Friday, November 29, 2013

Mee celup sarathai,downtown jln reko

Assalamualaikum

Sebelum ni saya tak pernah makan mee celup..tertanya-tanya jugak la cemana la rope paras mee celup tu ye..1st time makan mee celup kat Downtown Jalan Reko..waaaaa...mmg sedakkkk..nak kate mee sup..mcm mee sup la..sbb dia berkuah...cuma sambal dia tu lainn..pastu sayur dia guna sayur kangkung je..agak2 kalau korang nak try test..buleh la pi downtown jalan reko..cari gerai yang ada tulis mee celup sarathai..makan kat situ pun buleh..nak tapau pun bulehh..tapi lagi sedak makan sana le...


Mee Celup

Sumber gambar dr FB Mee celup sarathai

Add FB Mee Celup Sarathai


Thursday, November 28, 2013

DIY Renew Permit Pembantu Rumah

Assalamualaikum


Hari ni nak share cemana cara nak renew permit pembantu rumah..nak renew permit pembantu rumah tidaklah se complicated nak renew pasport pembantu rumah...yg tu lenkali la saya cerita..sbb saya tak tempuh pun lg mender tu..ok...berbalik pada tajuk asal entry..saya tulis step by step apa yg perlu buat dan dokumen apa yg diperlukan. Perlu diingatkan...korang kena renew permit 3 bln lebih awal dari tarikh luput permit ok?

1. Masuk web fomema..download borang utk buat medical check up..isi sama mcm mula2 buat medical check up dulu.

2. Gi pejabat pos dan buat wang pos sebanyak rm190

3. Gi ke pejabat fomema..mcm saya..fomema yg terdekat ialah di shah  alam or seremban.

4. Submit borang bersama2 dengan wang pos td..anda akan diberikan beberapa borang utk dibawa  semasa membuat medical check up nanti.

5. Bawa maid bersama dengan pasport ke klinik yang telah anda pilih..di sini saya nak ingatkan..lepas dr daftar di fomema anda ada 90 hari utk.bawa maid g check up.

6. Tunggu sehingga keputusan medical  check up.lulus...keputusan boleh disemak di laman web fomema.

7. Sekiranya keputusan lulus...bolehlah pergi ke bank dan buat bank draft atas.nama pengarah imigresen malaysia  sebanyak rm495..senang2 bawak je 500 sbb charge bank rm5 pulak.

8. Pergi ke imigresen..tak.perlu bawa maid..cuma bawa pasport.maid saja..bayar di kaunter 2..submit.pasport di kaunter 10 dan tunggu sehingga no anda di.panggil..siappppp...

Sekian entry bab renew permit maid...till next entry..tata

Tuesday, November 26, 2013

Outing with kids @ Mines

Assalamualaikum

Ahad baru ni saja bawak anak-anak g mines..tujuan utama...nak cari sunglasses for kids..hajat di hati nk carik ala-ala rayban aviator.sblm tu saya dah google dalam tenet..rata-rata ada ckp buleh cari kat FOS,PDI,BO,Obaibi...itu je yg saya ingat..so dlm kul 11 zaaaaasssss pi Mines..tempat pertama yg dituju ialah FOS..tapi mengecewakan sbb x byk choice and apa yg saya nak tu takde...dengan hati yg sedikit kecewa...round la dekat gerai2 kecik tepi2 tu...nampak satu gerai jual byk glasses rayban..terus tanye budak tu...spek.budak ada tak..laju je dia jawab..ada sambil bawak kua satu.kotak..ambik ko..mcm2 kaler...sebek jap aku tgk sambil mulut laju jwb..yg ala2 rayban x de ke..sap sap soi die cari dan hasilnya adalah spt di bawah..



Monday, November 25, 2013

Choco Fudge Brownies

Assalamualaikum

Korang teringin nak makan brownies sesedap mcm kat Indonesia tu..ala..yg kat Bandung tu..Amanda nge Kartika Sari erk??haku pun dah lupa apa namanye..toksah ler bazir tambang..kat sini pun ado brownies sesedap yg kat seberang tu...tak caya??meh nak bgtau..tadaaaaa....ni la dia brownies dr Choco Tooth..terbaik nokkkkksssss...bukan takat brownies..macam2 kek dia ado buat...agak2 nak try test buleh la contact owner Choco Tooth yooo..






 



Ni add FB nye..

Friday, November 22, 2013

Resepi Fettuccine Carbonara

Assalamualaikum

Last week balik umah je tgk pintu bilik terkunci dari dalam..kunci spare lak dlm bilik..ooo..memang terbaik..tetiba aku meroyannn...x pasal si Yusuf jadi mangsa paksa rela masuk bilik ikut tingkap...dek kerana tatau nak lepas marah kat mana..yg jadi mangsa ialah encik dapo..saya telah pun melepaskan marah di situ dan hasilnya adalah seperti gambar di bawah..dahh...toksah banyak cakap..jom tgk resepi

FETTUCCINE CARBONARA
Sumber : Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan:-
  • 300 gm pasta fettuccine
  • 2 sudu makan minyak jagung
  • 10 batang sosej (dihiris nipis) - akak campur2 sosej blackpepper jugak
  • 1 cawan susu segar
  • 10 biji cendawan butang (dipotong nipis)
  • *1 biji capsicum merah
  • *1 biji capsicum hijau
  • *1 biji capsicum kuning
  • * 2 biji tomato
  • * 1 labu bawang besar (* dipotong dadu)
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 2 suduk kecil serbuk oregano
  • 125 gm keju Cheddar (dipotong halus) (akak guna parutan Cheddar)
  • 100 gm keju Parmesan (dicincang halus) - akak guna yg siap parut halus
  • 30 gm daun parsley (dicincang halus)
  • garam secukup rasa
Cara-Cara:-
  1. Masak air secukupnya di dalam periuk dan bila mendidih masukkan garam sedikit dan fettuccine, masak hingga lembut (lebihkurang 8 - 10 minit). Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak jagung dalam kuali non stick dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan sosej, tomato, cendawan butang dan ssu segar. Kacau rata.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano dan garam. Kacau rata lg.
  5. Masukkan keju Cheddar, kesemua capsicum dan masak hingga kuah pekat.
  6. Tuangkan ke atas fettuccine dan taburkan daun parsli dan keju Parmesan.
  7. Sedia dihidangkan.

 
 FETTUCCINE CARBONARA



Thursday, November 21, 2013

Nu'in Little Perak Cafe, Seksyen 9 Bandar Baru Bangi

Asaalamualaikum

Dari memula kedai ni bukak..sampai la ni..satu jer yg saya selalu order tiap kali mai sini..Teh Ipoh Ice...yummehhhh...sedak sedak sedakk..encik suami lak mesti nak order popia basah..banyak lagi menu lain yg best kat sini..nasi lemak ada.. Nasi goreng..macam-macam lagi laaa....tak terlist lak kat sini..jom layan gambo...makanan2 kat bawah ni antara yg saya dah pernah cuba la..gambo lain ada..tp tatau simpan ceruk mana..ini je yg jumpa..hahaha...


 Teh Tarik Ipoh Iced

 

 Nasi Goreng Sambal Udang


 Nasi Putih Ayam Blackpapper

So??apa tunggu lagii..pi la try..

 Nu'in Little Perak Cafe,
22-G-01, Jalan Medan PB2A, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor




Wednesday, November 20, 2013

Kuala Lumpur International Motor Show 2013

Assalamualaikum 

Pagi smlm dpt whatsapp dr encik suami..nak bawak anak2 g sini..

http://2.bp.blogspot.com/-qTNZLARg6pA/UnDupcDqCcI/AAAAAAAAB5o/xRhv8Oe0238/s1600/KLIMS+2013+logo_FINAL_black_FC.jpg 

Ohh laaa laaa..I is soooo jeles weiii..mana buleh tahan..ko duk kat opis buat keje..anak2 nge ayah dia sakan berjalan di luar..ohhh sangat tidak adil..depa pii naik komuter lak tu..lagi haku jeles..maklum le..dah lama tak naik pengangkutan awam tersebut..dalam perjalanan encik suami x abis2 send gambo..nak suruh haku jeles laa tu..paling x tahan lepas tu suruh yusuf kol ibu...deeeenggg..siannn sungguh..peghrakkk beno nampak anak ku heh..satu train dengo suara dia je pok pek pok pek...hahaha..itu yg encik suami bgtau ler..maklum le..I is dekat opis okehh...layan gambo je laaa...






 










Sesape yg gille kete tu..moh la pi sini..sambil tgk kete sambil cuci mata tgk aweks seksi...miahaha

15-24 Nov 2013
Putra World Trade Centre (PWTC)
Kuala Lumpur, Malaysia
Visiting Hours
Weekdays:
11.00am - 10.00pm

Weekends / Public Holidays:
10.00am - 10.00pm




Restoran Nasi Ayam Chee Meng

Assalamualaikum

Encik Suami pernah bgtau saya..dia ada nak bawak saya gi satu tempat kat Bukit Bintang..I is sgt teruja..ropenye dia nak bwk pi makan nasi ayam je pong..slama ni asal nasi ayam je Chicken rice shop..asal chicken rice shop je nasik ayam..kali ni tuka..kita pi Chee Meng lak..Sebenarnya encik suami pun baru tau pasal restoren ni drpd adik saya..dia pernah makan berdua nge adik saya..tak abis2 dia duk puji kerabu mangga sedakla..yadda yadddaaaa...(lap air liur aku dengo)..ngeeekkk...Akhirnya...sampai jugak saya ke sini..mende yg di order ialah..

 Wantan Goreng


 Lemon Ice


 Kerabu Mangga

Gambo nasi ayam idokle saya ambik...maklumlaa...rupa parasnye pun sama jugak dengan nasi ayam yg lain..cuma rasa je la yg berbeza..soo apa tunggu lagii...pii la try ye...


 

Nasi Ayam Chee Meng, Bukit Bintang 
50, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.


Monday, November 18, 2013

Melaka Escapade: Muzium Kapal Selam

Assalamualaikum 

Lepas dah siap mandi terus check out hotel..tapi sblm gerak balik ke Bangi..pak ngah ajak singgah ke muzium kapa selam..tempat ni dekat dgn pantai Klebang..so ond way balik kang buleh la pi tapau coconut shake..kali ni x semua yg masuk sbbnye..budak2 ada yg tido..bagus jugak Ashrof tido..bukan apa..saya pun x mo dia masuk dlm kapal ni..paham2 je la..kapal lama..silap2 kang dia bawak balik geng..aku jugak yg susah..jom tgk gambo..


 tgk la budak2 ni...panas pun aktif semacam...



Scary lak aku tgk heh...baper umur kapal ni x ingat la pulak..


Nak ambik gambo pun payah heh


Gambo budak2 lagiiii



 Lupa nak bgtau..korg buleh masuk dlm kapal ni ye..ya ammpun..busuk dan sempit..busuk sbb bau minyakk..takleh nak bayang cemana la depa ni duk dlm ni..sujud syukur sbb kite ni keje dlm opis..bukan duk dlm kapal mcm depa2 ni..


Masuk dalam ni dokleh jalan seiring dan sejalan ye...sila la jalan sorg..kalo x ado yg terkepit tak lepas perut or berlagak buntut..erk


Ko tgk la tempat tido dia...sket punye kecit..ader tu tempat tido bawah tu peluru berpandu..kalau aku mau la hari2 kencing malam sbb takut punye pasal kot bom meletop..hihuhi


Tayang gambo sket2 sudah..nak tgk banyak2 baikla korg masuk dlm ni sendiri..sgt la menginsafkan sbb kita ni kira ok x perlu idup dalam mender alah ni..haihhh..insaf kejapp..

Harga tiket masuk ke Muzium Kapal Selam
Dewasa - RM3
Kanak-kanak - RM1
Waktu beroperasi :
Isnin hingga Khamis - 9 pagi hingga 5.30 petang
Jumaat hingga Ahad - 9 pagi hingga 6.30 petang




Sunday, November 17, 2013

Makan-makan @ B.B.B. Tomyam Seafood

Assalamualaikum


Kalau korang tanya mana kedai masakan tomyam yg sedak area Bangi ni ..saya akan ckp..BBB Tomyam Seafood..cehhh...tp kiteorg x panggil BBB seafood pun..slalu panggil JOM MAI je..mayb sbb sblm ni nama kedai tu JOM MAI gamaknye..idokle pulak terlintas dalam paler otak ni nak tanye ownernye sejarah nama kedai..akakaka..Terbaru saya g restoran ni makan nasi putih dengan encik suami..tp biasala..bila dah kebuluran tu...dah nyandar kekenyangan baru la ko ingat nak ambik gambo..hentikanlah kalo takat yg tinggal kulit lala jer bersepah dengan bawang dan tulang dalam mangkuk sup..tp sib baik ade simpan one of our favourite dish..


Tada..ini namanye NASI PAKAPOW..eh cenggini ke eja..bantai je la..janji bunyik sama..tergeliat lidah aku nam menyebutnya..tatau la pesal..tp kiteorg mmg suke mender alah ni..pedas..pastu ada rasa rempah..nak buat sendiri series saya mmg x reti..hihuhi..

 

Sup tulang

 

Telur Bungkus

Banyak lagi yg sedap kat sini sebenarnya..tomyam..sup tulang..mmg terbaik laa...itu bg saya la..tekak korang saya tatau le..so ape tunggu lagi..pi la try skrg...

Restoran BBB Tomyam Seafood
Seksyen 1
0172242293


Saturday, November 16, 2013

Makan-makan @ The GRATO (Italian & Western Food) Bangi

Assalamualaikum 

Saya dan encik suami mmg suke beno jalan2 cari makan..dulu The Grato is one of my favourite restoran..tapi la ni..rasa nak makan western food je..ermm..mcm malas nak mai sini dah..sbb ape?lepas drpd dorg dah kuar episod jalan2 cari makanan..servis adalah sedikit menghampakan dan makanan pun sudah kureeeeeeeng..sori..bukan nak kutuk..tp compare dulu..ya ammpuuunnnn...mmg sedapppppp..harap2 kot owner terbaca ke apa..sila la buat penambahbaikan ye..

 

 Fish & Chip..sumpah!!mmg sedakkk..portion pun besooo...

 

Yang ini kak ton yg punye..miahahaha..namanya SWEDISH Meatball...yg ini pun sodapp..puas ati makan nge budak2..

 

 Yg ini menu yg saya pilih 2nd time mai sini..time ni dah suam2 kuku dah..tp ok lagi laaa...

3rd time saya mai sini sbb bdk2 nak makan western food..saya repeat mender yg sama jugak..swedish meatball n carbonara..tapi series weii..mengecewakan..tak seperti masa mula2 dulu..agak2 kalo korg nak try..mai laa...ni alamat kedai dorg..

The Grato Seksyen 3 Bangi
No. 12 Jalan 3/7 Seksyen 3 Bangi Perdana
Bandar Baru Bangi