Monday, June 20, 2016

Handbag

Assalamualaikum

Dulu masa sebelum mengandungkan Fawwaz..kegilaan beli handbag penah melanda...dlm tempoh setahun ko buleh beli 2 handbag..



Memula beli handbeg ni..lebey kurang gini laa...malas pulak nak godek gambo dlm ig..yg ni saya beli dr member masa skolah rendah dulu..dia mmg jual designer handbag..ko ckp je brand ape..semua ada..janji ko sediakan pitih je..



 
Pastu buleh pulak aku beli bag ni..hish..ini cap long champ..saya paling suke pakai bag ni..dah le beso...semua mak nenek ko masuk dlm ni...hahahaha..ini saya beli dr sorg budak dr ig...dia pun jual designer handbag jugak...

Setelah 2 thn berpuasa dr membeli handbag..tahun 2016 dia buat lagiiiiiiiiiiiiiiii...tahun ni saje 4 beg haku beli..tssskkk tssskkk tssskkkk


Memula haku beli bag ni...Jelly kelly...kaler navy blue..ini saya order dr sorg budak kat instagram...dia pun juaii designer handbag jugakkk..preorder pun preorder laa..gigih haku menunggu...

 https://cdn.shopify.com/s/files/1/1188/1800/products/Sometime-Niko-Niko-Mini-Emerald-Front-View_grande.jpg?v=1458550052
Beg kedua yg saya rembat..beli dr web sometime..niko-niko mini..yg ini asal kuar je beg baru sold out..by the time ko nak checkout..bayo..dah sold out..yg ini lagi haru..3 bulan haku menunggu mu bagg...dah dpt..puehh hati denn..bukan senang nak dpt weii..yg ni saya beli kaler emerald..

By the time bag yg 1st ko beli tu sampai..ko gatal tgn nak rembat yg ni pulak...still dr personal shopper yg sama..haa..beli beli..jgn tak beli..Jelly Toyboy..ini pun ko kena tunggu..preorder jugak...gigih laa haku tunggu...

Penutup pembelian handbag tahun ni...ari tu masa kuar webb..byk kaler cun2..tp mcm haku kate la...by the time ko submit order..bag dahhhh..kapoooofffff...lesap..semua SOLD OUT...itu pun yg ni ade 4 kaler je kat Fashion Valet...Kaler ni je yg cun kot...so dr ko berputih mata..baik ko rembat...huhuhu

Sekian cerita pasal handbag..pasni mmg kena puasa dr beli handbag..kla..till next entry...babai..


Wednesday, June 8, 2016

Last Lunch Treat Before Ramadhan 2016 @ NY Steak Shack

Assalamualaikum

Ini cite last friday...masing2 dah pecah paler berbengkel 2 ari..moh laa kita mencari ketenangan sambil mencekik..mana lagi...moh lee kite ke IOI Mall...yieeehaaaaaa...


Kali ni mak2 org terasa mcm nak makan steak..so semua decide nak makan sini..this is my first time mai sini..


Ahli mesyuarat tingkap yg hadir..ini pun x cukup..ada yg coti laa apa laa..maklum le..coti skolahh..senyummm jgn x senyum..


Eh eh ehh..kemain...dorg buat freestyle rupenye..yg haku elok je senyum pandang kamera..ape ni woii..lenkali nak freestyle kabo leee...bleh joinn.. 


Dah daaaaahh..toksah ckp banyak..jom tgk makanan ape yg kami order..lepas tunjuk semua makanan baru kite review dehh..sedak ke dok?


Fish And Chips..yg ni kak Hasla punye..big portion...bleh makan 2 org..


Grilled Lamb Shoulder..Cik Jibah punye..dap dap dapppp
 

NY Striploin..terbelit lidah haku nak menyebutnye..yg ni maksu Timah punye..


haaaa...yg ini...anaaaaa yg punye..kikikiki..mixed grilled nyaaahhhh...semua binatang ade..ikan..ayam..dan mbeekk..ehh bukan mbeeekkk...mmooooooooo..haa...baru betuii


Sundae ni share reramai..ini pun portion beso...makan sorg konfem x abis..melainkan korg mmg suke makan eskrim

Kesimpulannya...ecece..rasa mcm buat karangan pulak..hahhaa..ok ok..melalut...kesimpulannya..steak ok..cuma sos blackpepper tu kureeeeeeng skek..tatau le mmg gitu ke rasanya or terhangit sket ari tu..huhuhu..yg lain semua okeh..sedakkk...so ape tunggu lagi...pi la sana..kot tingin nak makan steak..buleh laa try..rege pun okla..x la sampai ko rasa mcm nak tercekik time makan tu..kikiki..klaaa..till next entry...tata

Tuesday, June 7, 2016

7 tanda menunjukkan anda gemmmmssss

Assalamualaikum 

 http://www.heartpoint.com/images/diet-w2.jpg

Ari ni nak cite pasal gemsssss...kalo ade yg kecit ati..sori okeh..ni nak kasi tauu...7 tanda-tanda yang menunjukkan korgg gemmmssss

1. Bila ko naik atas penimbang...jarum tu laju je pusing....slalu idok le laju benoo..ni kelajuan dia tu len mcm sket..sblm ni 45kg..ni dengan lajunye ye terus tunjuk 55kg..hahaha

2. Laga peha
Haa...ini lagi satu tanda-tanda...ko sblm ni jalan ok je...tetiba bile berjalan ko rasa peha ko berlaga..haaa...dah start gemmmsss laaa tu..geeemmmsss tu makin bertambah kalo peha ko tu berlaga sampai melecet..kikiki..geeemmmsss yang x dpt dibendung lagi namanye tuu..

3. Ada org tegur ko...selama ni x de org tegur pun penampilan ko..tetibe..org buleh pandang ko atas bawah..pehtu tanye..ko x pakai girdle erk?girdle tu bukan sejenis makanan atau make up ke apo ye nyaaaahh...itu bengkung...kalo nak ikutkan bahasa kasar pertanyaan tu..sebenornye ye nak tanye..kenapa perut ko buncit/boroi..hahahaha

4. Ni lagi satu ayat yg nak menunjukkan ko dah mule gemmmssss...ko dengan yakinnye perasan lawoooo..masuk majlis..berjalan catwalk gitu..skali ada org panggei ko...ehhh...akak ngandung lagi erk?or..org tanye ko..ade isi lagik erk??choiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..time tu ko gelabah ayam..sbbnye obviously org pasan perut ko..

5.  Bila mulut ko tu asik laaa nak kunyahhh...dah mcm kambennn...sket2 ngunyah..makan pun selambak..x kira pagi petang siang malam..ko asik la nak sapedek nasik..haiihhh...konon anak 4 ko ghase dengan penat urus anak tu ko buleh kurus..nan hado nyaaahhh..kalo ko makan mcm org kebulur..kikikiki

6. Bila ko sarung seluar..or kain..ko terpaksa tahan nafas..haaaaa..yg ini mmg hazabedah sgt2..ataupun mungkin ko terpaksa lompat2 nak kasik suar tu masuk jugakkkkk...miahaha

7. Last but not least...muke ko sblm ni cun bujur sirih...tetibe bertuka menjadi bentuk bulat..dan bila ada gambo ko selit kat mana2..ade org komen..awat nampak chubby..or ayat paling best..muke ko bulat laa...choiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Tu je kot..tanda2 lain yg ade kat korg..korg bleh add on sendiri...ewahh..mcm kat kfc pizza hut plak..bleh add on add on..hahahhaa...yg ini tanda2 yg ade kat tuan tanah kedaung je...sempena bulan puasa ni..besarlah harapan tuan belog agar perut dapat mengempis dengan jayanya..dan berjaya menyarung kebaya di pagi Syawal nanti..ehh..buleh ke?kla..till next entry..tata


Friday, June 3, 2016

Paedophilia atau paedophile

Assalamualaikum 

 http://2.bp.blogspot.com/-8ZaO88rXZmc/VU3jF7myuQI/AAAAAAAAe2M/VWfS44c5bJI/s400/pedo.jpg

Gambar dr google

Semalam tgk berita..asik duk cerita pasal sorg mamat ni...and ada jugak duk sebut pasal Paedophilia atau paedophile..Ari ni ada member share pasal ni dlm group whatsapp..so saya tepek kat sini utk rujukan dan ingatan kita bersama..

Paedophilia atau paedophile, adalah satu spesis manusia yang rare. Diorang ni kalau tengok budak-budak akan timbul rasa SEXUALLY attracted.Rasa STIM.Scary kan? Scary gila.Sebenarnya kat Malaysia ni, ada golongan pedophile ini. Memang ada dan memang wujud.

Cuma,kesedaran kita ibu bapa di Malaysia terhadap gejala pedophilia ni amat sikit cikedis. Cuba pergi randomly tanya mana-mana parents kat luar sana,"Apa itu pedophilia?"80% daripada mereka mesti ingat pedophilia tu nama kuih ke nama pokok ke apa.

Most of us tak aware pasal ni. Dan bila tak aware, kita tak faham kenapa terlalu banyak kes penculikan budak, kes budak hilang, pergi playground tak balik-balik, kes budak pergi beli kuih last-last kena rogol dengan pak guard dalam pondok guard, kes budak lelaki 5 tahun kena liwat berulang kali tapi tak cakap apa-apa sebab ingat benda tu normal, kes cikgu sekolah rendah perkosa murid, kes bayi diliwat, etc.

Bila baca kes-kes macam ni, kita sedih tapi KITA TAK FAHAM. Tak faham how can all this happen. Kenapa ada orang-orang yang pelik lahanat camtu perangai. Kerja asyik nak attack budak je.Itulah dia PEDOPHILES.

Pedophiles ialah the scariest kind of human-being yang ada extremeeee sexual imagination towards kids. Diorang ni ada point-of-view yang berbeza bila tengok kids, tak macam orang-orang normal yang lain. Tengok gambar-gambar contoh di bawah.Scary kan? U don't say ini semua tak lojik. Tak masuk akal, etc. Pedophile always see kids sebagai pemuas nafsu. That's it. So apa yang kita boleh buat? Itu persoalannya sekarang. Sebab ibu bapa lah yang kena main peranan PENTING. Kalau bukan mak bapak siapa lagi?Nak harapkan pak guard protect anak-anak kita, pak guard tu punnnn pedophile. Cikgu kat sekolah punnnn boleh jadi pedophile.Obviously kita tak boleh ubah these pedophile people. Kita tak mampu nak azan ke telinga mereka sambil menyeru mereka balik ke jalan yang benar.

Mereka akan sentiasa mencari kanak-kanak untuk mangsa seterusnya. Tapi apa yang kita boleh buat ialah, MINIMIZE THE RISK.Kurangkan exposure yang tak sepatutnya terhadap anak-anak kita. Contoh paling mudah, SOCIAL MEDIA.FIKIRRR sebelum upload apa-apa gambar anak di social media. Ye saya tahu anak awak comel. Telanjang pun comel. Semua anak pun comel. Kan?Tapi jaga privasi mereka. Anak lelaki mahupun anak perempuan. Jaga.Gambar mandi, gambar tak pakai baju, gambar pakai skirt pendek, gambar terkangkang, gambar tengah change diapers, gambar anak pakai swimming suit, gambar bontot anak, those photos are high-risk photos! Pedophiles akan senang attracted dengan gambar kids yang menggeramkan camtu. Lagi comel lagi geram. You know what i mean.

"Ahhh lantak ahhh. Ni kan anak aku. Facebook aku. Instagram aku. Aku punya suka ahh!! Comel kott gambar anak aku tengah mandi. Lagipun FB aku friends tak ramai. Ada family members dan close friends je."Bare in mind, pedophilia boleh jadi TANPA KITA SEDAR, boleh jadi SESIAPA SAJE termasuk ORANG-ORANG SEKELILING KITA.Yes, anak-anak bagi kita mungkin comel. Adorable like hell. But to pedophiles. They get SEXUALLY AROUSED. Beza kan, comel dengan sexually attractive? Kan?

Pedophiles ni tak semestinya akan attack depan-depan, ada jugak pedophiles yang senyap-senyap.Jenis yang save photos or videos of kids yang geram-geram tu, and they MASTURBATE and having sexual imagination using the photos.Sounds insane kan? Tapi possible. Sumpah possible.Dan ingat, walau se-private mana pun social media kita, it still can be access by public in so many ways.
Nothing is private when it is ONLINE."Ahhh merepek! Selama ni aku upload gambar bogel anak aku, takde apa-apa jadi pun!"So kau nak tunggu anak kau hilang dulu, kena culik dulu, kena bunuh dulu, baru nak stop publish la? Hmm?Act now. Mencegah lebih baik dari merawat. Kan?

These are 12 safety rules yang parents are encouraged to follow, to avoid our kids dari serangan pedophilia jahanam nih.

1) Never post photos of kids yang tak appropriate. Contohnya tengah mandi, tak pakai baju, tengah tidur terkangkang, pakai skirt pendek, etc. Anak lelaki atau perempuan. Both kena jaga!

2) Never expose specifically lokasi sekolah anak, rumah babysitter anak, tempat anak main, etc.

3) Never post status yang macam, "Rindu anak mama yang tengah kat rumah babysitter tu. Hari ni mama balik lewat malam sikit ye sayang."

Atau,

"Baru suruh Daniel beli telur kat kedai runcit kat depan sana. Cepat balik tau! Mama nak masak ni."

NEVER.

4) Sentiasa teman anak kemana sahaja dia pergi. Playground, rumah kawan, kedai, atau ke mana saje. Yes, anak kita mungkin dah boleh berdikari, tahu jalan balik apa semua. But remember, pedophiles are everywhere.

5) Latih anak untuk tidak duduk di atas peha / pangkuan sesiapa sahaja, terutama lelaki. Tak kisah dalam apa jua keadaan, dengan sesiapa saje. Kalau boleh, AVOID. Especially yang ada anak yang pasif atau jenis "duduk diam".

6) Jangan paksa anak kalau dia "tak selesa" dengan orang tertentu. Observe kelakuan anak, kalau-kalau dia nampak macam "takut" atau "mengelak" bila nampak mana-mana orang dewasa.

7) Alert dengan perangai anak. Kalau tetiba dia kemurungan atau ketakutan. There must be something yang ganggu fikiran dia.

8) Ajar anak supaya tidak membenarkan sesiapa sahaja pegang, tengok atau "tersentuh" their private part.

9) Ambil peduli bila anak tak puas hati dan sedang bercakap tentang seseorang (dewasa). Pay attention kalau-kalau there is something wrong with that particular adult.

10) Sentiasa pakaikan anak pakaian yang appropriate untuk tontonan umum. Simpan sikit kecomelan anak untuk diri sendiri. Jangan ditayang-tayang sangat. Peha nak tayang, bontot nak tayang, ketiak nak tayang. NO!

11) Respect your kids privacy. Bila anak tak mahu bergambar atau need some space or privacy, hormati kehendak mereka.

12) Kalau ada tanda-tanda anak korang adalah mangsa pedophile, atau korang macam suspect seseorang itu adalah pedophile, terus call ChildLine 15999. Adu lah apa sahaja pasal child abuse kat situ dan dapat kan bantuan.

A Please parents.

We are currently living in an era yang langsung takde barrier. Langsung takde sekatan. Bila takde barrier takde sekatan, hence takde keselamatan. Pandai-pandai jaga diri. Pandai-pandai jaga anak sendiri.Pedophiles are everywhere. Pedophiles can be anyone.U don't say these people dont exist. They do. Dan RAMAI sebenarnya. Cuma kita yang tak tahu kewujudan mereka. Because diorang tak bodoh untuk mengaku yang diorang pedophiles. Kan?Ada juga pihak yang kaitkan jenayah pedophilia ni dengan kos kahwin dan kos sara hidup di Malaysia. Kos kahwin dan kos sara hidup semakin merepek menyebabkan semakin ramai lelaki yang membujang. And they tend to use kids untuk melampiaskan syahwat. Satu, sebab kids senang. Lemah dan tak mampu melawan. Dua, free.

Na'uzubillahi min zalik.

Jom sama-sama kita tengok balik gambar-gambar anak yang kita pernah post dulu. Kalau ada yang kurang sopan atau high-risk, DELETE je.Bertaubat dan sentiasa mohon perlindungan Allah. Ye betul, kalau Allah tak izin, takkan jadi. Tapi kalau Allah izin dan benda tu jadi, ia sebenarnya berpunca dari tangan-tangan kita sendiri.Esok-esok kita kena soal, tentang setiap kemudaratan yang kita tak sedar berpunca dari tangan kita sendiri.Mintak jauh.

p/s: Mohon sebarkan perkara ni supaya lebih ramai ibu bapa aware dan ambil peranan. Lindungi hak anak-anak. Sebab mereka sememangnya berhak mendapat perlindungan yang sepatutnya.



Thursday, June 2, 2016

Niko-Niko Mini By Sometimes

Assalamualaikum

 sometime niko niko mini bag emerald front
 Beg pilihan tuan tanah kedaung...kaler emerald youuuu

Korg penah beli beg kat Sometime dak?This is my first time..beli handbag dorg..ini semua kakak haku la punye pasal...tgh syok buat kije die buleh msg...suh beli beg ni..dah le suh tulun beli utk dia..nge kite kite skali ye suh beli beg tu..yg haku pun laju jek...dah nama pun hantu handbag...kahkahkah..ammpun bang...yg beg ni mmg binik mu ini beli x bgtau...yg lagik 2 tu insyaAllah mmg dah atas izinmu ye bang..kikiki..cite handbag lagi 2 tu next entry laa..ni cite pasal beg ni dulu..beg ni asal masuk kat fashion valet je licin..dia launching kat web pun sekelip mata licin..dah tepat kul 10 ko pacak depan monitor..standby nak clik..by the time ko submit order...bag tu dah sold out...deeeeengggggggggggggggg...yg ni pun kire nasib baik...depa open preorder ye..tp ko bertabahlah tunggu 3 bulan...gigih haku tunggu demi niko-niko mini ni weiiii...itu pun yg ado kaler pun x banyak dah..haaa...semalam best..bukak je email nampak ada email dr Sometime...yieeeehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..depa dah pos dahhhh begggg...haiihhhh x sabo x saboooooooo...lupe nak ckp kat korg..baru ni ye ade juai beg baru..sofina 3...by the time korg baca entry ni..dah lama dah beg2 tu sold out gamoknye..sesape yg suke beli handbeg tu...buleh la jenguk2 web Sometime..beg2 dia cun jugak..with affordable price..k laaa...tu je nak cite...till next entry...babai..


Wednesday, June 1, 2016

Cara download video dr Facebook

Assalamualaikum 

Haiihh..ari ni pas lunch tgk nset ada msg dr encik suami..ye siap print screen..cite Angrybird dr fb..suh download cecepat sebelum dokleh download..yg haku pun laju je tangan reply ok..dah duduk tercongok depan pc baru duk terpk..dah cemana pulokkkk nak download cite dr FB ni..peninnnn peninnnnnnn... laju le tgn ni duk msg encik suami..cemana nak donlod dr FB?dia reply nge muka tanda tanya..nak tanak mmg menggagau le haku carik cara-cara cemana nak donlod dr fb..ohh..senang je rupenya..hahaha..meh nak buat tutorial skek..utk simpanan dan rujukan diri sendiri jugok...

1. Mula-mula sekali...bukak link movie tu...tgk contoh kat bawah ni ye..


2. Copy url kat atas tuu...n paste kan dekat new window...

3. Buang www tu...tukarkan dengan m..senang cite tgk gambo kat bawah ni haaa





4. Bila dah tukar www kepada m...nanti akan kuar mcm dekat atas ni..

5. Play kan video tersebut..bila korg klik play..dia akan open video tu kat new window..mcm gambar bawah niii..


6. Right klik and pilih Save video as

Okeh..setle sudah tutorial cemana nak download movie dr facebook..Harap2 membantu laa ye...till next entry...babaiiii