Friday, December 16, 2011

Persekolahan & Persahabatan

Assalamualaikum

Bercerita tentang persahabatan..rasanya saya x pernah ada tuah atau org panggil LUCK dalam persahabatan..tatau la..mungkin itu hanya perasaan saya..atau pun sebenarnya mmg kenyataan..rasanya seumur hidup saya..x pernah lagi saya punya seorang sahabat baik atau sejati..bermula dengan sekolah rendah..mungkin kerana saya jenis yg pendiam..bercakap bila perlu..atau saya hanya ramah bila bercakap dengan org yg hanya saya kenali..tapi rasanya di rumah atau dikalangan adik beradik..saya dikategorikan dalam golongan yg banyak bercakap dan peramah..cuma dengan org tua saya sedikit kaku..mungkin kerana tak biasa..atau terlalu berhati-hati bila bercakap kerana takut menyinggung hati dan perasaan org tua..saat kritikal rasanya ketika bersekolah di Terengganu..hanya kerana saya seorang budak KL yg bersekolah di Terengganu..saya dilayan seperti ALIEN..pertama kali menjejakkan kaki di sana..saya ketakutan akibat sering diperhatikan rakan sebaya dan senior..pernah skali saya di ekori di kawasan sekolah..sangka saya mungkin dorang nak buli saya..rupanya..dik..akak nak jadikan adik angkat buleh?adoii...pitam dgn soklan tu..x cukup dengan di sekolah..di asrama pun sama..soalan sama jugak yg senior2 ajukan sampaikan kadang2 saya terpaksa berpura-pura tidur gara-gara nak selamatkan diri punya pasal..dikalangan rakan sebaya..saya kadang-kadang x paham kenapa ramai yg x menyukai saya..sumer yg ada pada saya semua x kena..saya dikatakan memilih kawan..berkawan hanya dengan yg cantik-cantik saje..kalau saya ni cantik ke..artis ke..x per la jugak nak pilih2 wehh..ini??sila la cermin diri sendiri sebelum nak ngaku diri cantik..stress guwe..dan korang jgn tatau..kat sekolah ni jugak la dlm kelas haku pernah kena raba...binawe betuiii..cettttttttttttttt!!!!!!!!!!
Saya di Terengganu hanya setahun setengah..pertengahan form 2..saya berpindah di Sek Men Bandar Baru Bangi..ohhhh..di sini cabarannya lagi maha hebat..pertama kali saya menjejakkan kaki di situ..dorang pandang saya mcm ALIEN..x cukup dengan itu..boleh dikatakan hari-hari akan ada segerombolan geng budak2 pompuan ala2 gengster mai kelas duk tanya..yg mana satu ERNI SURAYA..adeeiii..kecut perut ni toksah kata la..x cukup ngan segerombolan geng perempuan..paling saya stress bila boleh dikatakan setiap hari akan ada posmen mai kat saya..erni..ptg ni si polan si polan nak jumpa bawah pokok..adoiiiiiiiiiiiiii...satu pun x pernah saya layan..agak2 nak kena rejam batu ngan aboh sila la layan..ayah saya seorang yg tegas..jgn kata keluar rumah..nak bercakap telefon pun x dapek..nak gi mana2 berhantar berjemput dan seumur hidup saya..saya x pernah naik bas atau keluar bersama teman2 sampai la masuk UiTM..akibat daripada suara-suara sumbang campur lg dengan anak jiran tetangga yg memandai bg no phone umah kat budak2 jantan..saya dimarahi oleh aboh..uwwaaaaaa..saya x salah..sbb saya x kenal pun batang idung org yg call saya..x cukup dgn tu ada jugak suara2 sumbang yg memerli..g skolah jgn nak ngorat..blaja...ape kes la dgn dorg ni..haku pun x tau..adeeii...stressssss...naik form 4..lagi laaaaaa stress tahap gaban..sampaikan kakak saya yg time tu form 5 pun kena tempias skali..tahap kegatalan budak2 lelaki sgt la hebat..sampaikan saya gi kelas kakak saya pun org tgk mcm nampak artis lalu..siap tanya..adik erna ke?yg jadik mangsa tentu la kakak saya..yg ni nak berkenalan..yg itu nak berkenalan..ngan siap bg surat cinta cintun..tp sumer surat saya x layan..bukak pun x..penyudahnye yg tukang baca kaka saya la time tu..kakakaka....itu zaman sekolah menengah..
Zaman universiti..sama jugak..saya x pernah punya kawan baik..banyak yg saya pendam ketika duduk di rumah sewa..maaf..saya x boleh nak ceritakan di sini..apa pun sumer tu saya akan simpan dalam hati sebagai kenangan..tapi semestinya pengalaman tu cukup memeritkan dan menyedarkan saya..baik x yah ada kawan baik..kawan je dgn sumer org..so hati kiter x kan sakit n org lain pun x sakit hati ngan kita..
Zaman Master rasanya paling indah kerana saya dikelilingi golongan veteran..rasa mcm anak dgn mak pun ado..dorang sangat caring..x pernah menyakitkan hati..mungkin kerana mereka lebih matang dr saya..tambah seronok bila saya punya teman satu kepala..CIK NON...rindu sangat sama kamu..dia la teman saya selama 2 semester..walapun banyak suara sumbang di tempat kerja yg saya dengar tentang saya ketika berkawan dgn dia..hello...x kenal maka x cinta...tolong kenal dulu saya..baru la korang bleh judge saya ni org mcm mana...adoiii..dan sekarang..saya di sini..masih sama..saya tidak punya teman rapat malah saya berkawan dengan sumer org..itu lebih mudah..

Teman Tapi MESRA

Tu je la cerita zaman sekolah dan tentang persahabatan dalam hidup saya..idea dah kering..kang kalo ada idea saya akan update lg new entry..babaiiii..


Thursday, December 15, 2011

Resepi nasi goreng kerabu

Assalamualaikum

ahad ptg baru ni secara spontan buat laksa ganu.maklum.le adik ipar saya mengidam.kang ader plak yg meleleh air liur.naya jer.memandangkan saki baki ulam laksa byk lg..so pg tu tetiba muncul idea..ting!!buat nasik goreng kerabu.tapi ini bukan resepi yg saya ambik dr internet.tp resepi syok sendiri.huhuhu..tp menjadi la.antara bahan2yg diperlukan utk buat nasik goreng ini ialah:

nasi yg sudah siap dimasak
kacang panjang
timun
daun kesum
bunga kantan
daun limau purut
serai
cili padi
bawang putih yg dititik
bawang besar yg dikisar
sos tiram
garam n gula
1 biji telur

cara2nya:

mula mula potong.halus timun,daun kesum,bunga kantan,daun limau purut,serai dan cili padi.
bawang besar dikisar dabbwg putih dititik.
panaskan sedikit minyak,tumis bawang putih dan bawang kisar hingga naik bau.
masukkan sedikit sos tiram,garam dan gula.
kemudian pecahkan sebijik telur.
masukkan nasik.gaul rata.
last skali masukkan ulam ulam td.agak kurang rasa masin.ke hapa..pandai pandai la ekjas dgn kicap manis dan masin.

selamat mencuba.



Sumber gambo dr pokcik google


Friday, December 9, 2011

Lawatan ke Petroleum Resource Center (PRC)

Assalamualaikum

Selasa lepas pejabat saya menganjurkan satu lawatan ke Petroleum Resource Center..Atas arahan Puan Bos..haruslah saya pegi walaupun kaki ni sket punye malas nak berjalan membawak perut yg makin beso ni..haiihhh..rombongan bergerak kul 8.30..sampai sana dekat2 kul 9..dah ada yg menunggu pun..tetative program bertuka last minit..pihak PRC bawak kami pi melawat SKY BRIDGE dulu..memula mmg la saya kecut perut jugak..naik lift telinga dah berdengung..sampai tingkat 42..ya ampun..haku gayat..so tgk bawah sket2 je..time nak lalu SKY BRIDGE..doa banyak2 dlm hati..jgn la haku pitam..kalo nak pitam pun biarla sempat nak bgtau dorg haku nak pitam..so senang org nak sambut..kakaka..duk kat sky bridge x lama pun..ambik gambo apa patut..pastu terus zassssss...turun tingkat 4..melawat resource center dorang pulak..memula jejak kaki..menganga kejap mulut..tp memandangkan staf dia kata jgn toleh kiri kanan..so ikut je la..rupenya nak suruh makan dulu..kami dijamu dengan sandwich n buah anggur..dah kenyang perut...dengar taklimat dulu..adeii..canggihnye dorang punye board..smart board gitu..ketuk pakai jari utk ke next slide..ko ado??setle dengar taklimat baru la kami di bawa ronda-ronda tgk resource center dorang..yg ni lagi la haku menganga x berhenti2..kagum seyhhhh..sgt cantik...ceria..ade kafe pulak tu..ko adoo??setakat gerai si abas mcm kat library kiteorg tu..x payoh ler..emm..dorg budget banyak..buleh la nak deko ala2 eric leong..mcm library kiteorg tu jgn kate nak deko..nak mintak perabot lemari bagai pun berkurun la ko kena tunggu..haiihh..pasrah jer la...apa pun..pi sana byk pengalaman dan ilmu yg saya dpt..cuma x dpt nak buat di tempat sendiri memandangkan budget ciput..kakaka..memandangkan masa ada lagi 1 jam..budak2 ni ajak ronda SURIA KLCC..ya ampun..jgn la ko ajak haku berjalan..jalan carik makan buleh la..memandangkan lunch hour..sumer tempat penuh..yg tak penuh mana cuma SECRET RECIPE..itu pun servis lemmmbb tahap siput sedut..dpt jer makanan..makan laju2..pastu terus zasss....bas sudah menunggu..sampai opis..lemah smgt tengok tempat sendiri..ye la..tempat sendiri paham-paham sendiri la cemana rope parasnye..kahkahkahkah..disebabkan perut masih lapo n kat SECRET RECIPE makan ntah hapa-hapa..nasik goreng si ABAS jugak yg haku carik..haihhhhhhhhhhhhhh..tu je la citer pasal lawatan..citer lain saya sambung next entry pulak..between..selamat bercoti kawan2..sila jgn jeles dgn org2 yg keje dekat selangor sbb ari isnin kiteorg coti..ko ade??hahahahah


 Ini gambar sblm lalu kat sky bridge..tingkat 42 ye kengkawan..ngeriiii
 Yg ini dlm resource center dorg..sgt la tenang jiwa tengok..
 Ini saya tak ingat kat mana..sky bridge ke eh?
 haaa..yg ni mmg konfem dekat sky bridge
 sky bridge lagik...
 Ni rasanya nak amik gambo berlatarbelakangkan kl tower la konon..tp x nampak le pulak..haihhh
 Yg ni dekat pintu masuk resource center dorang..
 Nampak x kat blakang tu??itu la dia sky bridge
 Ni time makan..dlm resource center..haihhh..tembamnye haku..nyampasss
 Dlm resource center..cantikkan wallpaper dorang??ceria!
 Hah..nampak pun gambo berlatarbelakangkan kl tower
dekat wallpaper cantik lagik..

Itu je gambo yg ado..sori la x ikut susunan..kira halal la...


 

Thursday, December 8, 2011

Resepi Kebab Daging

Assalamualaikum

Ntah apa mimpi..lately ni suke beno makan sandwich ala-ala kebab..especially yg ala-ala arabian food..nak dijadikan cerita..disebabkan perut ngidam nak makan mender alah tu..saya kerah encik suami pi beli daging cincang/kisar cap RAMLY tu..ngan roti pita..kesian encik suami..satu bukit mahkota dia pusing..satu bandar seri putra dia pusing..haram nak jumpa roti pita..daging dah ada..roti pulak x der..adoii aii..penyudahnya baru ni pi TESCO..jumpa roti tu..rembat le satu..memandangkan ISNIN tu tido rumah mama..so saya angkut bahan2 pi rumah mama..skali tgk2 x jd tido umah mama sbb kelas encik suami kansel..angkutla balik bahan2 pi Bukit Mahkota..konon nak buat la malam tu..tp x larat..penyudahnyer esok tu angkut bahan2 pi rumah mama balik sbb mlm tu encik suami ada kelas..so konfemla tido umah mama..semalam pulang dr pejabat..saya terus tukar baju n bersilat di dapur..puas saya cube godek cari resepi yg agak2 sodap..tp haram x jumpa..penyudahnya..hentam saje la labuuuuuuuuuuuuuuu..antara bahan2 yg saya gunakan untuk buat inti kebab tu ialah:

Roti pita
Bawang kisar
Cili giling
daging kisar brand abg RAMLY
tomato dicincang dadu
cili benggala di grill n cincang dadu
sos blackpapper
blackpapper
Timun dihiris halus
Kobis dihiris halus
Salad
Mayonis
Rempah kari daging
Garam & Gula

Cara-cara:

Mula-mula tumiskan satu sudu bawang kisar n cili giling..masukkan sedikit bawang yg di potong dadu..tumis hingga naik bau.
Daging kisar di gaul dengan rempah kari daging, bawang dipotong dadu, tomato dipotong dadu dan sedikit sos blackpapper
Masukkan daging kisar yg digaul tadi ke dalam bahan tumis.
Gaul hingga daging kisar kelihatan masak
Taburkan sedikit blackpapper,ikut tahap kepedasan yg anda suka dan jgn lupa masukkan sedikit garam dan gula.
Setelah daging kelihatan masak boleh lah angkat

Cara hidangan: (ini cara saya la)

Bakar roti pita dalam toaster sbb oven x do
letakkan sedikit mayonis dan sos cili dalam roti pita.
daging kisar yg dah dimasukkan td digaulkan dengan sos cili,mayonis, kubis cincang, bawang dadu, tomato dan cili benggala..
Masukkan inti daging kisar ke dalam roti pita dan atas skali bolehla letak sos cili n mayonis skali lg..


Selamat Mencuba.

Gambar dr pokcik GOOGLE


Tuesday, December 6, 2011

Searching Strategies

Assalamualaikum

Dulu-dulu time duk department lama..saya slalu ajar student subject ni..tp itu dulu yer kawan-kawan..skrg ni saya duk bahagian teknikal..ari ni tergerak ati nak bukak akaun nuffnang..hajat di hati nak cek duit tabung ade baper posen..mana la tau kot buleh bawak pi melancong mcm blogger2 yg lain..kakaka...verangan je lebey..sambil cek tabung saya godek2 jugak tgk sape la yg duk baca blog saya..sambil tu cek la jugak keyword apa yg dorg gune..tetiba ternampak..ehh..blog erni suraya..ini kalo dah search by name haruslah org itu kenal saya..dah tentu kawan2 saya dolu2..atau pun budak opis..sebelum ni keyword yg paling banyak org guna ialah cara nak deco bilik anak..n kalo search by name pun..dorg akan gunakan erni aziz..kalo yg gunakan keyword erni aziz tu..haruslah teman2 blogger yg nyinggah membaca di blog saya kerana di profile blogspot saya gunakan nama erni aziz..ada tatau nak merapu meraban apa dahhh..kang saya sambung lg di entry akan dtg..babaiii..




Monday, December 5, 2011

Genius Aulad Open Day

Assalamualaikum

Ini cerita dah basi..cerita bulan 10 ari tu..maafla saya lambat update..gambar-gambar di bawah ialah gambar sekitar majlis Open Day Genius Aulad Bandar Baru Bangi..Seawal pukul 9 pagi kami dah sampai..ingatkan saya la paling awal..rupanya ada yg lagi awal..dek kerana duk pot pet potpet citer pasal bersalin dengan teacher geena..saya turun2 tu tempat dah penuh..haihhhhhhhhhhh...terpaksa la makyong berdiri kejap..mujur ada yg bersimpati bg tempat duduk kat saya..huhuhu..
Open Day Genius Aulad Bandar Baru Bangi
Ini dia muka budak yg kena kerah bangun awal..huhuhu
Nampak x si eishah perform..budak2 ni nyanyi 2 buah lagu..satu tu lagu twinkle2 little star..lagi satu lagu ikan kekek mak iloi2..
Ini masa tunggu turn sblm nak perform..sori la..gambo tunggang terbalik x ikut susunan..
lalalalalalalaaaaa
Ini pulak gambo budak lasak..sepanjang majlis dia buat keje dia sendiri..lari sana sini..x larat saya nak kejar..
Yg ini pulak timesaya suruh dia posing..buleh pulak dia senyum gini..baik la sekejap..pastu buat keje balik..adoiii
org sumer makan kat kusi meja..die duk makan atas tangga..sgt mengganggu org lalu lalang..anak sape la ni..
hukhukhuk..last but not least..gambo mak buyung..


Resepi Laksa Kuah Putih

Assalamualaikum

Rasanya dah banyak kali saya buat laksa ganu tapi x pernah lagi tempek resepi tu kat blog kesayangan saya ni..ini antara makanan feveret encik suami tersayang..pertama kali buat saya terpaksa tanya mama disamping mintak khidmat nasihat kakak ipar..mmg seumur hidup x pernah lg saya buat laksa ganu ni..tapi skrg..alhamdulillah..nak jamu adik bradik makan pun dah buleh...hahaha..okla..saya senaraikan bahan2 yang diperlukan utk buat kuah laksa putih ni..

Kuah:
1 kg Ikan selayang
1kg Santan
1 keping Asam gelugur
1 biji Limau Nipis
Sedikit Belacan
Sedikit garam
Sedikit lada hitam yang sudah ditumbuk
Bawang besar/merah dikisar

Ulam:


Kacang panjang
Taugeh
Bunga Kantan
Daun Kesum
Daun Kemangi
Taugeh
Timun

Cara-cara:

Mula2 skali rebus ikan selayang tu..dah siap rebus..buang tulang n blend..
Bawang besar/merah pun blend jugak..
Masuukan bawang dan ikan yg dah diblend td dlm periuk..
Masukkan santan
Masukkan sedikit lada hitam yg ditumbuk, asam keping, belacan dan air perahan limau td..
Masukkan garam
Masak hingga mendidih..setle..


Sumber gambar:Pokcik Google





Friday, December 2, 2011

Review Ombak Rindu

Assalamualaikum


Hero n Heroin OMBAK RINDU

Semalam dengan jayanya memboloskan diri dr kerja melambak di opis..saya ke Alamanda melepaskan tensen dengan tgk citer OMBAK RINDU..huhuhuhu...lebey kurang kul 2 saya dah terpacak di Alamanda..makan dulu kenyang2..pastu buang apa yg patut..pehtu baru g GSC..makkkkkkkkk aiii..penuh panggung weiiii...ramai mokcik jerr..ini mesti peminat ARON nii..kakakaka...review tentang citer ni..overall mmg best giller..touchingggg..slalu tgk ARON berlakon watak ganas2...tp kali ni watak dia lain..sanggup menangis kerana seorang wanita..haiihh..romantik..saya baru nak feeling2..tapi si eishah duk zikir buhsan..sgt potong stim ok..org kiri kanan sumer dah sob seb sob seb menangis gara-gara layan citer tu..kalo korg nak g tgk..sile la bawak tisu..lakonan Maya pun menjadi..pakai mmg mcm budak kampung..Lisa Surihani okla..cuma dlm citer ni asal ckp je die menjerit..haihhhh..apa pun kasih sayang antara Aron ngan Maya tu yg sgt2 touching..nak cerita kat sini x buleh la..sbb kang korg nak g tgk x suspen la..nak tau happy ending ke sad ending ke...korg g la tgk sendiri..

 Ibu, Eishah n Aron Aziz

 Eishah n Mak Ngah

 Muka budak yg asyik zikir buhsan kat telinga saya..

 Saya, Aron Aziz n Aron Aziz Celup..kakaka

Haihh..apesal la ensem sgt mamat ni...

Thursday, December 1, 2011

Ombak Rindu

Assalamualaikum

Bercerita bab tengok wayang..dah lama pulak rasa tak tgk wayang..last dulu tgk fast furious 5 kot..ngan encik suami..heaven sungguh berdating 2 org tanpa gangguan 2 org budak kecit..ngaaa..hari minggu ari tu saya dah duk zikir kat telinga encik suami ajak dia p tgk wayang..cerita ape?cerita ombak rindu..hukhukhuk..nampak mcm menarik jer citer tu..harap2 menarik ler..jgn indah khabar dr rupa..plan nye nak pi tgk berdua..tp memandangkan tgh coti sekolah..si eishah pun menyelit skali..x cukup ngan eishah..mak ngah dia pun nak join..tup2 pagi ni 2 org lagi join..ucu ngan ucu shyra..penyudahnya ptg ni kiter pi tgk wayang 6 org ye kawan2..hilang mood nak dating ngan encik suami..kakaka...okla..kat bawah ni ada sket sinopsis tentang movie yg saya nak tgk ptg ni..

Filem Ombak Rindu hasil karya novelis Fauziah Ashaari, Izzah, gadis yatim piatu yang kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, ayah saudaranya, Taha, mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha cukup tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bala dalam keluarga mereka.
Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak ayah saudaranya walaupun hatinya meronta.
Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz sanggup 'membeli' Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu.
Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.
Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, model dan pelakon terkenal akhirnya menggugat kebahagiaan Izzah dan Hariz. Apakah mereka bermadu?
Filem arahan Osman Ali ini menampilkan pelakon kacak Aaron Aziz sebagai Hariz manakala, Lisa Surihani (Mila). Turut berlakon Maya Karin dan Umie Aida.