Tuesday, May 31, 2016

Trick Beli Tiket Flight Murah

Assalamualaikum

Hari ni time surfing net..ternampak satu post menarik..so nak share kat sini utk rujukan diri sendiri n korg skali..
Melancong sudah jadi trend di kalangan rakyat Malaysia tak kira samada destinasi dalam dan luar negara. Bila ke luar negara, aspek pertama yang dikaji ialah harga tiket kapal terbang. Semua pelancong cuba mendapatkan tiket yang murah tapi ramai yang tidak tahu bagaimana.
Pemilik blog berkonsep pelancongan, Wan Farhan berkongsi petua bagaimana nak beli tiket kapal terbang pada harga terendah di blognya iaitu kakikujalanjalan.blogspot.my. Jom kita baca trik yang beliau amalkan.

1.  Tempah Hari Selasa & Rabu
Selasa dan Rabu merupakan salah satu hari terbaik untuk korang beli tiket flight. majoriti syarikat penerbangan biasanya akan tetapkan sistem tempahan pada hari Selasa jam 7.00 malam. Ini dibuat kerana syarikat penerbangan tahu kebanyakan penumpang akan hanya ada masa tempah tiket pada hari minggu. Berdasakan statistik, memang terbukti kebanyakan kita hanya akan belek-belek harga tiket pada hari Jumaat, Sabtu atau Ahad.

2. Tempah Awal, Tetapi Jangan Terlalu Awal
Berdasarkan pengalaman, korang kena tempah tiket sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal dari tarikh korang nak terbang. Kebanyakan syarikat penerbangan sudah tetapkan dalamsistem untuk mencapai seberapa banyak jualan tiket yang boleh. Jadi, di dalam sistem tersebut sudah ditetapkan kuota tertentu tiket-tiket penerbangan yang dijual pada harga yang sangat murah. Contohnya, dalam sistem ditetapkan penerbangan dari KuaLa Lumpur ke London, hanya 20 penumpang terawal akan dapat menempah tiket pada harga terendah. Sementara 200 penumpang seterusnya akan mendapat harga medium dan selebihnya lagi mungkin lebih mahal. Pendek kata, sistem syarikat penerbangan memang akan tetapkan harga tiket berdasarkan margin yang syarikat itu mahukan semasa mereka hendak terbang dari Kuala Lumpur ke London.

3. Hari Terbang Yang Sesuai
Cuba korang tempah tiket untuk terbang pada hari Selasa atau Rabu. Kebanyakan syarikat penerbangan memang akan tetapkan dua hari ini sebagai 'hari kurang sibuk' untuk sistem
tempahan. Lapangan terbang juga selalunya kurang sibuk pada kedua-dua hari ini, berbanding Jumaat dan Ahad yang mana sistem tempahan dan lapangan terbang akan menjadi sangat sibuk.
4. Cari 'Best Deal' Untuk Penerbangan Antarabangsa
Kebanyakan syarikat penerbangan akan tawarkan 'Best Deal' kira-kira 11 hingga 12 minggu lebih awal untuk penerbangan antarabangsa. Jadi, korang kena rajin periksa harga tiket dalam tempoh ini.

5. Pilih Untuk Mendarat di Lapangan Terbang Kecil
Korang boleh cuba teknik ini, iaitu turun di lapangan terbang yang bukan 'lapangan terbang utama' bagi sesebuah destinasi itu. Contohnya, kalau korang nak ke London, biasanya ramai akan terus pilih untuk mendarat di Heathrow. Lepas ini, jangan turun di heathrow, sebaliknya korang cuba turun di lapangan terbang 'kecil' yang hampir dengan Heathrow seperti lapangan terbang di Manchester. kemudian, dari Manchester korang naik train ke London. Cuba cara ini. Mesti lagi murah!

6. Buang 'Cookies'
Yang ini ramai yang tidak tahu. Sila buang cookies pada komputer riba, telefon pintar dan pc korang sekiranya korang dah melawat laman web penerbangan 30 hari sebelum itu. Sebab melalui cookies ini, sistem tempahan syarikat penerbangan akan andaikan yang korang sudah tengok laman web mereka berulang kali. Jadi, sistem tempahan akan tetapkan harga yang sama sahaja walaupun anda sudah masuk laman web itu berulang kali. Kadang-kadang, harga naik lagi ada! Jadi, korang amalkan tabiat padam cookies pada internet browser korang tu. Kalau tak tahu nak delete sila tanya Encik Google!

7. Bandingkan Harga
Jangan malas untuk google dan bandingkan harga tiket yang korang mahukan dekat laman-laman web yang lain. Jangan hanya tertumpu pada satu laman web sahaja. Korang akan
terkejut sebab kadang-kadang akan jumpa ada harga tiket yang lagi murah daripada syarikat penerbangan yang sama. Berikut merupakan search engine yang aku kerap gunakan untuk travel:

1. Skyscanner
2. CheapFlight
3. Momondo
4. Kayak
5. Google Flight
6. Ita Software

Kredit: kakikujalanjalan.blogspot.my

Monday, May 23, 2016

Isi minyak

Assalamualaikum

Baru-baru ni encik suami x de..balik ganu...tinggal la kami 5 org...nak dijadikan cerita entah cemana encik suami buleh mamai salah beli tiket..patut balik mlm ahad dia pi beli tiket malam isnin...saya pun ape lagi..kelam kabut le...baru berangan..haiihhh..esok lega laa..encik suami dah balik..ini dah cenggini..ape lagi..gelabah ayam laa aku..paling stresss minyak kete ko isi lagi..dah takat E..padan muke kat diri sendiri...bawak kete ko reti..isi minyak ko x reti...haiiihhh...nak tanak gigih laa pas solat magrib heret aeishah nge abg yusuf pi petronas...dah naik kete haku lupe pulak tangki duk belah mana...padan muke lagi kat diri sdiri..tibe2 terbayang bayang encik suami isi minyak cemana..terus teringat..okeh..belah driver...setle satu masalah..dah sampai petronas...dengan konfiden melangkah laju g kat cashier..kak..50 erk?skali kakak tu tanye...kuning ke hijauuu?omaiigodddddd...soalan apakah ini..kalo ko tanye aku 50+50 berapa..konfem aku buleh jawab...ni ko tanye kuning ke hijau..menatang ape kuning ke hijau pun aku tatau...aiyyyyyaaarrkkk....nak tanak..dengan konfiden nye jawab...kuning kak...pastu terus blah..sampai kat pam minyak tu..baru ko sibuk nak stadi...oooo..kuning ron95..hijau ron97..kikikiki...harap2 betol laa aku isi tu...kalo salah...ampunkan bini mu ini bang...huahuahuaaaa...lesson yg haku dpt ari tu ialah..lenkali jgn pandai bawak kete je..sile reti isi minyak skali..ini setahun baper kali ko isi minyak sdiri pun bleh kire pakai jari tgn..takyah susah2 pakai jari kaki..lesson no 2...naik kete kena peka...jgn pekak dan buta tuli...tgk..minyak ape yg org tuang kat kete tu...n tangki belah mana..huhuhu..ini baru isi minyak..kalo tayar boco..mau aku melalak kat tepi jalan..hahaha..okla...tu je nak cite...kbaiii...


#jgnkecamsayahokeh

Friday, May 20, 2016

Big Bad Wolf 2015

Assalamualaikum

Last year saya berpeluang bawa anak-anak ke Big Bad Wolf..rasanya ni 1st experience utk Yusuf & Ashrof and 2nd experience utk Aeishah...kebetulan time ni saya masih lagi on maternity leave..so ambik la peluang ni hangkut budak2 mai sini..Pustakawan dan Book Fair berpisah tiada...saja je saya nak anak-anak rasa sendiri cemana seronoknya pilih buku sendiri..Masa mula-mula masuk..anak-anak biasa je..yg dia nampak tempat main tu jelaaa...tp bila dah pi kat tempat buku kanak-kanak tu..haaa ko...baru nampak teruju...masing2 sibuk duk pilih buku yg dorg suka...Yusuf x abis-abis nge buku dinasor...yg si Ashrof..buku truck..kakak mcm biasa laa..buku gurl-gurl gitu..utk amir ashrof..mostly buku yg saya pilih ialah buku hardcover...sesuai utk age dia n tahan lasak le sket..kalo buku yg biasa tu kang kejap je dah koyak..lagi satu saya akan make sure buku yg anak2 pilih tu siap ada aktiviti skali..contohnye buku tu comes with origami..ada kad yg buleh cantum2 utk bentuk dinasor..or utk jadi sebijik truck..seriously mmg berbaloi2 beli time nii..buku hardcover buleh dpt paling murah rm8..paling mahal pun takat rm20 or 25..so korg yg ada anak-anak tu..bawak le anak-anak mai sini...x kesah nak pi time bila..sbb BBW ni bukak 24 jam..previous ye i ollsss pi kul 2 pagi youu..x ngantok pun...org buleh tahan ramai jugakk...


Tuan tanah kedaung dan anak-anak...

Poster

ok...sblm end entry ni nak bgtau..tu..baca iklan atas nii...so sesapa yg nak pi buleh la pi ye...kla...till next entry....babai..


Wednesday, May 18, 2016

Farewell Party for UA

Assalamualaikum

Dah lama x cite pasal geng bas skolah...dulu slalu le jugak naik cite pasal geng bas skolah dlm blog ni..la ni geng bas skolah dah x cukup geng..sbb ape...sorg dah pencen...yg pencen muda lagi yooo..bukan dah tue kerepot..ko ingat org tue je ke buleh pencen..org muda pun buleh pencen yoooo...so sempena nge hari terakhir salah sorg geng bas skolah nak pencen...kiteorg pun pi la makan ramai2 kat IOI Mall..kali ni kite pi makan kat Seoul Garden...ohoiiiii...35 thn hidup..ini 1st time saya jejak kaki kat sini..jakun sungguh weiii..kaakakaka..nak makan apo pun tatau..bantai je laa...memandangkan ni bukan program makan2 mcm slalu buat tu..ini program meraikan org..so idok le saya gigih ambik gambo makanan melainkan ambik gambo org...hahahaha...so layan je la gambo 2 keping ni ye...

 

Org yg diraikan ialah..yg kanan skali tu ye...semoga sukses sokmo kak ummi..jgn lupe kiteorg kat sini tauuu..ada masa roger2 ler...buleh kite kuar minum2..makan2...ngeee..


haa..kan dah kate x de gambo makanan..so tgk je la gambo muke kiteorg ni ye..

till next entry..daaaaaaaaaaa





Tuesday, May 17, 2016

Jalan-Jalan 2015: Cameron Highland Day 2

Assalamualaikum 

Boh Tea Garden & Tea Centre Cameron Highland


Hari kedua..meh la kite pakat pi jenjalan...tempat pertama dituju ialah kat sini...adeiii..nak kena panjat ladang teh ni pulakk..semput ahkak...separuh jalan udah pancit..sebelum mendaki..mehla amik gambo kat sini dulu...Kemain payah nak maik gambo nge bebudak...sorg pandang sana sorg pandang sini..pasrah je lahhh...




Gambo bersama mama dan aboh jgn dilupakan..kakakaka..sedaya upaya buat muka ceria..padahal rasa mcm x larat..campur dengan sakit paler..tp demi nak ambik gambo cantik kat atas..gigih haku panjat ladang teh tu..lupa kejap yg dirni ni tgh ngandung...miahaha..dah siap turun bawah baru sedo diri ngandung...


Gambo nge encik suami pulak..dia lah yg last skali..duk blkg saya...sbbnye semput nak naik atas tu..rasa mcm nak tercabut paler lutut i ollssss ni...


Ok...rehat saaaatttt...ambik gamboooo lagiii...bile nak sampaiii daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....cantik sungguh pemandangan kat atas ni..nge sejuknye..heaven...budak2 kemain lagi suke..berlari ke sana ke mari..huhuhu..


Uk aloh....gambo dah cantik..tp x cukup lagi sorang pulak..kemain laa susah nak ambik gambo cukup satu famili..ade je yg nak buat kije sendiri...Dah puas ambik gambooo...moh le kite turun bawahhhhh..melawat kilang sambil mencekik minum teh kat bawah...perut pun dah lapo niiii....tekak pun udah hauss...


Kena tunggu turn la pulak nak masuk ke kilang ni...sambil2 tunggu..meh la kite sambung bergambo lg...


Encik suami and Yusuf...depan kilang teh Boh..


Gigih laa anak dara sorg ni sign guestbook...sign laa nak oi..ibu ko dah penat nak sign2 nii..x de kudrat...penatt panjat ladang teh pun x ilang lagi...tssskkk tssskkk


Tu dia..masing-masing kemain lagi bg pehatian...dah mcm rombongan sekolah pulak aku tgk..kakakaka...


Encik suami nge budak2..kat belakang tu ade mesin tgh bergerak...mcm keringkan daun teh je gayanye..



Tuan blog dengan Yusuf


Encik suami x mo ngalah...nak jugek gambo depan pintu ni...layankan je lahhh...

Berdekatan nge kilang ade kafe..kat sini wajib la ko minum air tehhh..dah nama pun melawat kilang teh kan..dah tentu laa air yg juai kat sini semua teh...sambil minum teh..meh la kite mencekik chocolate brownies skali..nyum nyum nyumm...


Chocolate brownies


Mcm biasa laa...sebelum diri sdiri makan..kena setlekan budak2 dulu...kasik makan kenyang2..baru reti dorg ni duk dendiam...itu pun kejap je lahh..bertabahlahh ye...


x cukup nge brownies..try scone nge stoberi jem plak..dapp dapp dapp...asikk makan je la koje kooo kat sini..semua benda ko nak pulun..



Tadaaaa....dah nama pun tadi gigih panjat ladang teh..haruslah peluuhhh kettiii ni...tak mainn la minum teh panas...i ollsss togok teh sejuk okehh...


Haaaaa....ni di balik tabir..ramai sebenoirnye rakyat jelata ldm rombongan ni..hahahaaaaa...ramai2 le baru meriahh...dah setle makan semua....ade yg sambung jalan...ada yg balik hotel dulu..yg pasti haku sendiri tak ingat aku balik hotel ke pi berjalan ntah mana hala...yg pasti ptg tu saya piii repeat tempat yg kakak saya pi smlm..bulat kejap bijik mata ni bila dia post ice cream stoberi ko...dgn gigihnye haku zikir kat encik suami suh pi situ ptg ni esok..kakakkaa

Big Red Strawberry Cameron Highland



Haaa..ni la dia tempat yg kakak saya pi smlm..dekat je pun nge hotel..blkg hotel gamaknye...tapinye nak naik atas tu..makk aiii..sket punye tonggek bukit dia weiiiii..kalo menapak...jgn kate semput..siap nge pakej peluhh kettii okehh...


Yg tukang oda...hakuuuuuuuuuuuuuuu jugeeekkkkkk...org lain mai sini nak makan eskrim stoberi..budak2 ni sibuk nak makan eskrim butterfly yg slalu motor mat kool lalu depan umah tu..hangennnn je hakuuu...



Nak tunggu pilih eskrim pun lama budak2 niii....ketting dah lenguh dah ni....haiihhh


Tadddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....haaa...tergugat x korg tgk mender niii...sedakkk weiiii


haaaaa..ni satu lagiiiiiiii....makan stoberi nge krimm...dap dap dapppp...makin gemaaaakkk laa lepas nii....haihhhhhhhhh

ok..setle dah part jalan2 ari ni...mlm ada acara makan stimbot plakk...yg tu saya upp dalam entry lain pulak...sbb cite tu x best..kakakkaa...okla..till next entry..babaiiiii


Monday, May 16, 2016

Lemas

Assalamualaikum


Satu ketika dulu di dlm blog ini..pernah saya ceritakan bagaimana peritnya hati saya tatkala kehilangan insan yg paling saya cintai..tp mujur..itu semua hanya mimpi..buat kali keduanya..mimpi itu muncul lagi..cuma bezanya kali ini bukan suami saya..tapi anak saya..masih segar dalam ingatan saya...cuaca pg itu cukup dingin..kami berlima berada di persisiran pantai...suasananya persis seperti dalam percutian kami di pantai pandak cendering sblm kami memanjangkan percutian kami ke melaka tempoh hari..bezanya di dalam mimpi tersebut..kami berlima..tanpa muhammad fawwaz...saya melepaskan ketiga-tiga ank saya di gigi air pantai yg sejuk...biar mereka meneroka alam semulajadi..saya khusyuk bersembang bersama dengan sang suami..hinggalah pandangan saya dialihkan ke arah anak-anak yg sedang bermain di tepi pantai..hati saya berdebar..kenapa berdua?ke manakah menghilang seorang lagi..ke manakah menghilangnya amir ashrof kesayanganku?saya bergegas lari ke arah anak-anak...mana ashrof?aishah dan yusuf hanya menggeleng..saya berlari sepanjang pantai mencari anak saya amir ashrof..air mata x henti-henti mngalir...berkali-kali saya panggil nama amir ashrof..namun tiada jawapannya sehinggalah muncul seorang pakcik memberitahu...dia ternampak amir ashrof..hanyut dibawa arus pantai..saya menjerit semahu saya..rebah di atas pasir...ashrofff..kamu di mana?tolong jgn tinggalkan ibu...kalau benar kamu hanyut...mana jasad kamu sayang...lama saya menangis teresak-esak di tepi pantai...ternampak kelibat kamu bermain pasir..sambil tersenyum ke arah ibu...hati saya cukup bahagia melihat senyuman itu..sehinggalah tiba-tiba amir ashrof dtg ke arah saya...tiba-tiba mukanya masam seolah-olah marahkan saya...saya cuba bertanya..tetapi dia terus mndiamkan diri...berkali-kali saya panggil dan bertanya tapi dia terus mendiamkan diri dan berlalu bgitu saja...saya menangis semahu saya...ashrof...apa yg ibu dah buat..apa salah ibu?Saya terus menangis teresak-esak..tiba-tiba terasa seperti satu tgn menyentuh bahu saya..puan...anak puan...sekujur tubuh terkulai layu dalam dakapan saya....kaku tidak bernyawa....amir ashrofff..saya menangis semahu saya...saya dakap erat tubuh kecil itu...sejuk..kaku..saya terus terjaga dr tidur...astagrafirullahalazim...saya bermimpi rupanya...saya kesat airmata yg masih berbaki di hujung mata..bingkas saya bangun dr pembaringan...mencari sekujur tubuh milik amir ashrof...lega saat melihat amir ashrof lena dalam dakapan ayahnya...petanda apakah ini ya allah?peliharakanlah anak-anakku dr sebarang mara bahaya...ataupun mungkin ENGKAU mahu aku lebih mnghargai dan menyayangi amanah yg ENGKAU berikan padaku..amir ashrof..selagi ibu masih hidup...ibu akan sedaya upaya menjadi ibu yg terbaiik buat amir ashrof..ibu mtk maaf sbb kadangkala ibu slalu marah amir ashrof...ibu janji...ibu akan cuba berubah...lebih menyayangi..dan lbih mluangkan masa utk anak-anak ibu...ibu janji....

Catatan 16 Mei 2016 
7.53AM

Restoran Bangi Delight Seksyen 9

Assalamualaikum

http://my.openrice.com/userphoto/photo/2/1MK/00BKGL89696432B91BDCD4l.jpg 

Restoran Bangi Delight 
Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
(gambar dr google) 

Hari ni nak share satu lagi port makan yg saya dan famili slalu pi...nama kedai makan ni Restoran Bangi Delights..dah kedai ni selang sepintu je pun nge kedai mama saya..haruslah kite try test disamping kasik support sket kat bisnes2 baru muncul kat kawasan tu keeennnnn....sebelum korg banyak soal...alamat saya dah tepek siap2 kat atas..so pepandai le waze kalo nak pi sini ye..jom tgk gambo2 makanan yg saya slalu order kat sini..


Kailan Ikan Masin


Daging Masak Kerabu...haa..yg ini mmg terbaik...1st time cuba menu ni..tak sangka pulak daging pun buleh buat kerabu..ngeeeeeeeee...

 

 Ikan Masak Kicap


Ayam Goreng Kunyit

 

Ikan Siakap Stim

Alamak...satu lg gambo tertinggal..tomyam...kalo dah g kedai masakkan thai..mmg rugi le kalo x order tomyam..overall masakkan dia mmg sedakkk..x de la over beno rasanye..just nice..rege pun ok le...sooo..ape tunggu laagii..pi laaaa try...till next entry...tata...



Friday, May 13, 2016

Semakan Keputusan Peperiksaan Sekolah



Assalamualaikum 

Anak korang dah abis periksa pertengahan tahun ke blom?Anak saya ari ni last paper...haihh..mencabar sungguh bila semua benda nak kena buat..ko la tukang masak..ko laaa bibik..ko laa ibu..ko la cikgu..hebak hebakkkk...mmg salute betul dekat ibu-ibu yg berkerja..tp mampu buat semua benda2 nii..bilang satu-satu semua kerja2 tu pun dah buleh peluh ketttiii ni...hahahaha..okeh..dah melalut...bukan nak cite pasal tu...tp nak cite cemana nak cek result peperiksaan anak secara atas talian or online...meh nak tunjuk..bukan nak tunjuk pandai ye..tp sian kat parent yg tatau..ada yg tatau pasal buleh cek online niiii...duk la tunggu cikgu kabo ibarat menunggu buah yg tak gugur..hahahaha...apa yg perlu korg buat kalau nak cek result periksa anak secara atas talian ialah...klik link yg saya bg kat bawah ni..


Nanti akan kuar page mcm bawah niii

http://lh3.ggpht.com/-G75LJGyW1pM/UbCuE4afqfI/AAAAAAAAA5s/7kVFRh0gwNk/Sistem%252520Analisis%252520Peperiksaan%252520Sekolah.jpg

Masukkan No. Kad Pengenalan anak
Pilih sama ada sekolah rendah or menengah
Pilih tahun
Klik Semak Laporan

http://4.bp.blogspot.com/-cDkfsY71n-E/T3mgfb4wwII/AAAAAAAAKyk/li94g1SWxzo/s1600/moe03.jpg
 Gambo dr googel..

Nanti akan kuar skrin ni...semua detail anak akan kuar kat sini..so korg bulehh pilih nak tgk result yg mana..pertengahan tahun ke ujian 1 ke..dah klik..nanti result akan dipaprkan dlm format pdf

Amacam?mudahkan?pasni toksah le tunggu cikgu bg result kat anak..kdg budak2 tu pun bukan reti nak bgtau..nak-nak lagi kalo darjah 1 mcm Yusuf..hari ni xm..balik bile tanye dengan slambe kodok terus ckp abg salah satu je...konfiden ko...cisssss...sabo je la haku..okla...tu je nak share kat sini hari ni..entri2 lain yg saya hutang..kang saya kasi langsai next week..itu pun kalo ada masa le....tata....


Thursday, May 12, 2016

Jalan-jalan 2015: Cameron Highland Day 1

Assalamualaikum 

Cerita ni sepatutnya saya up tahun lepas..tapi tahun lepas mmg saya kurang sangat2 blogging..dengan keadaan kesihatan tak menentu ditambah lagi dengan kerja yg banyak..mmg x sempat nak update cerita jalan2 tahun lepas..Ini kira family trip laaa...tempat feveret my parent..Cameron Highland..kami pi sini sblm bermula cuti skolah..gi hari jumaat..ahad dah balik..

On d way ke CH..berhenti makan sat..mcm2 bekal laa kiteorg buat..egg and tuna sandwich..mama siap buat gulai ayam..tp tu utk makan kat aparment di CH nanti..sila abaikan muka saya..time ni rasanya saya dah 3 bulan kot..morning sickness dah slowly hilang..


Untuk percutian kali ni kami menginap di Star Regency Hotel..Ambik apartment 3 bilik..okla...sbb sblm ni masa family trip dengan belah2 trg pun stay sini..yg best nye dekat dgn pasar malam Brinchang..menapak je dah sampai..memandangkan dekat..ko asik la beli jagung bako laa..tempura sayur laaa..itu je la kije ko..


Budak2 kemain suke..ye la..dpt pi ramai2..meriah...cuaca kat atas ni still sejuk lagi..ingatkan bila dah byk sgt tarah bukit sana sini sejuk tu kurang le..rupenye...ya ammmpunnn..sejukkknye....


Hari pertama sampai...kami x ke mana-mana pun...kakak saya n mama mmg berjalan..pi makan eskrim stoberi laaaa.. ape laaaa...saya nge encik suami just duduk kat apartment buat taik mata..hahahhahaaa....malam pun x pi mana2 kecuali pi pasar malam je...sbbnye mama dah siap masak nasik bagai...soo..esok baru kite start jalan-jalan okeh..jalan2 kat mana?saya sambung entry lepas ni...sbb saya sendiri dah tak ingat...nak kena tgk balik dlm instagram..baru buleh update sini..okla..till next entry..babaiii

Wednesday, May 11, 2016

Birth Story Muhammad Fawwaz Ahmad Marzuki

Assalamualaikum

Huurrmmm....baby dah masuk 8 bulan pun..tuan tanah kedaung baru hegeh2 nak cite pasal kelahiran bebi..okla tu...kurang-kurang cerita la jugok kan..yg lain cerita..takkan laa bebi yg ni x mo cite pulak..kenangan tuu...actually ramai yg tatau saya mengandung..hatta jiran depan idung pun tatau ko..hebak hebakkk erni suraya..kakakakaka...ikutkan masuk umur 35 thn baru nak pk..nak tamboh bebi ke idok...tapinye terawal pulak tuhan bg rezki..so terimala dengan tangan yg terbuka..ada cerita disebalik kelahiran Muhammad Fawwaz..

https://lh3.googleusercontent.com/jCw0w3M5ILePsx_LxtCNJHSntwGsa4yPY-PfiiXBtbNo-pvCNMyo6N5PUKiu1v9URDs=w300 

Haaa..korg penah tgk x menatang ni??org lelaki mmg idok tau la kot..tp org pompuan sure kenal ape menatang ni..ni namanya Period Calendar ye..

http://www.madamephone.com/wp-content/uploads/2014/06/periodcalendar.jpg

Setiap kali ko period..sila la tampo buntut kucing tu..seumur idup tak penah weii pakai apa2 apps bab period ni...ntah nape kali ni buleh terjebak pun aku tatau...cissss..ehh..ini semua kerja tuhan...apa yg jd tu ada hikmah..see..anak ko dah 4 kan?alhamdulillah...ngeeeee...ok..sambung balik cite...


Hurmmm..x lama lepas tu..tatau le pesal paler ni pening...so tuan rumah kedaung nekad nak pi klinik..sbbnye...period lewat perkara biasa..so buleh mintak ubat period nge doc..niat di hati camtu le..skali doc suh buat UPT..okeh..nge konfiden nye pi toilet n pulang ke bilik doc membawa sebekas sisa buangan..doc kate..pi tunggu luar dulu ye..kang dia panggil masuk balik..time ni mmg relax x kate ape..sembang2 nge encik suami..sampai le nurse panggei masuk..time masuk tu nampak doc senyum kambiing...aikk..len mcm ni..hati dah cuakkk...tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..amik kooooo...2 line ye erni..mengandung ni erni...time ni tatau nak nangis ke ape..suke tu suke jugak..tp nye x sangka..so doc tanye last period bile..bile bgtau last period bile doc pun ckp..ini bukan lewat sket..lewat byk ni..adeii..kena lagiii..tung tang tung tang kire punye kire...7 minggu...ambik ko..due ialah on september ye..11 september gitu..

kuar dr bilik doc..saya terus terjah encik suami..2 line oiii..cemana ni..ni abg le punye paseiii..ehh..ape pulak abg..ayg le..katenyer..dah...gado2 manje pulak kat situ sampai budak laki sebelah duk tgk kami atas bawah..mesti die duk pk..depa ni dah kawin kaa blom duk gado pasal ngandung2 nii..kikiki..skali encik suami bunyik...jom la kite pi minum mamak sat..tenangkan pkran..kahkahkah..part ni sumpah lawak weii..tapinye..pregnant kali ni rasanya yg paling best..dan mencabar tu ada la sket..cumanya muke i ollss x comot mcm slalu..kikiki..perasan..berat pun x de laaa mcm berat anak gajah..makan pun catu sbb takut beno kot kang kuar bebi beso mcm amir ashrof..huhuhuhu



Haaa...see..time ni dah 8 bulan x silap...kecit je perut tu kan...huhuhuhuhu...time ni raya di bangi..x balik ganu...tapinye raya pertama penyudahnye balik jugak ganu sbb ada hal kecemasan..itu citer kat entry lain laaa...


Sepanjang mengandung..tipu laa kalo saya kate semuanya indah..ade jugak yg pahitnye...mengandung kali ni..kepala mmg pening n sakit non stop..makanya beberapa hari sebelum bersalin saya tersadai di sini..di Pusat Bersalin Berisiko Rendah Putrajaya..5 hari kot ko berkampung kat situ...haru sungguhh..tambah haru lagi sian kat anak2..sape laa yg tolong tgk-tgk kan dorg...huuuwwaaaa....sbb ape warded..malas nak cite..kejap saspek jantung la ape la..naik lembik pulak lutut aku ni mendengo bab2 saspek nii..hahahaha


Sian budak2 niii..sure rindu gile kat ibu..5 hari kot x nampak..huuuuuuuuuuuuu..patutnye kat sini mana buleh budak2 masuk...tapi entah cemana encik suami seludup budak2 ni masuk pun saya tatau..hahahaha



Haiiihhh..bilik satu dah tukar-tuka org..ko masih di sini..blom kuar2..ari2 zikir kat doc mintak balik...soriii..booolayan..duduk la ko kat situ sampai kepam..hari ke 5 baru buleh balik...yieeehhaaaaa

Itu cerita sblm bersalin...lepas kuar ward..ada follow up lagi kat putrajaya...doc sambung lagi mc seminggu...rehat la ko puas2 sblm bersalin...penyudahnye..2hb9 mlm...hurmmm..time ni dah mula rasa sakit2 manja...tp buat tatau lagi..kebetulan encik suami pi tgk wayang nge kawan2 dia..dekat kul baru balik..sblm ni saya dah bgtau ada rasa sakit...tapi x kuat..so sile laaa tgk wayang sampai abis dulu..balik tu encik suami mandi2, solat hajat n buatkan air utk saya..pastu baru la kedek2 pi spital putrajaya..

Sampai je kat spital..nurse terus ckp dah penuh..tp saya nk jugak cek kat situ..so masuk la bilik assessment..cek punye cek..2cm lagik...so dorg decide anto pi spital kajang..memula denga spital kajang mcm scary le pulak..tp pk positif..keluar dr bilik assessment..encik suami x de..mana la pulak peginye..dah le saya x bawak nset..hospital try kol pun x dapek..ambulan lak dah sampai..nak tanak naik le ambulan..kang pandai le nurse bgtau dia saya pi spital kajang...ngeeeee..

Dalam ambulan mmg dah rasa mcm nak membuang sgt...asik nurse kemain kecut perut siap pesan bagai..kalo sakit sgt bgtau..yg ambulan lak abis semua bumper n lubang dia langgor..lagi le aku rasa nak terberanak oiiii..sampai je spital...nurse bukak pintu ambulan..ko dah x buleh nak jalan..sbb perut dah sakit sgt..nak tanak suh la nurse bertabah tunggu jap sampai contraction ilang..ko hado??dah ok tu cepat2 masuk dlm klinik..tuka pakai kain..terus panjat katil..doc dtg n cek..ok..dah buleh masuk labor room..sudah 4 cm...yiehaaaaaaaaaaaaaaaaaa..tapinye nak dapat masuk ke labor room...lambat pulak..nak kena isi borang..buat line kat tgn lagi...perut den dah sakit ni doc..dalam duk duduk atas wheel chair tu pun saya dah meneran sket2 sbb mmg btol2 dah rasa nak membuang...

X lama tu mai la sorg nurse...tolakk masuk labor room..sampai kat labor room..dia suh panjat katill..ya ammpunn...tobat mmg dokleh nak kabat weii katil tu..saya ckp..kak..saya tak bleh nak panjat katil ni...btol2 rasa nak berry ni kak...nurse dah buat muke cuak sambil kate..ehhh..cepat cepat..awak ni dah la anak ramai...cepat bersalin ni...nak tanak mmg gigih laa ko panjat katil..nurse cepat2 cek bawah..ok..dah 7cm..x lama nurse sorg lagi maiii..seluk lagi..sambil ckp kat nurse sorg lagi..ini kalo pecah air ketuban ni mau bebi dah kuar ni..pehtu depa 2 org kuar..x lama tu masuk balik bawak alat panjang..pecahkan air ketuban..sambil tu pasang drip..time ni tiba2 je ko rasa nak tido..ngantok yg amat weiii...semalaman kot ko x tidoo..hahaha..nurse gosok2 tempat drip saya tu sambil tanye..nape ni..nampak x larat je..sambil nguap saya jawab..saya ngantok sgt ni nurse..hahahaha..buleh pulak camtu..nurse bg masa kat saya sambil berlalu pegi dr situ..

Tiba-tiba mai sorg nurse veteran..masa ni mmg saya dah start teran slow2..tp x bgtau kat dorg..nurse tu ckp..ok..kalo puan rasa...issssshhhh..x abis lagi ayat makcik tu...haku dh teran..sbbnye mmg time dier ckp mmg dah rasa mcm nak terberry sgt..terus kuar si faawaz...nurse 2 org lagi tu masuk terkejut..sbb bebi dah kuar..nurse veteren tu kate..x sempat nak guide..dah kuar dulu...nge malu2 alah..saya ckp..saya btol2 dah tak tahan td kak..mmg nak terbeeryyy sgt..nurse veteren tu kate..laaa..pesal x bgtau..diam je...ngeeeeeeeeeee..hanya mampu senyum kambing...sori nurse..lenkali x buat lagik...eh..ade lenkali lagi ke?hahahhaa...


Apa pun saya bersyukur sangat2 sbb Allah makbulkan doa2 saya selama ni..saya mintak DIA permudahkan urusan bersalin saya..alhamdullilah...dia permudahkan urusan bersalin saya..budak ni saya ingatkan kecik2 comel around 2.7kg gitu..sbb semua doc yg scan saya semua ckp bebi dlm 2.5kg -2.7kg..tp rupenye..3.3kg ko..haihh..beso jugakk..kikiki...


Tu je laa cerita pasal bebi baru...kenangan terindah di tahun 2015..tahun yg murah dengan rezki..welcome to the family Fawwaz..semoga menjadi anak yg soleh buat ibu dan ayah..kla..till next entry..daaaa...