Sunday, August 30, 2009

Jalan-jalan cuci mata..

Muker gembira eishah setelah berjaya pow mak long 2 buku princess..hehehe
Syafiq,eishah n mak long...

Dania Qistina..dah pakai comel2 tp terpaksa tinggalkan kat umah..huhuhu


Semalam ku along n angah angkut family memasing pi bukit tinggi..bukan bukit tinggi yg tempat org nak menenangkan fikiran tu yer kawan2..ni jusco bukit tinggi kat klang sana..ku kena xplain bia terang..kang ader plak yg ingat kitaorg pi bukit tinggi satu lg tu..kehkehkehkeh..pagi2 buter dah bangun..sbb nyer nak gerak awal dr umah..gerak awal..bleh la balik umah awal..kul 9 dah tercongok umah mama...yusuf terpaksa ku tinggalkan..sbbnyer korang paham2 ler sendiri skrg musim per kan??eishah patutnyer nak tinggal jugak..tp sbb dier meraung2 nak ikut..x sampai hati la plak..so angkut skali laa..gerak kul 930 sbb tunggu along mai umah dulu..sampai bukit tinggi dlm kul 1030..kedai sumer mmg dah bukak tp kiteorg terpaksa jd pak pacak sbb nak tunggu angah plak..biler sumer ahli rombongan cik kiah dah tiba..baru la kitaorg pi terjah kedaii.hahaha..terjahan pertama dibuat di BO (brand outlet)...kat situ rembat baju2 harian budak2 jer ler...pastu pi masuk butik2 yg berdekatan..sian mr hb..kasut camel yg dier nak x der size plak..masuk ari ni..dah 3 kedai kitaorg terjah..sumer x der..huhuhu..x der rezki nampaknyer..oo..kat FOS pun kitaorg ader melabur duit jugak..haku terlabur duit kat sana gara2 along tepon bgtau baju2 budak kat sana lg murah..so time haku sampai tu dorg dah pilih sebakul dah..hampehh!!makcik terlambat..gamba x ambik mane sbb makcik tgh sebok shopping..hihihi..layan jer la gamba yg ader nii..

Friday, August 28, 2009

Mari berkebun..

Mula2 tarik nafas yer kawan2...
iyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

Gambar ni diambil masa kiteorg tgh duk sebok nak clear kan laman blakang umah..masing2 tgh semangat nak berkebun..konon nak tanam pokok sayur la...hihihihi..gamba ni ku amik masa hb tgh sebok nak buang akar pokok ceri..bapak besoo wehhh..keluar la sumer peluh jantan..tu pasai la muker hb cenggitu..hihihhi..jgn marah abggg..skrg ni laman blakang sudah clear n ader la nampak rupe rumah sket..kalo x rupe hutan rimba ader ler..kehkehkehkeh..

Macam-macam Eishah..

Muker mengada..
Gaya ala-ala model..

Muker perasan BAGUS

Lama x citer pasal eishah..gambo si eishah banyak jer..tp nyer ku malas nak update..hahaah..skrg ni eishah dah masuk 3 tahun..dah besoo..dah jd kak long..perangai??sama ler jugak mcm dulu..melalak mmg ler hobi dier..selain dr melalak..dier jugak suker la menyanyi n menari nari ala2 princess gitu..perasan sungguh ank ku tu..oh yer..luper nak bgtau..korang jgn tatau..lately ni dier suruh kitaorg panggil dier princess...siap baser kan diri princess..contoh: ibu..princess dah mandi..adoi laaa..layan jer la..kang dier bantai melalak saper yg susah..hakuuuuuuuuuuu jugakkkk..oo bab adik dier??dier x amik port langsung..adik dier ader ker x der ke sama jer..tp yg peliknyer..time kitaorg nak anto adik dier pi rumah bbsitter..dier duk bising2 jerit jgn anto baby yusuf umah org..pandai la plak..ingatkan dier x sayang adik dier..huhuhuhu..tp yg kesian nyer..biler si eishah lalu lalang depan si yusuf..si yusuf mula la bukak mulut duk hu ha hu ha nak ckp ngan kakak dier..tp kakak dier buat booolayaaaan jer..buleh gitu??hahaha..per lg nak citer erk?rasanyer tu jer kot..kang ader citer best pasai eishah ku update lg dlm ni..

Aidilfitri 2008..

Hubby n wifeyy..time ni ku demam..

Eishah n ibu..kat klinik..

Ayah n eishah

My family..aboh,mama, me,eishah, hubby n Boy (kakak2 ku raya kedua baru sampai ganu..hampeh)

Family besar kitaorg..ni kat umah nenek ku..ni pun ader yg x sampai lg..

Ni kat umah ayah mertua ku..

Ni lagi la melampau..citer raya tahun lepas yg ku x sempat nak update..bkn x sempat nak update wehh..tp haku malas campur x larat time tu..mau nyer x?korang bayang ler..raya pertama tu haku demam..rupa-ruper nyer pregnant wehhh...haruu betul...org lain makan sedap2...haku makan sesuap dua jer..cam biasa mcm tahun2 yg sudah..kitaorg balik ganu ler..nak balik mana lg..raya tahun ni x ler meriah mana sbb nyer ku demam..tema thun lepas ku tatau nak kater kaler per..korang tgk sendiri ler..hahahaha..

A'eishah Naqiyyah 3rd Birthday

Ni citer dah basi..15 ogos ari tu besday eishah n mr hubby..sblm ni mmg ku plan nak buat besday party utk eishah mcm last year..sumer mender ku dah beli..last2 terpaksa kansel disebabkan keadaan skrg ni la..per lagi kalo bukan selsema ba alif ba ya tuuu..campur plak ngan keadaan anak sedara haku tu..dier dah baik dr demam tp still kena kuarantin..so mama kater x yah ler buat..nanti2 buat party yg lain utk eishah skali ngan kesyukuran syafiq sudah sehat..biler nak buat nyer x ler makcik tauuu..hahahah..so utk tidak menghampakan eishah..kitaorg celebrate jugak ler besday dier..tahun ni..kitaorg cuma beli kek pastu sambut berempat jer..pg kitaog angkut eishah pi alamanda..sumer yg dier nak ku tunaikan..korang tau mender yg dier mintak utk besday dier..dier pi hangkut sumer pinggan magkuk hayun princess..mangkuk pinggan sudu etc..melayang la dui haku ari tu..paham2 jer ler..mangkuk ayun BARBIE bukan murah wehh..tp x per ler..dah dier suker..lg pun besday dier..yg penting dier berselera makan dgn guna set pinggan mangkuk dier tu..adoii la...gini la jadinyer kalo korang ader anak pompuan..sket2 princess..dah beli present dier tu..kitaorg pi terjah secret recipe yg x baper secret sgt tu..hahahaha..kat situ ku dah pening plak nak beli kek aper..cake choclate indulgence dah x lalu dah ku mkn..asyik kek tu jer..boring..last2 beli ler kek baru yg ader bulan tu..kek pecan caramel ker per ntah nama dier..tp yg pastinyer sedap..utk eishah..ibu mintak maaf sbb x dpt nak tempah kek princess..luper la chayang..ayah pun x ingat nak pi tempah..tu la..sumer nyer ibu jer yg nak kena ingat..huhuhuh..pas dah beli sume tu kitaorg balik bangi...angkut yusuf terus balik bkt mahkota..ajak jugak ma n aboh mai..tp nyer..aboh plak demam..so pas magrib..ku siapkan eishah..pakaikan gown..pakai crown..pakai wings mcm angel tu..time2 tu jugak budak tu perasaan dier princess..siap ckp..ibu..princess nak terbang ni..adoi aiii..so mlm tu just potong cake n sesi bergambo sajo...korang layan ler gambo2 kat bawah ni..


Birthday gurl..

Birthday Boy N Birthday Gurl..(Sharing same birth date)


Ayah, eishah, ibu n baby yusuf..(sila abaikan muker haku yg sememeh tuu)

Cerita puasa..

Ari ni dah masuk hari ke 7 puasa..haku baru terhegeh2 nak wish kat korang sumer slamat berposer..hahaha..tahun ni..org lain sumer dah poser 7 ari..ku baru 5 ari..sbb aper??sbb nnyer anak bulan nampak awal la plak thn ni..blom poser haku dah raya..kihkihkih..ke mana ku menghilang?pasai per x update blog??ku x gi memaner pun..ari kijer ader jer kat opis..ari minggu duk mat umah menjadi surirumahtangga..hihihi..ku x update sbb mim alif lam sin..tp disebabkan smlm tetiba mr hb sound pasal blog..tu yg buat semangat ku kembali membara utk update segala citer2 basi yg sepatutnyer ku update sblm ni..oh yer..pg td kitaorg sahur mee maggi sajoo..kehkehkehkeh..dua2 makan 2 3 sudu..pastu campak masuk tong sampah..sblm ni dah 2x sahur makan nasik goreng..asyik2 nak goreng..lama2 muker pun dah mcm nasik goreng..utk pengetahun korang..puasa kali ni ku penat sket..bukan sbb anak dah bertambah..tp sbb kitaorg terpaksa berulang bkt mahkota n bangi..selang sari ku kena tido umah mama sbb nyer tahun ni hb kena jd imam terawikh lg kat surau al ehsan tu..penat makcik nak kena hangkut brg2 bdk2 laki..kadang2 kalo dah letih tahap maksimum..ku tido jer kat umah mama tu 2 3 ari..hahaha..umah kitaorg jgn citer laa...mcm tongkang pecahhh..kain baju melambak2 x lipat..adoii aiiii...setakat ni kalo balik bkt mahkota..mama akan bekalkan lauk utk buker poser...sahur pandai2 la haku masak sendiri..hihihih..ari ni bleh la ku goyang muntut n x yah pk nak masak per..sbb nyer ari ni turn tido umah mama..yiehaaaaaaaaaaaaaaaaa....korang buker per erk ptg ni????

Wednesday, August 19, 2009

Kisah Lucu Petang Tadi..

Hahahah..ni bukan citer pasal eishah yusuf or mr hubby..tp citer pasal haku sendiri..sumer nyer bermula seminggu yang lepas..telinge guwee sakit siott..cehh!!coverline lagi tuu..bukan sakit yer kawan2 sekalian..tetapi berdengung..ala2 tersumbat gitu..so selama tempoh tu la haku ni ibarat org pekak..menurut kater hb yg perasan dirinyer seolah2 mcm doctor bertauliah..telinga ku tu jd begitu sbb nyer telinga haku gebeng (capang)..so byk ler taik telinge..hampehh!!dier tatau yg haku ni hampir nak nangis gara2 x denga maner per yg org ckp..bayang ler..time buat klas..haku tatau ku ckp kuat ke slow..ari senin baru ni ku ajak mr hb pi terjah spital az-zahrah..time tu haku redha jer la kalo doctor nak korek telinga pun..dah register dah masa tu..tetiba hb msg..kalo doc korek telinga batal la poser ku ari tu..last2 haku kansel..terus balik umah..dlm kete nangis sob seb sob seb..sbb nyer hajat nak jumpe doctor ari tu x kesampaian..disebabkan haku dah nangis sob seb sob seb..hb blanjer buker poser ngan kuew teow kerang..bleh la senyum balik time tu..pastu esok duk ngaji dekat hb nak g klinik lg..akhirnyer ari ni tertunai la jugak hajat makcik nak jumpa doc..berjanggut nunggu turn nak jumpa doctor..tgn dah seram sejuk duk pk per yg ku nk ckp kat doc..per yg doc akan buat..pastu duk pk pk dah..mintak2 doctor pompuan..kalo doc laki...malu haku..last2..PN ERNI SURAYA!!nurse panggil..ngan senyum kambing haku masuk bilik doctor..doctor tanya..ok erni..sakit per??ngan muker malu2 alah haku bgtau..saya sakit telinga la doc..tapi hb saya kater..bukan sakit telinga..tp sbb taik telinga banyak..haku sambung senyum kambing..doc tanya lagi..ader rasa sakit..bernanah?ku jawab..x der plak..cumanyer rasa berdengung mcm tersumbat gitu..pastu doc pun per lg..teropong dlm telinga haku..skali kuar la statement ni..a'a ler..btol laaa..taik telinga tersumbat..x per...doc bg ubat mcm losyen gitu utk lembutkan taik telinga..pastu bleh korek..melopong haku denga doc ckp gitu..pastu ku jwb..bleh kuar ke doc..dah ler next week nak poser..mana bleh nak korek sana sini..skali nurse nyampuk..doc..MA bleh buat surgery skrg jugakk..berderau darah haku dengo..mampus...dier nak godek telinga haku ker?pehtu terkedek2 nurse bawak ku g kat A&E room..ku pun ikut jer ler..dier suruh duk kat kusi..x lama tu MA mai..pangkat pakcik ler..dier suruh bukak tudung sambil bawak alat2 nak godek telinga..berpuluh kali haku tanya sakit ke tak?dier kater..x sakit..just nak tembak air masuk dlm telinga..tp pastu akan rasa pening n nak muntah sbb kena gegendang telinga..korang bayang ler..time dier tembak air tu..haku siap pejam mater..yg pasti muker mmg x cun ler sbb muker takut..banyak kali ler dier tembak air..last2 ku rasa mcm denga balik dah..pastu mcm ader mender kuar..skali buleh pakcik tu kater..haa..ni haaa...dah kuarr..besooo..hihihihi..malu alah haku time tu..bleh dier tanya haku nak bwk balik ker?ader ker patut..hahaha..haku jawab..TANAKKK!!pastu tetiba haku rasa pening mcm berpusing gitu..huyung gitu..kuar la statement dr mulut haku..pesal saya rasa pening ni..campur plak tgk telinga ader darah..dan2 tu cuak..pesal telinga saya darah ni..pakcik tu kater..kan dah ckp td mmg akan pening kepala..jgn pejam mata!!bangun bangunnn!!!bukak mater!!haa..tu la ayat pakcik tu..dlm 10 minit pehtu rasa ok..pastu dier suruh haku pi jumpe doc n amik ubat..kuar dr A&E room tu..haku duk senyum kambing jer sampai sumer org yg duk tunggu turn mcm pelik jer..mau nyer haku x senyum kambing..MALU WEHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!rupanyer btol la per hb ku ckp..LINGER AYG TU SUMBAT TAIK LINGER..wakakakakakak (gelak guling2)
P/S: time haku type entry ni pun haku tgh senyum kambing..kehkehkehkeh..

Wednesday, August 12, 2009

Gaya tido baru...


hahahha...(gelak guling-guling)..baru ni time haku n hb tgh ralit tgk tv..skali terpandang la sorang makwe ni tgh tido..terkejut jugak ler kitaorg tgk gaya tido si eishah kali ni..hahaha..sepantas kilat haku capai kamera..cepat2 ambik gambo..hajat dihati nak ler tunjuk biler dier bangun kang..tp sampai ke skrg x tunjuk2..hihihihihi..agak2 pesal dier tido camni erk?gatai muntut kaaa??

Any ideas??

Sabtu ni birthday my daughter..eishah..brg2 utk buat birthday party sumer sudah dibeli..tinggal nak buat party this saturday jer..unfortunately..terpaksa kansel..sbb H1N1 ler...tambah2 lagi Syafiq pun blom sehat btol lg..korang2 ader idea x?hubby suggest celebrate berempat jer..hihihihi..tp ku nak masak per?ke nak tapau makanan?kek plak camner?dah berbulan2 dah makcik tu duk mengarut suruh beli kek princess utk dier..adoii aiii...tulunnnnnnnnnnnnnnn tulunnnnnnnnnnnnn...bg idea sket buleh dok???

H1n1

Syafiq with babah

A few hours before syafiq start demam balik..

Ku x kan luper sampai biler2 mender nii..sumer nyer bermula last week..anak kakak ku syafiq demam..start isnin..tatau ler naper..tp nyer pas balik kenduri kawin dier mengamuk..buat perangai kater kakak ku..ari rabu tu demam dah kurang n esok nyer dier dah baik demam..tp hari jumaat tu mama ku perasaan syafiq dah mula batuk2..kebetulan mlm tu ku nak bawak yusuf pi inject..so kakak n abg iparku angkut syapik skali..mcm biasa doc bg ubat batuk jer la kat dier n kat yusuf plak doc bg ubat demam..keesokannyer mama ku bgtau syapik demam panas..walaupun dah makan ubat..blom sampai 2 jam suhu bdn dier dah naik balik..kebetulan hb nak pi tempah baju kat alamanda..and disebabkan skrg ni wabak h1n1 semakin menjadi2..so we decide tinggal baby n eishah umah ma jap..mlm tu kakak ku kol bgtau esok dier nak pi az-zahrah jumpa pakar kanak2..dier tanya whether ko nak ikut skali ke x sbb nyer yusuf demam skali..esoknyer ku x ikut pun sbb yusuf dah x demam n yusuf demam pun sbb inject..dlm kul 11 lebey pg ahad tu aboh kol hb..bgtau yg syapik positif influanza A..rasa mcm nak pengsan denga..dan2 tu rasa meremang bulu roma..bukan per..sbb nyer haku teringat smlm ku ader tinggal budak2 ni kat umah ma skali ngan syafiq..nauzubillah...mintak2 la budak2 ni x berjangkit..x lama tu kakak ku kol..sore dier lain..baru pas nangis..sedih biler mendengar doc bgtau syafiq positif..kakak ku suruh we all angkut dua2 org budak kecik tu pi test influanza A..tghari tu jugak kitaorg pi serbu az-zahrah..ramai giller org..sian kat eishah n yusuf..nurse jolok lubang idung dorang dengan cotton bud utk dapatkan sample air idung..x lama tu dpt result n jumpa doc..alhamdulillah..-ve..tgahari tu parent ku..kakak n abg iparku still kat spital putrajaya utk 2nd test..ku harap sgt syapik x kena h1n1..tp dlm kul 430 tu kakak ku msg bgtau doc suspect syapik h1n1..doc cuma bg antiviral and kena kuarantin for 1 weeks..skrg time ku tgh type entry ni..syapik dah 3 ari dikuarantin..mama kater dier kurang mkn smlm..harap2 syapik kuat..syapik...mak lang doakan syapik cepat sembuh n tembam mcm dulu....mak lang rindu sgt kat syapik..dah lama x dpt main dgn syapik.. :(

Yusuf @ 2 month old..






Budak kecik ni sudah 2 bulan..baru ni ari jumaat ku cuti..sbb cuti x leh bgtau..hahaha..pii mlm tu pas magrib cepat2 angkut budak kecik pi klinik pakar kanak2 az-zahrah..hehehe..bulan ni 2 jab..one routine jab and 1 additional jab..ku amik Pneumococcal Vaksin..sbb per ku amik?sbb yusuf ni ku tinggal kat umah org..hihihihi..budak kecik tido time tunggu turn..time doc timbang berat pun dier bantai tidoo...oo..patut la rasa lenguh tgn ku ini..rupa2 nyer budak kecik ni sudah 5.2kg..hihihihih...pastu per lagi..inject laa...1st injection relax jer...2nd injection..dier bantai melalak..mau nyer x?ngeri haku tgk jarum panjang..huhuhu..pastu doc suruh bg ubat demam cepat2 balik umah nanti..selesai berjumpa tuan doc..pii farmasi baya bil..sib baik x meroyan haku..mahal siot inject vaksin tambahan..hampir2 melayang 500..x per ler...demi utk kebaikan baby..sampai umah mama bg yusuf ubat demam pastu..challoooo eishahhhh..let's go home!!!!!!!!!balik umah ngemas pa per patut pastu terus Zzzzzzzzzzz....

Thursday, August 6, 2009

Resah di hati..

Pasal aper haku resah?sbb nyer duk teringat camner la baby kat umah bbsitter..kalo la haku ni bini dato' ke..lama dah haku pencen jadi pustakawan cap ayam..jaga baby kat umah jer sambil goyang muntut..lagi syiokkkkkkkk...wakakaakka..pasal per haku resah???sbb nyer sejak haku anto baby umah bbsitter..nampak mcm baby kurang nyusu..asal bg susu jer dier tolak..nak tido jer agaknyer sbb mata pejam..ke perasaan haku jer ni?xper..tunggu dulu..masih awal utk buat keputusann..hehehehe..

1st day @ work..

pagi2 buter dah bangun..bangun awal tu..kul 5.30..siap sumer..angkut kids masuk kete..terus pecut pi umah mama..sampai umah mama dlm kul 6.30..dlm kul7 angkut baby yusuf pi umah bbsitter..pastu terus gerak pi opis..disebabkan ku sampai awal..pi pekena mee hoon sup dulu ngan hubby..dah kenyang perut baru masuk opis..bukak pintu opis..mak aii..serabut perut..meja bersepah ngan buku n kertas2..saper punyer kijer lg kalo bukan haku..padan muker kat diri sendiri..duk kat kusi termenung dulu jap..tatau nak mula dr maner..blur se blur blur nye..otak duk teringat baby kat umah bbsitter..mata plak asyik duk tgk jam x sabo nak nunggu kul 5 nak pi amik yusuf..tgn duk sebok isi borang cuti online..esok nak pi bawak yusuf pi klinik..injection utk 2 bulan..skrg tgh duk mikir nak buat aper lg sbb nyer database agris mengong..so haku x leh nak pulun agris sungguh2..sakit atiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

Monday, August 3, 2009

Yusuf..1st day @ babysitter house...

wajah yg ku rindu sarian ari ni...


Lama sungguh ku x update blog..bukan takder citer..citer melambak tp haku ni yg malas tahap dewa nak update..hahahahah...2 ari lg ku akan start kijer balik...so ari ni ku dh staart anto yusuf umah bbsitter..kul 830 gerak dr rumah..terus g umah bbsitter..masa baby dah bertukar tgn ke bbsitter..rasa sedey je..bayangkanla...dr bkt mahkota ke bangi haku buleh lg berbelah bg nk anto yusuf ari ni ke nk tunggu ari khamis ni..buleh plak camtu..last2..keraskan jugak ati ni..anto jer ler ari ni..dah anto ni haku duk sebok tgk jam pulak dah...x sabo2 nak pi amik si yusuf..ingatkan haku sorang jer mcm tu.rupanyer hb pun sama...ader ker patut tghari buter dier ajak pi amik yusuf..suker2 hati dier ajer..hahaha..akhirnyer kul 5 tiba jugak..dgn semangat wajar haku kerah hb pi amik yusuf..sampai jer yusuf kat tgn haku...per lg..terus cium byk kali..hahaha..sekian citer utk kali ini..sambung esok plak citer yusuf kat umah bbsitter..tgk plak camner haku ari kedua sok...