Thursday, August 30, 2012

Risau yang tidak bertepi..

Assalamualaikum

Pernah ke korang menanggung sebuah perasaan risau yang tak bertepi?
Sungguh..rasa ini benar2 menyesakkan fikiran saya..
Hati terlalu bimbang..
Fikiran melayang-layang memikirkan segalanya..
Allah...seksanya menunggu 19 Sept 2012..
Allah..permudahkan segalanya Ya Allah..
Semoga semuanya berakhir dengan baik Ya Allah..
Amin...

Monday, August 27, 2012

One Step Forward

Assalamualaikum

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim..


Nasi Lemak Ikan Aye

Hari ni x berpeluang bawa nasi lemak ganu utk di jual di ofis..sbb nye dpt ngam2 50 bungkus utk adik ipar bawak ke opis..insyaAllah esok bawak menu lain pulak..sesapa member opis yg nak order..boleh la bgtau erk??

Aidilfitri 2012

Assalamualaikum

Berlalu sudah aidilfitri yang dinanti2..mcm mana raya korang?Hari raya kami..walaupun tidak pulang ke kampung..tetap merah seperti mana org lain..pagi raya..sempat la telefon keluarga di kampung...mlm raya kami berkumpul adik beradik..bunyi jer adik beradik..mcm ramai..padahal adiknye 2 org je..adik encik suami dan adik saya..cukup la tu..menu di pagi raya di masak khas oleh encik suami..menunya ialah NASI MINYAK + GULAI TULANG RUSUK..cik isteri dah terbungkang tido dek penangan ubat batuk selsema..haihh..asal raya jer mesti demam..adoiilaaaaaaaaaa....hurmm..tatau nak gebang apa kat sini..layan je la gambar apa yg ada..










Wednesday, August 15, 2012

Air Limau Kasturi Asam Boi

Sumber Gambar: Pokcik Google.Com



Assalamualaikum

Alhamdulillah..sepanjang puasa tahun ini..kaki belum pernah skali jejak bazar ramadhan..bukan jual mahal..tapi cukup cukup cukup sudah...hihihi...pengalaman lepas membuatkan saya membuat kesimpulan..yg org2 yg berniaga di bazar tu hanya berniaga setahun skali..sbb tu rasa makanan semuanya ke laut..haihhhh...kalau nak ikutkan saya hutang banyak resepi kat blog ni..banyak sebenarnya resepi-resepi baru yg saya cuba sepanjang bulan puasa ni..nanti la saya tepek..ni antara air feveret yg saya buat sepanjang ramadhan..boleh la kalau korang nak try test...

Resepi Air Limau Kasturi Asam Boi

Bahan-Bahan

Buah limau (limau kasturi ke nipis ke..ikut suke korang la)
Air gula
Air Sprite
Asam Boi

Cara2:

Blend buah limau tadi..terpulang pd korang nak brapa bijik..biji limau tu sila la buang..agak2 korang ni jenis tahan pahit..bantai la blend dgn bijik skali..mcm saya..saya buang biji limau..kulit tu x payah buang..baling je limau tu dalam blender..hahahaha..dah blend halus..gunakan penapis yer kawan2..tuang ler dlm jug...kang tak gune penapis ada yg minum serdak2 limau tu haaa..lepas tu..tuangkan air sprite..ikut korang la nak byk mana pun..pastu tuang air gula sket..ikut tahap kemanisan yg korang nak..last skali campak ler 2 3 ketul asam boi dlm tu..okeh..dah setle..minum la bersama dgn aiss...uuhhh..sgt heaven...

Sekian resepi utk entry kali ini..lepas ni saya tepek resepi lain pulak..till next entry...babai..


 

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum

Hari ni hari last anak bersekolah..esok hari terakhir saya bekerja..awal kan saya cuti..kenyataannya..walaupun saya bercuti awal..tapi saya tidak pulang beraya di kampung tahun ini..Jangan ditanya kenapa saya tidak pulang beraya tahun ini..kerana saya punya alasan tersendiri..minggu lepas 3 hari saya MC dek kerana demam..redho je la..bulan puasa tahun ni banyak sungguh ujian..tapi semua ujian itu jugakla yg mematangkan saya..saya tanak bebel panjang..sbb tujuan utama saya create entry ni just nak bg ucapan selamat hari raya..


Buat semua teman2 blogger...Mata terkadang tersalah melihat...Mulut terkadang tersalah berbicara...Hati terkadang tersalah menduga...Maafkan segala kekhilafan diri ini... Mohon maaf zahir dan batin. Selamat Hari Raya Aidil Fitri..


Ikhlas,
Ahmad Marzuki, Erni Suraya, A'eishah Naqiyyah, Yusuf Rif'at & Amir Ashrof

Thursday, August 2, 2012

Mimpi Lepas Sahur

Assalamualaikum

Lepas makan sahur...elok saya kebabboommm landing atas katil n ZZzzzzz sambung tidur...natijahnye..amik ko..mimpi yg bukan2..yg peliknya ntah cemana pulak opismate buleh interframe dalam itu wayang..kak leha n kak shida..lagi pelik kete yg kiteorg naik tu kete kecit..kancil ko..ntah nak gi mana saya pun x tau..yg pastinya kiteorg salah masuk lane..masuk laluan bas..dek kerana bas kat blakang laju n bg high beam...kak leha pun memecut dengan lajunye..tambah pelik..nama jer lorong bas..tapinye kecit mcm bleh muat kancil jer..adoii..mmg x logik...dek kerana terlalu laju..tayar dah terangkat2 dan mula naik atas divider...tp masih meluncur laju...kakakaka...buleh plak time tgh saspen gitu kat belah tepi adoo org tgh buat keje2 construction..buleh plak die sound...tayar dah tak jejak tanah tu..dek kerana terdengar sound org tu..tetiba kami jd mcm flinstone..angkat kete n jalan gune kaki..dapat imagine tak???mcm gambo flinstone bawah ni..cumanya muke tu tuko la muke saya..kak leha n kak shida...kakakakaka...yg pastinya...saya ketawa terkekek kekek time bangun dr tido..haiihh...mujur encik suami x pasan..kalo x malu i youu!



Morol of the story: Lenkali pas sahur bawak2 la mandi terus...ngaji ke ape..ini tidak...sambung tidoo...haiiihhh...