Monday, January 31, 2011

Menu Breakfast

Assalamualaikum semua..kembali bersiaran bila ada masa lapang..pagi yang sejuk sbb pagi ni masih hujan renyai-renyai..semalam seharian hujan hingga membuatkan saya rasa malas nak keluar dr rumah..hihihih...tajuk entry pagi ini ialah MENU BREAKFAST..semenjak anak dara saya bersekolah (takat sekolah tadika je pun)..saya sudah berubah menjadi ibu yang lebih bertanggungjawab di mana pagi-pagi buta saya dah bangun dan menyediakan sarapan untuk anak dara saya..takat anak dara saya sorang je la sbb suami saya mmg tak makan sgt kalau awal pagi..pagi td saya bangun seawal 4.45 pagi...korang adoo bangun pepagi bute cenggitu??hihihi..gigih saya bangun pagi ni utk buat pancake utk anak dara saya..kalau korang nak tau..bleh dikatakan setiap hari sebelum pergi skul..ada je yang anak saya tapau kat McD Bangi tu ha..tak pancake burger..inilah padahnya bila skul dekat dengan Mcd, Kompleks PKNS, Ice Room dan sebagainya...oleh itu..bagi mengelakkan poket en suami bertambah kempis..dengan gigihnye pagi td saya buat pancake..kacang jer..korang pi la supermarket n beli pancake mix..abis citer..tambah air jer..pastu lempar la kat dalam pan..tp yg tak bestnyer..pancake saya terhangus pulak pagi ni..hentam jer la labu..anak dara saya bedal jer pancake tu walapun rupenye x cun..kire halal la eishah..ini first trial ibu buat pancake..pasni sure bertambah cun n sedap pancake ibu..Gambar pancake saya x dpt nak capture sbbnye kamera masih rosak..okla..setakat tu je dulu update utk ari ni..insyaAllah esok saya update lagi..babaiii..

Wednesday, January 26, 2011

Kesihatan..

Assalamualaikum semua..lama x update belog..rindu..apa nak buat..lepas besday saya hari tu saya demam teruk hampir 5 hari..3 ari x larat nak bangun..abis sakit2 satu badan..x cukup dengan tu..weekend baru ni anak dara saya pulak demam muntah2..x pasal-pasal saya terpaksa EL 2 ari..ari isnin dan selasa..isnin malam tu eishah dah tak muntah-muntah..tp berjangkit kat saya pulak..5 kali saya muntah..haihhh..sgtla x best..rasa mcm nak tido je dlm tandas tu..penyudahnya selasa tu pun saya EL..terlantar saya di rumah mama..petang tu baru rasa larat nak bangun dan uruskan anak-anak..emm..nampaknya tahun baru ni bukan permulaan yg baik utk bab kesihatan kerana awal tahun lagi saya dan anak-anak dh tak sehat..harap-harap lepas ni kami sekeluarga sentiasa dipelihara kesihatan olehNYA..aminnnn

Tuesday, January 18, 2011

Minggu ke-2..

Assalamualaikum..maaf kerana lama saya biarkan blog ni sepi tanpa entry..bukan kemahuan saya..tapi minggu lepas 3 hari saya terlantar di rumah akibat viral fever..alhamdulillah..hari ini saya sudah beransur pulih walaupun bdn sedikit sakit-sakit dan selera makan masih belum pulih disamping otak yang masih sedikit weng..semenjak anak dara saya bersekolah..saya kurang rehat..dan kepala otak ni asyik berfikir je..risau..cemana eishah di skolah..masuk minggu ke 2 eishah di Genius Aulad..suami bgtau saya..rupanya si eishah ni tanak dgn teacher lain..asyik ngan teacher geena je..sampaikan teacher dia pi ajar kelas lain pun dia ikut..patut la..patut la saya cek beg skolah dia td x de homework..saya sedikit risau dengan perkembangan eishah..saya tahu anak saya bukan slow learner...dia cepat belajar apa yg kita ajarkan pd dia..tapi apa yg merisaukan saya..dia nampak x gembira di skul..seolah-olah takde yg menarik di sana..minggu pertama dia menangis..katanya teacher garang..everyday she keep telling me..teacher pakai tudung blue garang..eishah tanak teacher tu..lagi satu..dia ckp dia x pandai..haihhhhh..sejak bila pulak dia pandai ckp camtu..naik runsing saya pk..nak tanya teacher..baru seminggu skul..nak tanak saya sabarkan hati ni..tunggu la sebulan kang baru tanya eishah cemana..hari ni suami sms saya lagi..katanya eishah nangis time naik tangga..rupanya teacher yg garang tu yg sambut budak2 pg td..saya sendiri tatau betul ke teacher tu garang atau anak saya yg terlalu sensetif..takpe la..masih terlalu awal utk saya buat kesimpulan..harap2 penghujung minggu kedua ni eishah bertambah ok dan dpt menyesuaikan diri dgn apa jua keadaan skali pun..


Friday, January 7, 2011

1st day skul yg bukan 1st day...haiiihhh...

Assalamualaikum semua..ini pun entry tertunggak jugak..maaf kerana jarang update lately ni..rasanya dalam entry sblm ni saya ada beritahu eishah demam hari pertama sekolah..eishah mula bersekolah pd 5 jan 2011 bersamaan hari rabu..nak dijadikan cerita..hari isnin (3 jan 2011) tu..pagi2 saya dah kejutkan eishah..mandi2 dan siapkan dia..siap buat breakfast lagi..

Eishah dan yusuf..sgt ceria..sampaikan yusuf pun kena bagun n mandi awal..

Peace..


Sempat lagi bermain dengan yusuf di luar rumah..



Yusuf..

okeh okeh...sambung citer...nak dijadikan cerita..isnin tu saya coti..konon nak hantar anak sekolah..kalau bleh saya tanak miss hari pertama persekolahan eishah..ikutkan dlm jadual...masuk pukul 830..sampai sana saya pelik..pasai apa x bz erk?sunyi n lengang jer...en suami pun tekan bell..ada sorang perempuan bukak pintu..katanya sekolah start hari rabu..ambik ko..malunyer muke ni..anak baru sekolah..nampak sgt ko tak alert wehhh...haihhhh maluuuu maluuuuuuuuuuuuuu...disebabkan nak cover malu punye pasal..en suami minta kebenaran bawak eishah masuk dlm klas..konon nak ambik mood..

eishah..yusuf n en suami di dalam kelas..

staf aulad genius pun layan skali..banyak jugak la yg saya tanya..ye la...x nak pisang berbuah 10x kali..hahaha

Pengajaran yg saya dpt hari tu..lenkali apa yg teacher eishah bagi...sile la baca sampai abis..n agak2 kalau tak pasti tu..sile la tepon n tanya dorang..sekian je cerita pasal skul eishah...nanti saya update lagi..



Thursday, January 6, 2011

Genius Aulad Parent Induction

Assalamualaikum semua..ini entry tertunggak tahun lepas...lately ni saya sgt bz..gambar semua saya dah upload..tapi x de masa nak mengarang..ini pun saya dapat buat entry pendek..gambar-gambar di bawah saya ambil ketika menghadiri parent induction genius aulad cawangan bangi..alhamdulillah..eishah nampak teruja nak ke skul...



Ini suasana dalam kelas eishah nanti...comel je tgk kerusi meja kecik2 tu..sgt ceria dengan warna yang terang..sesuai utk kanak-kanak..

5 Kaheerah..ini nama kelas eishah nanti.. :)


Di ruang makan..tengah menunggu giliran untuk bertemu dengan org yang incharge pengangkutan..sementara tu eishah dan yusuf sebuk memunggah mainan..



Anak saya si yusuf pulak yg nampak lebih teruja daripada kakak dia..habis segenap ruang dia teroka..


Yusuf @ kak long's skul..

Ini bahagian admin genius aulad..


Ruang makan genius aulad bangi..


okeh...dah setle semua..jom kite balikk...

Eishah...hopefully eishah bersemangat nak ke skul lepas ni...




Wednesday, January 5, 2011

1st day @ Genius Aulad...

Assalamualaikum semua...hari ni seawal 5 pagi saya sudah bangun dr tido..pantas saya menyiapkan sarapan buat suami dan anak saya..menu pagi ini ialah sandwich roll dan hotdog roll utk eishah..selesai menyediakan segera saya mandi dan siapkan anak-anak..pukul 645 kami dah keluar dari rumah...hari ni hari pertama ke eishah ke sekolah..dia nampak gembira dan teruja hinggakan makan pun sket je..

Maaf..saya x der gambar terbaru eishah ke sekolah hari ni kerana kamera rosak semalam..terpaksa la guna gambar lama yang ada dalam simpanan saya..


Memandangkan sepanjang minggu ini adalah minggu orientasi..maka eishah pulang sejam lebih awal dr biasa..berdebar-debar saya menunggu panggilan suami di pejabat kerana hari ini hanya suami yg akan menghantar dan menjemput eishah ke sekolah..saya akan ceritakan kemudian kenapa saya tidak hantar eishah pd hari pertama persekolahannya kemudian.Lebih kurang 10.30 saya cuba hubungi suami..menurut suami..eishah kelihatan tidak sehat..mcm demam..hidung berhingus dan tangan sejuk sewaktu keluar dr sekolah..masuk ke dalam kereta dia dah sound ayah jgn bukak ekon..sejuk..dan sepanjang pulang ke rumah mama eishah tido..di rumah..saya diberitahu yg eishah demam..adoiilaaa...harap-harap x melarat..kesian eishah...




Tuesday, January 4, 2011

Rindu...

Hai semua..saya sedikit sibuk kebelakangan ni..banyak yg diceritakan..dan ada juga entri tertunggak tahun lepas..takpe la..saya akan update satu-satu bila ada masa terluang nanti..saya sendiri x pasti kenapa hari ni jiwa saya kacau..rasanya start smlm saya dah berperasaan begini..semuanya gara-gara yusuf di rumah pengasuh baru..apa yg saya rasa skrg sama seperti saat saya tinggalkan yusuf di rumah pengasuh ketika dia belum berusia 2 bulan..adoii..seksanya rasa...cepatla pukul 5..kerana saya terlalu rindukan yusuf...






Saturday, January 1, 2011

KELAS MENGAJI AL-QURAN DEWASA DAN KANAK-KANAK

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Kepada anda (yang tinggal di sekitar Bandar Baru Bangi, Kajang, Putrajaya, Bandar Seri Putra dan Bandar Bukit Mahkota) yang berminat atau pun yang sedang mencari tempat atau guru untuk mengaji Al-Quran sila hubungi Ust Marzuq di talian 019-2029251. Antara kelas /pengajian yang ditawarkan adalah seperti berikut:

1. Pengajian Al-Quran bagi Dewasa
2. Pengajian Al-Quran bagi Kanak-Kanak (Kelas akan diadakan di Bukit Mahkota)
3. Pengajaran Al-Quran secara Persendirian (Kelas Perseorangan)
Kaedah pengajian yang digunakan ialah kaedah Al-Matien (gabungan kaedah lama dan baru) yang telah diperkenalkan oleh Ust Hj. Mohd. Zamri. Untuk keterangan lebih lanjut, bolehlah hubungi no di atas.

TEMPAT DUDUK ADALAH TERHAD KEPADA 15 ORG UNTUK SATU KELAS/SESI