Thursday, December 30, 2010

Telefilem 5 Disember

Semalam selesai menonton perlawanan bola..secara tak sengaja saya menonton cerita ini..sebelum ni saya pernah terbaca beberapa kontoversi tentang telefilem ini..menonton cerita ini membuatkan saya tak dapat tidur malam..betapa kejamnya pembunuh tersebut..ngeri..sampai skrg masih terbayang-bayang cerita smlm..apa pun saya kurang pasti...benarkah allahyarham dirogol, diliwat dan dibunuh..ataupun..allahyarham dirogol dan dibunuh..apa pun kedua-dua perbuatan tersebut sangatlah kejam..rasanya dah 10 tahun kejaidan tu berlaku..dan pembunuh allahyarham sudah pun mendapat balasan yg setimpal walaupun pd saya balasan tu x setimpal..kalau ikut saya la..seksa dulu teruk-teruk bia dia rasa cemana org tu rasa..hiiishhhhhhhhhhhhh..gerammm...takziah skali lagi buat keluarga arwah dan semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat..di bawah adalah sinopsis telefilem tersebut yang saya perolehi dr internet..

Berlainan dengan telefilem 5 Disember yang disiarkan pada 29 Disember jam 9.30 malam. Arahan Erma Fatima ini menceritakan kisah Mastura yang mati akibat dirogol dan diliwat oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Beberapa hari sebelum kejadian, Mastura ke Kuala Lumpur untuk menghadiri temuduga setelah mendapat tawaran bekerja.

Aidil, tunangnya menunggu di stesen bas, namun sehingga jam 12.00 tengah malam Mastura masih tidak muncul. Keadaan menjadi lebih sedih apabila polis meminta keluarga Mastura membuat pengecaman mayat. Kematian Mastura membuatkan kehidupan Aidil tidak tentu arah malah lebih teruk daripada keluarga Mastura sendiri.

5 Disember menjadi tarikh keramat bagi mereka kerana itu adalah tarikh perkahwinan Mastura dan Aidil. Kakak Mastura, Laily Mastika, peguam handalan, berusaha mencari keadilan bagi adik kesayangannya.

Usaha Laily Mastika menjejak pembunuh sebenar Mastura akhirnya berjaya dan keadaan menjadi bertambah sayu apabila mendengar pengakuan pembunuh itu.




Tuesday, December 28, 2010

Piala SUZUKI: MALAYSIA VS INDONESIA

Hai semua..rasanya skrg masih la tgh panas dengan cite football match..saya bukanlah peminat tegar football..tapi disebabkan en suami seorang peminat suka bola sepak..makanya saya pun sebokla jugak ambik tahu hal bola sepak..ahad lepas berlangsung perlawanan piala suzuki antara Malaysia dan Indonesia..saya hanya menonton dari rumah..manakala en suami n adik beradik menonton secara live dr stadium bukit jalil..haihh.baik punye intro...

Okeh...ini on d way ke bukit jalil..semua muke ceria..

Alhamdulillah..dah selamat parking kereta..jom la menapak pi masuk stadiummmm...

Chenta hari saya..

Saya sendiri tatau amender yg mereka tengah buat..saya reka2 buleh?agak2 dorang ni tgh bargain nak beli brg2 or t-shirt kot...hahahah..


En suami bersama adik beradik dan anak sedara yg sanggup turun ke kl dr trg..

Gambar mereka lagiiii

Mereka lagiiiii

Tengokla en suami..sangat bersemangat...

En suami bersama anak sedara n adiknya..dlm stadiumm..saya tak pasti time ni dah start match ka belum..


Okeh...nampak gelap..maknanya tgh match la niii...


Mereka lagiiii...

Ok...jom balik..match sudah selesai dan malam ini mereka mereka ini boleh tido dengan senyuman di bibir sbb Malaysia menang 3-0..cayalahhhh Malaysia..MALAYSIA BOLEHH!!!




Monday, December 27, 2010

Swimming lagi...

Hai semua..lama blog saya tak berupdate..x seronok rasanya kalau bercerita tanpa gambar..saya sendiri x ingat ini cerita bila..tp yang pastinya hari minggu..sbb hari minggu saja saya berpeluang bawa anak-anak swimming..cumanya kali ni Yusuf x join sbb tidur..pengganti yusuf..ialah syafiq..

Anak dara saya..punya la susah nak suruh dia pandang kamera..ini pun selepas beberapa kali saya panggil baru dia nak posing elok-elok..

Syafiq hanya duduk di dalam pelampung..itu pun dia takut..si eishah yang tolong tolak pelampung tu sekeliling kolam..

Time ni syafiq dah mula seronok...tapi masih takut-takut..dah senyum senyum bila eishah tolak keliling kolam..saya panggil naik pun dua-dua tanak naik..sampai kecut kaki n tangan..hehehe..





Thursday, December 23, 2010

Berkursus Di Hujung Tahun

Hi all..di sini saya nak berkongsi apa yang saya sibukkan sepanjang hujung tahun ni..antaranya ialah seperti dalam gambar-gambar di bawah ni..apa lagi kalau bukan diarahkan pergi berkursus..kursus kali ni banyak aktiviti outdoor..dah ler saya ni jenis yang paling malas nak bersenam..kasut sport tu dah 5 tahun dalam simpanan saya..pakai pun x sampai 10x..dan masih nampak baru..mlm sebelu berkursus..baru la saya terhegeh-hegeh nak cari T-shirt ptj saya..seperti yang dijangka..x jumpa..saya pun tatau mana saya campak..lepas tu..baru la hegeh-hegeh nak menggeledah stor ngan shoe cabinet..apa lagi??cari sport shoe la..socks x pa..bleh rembat en suami punya..hihihih...


Gambar hari pertama takde..saya bawak kamera..tapi saya tak teruja nak bergambar sbb saya dah pancit wehh..baru bberjalan nak gi padang pun saya dah pancit..adoii..cemana ni???time ni mmg buleh senyum lebar sbb perut sudah kenyang..makanan semasa berkursus sgt la mabelesss....part makan paling saya suka..

Tengok...semua senyum lebar...maaf laaa..kawan saya dah x berkasut..sumer gara-gara sakit kaki sbb tak pakai sport shoe..credit to kak yan..kalo x der kak yan..x der la sumer gambar-gambar ni...

Okeh..skrg berada di padang..cuba-cuba buat muka ceria sbb org nak ambik gambar..padahal..time skolah dulu..saya la paling liat skali time waktu Pj (pendidikan jasmani)..ada jer alasan...sakit perut la..demam la..paling x boleh blah..ckp kat cikgu lupa bawak baju senaman..penyudahnya..ambik ko..ko main la pakai baju kurung..haihh..melalut sudah..


Ini hakka dance..ehh..ye ker?saya paling x pandai bab ni..sume nampak sumbang dan keras sungguh pergerakan saya..sila jgn cari saya yg mana satu..sbb saya malu tgk gambar ni..really really not me..hahahaha..ok..sekian cerita bergambar kursus di hujung tahun..kita tunggu kursus apa pulak lepas ni yg saya kena pergi.. :)








Wednesday, December 22, 2010

Hi semua..ini pun entry tertunggak...entry hari minggu..rasanya 2 minggu lepas..kebiasaannya hari minggu kami x betah duduk di rumah..kalau dr pagi dah duduk rumah..ptg mesti kelaur jugak..at least biar la masa anak-anak sedikit terisi..gambar ni saya ambil ketika membawa anak saya dan sue menjamu selera di Mcd..bukan nk makan sgt pun..saja bawak budak-budak ambik udara petang sambil makan di Mcd Nilai..

Lihat la betapa gembiranya anak dara saya..eishah bersama-sama dengan tisha..perasaan tak dorang pakai gown yg sama..sengaja saya minta sue pakaikan tisha dengan gown yg saya belikan di beijing dulu..konon-konon nak biar eishah dan tishah nampak sedondon mcm adik beradik..

Makanan dah sampai..saya belikan eishah dan tisha set happy meal ayam goreng..yg penting bg dorang..kena ada mainan..kebetulan toy bulan ni ialah BARBIE..lagi la seronok dorang ni..


Anak bujang saya..senang je nak layan yusuf..janji ada makanan...dia akan duduk diam..emm..nampak lain kan?sbb dah botak..ni semua kijer en suami..diam-diam dia bawak yusuf g kedai gunting rambut..balik tu saya dah x boleh nak kata apa sbb kepala dah gondol..the best part is..en suami rasuah yusuf dengan roti krim cap high 5 perisa jagung semata-mata nak gunting rambut yusuf...haihhhhhhh..sgt praktikal taktik ni okeh..


Okeh..seungguhnya dpt menyedut air milo ais sgt la heaven..sile peratikan mata saya..heaven tau dpt minum milo aisss.....


Bergambar di luar Mcd Nilai sebelum pulang ke rumah...sorang tinggi..sorang rendah..hehehe..


Kami x dpt nak duduk lama di Mcd kerana parent saya on the way ke rumah saya..ngam saya sampai..parent saya pun sampai..so apa lagi..sambung main depan rumah..masing-masing naik scooter..

Yusuf pun tanak ketinggalan main bersama dengan kakak-kakaknya...yusuf naik wagon je la...scooter tu takat duk atas tak gerak2 sbb tak pandai nak kayuh dengan kaki..asyik terbalik jer sbb tak pandai imbangkan badan..
Seronok dapat tengok anak-anak main dengan gembiranya..

Syafiq pun join skali...


Yusuf nak tumpang skali naik wagon bersama syafiq..

Skrg yusuf pulak yang take over wagon..yusuf kata..kita gilir2 la abg long erk??hahaha..Sekian cerita hari minggu saya...akan bersambung di minggu-minggu akan datang...hihihih..





Tuesday, December 21, 2010

Rapunzel: A Tangled Tale

Assalamualaikum semua..dah lama saya tak update blog..bukan takde cerita yang nak ditulis..tapi saya sibuk di pejabat dan rumah..akhir tahun terlalu banyak statistik yang perlu saya cukupkan..tak menang tangan di buatnya..lupakan cerita pejabat..saya nak kongsi hari minggu lepas yang saya isi bersama dengan anak-anak dan anak sedara saya..kalau diikutkan seawal keluarnya iklan movie RAPUNZEL saya dan suami dah berjanji pada anak dara saya..kononnya nak bawa dia ke panggung menonton cerita ni..kesibukkan saya dan suami menyebabkan eishah terpaksa menunggu selama 2 minggu utk menonton cerita ni..walapubagaimanapun..saya gembira kerana dapat tunaikan janji saya pada eishah..

Rapunzel..cerita yang eishah nanti-nantikan..dalam panggung dia kelihatan gembira..kejap tanya itu..kejap tanya ini..bimbang juga takut penonton lain terganggu..mujurla yg ada dalam panggung tu semua terdiri daripada ibu bapa yang membawa anak kecil mereka utk menonton cerita kartun kegemaran anak-anak..Di awalnya kami masuk berlapan..saya, suami, eishah, yusuf, mak long, dania, pak ngan dan syafiq..last2..tinggal 6 org je kerana suami terpaksa membawa yusuf keluar dr panggung..yusuf tak dapat bertahan lama dalam panggung..mungkin awal-awal saya dapat sogok yusuf dgn popcorn..lama kelamaan yusuf mula menunjukkan tanda-tanda bosan dan hendak meneroka di setiap pelusuk panggung..


Antara babak-babak yang mencuit hati..

Comelkan?saya tatau apa nama binatang ni..yang pastinya comel..dan slalu buat muke poyo..Apa pun bg saya cerita ini cukup menarik utk tontonan kanak-kanak..sapa-sapa yang belum tgk lagi tu..boleh la pi bawak anak-anak tgk cerita ni..




Friday, December 17, 2010

Panggilan hangit..or should I call it HAMPEH!

Petang semalam..di pejabat..tengah syok-syok saya buat kerja..tiba-tiba handset berdering..aik?x pernah tgk pulak no phone ni..so saya pun jawabla..ku sangkakan sapala yang kol..rupanya ca ya nun alif mana yg sesat..saya bgtau dier salah nombor ni..skali buleh plak dier kater..oo..really??nevermind..ader x member dia dari Golden Palace Horse kol?dlm hati saya jawab..ader aku kesah??dia pun apa lagi..pung pang pung pang citer pasal cek darah bla bla bla...bleh dpt result ari tu...dpt tido golden palace horse pung pang pung pang...saya tadah jer la telinga walaupun dlm hati dah rasa mcm nak mengamuk..panjang giller wehh...saya sendiri pun x minat dan tanak tahu amender yg ko merapu tu labuuuuuuuuuuuu...penyudahnyer dier dah sudah cerita..saya jawab..i have something to do..will call u back later..(tipu jer wehh)...dia siap tanya bile nak konfirm sumer..saya pun auta laaa...dia siap bg no phone lagi tu...saya pun buat22 la bunyi konon nampak mcm salin..padahal saya x salin pun...haihhhhhhhhhh..geramnyer..sib baik la saya ni baik jugak..dengar jugak amender dier nak auta..kalo org lain gamaknyer lama dah kena minah tu...haiiihh..moral of the story..kot yer pun hang nak promote mender alah apa2 pun..toksah la buat2 salah nombor bagai...straight to the point jer la labuuuu...haihhhhhhhhh...angin betul..potong mood saya betul la........


Thursday, December 16, 2010

Lemah..

2 minggu lepas..tatkala menerima berita tu..saya menangis semahunya..sehinggakan tatkala mendengar butir bicara yang keluar dr mulutnya membuatkan saya terasa seakan mahu rebah..hilang semua semangat..hilang malu tatkala itu kerana saya sebak di hadapan teman-teman..tak sanggup org mengetahui apa yang bersarang di hati membuatkan saya tergesa-gesa meninggalkan majlis dan menangis semahunya di bilik..walapun saya menangis..tapi hati masih belum terasa lega..hingga kini..saya belum lagi rasakan saya dah pun menangis semahunya..kadang kala saya cuba pujuk hati..tidurlah sebentar kerana mungkin semua ini hanya mimpi..sebaik terjaga dr tidur..semua ini akan kembali normal seperti biasa..tapi salah..tidurlah selama mana pun..kenyataan itu takkan berubah..seminggu saya menangis dan membuat keputusan utk tidak tidur di sana..dengan harapan..selepas ini saya takkan menangis lagi di hadapan dia..sehingga kini saya masih mampu bertahan..tapi saya tak tahu sampai bila?sampai bila saya mampu berpura-pura di hadapan dia..sampai bila saya mampu berlagak seperti tiada apa yang terjadi..Tuhan..ku mohon ketabahan hati buatku utk melalui semua dugaan mu ini..


Ini cerita selepas majlis persaraan di pejabat saya..dan inilah antara teman penghibur di pejabat..di pejabat saya ada kakak-kakak yang sgt sporting..sporting bab bergambar..pendek kata sumer sporting ler..cuma bab kerja idak ler buleh sporting mana...kerja tetap kerja..hahaha..Layan gambo jer la..malas nak citer panjang...









Saturday, December 11, 2010

Majlis Persaraan..TKP..


Ini cerita smlm..pagi semalam kami adakan jamuan persaraan buat Mantan Timbalan Ketua Pustakawan..Alhamdullilah..semuanya berjalan lancar walaupun majlis dimulakan agak lewat sedikit disebabkan masalah tertentu..Ada sedikit rasa sedih..walapun saya mengenali dia cuma 5 thn..tapi cukupla saya katakan dia HARUS dijadikan IDOLA..perwatakan dan penampilan..komited terhadap kerja..pendek kata semua yg ada pada dia harus di contohi..saya x sempat nak kenal rapat dengan dia..tapi cukupla saya katakan dia seorang ketua yang baik..utk Cik Ha****H Ha**an..semoga sentiasa dipeliharakan kesihatan dan sukses sokmo di luar sana..



Thursday, December 9, 2010

Tumpang glamer ibu sekejap..

Hai semua..ari ni saya nak tumpang interframe dalam blog ibu sekejap..lately ni ibu selalu kata ibu sibuk..ibu kata kerja menimbun kat pejabat..bengkel dan kursus pun bersusun-susun sampai minggu depan..saya pun x tau apa benda la yg ibu membebel..daripada belog ibu tak dikemaskini..baik saya yg tolong kemas kini kan..saya tau ibu dah lama x cerita pasal saya..meh saya tunjuk kat semua kawan-kawan ibu gambar terbaru saya..gambar ni ayah yang ambik masa saya main kete wagon kat luar dengan kak long..saya suke main kat luar..ye la..sehari saya terpaksa duk berkurung dalam rumah pengasuh..bile balik rumah..takkan saya nak duduk dalam rumah lagi...boringggg...

Selain daripada main wagon..saya jugak suke main pasir-pasir dekat laman sekangkang kera ibu tu..saya pun tatau apa motif ibu letak pokok kaktus kat situ..dah la satu pokok jer..sangat tak cantik..jgn bgtau ibu yg saya kutuk laman sekangkang kera ibu tu erk?nanti x pasal-pasal ibu piat telinga saya ni ha...

Amacam?nsem tak saya sekarang ni?sekarang ni saya dah pandai cakap nak dan tanak..ibu selalu pening sbb kadang kadang ibu tak paham apa yang saya nak sbb saya bercakap dalam bahasa german..ishhh..susah betul la..mcm ayam dengan itik bercakap jer tau...

Masa ni saya nak keluar..sbb ayah ada dekat luar..tapi ibu marah tak bg saya keluar..saya pun apa lagi..menangis dan memberontak la dengan harapan ibu akan bukak grill ni ha...x cukup dengan mengamuk saya tarik semua baju2 yg ibu sidai kat ampaian tu ha..yg dapat saya tarik cuma 2 helai seluar saya..tapi ibu buat booolayan..tetap tanak bukak pintu jugakkk...uwwaaaa...

Yessssssssssss....saat-saat dapat bermain di luar mmg heaven..ayah saya baik sbb dia slalu bg saya main kat luar..tak cukup dengan main kat luar..ayah siap bg saya roti krim cap high 5 perisa jagung..yummmmehhhh...my feveret...


Tengok tu..saya makan roti sampai tak sedar ada paparazi yg tengah ambik gambar saya..haiiihhh...susah sungguh jd org glamer nii..Makan tanpa diganggu oleh kak long sangat la heaven..saya tatau kenapa kak long kadang-kadang marah saya padahal saya baik..cuma skali skala jer saya suke kejar n gigit manja kat kak long..baru2 ni mak ngah dapat bebi baru..terus kak long x suke kat saya..mentang2 la saya boboy..kak long nak gegurl..paling tak tahan kak long siap buleh hasut ayah ngan ibu buang saya kat hospital..kesian kat saya tau..haiiihhh...okla..saya dah penat dah ni..nak minum tutu pulak..lenkali kalo ibu bizi lagi..saya tolong update erk?babaiiii..