..terlalu banyak dugaan yg terpaksa saya harungi dalam seminggu dua ni..maafkan saya sekali lg kerana entry yg saya publishkan sebentar td..tentu ramai yg tertanya..kenapa tiba-tiba keluar entry hari ke 4 di hospital..semuanya akan saya ceritakan satu persatu di dalam entry yg akan dtg..entry hari ke 4 di hopsital akan saya publishkan skali lg mengikut kronologi apa yg telah berlaku pd minggu lepas..

Day 4 @ Hospital- 23 Feb 2010

Inilah wajah anak saya Yusuf Rif'at ketika hari ke 4 berada di hospital..setelah 3 hari bertarung dengan demam yg tak kebah2..akhirnya setelah ditukar antibiotik yg baru..demam anak saya telah pun menunjuk kan perubahan..


Hari ini dia sudah boleh tersenyum biler mendengar namanya dipanggil..dia sudah mula memberi respond apabila kamera dihalakan ke arahnya..

Dia mula mengejar apabila melihat lensa di arahkan ke arahnye..saya sgt bersyukur kerana hari ni anak saya dah mula cergas seperti sediakala..


Wajah ceria Yusuf Rif'at setelah 4 hari berada di ward di Hospital Azzahrah..pd waktu ini saya sangkakan kami dpt pulang ke rumah kerana yusuf nampak lebih sehat hari ni berbanding dari hari-hari sebelum ni..atas nasihat doc..kami terpaksa bermalam satu mlm lg di hospital..

Senyuman Yusuf tatkala lensa kamera dihalakan ke arahnya..

Sudah mula membebel seperti sebelum ni..