Thursday, September 30, 2010

Jamuan Raya

Ini cerita jamuan hari raya di pejabat saya pada jumaat lepas..yer yer yer!!saya tahu saya jarang bercerita pasal kerja dan apa yang berlaku di pejabat..x kira la event ker apa ka..pendek kata kalau boleh saya tanak bercerita langsung..tapinya pasal jamuan raya biarlah menjadi kenangan saya di sini..layan gambar jer la..tanak cakap panjang..


Geng bas skolah saya..ini jer pun yang ado..lagi kak yan tatau menyorok di mana..dan kak timah rasanya masih cuti bersalin..jangan tertipu..walaupun saya nampak tinggi dan dorang sumer nampak rendang..sebenarnya saya pakai high heels..sebab tu la ketinggian saya sudah mengatasi kerendangan dorang sumer..hahaha

Ni pulak gambar merapu meraban..syok sendiri kat gerai yang dah pun menang anugerah gerai paling cantik vouge da vasssstttt gituuu

Ini pulak gerai kami..walapun x menang..tapi sumer orang kenal gara-gara kapal en saiful tu haaaa...haiiih...jgn tatau..pashmina saya siap bertukar jd alas meja..pasrah jer la weiiiiiii...

Ni menu gerai kami padi hari tu..antaranya..dadih super yummyyyy delicious..dibuat oleh isteri en hamdan..saya pelik..pasai dadih en hamdan ni sedap sehingga menjilat mangkuk kecik tu sedangkan yang saya buat..sangat la x sedap..kenan menuntut ni..

Ini pulak pulak kuih last minit order yang dibuat oleh adik kak shida..kek batik n cream puff request by kiteorg punyer boss..yg ni..start dari saya kuarkan dari kotak orang lain dan juling bijik mata n meleleh air liur..hahaha

Kuih tako...ada cerita lawak disebalik kuih tako ni..biarlah menjadi rahsia saya, bos dan kak shida..muehahahah...apa pun..ni la kuih tako paling merbeles yg penah saya makan..rasanya mcm mau order lagi sajer..

Wednesday, September 29, 2010

Cinta Terlarang..

Kami

Pagi td on d way ke pejabat..kami mendengar radio hot fm..topik hangat pagi itu ialah..bercinta dengan orang yang x sepatutnya..contoh..pak sedara ke..or maybe suami kawan baik kaaa..antara yang melekat kat telinga saya ni ialah..ada satu sms yang diterima..katanya..suaminya bercinta dengan kawan baik dia..dan x puas hati punya pasal dia sms kawan dia tu..kebetulan suami dia yang terbaca sms tu dan start drpd situ suami kawan baik dia tu slalu mengganggu dan sms dia..dan berterusan sehingga wujud la cinta terlarang..haaaiihh..konfius saya..camner pulak dia bleh bercinta pulak dengan suami kawan baik dia..elok sgt la tu..dia bercinta dengan suami kawan baik dia..kawan baik dier pulak bercinta dengan suami dia..ish ishh ishhh..nauzubillahhhhhhhh..minta TUHAN jauhkan dari segala benda mcm tu..pada saya..semua tu terpulang dan bergantung pada diri kita sendiri..kalau kita x layan dan tak cari..semua tu x kan jadi..contoh la..kalau orang kacau..usha kita..sms bagai..kalau kita x layan..ignore jer sumer tu..x kan menjadi nyer mender2 camni..orang laki pun..kalo depa ni ingat anak bini kat umah..x der nyer dia nak mencari cinta dia luar..sekurang-kurangnya la..sebelum kite buat sesuatu tu..pk la dulu..ambik contoh..5 tahun bersama..x kan la x der satu pun kenangan manis antara laki bini tu..seboleh-bolehnya ingat la balik sumer saat2 tu..jangan la duk pandang mender yang kurang sajer..yang lain sudah x nampak kaa?mcm kes saya..3 tahun berjauhan dengan suami..saya beruntung kerana keluarga dekat dan sentiasa berada dengan saya..paling penting..walaupun kami ni berjauhan..tapi kami selalu berhubung dan berkomunikasi..x kira la..chat ke..voice chat kaa..sms ke..janji sentiasa berhubung..dan alhamdulillah..saya sentiasa ingat status saya sebagai seorang isteri..walaupun dia jauh..saya tetap sms dia..mintak kebenaran sekiranya saya nak keluar ke mana2..hatta nak beli brg2 apa pun saya tanya dia dulu..tapi itu cerita dulu..sekarang kami dah pun tinggal sebumbung..ALHAMDULILLAH..apa yang penting..jujur..jujur dengan pasangan kita..IsnyaAllah selamat semua..buat apa nak menambah pening cari cinta kat luar sedangkan kat rumah dah ada semua..silap2 korang jugak yang pengsan tengah jalan sbb pening nak handle 2 cinta..manisnyer kejap jer beb..penatnyer yang berpanjangan..sori kalau ader yang terasa..itu cuma pandangan saya saja..

Tuesday, September 28, 2010

Panjang akal..

Cakkkkk!!!!Ngeeeeeeeee

Situasi 1
:

Kejadian ni berlaku semalam

Ayah: Eishah..tadi eishah gi skul dengan ibu erk?
Eishah: A'a..nanti eishah skolah kat blakang..
Ayah: (dalam hati..dengar pulak dia perbualan ibu dengan cikgu..pasni dia pindah skolah kat blakang)..Lepas ni eishah gi skul erk?
Eishah: Eishah pening kepala la ayah..bila gi skul eishah pening
Ayah: (dalam hati jugak..pandai sungguh bg alasan..pening tu pi skul..haiihhhhhhhh!!!)

Situasi 2:

Kejadian berlaku pagi tadi

Ibu: Kenapa kak long uh eh uh eh semalam??Sakit perut kaaa??
Eishah: Senyum kambing x nak jawab..
Ibu: Kak long sakit perut kaa?
Eishah: A'a..
Ibu..Lol..dah tu..pesal kak long x pi b***k kat tandas..
Eishah: Sebab dia tanak keluar..
Ibu: Tepuk dahi..(aku nak gelak guling-guling ke tanak ni???)

Situasi 3:

Kejadian berlaku dalam kereta di pagi buta on d way ke rumah mama..

Eishah:Ayah!!!Jangan selekoh.. (time ni dia tgh baring kat belakang n ayah dia pulak buat corner baring..so tergolek2 la member kat belakang)
Ayah:Sket jer niii...dah ada selekoh nak buat mcm mana??
Eishah..Ayah!!!jangan selekoh..kang eishah bunuh ayah..(lebih kurang gitu ler ayatnyer)
Ayah: Sapa ajar eishah cakap camtu??
Ibu: Ibu tak pernah ajar kak long cakap mcm tu..x baik..TUHAN marah nanti..
Eishah: (dengan nada selamba)...eishah la yang ajar ckp camtu..
Ibu: Haiiiihhhhhhhhhhh (tepuk dahi lagiii)

Situasi 4:

Kejadian minggu lepas..perbualan antara mak long n eishah (diceritakan semula oleh mak long)

Mak long: Kak long makan apa smlm?
Eishah: Makan fish ball jerr...
Mak long:Ibu buat sup fish ball ker?
Eishah: Bukan..ibu buat fish ball jer..
Mak long: Iyer ler..sup ker ape??
Eishah: Makan fish ball..
Mak Long: Apa-apa jer la labuuuuuuuuuuuu...

Situasi 5:

Kejadian minggu lepas..lokasi di bilik tido kami..

Ibu: Kak long..jom kita mandi..nak gi jenjalan tak?tanak mandi ibu tinggal jer..duk ngan mama..
Eishah: (diam x balas apa-apa)
Ibu: Jom la kak long...kak long nak mandi biler ni??
Eishah: (dengan muke dan nada selamba..) biler-biler jer laaaaaaaaaa...
Ibu: (dalam hati..adoiiiiiiiiii..stressssss..... stressss aku cakap ngan budak ni)


Saturday, September 25, 2010

Lasak

Dulu masa ada eishah..saya rasa boleh nak handle lagi la..yer la..anak perempuan..baik..sopan santun..senang nak jaga..nak gi makan pun senang..dia duduk diam je..boleh la makan dengan tenang..sejak ada anak dua ni..haiiiiiiiiiiiiihhhh...makin kerempeng saya..berbezanya la anak lelaki dan perempuan..beza dari segi kelasakkan..yusuf punya lasak..saya x boleh nak gambarkan..korang tengok jer la dahi dia..dah tentu bleh tahu lasak camner..saya suruh tgk dahi bukan suruh korang ukur luas dahi ke apa..tapi berapa banyak benjol dan berapa kali benjol yang ada kat dahi tu..kang lepas ni saya try masukkan movie dahi yusuf semasa benjol..entry khas lagi tu...hahaha...


Situasi 1: Time ni baru balik daripada kedai mama..so kami plan gi makan dulu sebab masing-masing sudah kebulur..sampai jer sana..yusuf dengan segera mencapai segala benda yang ada atas meja..sambil mengetuk2 dengan kuatnye atas meja dan malam itu saya dan suami menjadi pelanggan paling popular sebab semua mata memandang ke arah kami..tidak cukup dengan itu..yusuf buat joget lambak atas meja..gambar atas ni..saya tengah tarik baju dia..suruh dia turun dari meja...haiiihhhh..pening peninggg...


Situasi 2: Di kedai mama..time ni bukan sorang jer lasak erk??ini dua2 skali lasak..boleh pulak dia rembat box ayah dia dan si yusuf dengan rela hati masuk dalam box tu utntuk ditolak oleh kakaknya..agaknye dia rasa mcm duk dalam kereta bergerak..syokkk jer...ini boleh dimaafkan lagi...nextttttttttttttt

Situasi 3: Masih lagi di kedai mama..sila perhatikan..kaki sebelah sudah kelaur daripada kotak..idea-idea bernas yusuf sudah mencurah-curah..dan ketika ini..ibu sudah pun bertukar kaler hijau...baju jer belum koyak rabak..


Situasi 4: Masih di kedai mama..dia buleh pulak berdiri dalam kotak tu sambil kakaknyer menolak kotak tu..korang pk la..camner guwe tak hangin..buatnyer jatuh tersengguk..benjol lagi...sapa yang susah...IBUUUUU jugakkkkkkk..


Situasi 5: Kedai mama jugak..si kakak boleh duduk diam dengan disogok laptop yang dipasang dengan cerita Barbie..tapinyer.. si adik x boleh di sogok dengan apa-apa pun..time ni dia duk kelentung kelentang ketuk gelas atas lantaiii..x cukup dengan gelas..dia angkut skali periuk rice cooker mama saya..siap letak depan pintu kedaii..lagi la ibu angin...sabar jer la...
Itu la dia sedikit sebanyak kelasakkan anak-anak saya..lasak camner skalipun...saya tetap sayang anak-anak saya..okla..till next entry...


Friday, September 24, 2010

GEMPAR !!! ULAR SAWA KELUAR DARI DALAM MANGKUK TANDAS LIVE ! BY MR.ZAM E...

sumber dari pakcik youtube

Haaaaaiiiihhh..macam-macam hal...disebabkan tertengok video pendek ni saya jadi fobia setiap kali nak pergi ke bilik air..hatta nak mandi pun mata saya melilau melihat setiap sudut bilik mandi..mana tau kot tetiba cik UU..kelaur..eiiii..ngeri..x pernah pulak saya terpikir cikkk UU akan keluar daripada mangkuk tandas tu...eiiiiii...seramm sejukkkkkk...semalam pulang dari pejabat..sesamapi di rumah saya masuk ke dalam bilik air tingkat bawah..nak lepas hajat..biler teringat jer..hajat terbantut..kelaur daripada tandas..saya bercerita pada suami yang tengah sebok bagi anak-anak makan..aisehhhhhh..abis citer tu..suami buleh plak kuarkan statement...dah tu tadi ayang tak jadi ***** la erk?hahaha..saya rasa nak gelak guling-guling ler dengar statement tu..rasanya suami saya ni memang dah faham sgt dengan perangai saya..mudah teringat-ingat apa yang saya tengok..pastu fobia x tentu pasal..pernah satu masa dulu..akibat daripada tengok cerita-cerita hantu..saya ketakutan dalam rumah sendiri..nak naik tingkat atas pun takut..nak turun gi dapur sensorang pun takut..yang jadi mangsa..SUAMI saya jugak...mau nyer member tak bengang..asyik duk kena teman bini penakut gi sana sini..hahaha..ampun abg..pasni x tgk dah citer seram walaupun abg ajak..hihihihi

Wednesday, September 22, 2010

Swimming..

Hari ahad lepas..kami banyak berehat di rumah..bukan rumah sendiri..tetapi rumah mama..kebetulan kedai mama pun masih belum beroperasi..nak berehat panjang katanya..hari itu saya penuhi dengan meng 'survey' kerusi meja untuk kelas quran suami..lepas dah tak tahu nak buat apa..muncul pula idea nak bawa anak-anak gi swimming kat pool apartment mak long nyer..disebabkan mak long pun sebok beraya..dlm pukul 6.30 baru dapat mandi pool..

Yusuf..pertama kali mandi pool..sebelum ni mandi pool kecik depan umah jer..kali ni dpt mandi kat sini..si yusuf nampak sgt teruja..dan kalau korang nak tau..dia siap menangis bagai time saya dan suami keluarkan dia dari pool..haiiihhh..habis satu Intana Ria tu dengar suara dia menangis di magrib hari..hahahaa

Ayah..eishah..yusuf..dania dan mak long..rupanya si dania pun baru 1st time turun..patut ler masing-masing mcm jakun..abis basah lencun saya dan suami..mak long pun sama..basah jugakkkk..

Tengokla si eishah..pakai seluar jer..itu pun seluar dania..si yusuf rembat romper dania..dania sorang jer pakai proper swimming suit..saya mmg x pernah terpikir nak belikan anak-anak swimming suit..tapi disebabkan lepas ni kami bercadang nak bawak anak-anak pi swimming lagi..semalam saya telah pun menghanguskan duit saya untuk membeli 2 pasang swimming suit..satu utk eishah dan satu utk yusuf..InsyaAllah hari ni sampai..saya beli online smlm...huhuhu..kla..till next entry..









Satu keluarga mencuri di Al-Ikhsan

Dunia..Dunia..Tergamam saya tengok rakaman video ni..Satu keluarga pulak tu yg terlibat..yang peliknya..takkan la sorang staff pun tak sedar baju dah licin kat hanger?Yang paling x bestnye..yang mencuri nyer orang MELAYU..pakai tudung..dah tentu ISLAM..Ya Allah..Malunye...Tak malu kah dia pada TUHAN..memang la staff x nampak..Tapi TUHAN nampak..makcik pulak tu..patutnya yang tua jadi contoh yang baik untuk yang muda..ini tidak..dia lah kepalanya..tukang sorok segala baju yang dirembat kat dalam baju..dalam baju ke apa saya tatau la..yang pastinya dekat-dekat situ la..korang tengok sendiri la..

Tuesday, September 21, 2010

Wishlist 2011

Rasanya tahun ni saya tak pernah buat apa-apa wishlist..lately ni..tiba-tiba saja nafsu membuak-buak..rupanya banyaknya benda yang saya inginkan..antaranya:



Dah lama saya mengidam hendak memiliki kamera SLR..bg saya yang beginner saja pun dah mencukupi..cukup la nak ambil gambar diri sendiri..anak-anak dan benda yang saya suka..haiiiihhh...




Yang ini pun dah lama saya idamkan..tapi..sejak kami berpindah ke rumah baru tahun lepas..banyak duit yang dah hangus..dan bila saya bgtau suami yang saya nak benda ni..dia listkan benda ni paling bawah skali..nampaknya..mmg lambat lagi laaa....haiiihhhh lagiiii...

Yang ni...dua tiga ari ni saya baru mengidam rasa mcm nak tukar langsir baru..tu la...rumah x siap lagi dah gatai pi tempah langsir time gi Bandung dulu..penyudahnya...baru pakai setahun dah rasa gatal mata ni..ehhh..mata gatal ke tangan yang gatal nak tukar ni??bab rumah rasanya en suami tak ada bantahan..janji belanjawan mencukupi..buleh la dia approved langsir baru..


Opppppssss..bukan mau beli sofa baru..sofa kami lebey kurang mcm ni la...cumanya..selepas setahun..mata sudah rasa senak dan berbulu..bukan dek kerana bosan melihat sofa tu..cumanya..bahagian atas tempat sandar tu..diperbuat drpd material yg sensetif..penyudahnya..menggelupas mcm nak salin kulit..hari-hari saya duk sapu mender yang sama..sehingga la hari ni saya mengeluarkan statement peras ugut kepada en suami..ptg ni jom kita pi regina..tanya dorg buleh tuka tak cover atas tu..hihihi..dan en suami terus menangguk tanda setuju sbbnyer dier pun dah sakit mata tgk sofa tu..harap-harap buleh la ganti baju baru sofa tu..kalo x dpt..haruslah saya trade in or saya campak lombong sajer..ada sesapa yang nakkkk??

Ohhh..benda ni plak baru saje diutarakan oleh en suami..tangan nya gatal mahu mengecat rumah..kaler merah katernya..merahnyer mak ngahhhh..saya x kesah..sbbnyer...bukannyer apa...dinding rumah saya belum lagi diconteng oleh 2 org budak kenit..tapi dinding rumah saya sudah dipenuhi oleh corak-corak bunga dari tayar beskal si eishah..mau nyer tak..hari-hari dia main beskal dalam rumah..itu belum lagi cerita kisah lampu chandelier saya yang sudah sumbing kristalnya..semua gara-gara belon anak dara saya yang tersangkut di kipas..haiihhh..chandelier tak der maknanya saya nak ganti..masih cantik lagi..lagipun x sanggup nak membeli yang baru kerana harganya yang mahal..ehh..sudah melalut..daripada cerita cat dah jadi cerita lampu chandelier..





Yang ini pun saya mintak masa awal-awal pindah rumah dulu..nasibnya sama jugak mcm mixer...duduk tempat paling corot dalam list suami saya..haiiiihhhhhhhhhhhhh..bila la nak dpt oven niiiiiiii...



Dan yang terakhir skali..sorii kak kem..erni cilok gambar akak jap..akhir skali mender ni la..yg ni bukan saya sorang yang mengidam..yang ni en suami pun mengidam sama..kami nak sangat buat divider kat hall..maksudnya ada ruang pemisah antara satu-satu ruang..haiiihhh..biler la projek ni nak terlaksana..rasanya setakat ni itu jer wishlist utk kali ni..harap-harap saya dan suami sentiasa dimurahkan rezeki olehNYA..boleh la buat slow-slow..amiiiinnnnnnn..








Aidilfitri 2010

Hari Raya tahun ini kami sambut penuh kesederhanaan..cukupla hanya dengan membeli pakaian baru untuk anak-anak..saya hanya beli sepasang kurung untuk dipadankan dengan warna baju melayu suami yang telah sedia ada..Raya kali ini berbeza kerana saya pulang ke Terengganu bukan bersama suami..tetapi pulang bersama anak-anak dan kedua ibubapa saya..rasanya ramai yang dah tau yang suami saya telah pulang ke Terengganu terlebih dulu atas urusan kerja..kami anak beranak pulang ke Terengganu 3 hari sebelum raya..Pulang kali ni merupakan satu cabaran buat saya kerana kebiasaannya saya dan suami pulang ke kampung halaman pd tengah malam..kali ini kami bertolak di siang hari..cukup mencabar dan memenatkan kerana anak-anak aktif di siang hari..


Anak kecil saya..Yusuf..sebok meneroka segenap kereta..seolah-olah berada di dalam rumah..tak cukup dengan itu..dia menyelongkar semua benda yang ada..tujuannya hanya satu..untuk mencari stok makanan..Yusuf mmg kuat makan..

Puas duduk di dalam kereta..sekali sekala kedengaran tangisan Yusuf..Bosan barangkali..ataupun dia hendak keluar berjalan-jalan..kedua orang tua saya memberhentikan kereta di tepi pantai..saja nak bg budak-budak ambil angin pantai..dengan harapan Yusuf akan diam kembali..Anak-anak saya..gembira dapat duduk di atas buai di tepi pantai..walapun cuma untuk 10 minit..
Yusuf kelihatan leka..pelik barangkali..manakala A'eishah tersenyum puas dapat main buai..Selesai berehat seketika..kami meneruskan perjalanan ke Kuala Terengganu..Kami tiba di Kuala Terengganu lebih kurang pukul 3..Tidak lama kemudian kedengaran enjin kereta suami saya..Yusuf bersorak keriangan..Dari celah-celah grill..dia mengintai dan meronta-ronta meminta suami saya mendukungnya..sayang..saya tak sempat merakamkan momen tersebut..rindu membuak-buak pada sang ayah barangkali..Hajat di hati..malam ini saya mahu turun membantu suami di bazar..tapi disebabkan terlalu banyak urusan yang perlu diselesaikan di rumah..dan tiada siapa yang boleh menjaga Yusuf..hasrat itu terbantut di situ saja..Saya cuma berkesempatan menolong suami di Bazar cuma untuk 2 hari..

Maaf..tiada gambar raya yang dapat saya letakkan di sini..kerana..untuk hari raya ini..kami tidak berkesempatan untuk ambil gambar satu famili..gambar saya berdua dengan suami pun langsung tidak ada..gambar-gambar raya di dalam FB pun ehsan dari sedara mara..kami berdua kepenatan kerana malam raya masih lagi berada di Bazar..Raya kali ini kami lebih banyak berehat dan ganti tidur..Buat teman-teman blogger..rasanya masih belum terlambat rasanya untuk saya sekeluarga mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri..Maaf zahir & batin..

Monday, September 20, 2010

Hanya kerana..

Lama saya berfikir...hanya kerana sebilangan kecil manusia yang bersifat dengki..saya terpaksa 'private' blog..hanya kerana mulut orang..saya tersekat untuk meluahkan apa yang saya rasa di blog sendiri..hanya kerana mereka mereka dan mereka ini..saya terpaksa berhenti dr buat apa yang saya suka..patutkah hanya kerana mereka saya membuat keputusan untuk private blog?menulis memberi kepuasan dalam diri saya..satu-satunya cara saya untuk melepaskan segala rasa yang ada dalam hati saya..biarkan..biarkan mereka dengan cara mereka..ini hak saya..blog ini blog saya dan saya ada hak untuk menulis apa yang saya rasa..


Yuni Shara - Sepi (Official Music Video)

sumber dr YOUTUBE

Selama ni saya tak pernah tgk cerita SEPI..raya baru ni..dalam banyak-banyak movie yang ditayangkan..saya cuma berkesempatan untuk tengok movie ni..banyak yang menyentuh perasaan..mengajar untuk kita menghargai orang yang berada di sekeliling kita..bila orang yang kita sayang dah tak de..menyesal pun dah tak guna..dan sekiranya orang yang kita sayang itu dah takde..cuba belajar untuk menerima hakikat dan jangan terus hidup dalam imiginasi sendiri..itu mesej yang saya dpt drpd filem ni..

SEPI BY YUNI SHARA

Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja
Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu
Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri
Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam
Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri
Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Monday, September 6, 2010

Buat yang terakhir kali..

Jumaat malam baru ni suami saya turun saya turun ke kl selepas tutup bazar semata-mata nak restock barang-barang..pagi itu saya ke KL..berjumpa dengan suami di tempat pembekal..saya tiba di sana seawal jam 9 pagi ditemani anak perempuan saya..saya langsung tak bgtau eishah yang ayahnya skrg berada di kl..harapan saya..moga ini menjadi kejutan yang akan menggembirakan eishah kerana hampir 2 minggu dia tidak berjumpa ayahnya..benar telahan saya..ketika nampak kelibat suami..eishah mula malu-malu..namun..tidak lama kemudian dia menundukkan mukanya..mungkin sedih..atau pun terharu bile melihat wajah insan yang amat dirindui..terus saja dia bersalaman..memeluk..mencium ayahnya..sedih..ada sedikit rasa sebak dalam hati saya..saya terus mulakan kerja-kerja memilih stok..tak mahu melengah masa kerana suami saya kejar masa mahu pulang ke terengganu pd hari yg sama..selesai memilih..kami berpecah..sebelum tu..saya salam..cium tgn suami..eishah juga tidak ketinggalan bersalaman dengan ayahnya..selesai salam..dia menundukkan kepalanya ke lantai..sedih barangkali..mahu menghilangkan sedih eishah..saya segera tarik tangan eishah dan berlalu ke sogo utk mencari kasut eishah..selesai membeli kami pulang ke rumah menaiki kereta..saya sangkakan suami sudah pun bergerak pulang ke kuala terengganu..rupanya masih di bangi menukar tayar kereta..suami bergerak ke terengganu lebih kurang pukul 2 ptg..sampai di exit kuantan/cheras..suami msg..jalan jam teruk katanya..saya cuma membalas menyuruh dia memandu dengan lebih berhati-hati dan berehat sekiranya mengantuk kerana semalaman dia tidak tidur..
Lebih kurang pukul 4 ptg saya terima satu sms dari suami..katanya..mujur x mati..dan dia hanya akan ceritakan semuanya pada saya bila dia sampai di terengganu nanti..hati saya benar-benar x keruan..telefon pun off..apa yang berlaku sebenarnya..mcm2 yang saya fikirkan..akhirnya penantian saya berakhir...suami telefon saya lebih kurang jam 9.30 malam..katanya dia dah pun selamat sampai di rumah dan dia tak buka bazar mlm ni..rupanya kereta yang dipandu suami nyaris terbabas dan melanggar divider gara-gara terlelap..sepanjang suami bercerita..saya terkedu..dah la x pakai seat belt..hampir langgar divider lak tu..mujur la dia tersedar disebabkan terdengar bunyi seakan-akan tayar meletup..kata suami..saat itu dia hanya terbayangkan wajah anak-anak dan saya..sekiranya dia gagal mengawal kereta tadi..sudah tentu itulah kali terakhir saya berjumpa suami..kali terakhir saya berpeluang bersalam dan mencium tangannya..dan mungkin juga kali terakhir eishah dapat peluk cium ayah nya..Ya Allah..saya bersyukur pada Tuhan kerana memelihara suami daripada kejadian yang tidak diingini..dan apabila semua ini terjadi..ianya seakan memberi satu mesej yang tersembunyi agar saya sentiasa menghargai apa yang ada di depan mata saya..

Friday, September 3, 2010

Biarlah Rahsia..

Selepas insiden yang berlaku pada hari ini..dengan berat hati saya terpaksa maklumkan di sini..blog saya akan di private kan..cukuplah sampai di sini saja saya kongsikan segala kisah suka duka dan segala pemgalaman yang dah pun saya tempuhi sepanjang hidup saya ini..saya perlukan sedikit ruang..sedikit ruang untuk diri saya sendiri..saya perlukan ruang untuk saya bebas menulis apa yang saya rasa..dan saat ini saya rasakan saya tidak mahu berkongsi semua itu dengan semua org..cukuplah diri saya sendiri..cukuplah diri saya sendiri yang tahu rahsia yg ada dalam diri saya..maaf..maaf jika sepanjang saya menulis di sini..ada yang terasa hati..atau mungkin meluat dengan apa yang saya ceritakan..saya sekadar ingin berkongsi..dan saya hanyalah manusia yang lemah yang tak pernah lari dari melakukan kesilapan...saya akan mula 'private' blog saya selepas hari raya aidilfitri..akhir kata..sebelum saya mengundur diri..saya menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..Semoga Aidilfitri kali ini membawa seribu kebahagiaan buat kalian semua...Aminnnn..

Tersepit..

Seawal 7.20 pagi saya sudah sampai ke perkarangan pejabat..hati berkecamuk..fikiran bercelaru..Ya Allah..Sungguh saya benar-benar tersepit..terlalu banyak hati yang saya perlu jaga sehinggakan hati sendiri kadang kala terabai..hati sendiri tiada siapa yang mampu memujuk selain daripada diri saya sendiri..selalunya..saya takut naik ke pejabat seorang diri kerana keadaan di atas gelap gelita..tapi pagi ini saya sendiri tidak tahu dari mana muncul keberanian untuk naik ke pejabat yang gelap gelita..mungkin disebabkan hati saya sudah terlalu sarat dengan pelbagai rasa yang bercampur aduk dan hanya di blog ini sahaja tempat saya meluahkan perasaan..hari ni hari terakhir utk saya membuat keputusan sama ada akan bercuti bermula isnin depan atau sebaliknya..sungguh!!hati saya benar-benar berbelah bagi..dan seboleh-bolehnya saya mahu manfaatkan baki cuti yang ada sebaik mungkin..buat teman-teman sepejabat..andai kata saya bercuti bermula isnin depan..usah ditanya mengapa saya bercuti seawal ini dan mengapa saya bercuti panjang kali ini..ini kerana..saya sendiri tidak mempunyai jawapan yang terbaik untuk menjawab semua soalan kalian..