Sunday, August 29, 2010

Soalan yang menjerat perasaan..

Rasanya ramai yang dah tau bermula 15 hari puasa yang terakhir saya berpuasa tanpa suami di sisi..en suami skrg masih lagi berada di Kuala Terengganu dan kami anak beranak hanya akan berjumpa time saya pulang berhari raya nanti jer..bermula dari hari en suami tiada di sisi..saya menerima soalan yang sama berulang kali daripada individu yang berbeza..dan soalannya ialah..kenapa x balik tolong en suami meniaga di bazar..berikut adalah antara jawapan-jawapan sopan yang telah saya berikan setiap kali soalan menjerat perasaan itu diajukan kepada saya..
1. Saya kerja makan gaji..senang cerita saya hanya kuli..kalau U*M ni bapa saya atau atuk saya yang punyer..setakat tulun en suami di bazar tu mmg wa takder hal laaa beb...
2. Cuti saya dah sket..walaupun cuti tahunan yang diberikan banyak..tapi dalam setahun ni saja 2x dah anak saya warded..awal tahun yusuf masuk spital sbb demam denggi..pandai-pandai la korang congak agak-agak berapa hari cuti saya hangus utk jaga budak demam denggi..pertengahan tahun pulak dua-dua anak saya warded sebab demam panas..itu pun korang sile la congak agak-agak berapa hari dah cuti saya hangus di situ..campur lg dengan bbsitter yusuf tu yg slalu buat kejutan..haruslah cuti saya makin surut..
3. Cuti tanpa gaji..kalau gaji saya ni agak-agak dah gaji ala-ala profesor ker menteri ker..agak-agaknya buleh la saya apply cuti tanpa gaji tu..ini kerja pun baru nak masuk 5 tahun..agak-agak korang pun tau paras mana gaji saya tu..dicampur pulak hidup di kota metropolitan..haruslah duit mengalir mcm air..dicampur lg 3 mulut yg nak kena bg makan..pandai2 la korang agak-agak berapa posen yang tinggal..
Dan berikut saya senaraikan sekali jawapan bela diri saya..
1. Wa tak kesah kalau takat niaga kat bazar beb..takdernyer haku nak malu ke apa..sampai masa nanti..saya dah start bercuti raya..korang buleh la tgk muke saya kat bazar tu..Jangan luper..yg duduk di Kuala terengganu..ada masa korang bleh la datang di bazar ramadhan di taman shahbandar..cari kedai yg ada banner HOUSE OF TUDUNG..kang saya bagi special price kat korang.. (sempat lg promote tuuuu)
2. Saya bukan isteri yg suke tgk suami susah sorang jer..dah nama pun husband n wife beb..susah senang haruslah bersama..kalau takat time senang jer nak bersama..toksah la kawin..
3. Keputusan untuk membuka bazar bukanlah diputuskan oleh saya..keputusan tersebut adalah keputusan bersama kerana kami sama-sama minat berniaga..so bila pk2 balik..barang semua kami dah ada..tinggal nak jalankan saja..why not grab this opportunity utk tambah pengalaman kami..yer la..kami pun masih baru dalam bidang ni dan banyak lagi yg perlu dipelajari daripada otai2..
Kalau nak dilistkan di sini sangat la panjang..cukupla saya katakan di sini..saya dan suami ada impian dan cita-cita kami masing-masing..biarlah apa yang kami rancangkan menjadi rahsia kami berdua..korang cuma doakan dah la agar semua rancangan yang telah kami rancangkan itu dipermudahkan oleh NYA..harap-harapnya dengan jawapan yang saya berikan kat sini..lepas ni takkan ada lagi org yang akan tanya soalan tu pada saya lagi..if not..by hari raya..tuan tanah kedaung akan changed to green color like Incredible HULK..
Sekian luahan rasa dari tuan punye blog..harap-harap takder yang terasa hati dengan apa yang saya luahkan di pagi hari ni..


Tuesday, August 24, 2010

Cerita Rindu..

Baru beberapa jam berpisah dengan en suami..suami pulang ke trg atas urusan mencari rezeki..baru beberapa jam tapi saya rasa mcm dah lama sgt..hari ni rasa lain sangat..rasa mcm masa en suami bekerja di Brunei dulu..nampaknye baki 15 hari puasa ni saya akan lalui tanpa encik suami..tiada lagi teman untuk ke pasar ramadhan..tiada lagi teman sepinggan makan meggi goreng..tiada lagi teman nak bawak saya pi beli coklat picnic...tiada lagi teman beratur menunggu ayam golek siap..tiada lagi teman nak ajak gi makan tengah malam..tiada lagi teman yang nak antar saya pi kijer..abg..kalau abg baca blog ni..ayg nak abg tau..ayg rasa sunyi giler time abg x der..separuh semangat ilang..ader dengan abg..uuuwaaaa...

Thursday, August 19, 2010

Tido Mati

Selama ni saya sebok dok bising kat en suami kate dia tido mati la apa la..tup tup semalam saya sendiri yang tido mati..hujan lebat gillerr...guruh jangan kata la...kakak saya kata sampaikan berapa kali blackout sbb fius tendang..hahahha..saya siap tanya agak-agak pukul berapa hujan tu??sebabnya saya sendiri pun tatau pukul berapa saya tido..yang pastinya yusuf tido..saya pun hanyuttttttttttttttt..dan yang pastinya saya terjaga pukul 3 pagi..itu pun sebab yusuf merengek rengek nak susu..time gi dapo tu..saya ada la jugak dengar bunyi sesuatu..baru jer ingat nak ca alif but...rupenye bunyi hujan daaaaaaa...suspen sungguhhhhh..Yang pastinya malam tadi saya memang tido lena x ingat dunia sampaikan bunyi guruh ke..bunyi tapak kaki aboh ke hulu ke hilir dlm rumah tu pun saya tak dengar..hihihi...

Wednesday, August 18, 2010

PhD

Dalam tahun ni..sudah beberapa kali hati saya rasa mcm mahu sambung blaja..pernah sekali tu..celik mata..saya teringat nak sambung belajar..dalam kereta sepanjang perjalanan ke pejabat..asyik duk pk mender tu jer..minggu ni sajer pun..pulang dari pejabat..masa borak2 dengan mama dan aboh..terkeluar lagi pasal sambung belajar..hati rasa teringin nak sambung belajar..tapi saya ni boleh dipercayai atau tidak??yang pastinya si suami dah tentu hatinya tak tenang..mana kan tidak..dulu masa saya tgh buat master..kerjanya asyik melalak dekat si suami..mengadu itu dan ini..tak cukup dengan mengadu..siap paksa rela si suami tulun buat assignment..nasib baik si suami baik..layan jer la aper isteri dia mintak..mintak lappy dpt...jd driver pi class pun si suami jugak...haiiiihhhhhh..mana lagi nak dpt suami yg baik mcm suami ku sorang tu..skrg keadaan sudah berbeza..anak dah 2 orang..mampu ke saya nak menguruskan masa kalau saya sambung belajar..bab kewangan..takat nak ambik toefl tu dah ada yang nak sponsor..mama dah kata..kalau bab belajar mama boleh je sponsor..janji saya belajar sampai khatam..jagan takat MASTER sajer..tinggal satu step saje lagi utk khatam..semangat dan minat dah ada..kewangan pun ada org nak sponsor..cuma yang tinggal keyakinan saya dan tajuk apa yg saya nak buat..satu lagi..keizinan daripada en suami..haiiiihhhhhhhhhhhh...pening pening...

Tuesday, August 17, 2010

Cerita Puasa 2010

Sebelum saya bercerita tentang puasa kali ni..saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua teman blogger..ye ye ye..saya tau saya dah lambat..dah seminggu puasa baru terhegeh2 nak wish selamat berpuasa kat korang..apa pun harap2 tahun ni dpt puasa penuh la..n saya menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf..mana la tau kot ada yg terasa dengan saya selama ni..kira halal la erk?0-0.. :)..Berbalik citer puasa tahun ni..2 hari sebelum puasa saya terlantar di rumah..GASTRIK..isnin petang tu..balik kerja saya dah muntah2..tengah malam tu lagi la..jgn kata la...x pernah lagi rasa gastrik seteruk itu..penyudahnya keesokan harinya saya MC..dan hari pertama puasa..time bangun makan sahur pun saya dah rasa nak muntah..tapi saya gagahkan jugak..berjaya jugak habiskan puasa sehari..tapi saya terlantar di rumah ler..haiiihhhh...tahun ni betul-betul menguji saya...mana kan tidak..permulaan puasa yang tidak baik..tolong la pergi jauh2 gastrik..saya mahu puasa penuh tahun ini..:)..tahun ni saya cuma berpeluang berpuasa selama 15 hari bersama suami..itu pun en suami makan ala kadar jer sbb dia kena bertugas sebagai imam di Masjid Seksyen 7..x per la...janji dpt sahur dan buka sesama..insyaAllah next week..en suami akan berada di Trg selama 2 minggu..kiranya raya tahun ni saya balik dengan mama dengan aboh..Jumpa en suami pun time pagi raya jer la kot gamaknyer..x per la..dah rezeki en suami dpt booth di Taman Syahbandar Trg..Apa pun harap-harapnya semuanya berjalan lancar dan segala urusan kami sekeluarga dipermudahkanNYA..aminnnnn..

Monday, August 16, 2010

Malang Tak Berbau...

Nak dijadikan cerita..jumaat baru ni saya kerja malam...so masuk kerja pukul 2.45..sebelah pagi nya tu saya duduk di kedai mama..tolong selesaikan kerja-kerja yang belum beres..dalam pukul 10 lebih camtu tetiba mama masuk ke belakang dan suruh saya bg no phone aboh..katanya aboh ada repair laptop ngan apek tua tu..tanpa banyak tanya saya terus bg no phone aboh dan kembali ke belakang semula menyambung kerja yang belum selesai..x lama tu mama masuk semula ke belakang..spontan saya bertanya..laptop mana yang aboh repair??takde dengar pun aboh citer laptop rosak..mama kater laptop kakak ku kot..dan dan tu saya suruh mama tanya aboh..skali mama kol aboh n tanya ada x apek kol td..aboh kata x der..SAHHHH!!mama ku dah ditipuuu..Kambing punyer apek..paling saya bengang ialah..dia boleh pura2 telefon aboh depan mama n siap ckp..oo..mintak duit dengan kakak dulu erk?penyudahnya mama saya bg 360 kat mangkuk tu..saya sendiri pun tatau mama bg duit..kalo haku tau la...adoiiii...part paling best skali ialah..waktu tu dah pukul 2.15..tergesa2 saya kemas diri dan capai handbeg utk ke pejabat..cari nset x jumpe..call nset..off..sahh..handset ku telah dirembat oleh cinapek tu..kambing sungguh...kalo la saya dpt apek tu..mau saya sunatkan dia 10 kali..adoii..malang sungguh nasib ku...hari itu saya pergi kerja dengan mood yang sgt tak menentu..marah ada...sedih pun ada..sedih sbb nset kena curi..yg saya terkilannya..x kire la dia nak ambik handset tu pun ambik la...tp nyer dlm tu byk movie anak aku weiii..kalau cina apek tu terbaca la blog saya ni...tulun la pulangkan memori kad pun x per...hahahah..(jgn harap laa)..dan hari itu jugak saya rasa saya x dapat pahala puasa pun..yg dpt lapar dan dahaga jer sebab sebakul saya menyumpah apek tu dlm hati..x cukup dengan tu..siap mintak supaya apek tu kena langgar ngan lori indah water hari tu jugak..sangat jahat saya hari itu ok??en suami pulak kata..x pa la...nanti abg beli handset yg ada torchlight tu utk ayg...uuuuwwwwaa....sangat kesian ok??penyudahnya..habis kerja malam..masuk jer dlm kereta..saya nampak paperbag NOKIA..tp kat dalam paperbag tu x der aper pun..yg ader casing handset jer..eiii...en suami ni sajer jerrrrrrrrr...tapinyer...sampai je kedai mama saya nampak mcm ada handset baru yg tengah charge kat dapur..rupanya lepas hantar saya ke pejabat en suami terus ke kedai nset dan merembat satu nset baru utk isteri terchentaaaaa...adussss..syahdu sungguh rasanya..tengkiu mr hubby for new handphone..skrg ni tuan rumah kedaung hanya reti gune nset tu utk call n sms..yg lain masih x reti..sbbnye tuan punye belog sedikit bute ngan gadget2 ni..sekian cerita utk hari ni..cerita pasal puasa saya sambung esok...daaaaaa...

Wednesday, August 4, 2010

Budak zaman sekarang..

Kali ni saya nak bercerita tentang FB.. Lupe pulak nak bgtau..buat kawan2 yg request utk jadi friend dalam Facebook..saya mohon ampun dan maaf sbb tak boleh approve..akaun Fb tu adalah akaun bersama suami dan hanya untuk tatapan keluarga sahaja..mohon maaf sekali lagi..Berbalik kepada cerita Fb..FB ni ada kebaikan dan keburukannya..pandai-pandai la kita gunakan sebaik mungkin ke arah kebaikan..Bg saya..saya gunakan Fb untuk update latest news buat keluarga yg jauh di mata..ye la..dah nama pun balik trg setahun sekali..org trg nak jugak tgk muke anak kami tu haaa..hihih..lately ni setiap kali saya bukak FB..selalu terbaca pasal 2 org sepupu saya ni haa..asyik la bercakar mcm anjing dengan kucing..baru2 ni ingatkan sudah berbaik..rupanya blom lagi..paling tak tahan siap maki hamun sesama sendiri..dah nama pun budak2 zaman skrang..ayat pun power2 dan kadang-kadang saya sendiri pun tak paham apa yg dorang tulis..aku dah dieja aq..sampaikan kalau saya membaca komen..terpaksa mengeja la..gila punye ketinggalan saya ni..hahaha..dah nama pun FB utk famili saja..dah tentu la member pun semuanya sedara mara..adik beradik sepupu sepapa..seronok jugak dpt berhubung mcm ni..tapi bila membaca benda-benda mcm ni..x sedap la pulak..tambah lagi malu bila membaca ayat-ayat maki hamun yang digunakan..hopefully cuzzy2 kecit saya tu berbaikla balik..buang yg keruh ambil yg jernih..satu lagi...rasanya ibubapa sendiri kena pantau anak-anak..yer la..dah lappy pun dpt satu sorg..anak-anak surf apa pun mak ayah tatau..bila melihatkan keadaan mcm ni..saya jadi gerun..sbbnya saya punya 2 org anak yg masih kecil..rasanya cabaran membesarkan anak di zaman serba canggih ni betul-betul mencabar..harap-harapnya saya dan suami mampu mendidik anak dengan cara terbaik..so..x der la jadi benda-benda yang bukan-bukan mcm zaman skrg ni..aminnnnn..

Tuesday, August 3, 2010

Potty Train..

Eishah dah lama saya ajar potty train..sejak dapat adik saya dah ajar dia supaya bila nak kencing or nak buang air besar..cepat-cepat bgtau saya..bab buang air kecil...mmg sukses..tang buang air besar tu masalah sket..sehinggakan kadang-kadang dia benar-benar menguji kesabaran saya..mau nya tidak..saya terpaksa berulang alik ke bilik air berkali-berkali..tak cukup dengan tu..berkali-kali jugak angkat dia atas toilet bowl sambil menunggu dia melepaskan hajat..tunggu eishah melepaskan hajat ibarat menunggu buah yang takkan gugur..letih..penyudahnya sampai sekarang dia masih lagi buang air besar dlm pampers..kebiasaannya saya hanya pakaikan eishah pampers selai sehari..itu pun pd waktu malam..kesian sbb dia masih kuat menyusu pd waktu malam..nak pisahkan dia dari susu lg la saya tak sampai hati sbb budak seusianya masih memerlukan susu..Nak kata eishah ni bernasib baik saya pun tatau..setiap kali saya pakaikan pampers..time tu la dia nak buang air besar..kalau time x pakai pampers..x der plak dia nak buang air besar..

Penyudahnya hari ini..suami msg saya..katanya eishah cirit birit..sakit perut dr pagi td dan dia nak pulang ke rumah untuk jenguk eishah..x sedap hati di ofis..saya call suami bertanyakan suami..kedengaran suara eishah di corong telefon..katanya..Ibu..kak long berak kat tandas..saya tergelak..bagus anak ibu...saya membalas..ada hikmah jugak eishah cirit birit hari ni sebab dia dah pun berjaya buang air besar mcm org lain...GOODBYE PAMPERS MAMYPOKO yg slalu buat saya jadi MAMYPOKAI!


Monday, August 2, 2010

Berjimba Bersama Teman

Sudah lama tidak berjimba bersama teman-teman..mana kan tidak..boleh dikatakan setiap kali hari jumaat time rehat saya terpaksa pulang jaga kedai mama..adoii...rindunya nak keluar makan bersama teman-teman..Jumaat lepas kak ummi awal-awal lagi dah sound..jumaat ni keluar lunch sesama..katanya nak belanja makan..tawaran skali seumur hidup..dah tentu saya tak lepaskan peluang tu..hahaha..tepat pukul 1215 saya dan kak shida dah selamat pun tunggu di Foyer..sorang lg yang x sampai-sampai..saper lagi kalo bukan kak hasla...adoi...makcik ni..sabo jer la..sib baik kiteorg tak tinggalkan dia..cadangnye memula nak pi pizza hut..tetapi plan telah berubah semasa on d way ke Mines..pi makan kat Nandos plaknyer..apa-apa sajer la..org dah nak belanja..jgn banyak songeh..ALHAMDULILLAH..

Ni la dia makcik lambat..bab bergambor mmg la sgt terer..hahaha..sementara tunggu makanan..sempat la jugak bergosip seposen dua..

Ni pulak tuan punye belog kedaung dgn kak ummi yg sangat baik hati belanja kiteorg tghari tu..(bodek-bodek dengan harapan kak ummi belanja lagi lepas ni..)kesimpulannya..tuan punye belog sgt la happy dpt berjimba dengan kawan2 hari ni..harap-harap lepas ni boleh la kuar makan beramai-ramai lg camni..anyway..tq kak ummi for the lunch treat..