Thursday, July 25, 2013

Cheesekut

Assalamualaikum 

Weekend baru ni time berbuka puasa rumah cikju...saya try test buat mender ni..ohh..resepi saya dpt dr internet jugak..ini sumer mek mah punye pasal..dia dengan jayanya telah menghasut saya utk try test resepi ni..so apa lagi??memandangkan creeme cheese mmg dah ada kat rumah..buleh la buat projek..apa pun..cheesekut ni mmg sedap dan mudah utk dibuat...jom kita tengok resepi..

 Cheesekut

Bahan-bahan:
  •  1 paket biskut Deluxe Crackers (Cap Hup Seng)
  • Sedikit fresh milk (ikut kepekatan adunan)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 250gm cream cheese

Cara-cara:
  • Pukul creeme cheese hingga kembang (nampak putih)
  • Masukkan 1/2 tin susu pekat dan pukul lagi.
  • Masukkan sedikit fresh milk..anggaran dalam 2 3 sudu..tgk pada kepekatan adunan..kalo terlebih cair pun x boleh..sbb nanti kek lembik dan susah nak potong..kalo pekat sangat takut tak cukup nak layer nanti..so pandai2 la agak2 ye..
  • Alaskan loyang 4 segi dengan kertas minyak
  • Ambil biskut dan celupkan ke dalam susu dan susun untuk based..jgn rendam lama2 pulak biskut tu..
  • lapiskan dengan creeme cheese tadi
  • Celup lagi biskut mcm tadi dan susun atas lapisan creeme cheese tadi..
  • Lapiskan dengan creeme cheese lagi
  • Ulang langkah yg sama sampai biskut n creeme cheese habis..Tekan2 sket bia mampat yer..
  • Lapisan atas skali haruslah ditutup dengan creeme cheese
  • Saya ubah suai sket..saya tabur sedikit almond nut cincang yg dah dibakar dlm oven dekat bahagian atas :)
  • Dah siap..Simpan dalam peti semalaman supaya keras dan mudah untuk dipotong

Selamat Mencuba..

Sumber dari SINI

 



Wednesday, July 24, 2013

Iftar 15 Ramadhan

Assalamualaikum 

Haihh..kepala ni dah buntu tatau nak masak apa..nak g PARAM?nehi nehi nehi..dah tentu makanan yg dibeli x habis makan..penyudahnya masuk tong sampah..haihh..mcm org ngantuk disorongkan bantal..mama call ckp ptg ni utk berbuka mama beli sate hj samuri..hoyeh hoyehhh...setle masalah..nampak gaya ari ni buleh gantung kuali lagi..heaven!!hurmm..balik rumah tetap nak buat keje..hajat di hati nak buat lasagna..tp x kesampaian sbb brg nan hado..penyudahnye modified sendiri...gabungan meatball + makaroni..tadaaaa....hasilnya seperti di bawah..nyummehhhhhhhhhhhhhhhhh


Tuesday, July 23, 2013

Iftar 14 Ramadhan

Assalamualaikum 

14 hari berpuasa..saya dah buntu nak masak apa..penyudahnya balik rumah buat bakso..ada PA dari seberang..tp dia pun x pandai buat bakso..so sila la google ye..Yang pasti..ada kicap ABC nge sambal cili..mmg terus menjadik la bakso ni..nyummehhhh

 Bakso

Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam(saya gunakan kiub ayam)
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa
 Cara-cara:

KUAH
Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai. Masukkan air, masukkan juga kiub ayam, serbuk lada sulah, garam n perasa.

BEBOLA 
Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul.
Rendam mee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang mee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola.Sedap dihidangkan dengan sambal cili dan kicap ABC.

Sumber dari SINI




 

Monday, July 22, 2013

Iftar 13 Ramadhan

Assalamualaikum 

Menu org malas namanya..hari ni mama masak ikan siakap...cencaru bakar cicah budu..tuan tanah penat hari ni...hanya mampu buat lauk ni je..kira ok la tu...

 Sayur campur n tofu telur masak sos tiram (resepi bantai sendiri ikut suke suki anak tekak)



Sunday, July 21, 2013

Iftar 12 Ramadhan

Assalamualaikum 

Hari ni tuan tanah gantung kuali..coti dr memasak..memandangkan mok ada di sini..mok n cikju ajak bukak poser ramai2 hari ni menunya ialah nasik minyak..ya ammmpunn..dengar nasik minyak jer pun dah meleleh air liur..tuan tanah cuma bawak kuih jer..yg tu nanti saya ceritakan dlm entry lain..jom layan gambar menu berbuka puasa hari ke 12.. 

 Kuah dalca..nyummeh..jgn tanye resepi sbb saya mmg x reti buat nasi minyak..pandai makan jer

 Ayam masak merah

Acar timun

Gulai daging

Murtabak

erk..yg ni saya tatau nama kuihnya apa...sapa tau???angkat tgn..

kuih kasui...

Saturday, July 20, 2013

Iftar 11 Ramadhan

Assalamualaikum

Asal hari minggu jer mesti verangan nak masak spesel..hambik nak sgt..ni dia menu berbuka puasa utk hari ke 11 puasa..jom layan gambar dan resepi

Nak reseli klik kat link bawah ni ye...x koser aku nk type banyok kali...



Friday, July 19, 2013

Iftar 10 Ramadhan

Assalamualaikum 

Ini menu hari ke 10 puasa..dah tatau nak masak apa..ini je yg ada dlm peti ais..so gunakan apa yg ada ye kawan2...menu hari ini ialahh...........tadaaaaaaaaaaaaa....

 Ikan cencaru bakar bercili
 
Waktu memasak: 25 minit
Saiz hidangan: 2 orang
 
BAHAN-BAHAN:
  • 2 ekor ikan cencaru (saiz sederhana)
  • 4 tangkai cili kering | dikisar halus
  • 2 biji cili merah | dikisar halus
  • 3 biji cili padi | dikisar halus
  • 2sm halia | dikisar halus
  • 2 ulas bawang putih | dikisar halus
  • 2 ulas bawang merah | dikisar halus
  • 1sm belacan
  • 1 sudu makan jus limau
  • 1 sudu makan gula merah
  • 1 sudu makan minyak
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  CARA MEMASAK:
1. Perap ikan bersama bahan yang telah dikisar, belacan, jus limau, gula merah, minyak, serbuk kunyit dan garam. Perap selama sejam.
2. Setelah diperap, balut ikan menggunakan foil aluminium sehingga menutupi semua bahagian ikan.
3. Bakar pada suhu 180˚C selama 20 hingga 25 minit atau hingga masak.
4. Hidangkan bersama sayuran dan nasi putih. Sedia dinikmati.
 
Sumber: Karangkraf

Sayur campur

 Telur goreng masak sambal

Thursday, July 18, 2013

Iftar 9 Ramadhan

Assalamualaikkum

Masuk hari ke 9 puasa sudah..kepala ni pun dah buntu..tatau nak masak apa..penyudahnya..play safe..buat bubur jer la..bubur berlauk..sbb semua org suka n yang pastinya konfem akan licin..jom layan gambar..

 Lala Masak Pedas

 Baby Sawin n Cendawan Masak Sos Tiram

 Sambal bilis n kentang

Kuih tradisi trg..asam gupal..aboh beli kat bazar ramadhan

 Ini pun sama..aboh beli kat bazar ramadhan

Wednesday, July 17, 2013

Iftar 8 Ramadhan

Assalamualaikum 

Sedar x sedar dah masuk hari ke 8 puasa..Naik buntu kepala saya memikirkan apa nak masak untuk juadah berbuka..tapi alhamdulillah..mama call..bgtau mama dah masak..yipppiieee...cuma mama suruh saya goreng sayur sket..ok..takat goreng sayur jer pun..apa la sgt..tp saya tak goreng pun..saya buat salad sudahhhh...jom layan gambar juadah berbuka hari ni..

 Semalam tekak ngidam nak makan nasi lemak achik nor...so balik dr pejabat terus singgah tapau..

 Ikan tenggiri masak gulai lemak kuning

 Sambal telur rebus

Ini saya tak ingat nak tanya apa nama menu ni..P.A. Amir Ashrof yang buat..salad + kepingan roti pita yg dibakar..

Grill chicken salad

And again..sambal belacan versi Bandung..P.A Amir Ashrof yg buat..

Kedai Daging Segar HS Nada

Assalamualaikum 

Weekend baru ni tetiba teringat sup tulang..tapi nak g beli tulang kat pasar konfem la x de sbb time tu dah pukul 2 pong..tiba-tiba..tingggggg..teringat satu kedai kat seksyen 7...baru skali ke sana..masuk ni kali kedua laa...Untuk org yg tahap kerajinan dia kurengg mcm saya..kedai ini amatla memudahkan..kenapa??sbb dia ada jual barang2 yg korang nak masak siap dah letak rencah bagai..contoh nak buat sup tulang..dia dah bungkus tulang, sup bunjut, daun sup dan sebagainya dalam satu paket tu..mudah kan?so apa tunggu lagi..sila la terjah kedai tu dengan segera..alamat saya ada tepekkan kat bawah nun

gvhp pd 13 julai 09 019 


MOA 043



 
 tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..pilih jgn x pilih..

 
Alamat: No 40 Jalan 7 / 7 B Seksyen 7 Bandar Baru Bangi Tel : 03-8926-8760 Hj Hamzah

Sumber gambar dr HS Nada.

Tuesday, July 16, 2013

Iftar 7 Ramadhan

Assalamualaikum 

Alhamdulillah...genap seminggu sudah berpuasa..sekejap jer rasa..hari ni tekak ni teringin nak makan gulai tulang encik suami..tghari td dah pun bgtau kat dia..tapi respond dia..abg beli brg ayg masak..masalahnye seumur hidup saya x pernah masak gulai..dan mmg tak pandai langsung buat gulai niii..hatoiii...petang sblm balik keje encik suami msg lagi..buke ape kita ari ni..saya abaikan jer msg tu..hahahaha..sampai di rumah..ada bau mcm sup..saya terus masuk dapur n bukak periuk..laju je mulut saya tanya..kak anah masak sup ker ari ni?denga muka selamba dia jawab..abg laa...abg terus beli tulang td..3 jam dah rebus..hahaha..terus senyum kiput masa ni..ENCIK SUAMI MMG BEST!!!!hahahaha..malas la nak cite panjang..jom layan gambar je la... 

 Gulai tulang Encik Suami..nyummehhh

 Ini pulak cekodok sayur..P.A Amir Ashrof yg buat..

Telur itik masak gulai lemak kuning..bazar ramadhan mari..aboh yg beli..ngaaaa

Ikan masin

 Sambal belacan Bandung Style..P.A. Amir Ashrof yg buat..

Monday, July 15, 2013

Iftar 6 Ramadhan

Assalamualaikum

Hari ni dah masuk hari ke 6 berpuasa..saya EL hari ni gara-gara anak saya Amir Ashrof demam panas sbb tonsil bengkak. Alang-alang dah EL tu..masak la spesel sket hari ni..memandangkan tekak tak rasa nak makan nasik dan P.A Amir Ashrof dah byk kali pesan kat saya.. Buk..kalau ibu sama bapak sudah penat masak..biar saya saja yg masak..okehh...ibatkan org ngantuk disorongkan bantal..laju je mulut saya terus jwb..kak anah..saya dah penat masak ari ni..hahaha..so hari ni P.A Amir Ashrof buat Lontong Special Bandung..sori..saya lupa sgt2 nak ambik gambo..Saya cuma tambah..buat puding roti..itu pun sbb mama yg request dan satu lagi buat skewer utk tambahan juadah berbuka..jom tgk gambo dan resepi

 Puding Roti

 Skewer

Ayam potong sederhana kecil
Capsicum
Baby Carrot
Baby tomato
Bawang Holland potong 4
Ubi kentang potong 4
Brokoli
Olive oil

Bahan perapan:
Jintan putih
Jintan Manis
Blackpepper
Kunyit
Garam

 Perapkan ayam..(lagi lama perap lagi sedap)..cucuk semua bahan di atas ke lidi sate..Lepas tu buleh la grill

Sos Blackpepper (bleh ceduk dr sini: Resepi Sos Blackpepper )

Sunday, July 14, 2013

Iftar 5 Ramadhan

Assalamualaikum 

Alhamdulillah..hari ke 5 berpuasa sudah...Puas pikir nak masak apa hari ni..tiba2..tinggg..dapat idea..jom tgk menu apa yg dipilih untuk berbuka hari ni.. 

 Singgang Daging dan Tulang (resepi buleh cedok dr entry ni Singgang Daging Gangnam Style )

 Ini ikan sumbat kot namanya..bukan saya yg masak..tapi aboh beli kat bazar..

 Ayam goreng berempah 'air tangan encik suami'

 Budu

 Last but not least...Air Bandung P.A Amir Ashrof yg buat

Saturday, July 13, 2013

Iftar 4 Ramadhan

Assalamualaikum

Allhamdulillah...hari ni dah masuk hari ke 4 puasa..memandangkan hari ni hari minggu..boleh la masak spesel sket ajak semua adik beradik berbuka..menu yg dipilih hari ini ialah paprik ayam, ikan kerapu masak 3 rasa ikan siakap stim dan satu lagi makanan timur tengah..nama apa pun saya lupa..sbb bukan saya yg buat..tapi P.A si Ashrof yg buat...ngaaaaa..untuk pencuci mulut pulak..saya cuma buat puding roti bersama dengan sos kastard laici..jom layan gambar..

 Ikan Siakap Stim

Bahan:

Ikan Siakap
 Serai
 Halia
 Sos Tiram
 Air perahan limau
 cili padi
daun limau purut
 garam
 gula
 tepung jagung (utk pekatkan kuah).
Untk hiasan:bawang potong bulat, daun ketumbar.

Cara-cara:

Panaskan bekas kukusan, Gaulkan ikan dengan sos tiram,garam, gula, serai, halia, air perahan limau, cili padi dan daun limau purut..kukus hingga ikan nampak masak. Dah masak nanti boleh la taburkan bawang dan daun ketumbar.

 Ikan Kerapu Masak 3 Rasa

Bahan-Bahan:

*Sebiji bawang besar
*Beberapa ulas bawang putih
 *1 biji capsicum
 *beberapa biji cili merah besar
 *beberapa biji cili padi
*daun ketumbar
*serai
*tomato
sos tomato
sos cili
garam
gula

Cara-cara:

Blend semua bahan bertanda *..panaskan kuali dengan minyak..masukkan semua bahan yg sudah di blend. Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula..Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar dan tomato dipotong dadu.

 Makanan Timur Tengah..made by P.A Amir Ashrof

Puding Roti

Bahan-bahan:

7-8 keping roti
500ml fresh milk
 4 sudu besar gula halus
2 biji telur
 1 sudu teh esen vanilla
 sedikit kismis
2 sudu besar mentega (dicairkan)

Cara-cara:
Koyakkan roti, Satukan semua bahan di atas dan rendamkan roti ke dalam bahan yg dah disatukan td seketika. Letakkan dalam loyang yang disapukan dengan sedikit mentega. Taburkan baki kismis atas roti. Bakar di dalam oven pd suhu 180 selama 30 minit. Boleh dihidangkan bersama dengan sos kastard

Sos Kastard Laici.

Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin buah laici dlm tin
1-2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula.

Cara-cara:
Satukan semua bahan diatas dan kacau hingga pekat.