Sunday, January 31, 2010

Ujian Tuhan..


Ayah saya..

Ada benda yg saya rasa ingin kongsikan di sini...tp hati ni rasa masih x bersedia untuk berkongsi benda tu dengan semua org..yg pastinya mlm ni sukar untuk saya lelapkan mata..badan ni terasa penat..fikiran berkecamuk...macam2 yg saya fikirkan skrg..risau ada..sedih ada..takut pun ada..hari ni 2 kali saya berulang alik ke putrajaya..semuanya bermula tghari td..saya mendapat panggilan telefon dr mama..katanya semasa di ofis..tiba-tiba ayah saya rasa x sedap bdn dan kebas sebelah badan dan skrg ni ayah saya ada di klinik bersama dgn adik lelaki saya..sebaik saja mendengar perkhabaran tu..saya terus siapkan anak-anak dan bergegas ke rumah mama..sambil tu tangan saya x lepas memegang handphone dan cuba menghubungi kakak-kakak saya..

Setibanya di rumah mama..ayah dan adik saya dah pun berada di rumah..saya tanya juga sket2 kat ayah saya..ada rasa lg ke kebas tu..emm..ternyata masa tu ayah saya rasa lg kebas tu..masa saya sampai tu ayah saya tgh bersiap siap nak ke hospital putrajaya..saya dan suami pun ikut skali ke hospital putrajaya..tp disebabkan terpaksa menunggu lama..saya dan suami pulang ke rumah terlebih dahulu..kami hanya mengikuti perkembangan ayah saya melalui adik saya jer..bayangkan ayah saya terpaksa menunggu giliran di unit kecemasan selama 5 jam..dlm pukul 8 mlm baru saya dpt berita terkini mengenai ayah saya.

Ayah saya terpaksa ditempatkan di ward..senang untuk doc pantau..skali lg saya terpaksa meredah malam untuk ke hospital putrajaya..anak kecil saya jugak terpaksa saya bawa disebabkan x der yg biasa dengan yusuf..sampai di hospital..hanya 2 org saja yg dibenarkan masuk melawat memandangkan waktu melawat sudah tamat..saya dan kakak saya naik ke tingkat 4 di mana ayah saya ditempatkan untuk menghantar segala keperluan ayah saya..masa tu..doc tgh tanya mcm2 soalan pd ayah saya dan kami terpaksa tunggu diluar..sedih tgk keadaan aboh masa tu..di mata saya..ayah saya seorang yg kuat..tp hari ni..mukanya pucat..nampak lemah..saya tau...hati aboh x keruan pd masa tu..memikirkan kesihatannya sendiri..


Setelah habis pemeriksaan doc..saya memberanikan diri untuk bertanyakan leboh lanjut tahap kesihatan ayah saya..menurut doc..keputusan ct scan x menunjukkan apa2 bleeding dlm otak..but since ayah saya rasa kebas...doc consider it as mild strok bcoz sometimes bile ct scan dibuat..x dpt captured mender yg terlalu kecil..aper pun...saya tetap bersyukur sbb kami cepat ke hospital dan keadaan ayah saya x seperti org lain..ayah saya still boleh bercakap..katanya..mulut sebelah rasa kebas mcm kena inject time nak cabut gigi..jalan pun still mcm biasa..tgn pun still boleh gerak mcm biasa...for time being..ayah saya akan berehat di hospital memandangkan esok hari wilayah...putrajaya cuti...so lusa baru doc akan buat fisio etc..

Harapan saya...rakan-rakan blogger dapat doakan supaya ayah saya dpt sembuh seperti sediakala..




Saturday, January 30, 2010

Tips memujuk anak yg liat ke tadika..


Ni salah satu drpd masalah yg saya sedang hadapi sekarang.. anak saya A'eishah baru berusia 3 tahun 5 bulan..pada awal nyer saya dan suami x pernah merancang untuk menghantar dia ke tadika..tapi disebabkan pada awal tahun ni..dia sibuk sebut nak gi skool..so saya dan suami buat keputusan untuk hantar eishah ke tadika kemas sebelah rumah mak..maybe dah hari2 nampak budak2 tadika tu gi tadika..dia jd excited nak g skol jugak..penyudahnya ayah saya bayar yuran tadika untuk eishah..nak pergi ke tak nak terpulang pada dia..sbb nya..kami cuma nak bg pendedahan awal pd eishah jer..



2 minggu pertama..eishah seronok sgt gi skol..x payah nak suruh..pagi2 dia dah siap mandi dan tepat kul 8 dia gi sendiri je skol..x payah nak suruh..lepas 2 minggu dia dah mula menunjukkan tanda-tanda taknak ke skol..katanye..boring dekat skol..hari ni pun dia x gi skol jugak..hari ni..saya cuba surf dalam internet..mana tau kot2 ada tips2 untuk memujuk anak ke skol..dan apa yg saya jumpa adalah seperti berikut..

1. Berikan sesuatu sebagai hadiah/reward/penghargaan kepada anak kerana dia pergi ke tadika. (rasanya dah banyak saya janjikan pada eishah..tp x sempat tunaikan lg..maybe sbb tu x jalan kot)

2. Jadikan anak selesa dengan suasana/keadaan tadika (yg ni rasanya saya tak tau nak ckp mcm mana sbb sampai skrg yg hantar eishah ke tadika ialah suami saya)

3. Jangan terlalu memaksa anak. (yg ni pun rasanya saya dan suami dah cuba..tu yg sampai skrg dia x gi tadika lagi tu..haaaaihhh!!!!!!)
4. Ceritakan semua yg menarik tentang tadika..contohnya..di tadika ramai kawan..boleh mewarna, menyanyi dan cikgu akan bercerita mcm2..(yg ni pun rasanya saya dah buat jugakk)

Setakat ni tu je la tips yg saya dpt daripada internet..sumber di ambil dr sini..http://anakkusayang.com/ Sekiranya kawan-kawan ada tips lain dr ni..boleh la share dgn saya...





Friday, January 29, 2010

Org Misteri ERA

pic from pokcik google


KALO TAK TANYA, TAK MENANG..korang penah denga pasal org misteri ERA kat radio era tak??dekat ofis ni..sambil buat kijer saya slalu denga radio era..tu jer pun yg buleh dpt kat sini..sambil2 dengar tu..terdengar plak pasal org misteri era..slalunyer org misteri era ni akan kol radio era dan bg clue kat mana lokasi dier skrg..dgn harapan akan ader org yg tegur dier..camner cara nak tegur org ni?kena tanye mcm ni..ADAKAH ANDA ORG MISTERI ERA??dan tetiba kalo dier jawab YA..senang2 jer korang buleh dpt duit ribu riban..x silap..td saya denga...ader sorang tu yg berjaya menegur org misteri ERA ni..dpt rm5k tuu..huhu..saper nak bg??senang2 jer dpt duit..org misteri era ader kat feri penang td..bernasib baik sungguh org yg dpt tu...susah tu nak agak kat mana lokasi org misteri era tu..hihih..kalo saya laa....agak2 saya nak tegur ker??skali tgk2 salah..bukan org misteri era..buat malu sajoo.....hahahha






Sudah 7 bulan...

Salam sumer...lihat la aksi anak bujang saya...amacam??ensem mcm ayah nyer x n cute mcm ibu nyer x?hihihih...yusuf skrg ni sudah pun masuk 7 bulan..lasak pun dah bertambah tambah tambah lasak..sampai x larat ibu nak layan...salah satu perkembangan terbaru yusuf ialah..dier dah duduk dalam walker..faham2 sajer laa...biler dah duduk dlm walker...abis satu rumah dier jelajah..n lebey laju sket la berbanding dengan mengensot..kalo letak kat bawah...jap jer dier dah ilang...kejap bawah meja..kejap kat dapo...baju jgn kater la...koto sbb abis lantai satu rumah tu dier bersihkan..gamba2 ni ibu ambik awal pg sblm gi kijer...budak ni mmg bangun awal lately ni..hihihi..
Ni pulak..muker nakal yusuf...kalo dier geram kat sesuatu benda..or dier geram ngan kiter..dier akan sembam muker dier kat kiter n try to gigit pipi or idung org..hahaha..mujur la x dak gigi lg...last week budak kecik ni kurang susu sket..rupenyer gigi dier nak tumbuh 2 btg..skrg ni dah nampak putih2 kat gusi bawah..2 batang tu..bahyer bahyer..pasni kalo dukung dier kena lebey berhati2...takut kena gigit..hahahha







Wednesday, January 27, 2010

Tentang Eishah...Part II

Perkembangan terbaru tentang anak ku eishah..dulu kalo sebut bab skol...x yah suruh pun dier buleh g skol sendiri...x yah susah2 nak kena hantar n jemput...tp tu sumer cuma bertahan selama 2 minggu...masuk minggu ke 3..dier dah nangis tanak g skol..kate nyer eishah boring kat skol...saya sendiri pun tatau aper punca nyer dan aper masalahnyer...runsing kejap memikirkan masalah ni..adakah terlalu awal saya hantar eishah ke skol?atau pun ader budak2 yg mengusik dier ker kat dalam klas...saya sendiri pun x bleh jawab n x pasti..kadang2 hati ni rasa kesian pd hubby yg terpaksa manage eishah sorang diri..1st time anak ke skol..saya sendiri tp dpt rasa pengalaman tu..kalo org lain..mungkin dah ambik cuti bagai..x per la..insyaAllah..eishah masuk skol betul2 nanti saya akan ambik cuti utk hantar dier ke skol..harap2 hari ni eishah dpt la g skol mcm biasa..


Tuesday, January 26, 2010

Tempat baru...

Maaf sbb dah lama saya tak update blog..bukan x der cerita...tp sibuk dengan kerja dan rutin harian..skrg saya sudah berpindah..bukan berpindah rumah..tp berpindah ke bahagian baru..kalau dulu saya duduk di bahagian servis..skrg pun sama jugak...cuma kijer tu more on technical part..banyak benda yg saya perlu pelajari..dah lama tinggal mender2 technical ni buat saya rasa janggal utk kembali mengaplikasikan aper yg telah saya pelajari dulu..aper pun saya gembira berada di tempat baru..bukan saya x suker dengan kerja yg saya buat sblm ni...saya suker..dan saya suke mengajar..tp saya suke belajar benda baru..mungkin dah tiba masa nye utk saya belajar sesuatu yg baru dan sesuatu yg dah lama saya tinggalkan..aper pun..saya harapkan semoga semua perjalanan hidup saya dipermudahkan tuhan..aminnnn...

Friday, January 15, 2010

Azam Tahun 2010

Rasanye masih x terlambat kalo saya nak amik kesempatan ni untuk ucapkan selamat tahun baru.. dah 15 ari berlalu...sure korang sumer ader azam tahun baru masing2 yg nak dicapai tahun ni kan?azam saya tahun ni byk pd famili jer kot..antaranya:
  • nak jd wife yg lebey baik dr tahun lepas utk MR HUBBY
  • nak jd ibu yg baik kepada eishah n yusuf
  • nak luangkan lebey masa utk eishah..layan eishah lebey sket...
  • nak cuba kurangkan marah...(kontrol beb kontrol..kawal emosi)
  • dr segi financial...harap2 tahun ni dpt saving for future (duit byk abis kat umah last year)
  • kesihatan??harap2 tahun ni Allah pelihara kesihatan saya n famili..(so that..cuti bleh simpan..hihihi)
  • kat opis lak..nak kurangkan kontroversi dan tingkatkan prestasi..



    Rasanya..tu jer la kot azam saya tahun ni..harap2 nyer tercapai la...amin..

Thursday, January 14, 2010

Tentang Eishah...

princess-eishah-kak ros
Biler bercerita pasal eishah..mesti buat saya tersengih sensorang...budak ni suker la sungguh buat lawak..yg terbaru tentang eishah...dier sudah pi skol..masuk ari ni dah masuk hari yg ke8..sumernyer bermula isnin minggu lepas...dier asyik duk sebut nak g skol...sampaikan dier siap tanye cikgu...cikgu...eishah nak pi skol bleh x?hahha..penyudahnyer dier g skol sendiri...tghari tu hb msg bgtau yg ayah saya dah registerkan eishah kat tadika kemas..esoknyer tu sgt la senang nak suruh dier pi skol..mandi sendiri..g skol pun sendiri..hihihi...ari sabtu ahad..dier tau dier cotii...smlm...ari selasa hb msg lg..kater nyer kak ros x pi skol..kak ros kater dier sheme sheme..adoila..sabau jer la eishah tu..cengkelat nak g skol la tu..tp x lama tu hb msg lg bgtau eishah tetap pi skol..tp masuk lambat sket..kul 9..x per la..yg penting dier pi skol..mesti korang tertanye2 saper la kak ros yg saya maksudkan tu..saper lagi kalo bukan eishah..kadang2 dier bahase kan diri dier princess..kadang2 kak ros..terpengaruh ngan citer upin ipin la tu..haaaaihhhh..budak2...ari ni hb bgtau...eishah pi skol on time..pakai gown tp nak pakai tudung..aper fesyen la tu..hentam saje la..janji dier pi skolah udah ler..




Wednesday, January 13, 2010

Rindu...

Rindu nak berblogging..rindu nak blog walking..tp aper nak buat..skrg saya tgh bz yg amat..baru berpindah ke department baru..banyak benda baru yg perlu dipelajari..ditambah pulak dengan x der penempatana tetap disebabkan renovation bangunan baru..nak tanak kini saya setinggan di bilik teman..banyak benda yg nak dikongsikan di sini..cerita eishah yg dah pi skol..si yusuf yg dah pun duk dlm walker...citer berpindah ke tempat baru dan sebagai nyer..tunggu jer la..ader masa saya akan update citer tu satu persatu..