Thursday, April 11, 2013

Kisah Rumah Sewa Part III

Assalamualaikum

Huhuhu..sori laa..lama beno nak up entry last pasal penyewa..ari tu stop sampai mana erk?lupaaa sudaahh...oooo...okehh..dah ingat...akhirnya..hari jumaat yang ditunggu2 sampaiii jugakkk...yiehaaaaaaaaaaaa....ptg tu saya dah sms si penyewa tanya mlm ni jd tak?nak saya ada di sana pukul baper??ewwaaaahhh...laju lak kali ni dia reply sms..pukul 8 di rumah katanya..

dlm pukul 830 saya sampai sana..nampak kereta dia dah senget penuh dengan brg2..hihihi(ada aku kesah??)anak bini sumer yillek..yg ada dia sorg..i ollss kan tuan tanah...masuk rumah i olls bagi salam..terus check satu rumah..kali ni siap bawak 2 org bodyguard weii..adik n adik ipar...hikhikhik..selesai cek bahagian bawah...cek atas pulak...yg encik suami duk bercakap dengan si penyewa..kesimpulannya..hasil daripada siasatan dan pemeriksaan terperinci yg di buat ke atas rumah..didapati pintu rosak..sbb tombol telah dicongkil dan pintu dah rabak dikerjakannya..katanya...student yg blaja tuisyen terperangkap..okehh...tolak dr deposit...lepas dah cek saya duk luar..bia encik suami yg setlekan.. tapi memandangkan mamat ni masih nak mintak duit deposit die..

I OLSSS IS GERAM..lalu telah memasukkan diri ke dalam rumah sambil berkata.. 

encik..kalau encik masih jugak nk mintak duit...encik tolong repair sumer kerosakkan yg ade dekat rumah ni..encik tgk brapa yg habis...duit yg ada ni pun x cukup utk saya buat repair..saya nak kena mintak tambah duit lg ni.. 

Mamat ni diam bila tuan tanah kedaung ckp..sbbnye muke haku time ni mmg mcm ermmm ermmm..tatau nak kater tapinye mmg haku tgh marah weiii.. Lepas ckp..i olllsss belahkan diri di luar..malas tgk muke die okeh.. 

Di dalam masih lagi kedengaran dia mintak encik suami bank in baki duit..haiiyooo...ini mmg sudah cari pasal der...

i olllsss masuk dlm lagii... 

 Encik nak lagi mintak duit??saya blom tolak lagi bil air letrik astro yg last...sambil marah aku ckp.. 

Dier buleh jwb..sepatunya dpt reminder dr astro bgtau la die.. 

Okeh..time ni I OLLLLSSS IS NAIK ANTUUUU....saya jawab...encik...BIL SUME tanggungjawab PENYEWA..bukan SAYA..pandai pulak encik upgrade pakej mustika ye...mana pulak encik dpt no phone astro tu???pandai lak godek no astro?? 

Dia jawab..dpt msg..upgrade melalui msg.. 

I olllsss bg sebijik lagi statement atas muke...aiiiii...upgrade pakej pandai...tak reti pulak ke nak tanye bil astro tu brape...(hambik ko..puas ati aku) 

Si penyewa diam tak terkata. 

Sebelum saya kuar..saya ckp...dah laa..x yah nak ckp mender yg sama dengan saya..takat nak ckp pasal bil x payah sbb saya dah print sumer..yg saya nak encik keluar je dr rumah saya..saya terus blah... 

X lama tu dia kuar dr rumah dengan muke toya tanpa salam dengan encik suami dan adik saya..APAKAHHH???????? 

 Keesokan harinya saya telah pun mengangkut pembantu rumah saya beserta dengan askar utk membersih rumah..paling tak tahan...pintu bilik air atas jugak telah pun berlobang..tapinya si penyewa sangat la bijak kerana telah menempek dengan sticker barbie..apa yg saya buleh ckp..PENYEWA INI TIDAK JUJUR.. Kesimpulan dan pengajaran yg saya dapat..lepas ni sile la screening org betul2 sblm bagi sewa..kalo dpt bg payslip lagi bagusssss...dan byk lagi kriteria lain yg nak kena tgk..itu dalam entry lain pulak la saya tulis..sekian entry last pasal penyewa..babaiiii 

p/s:dialog di atas lebey kurang semasa hari kejadian..banyak lagi dialog lainn..tapi malas nak tulis sbb menyakitkan hati...paham2 je la erk?

 

8 comments:

  1. Kak,

    Bodo piang penyewa mcm ni. hidup nak mewah.. orang upgrade mustika dia pun sebok. tapi kemampuan nan hadooo... geram saya baca ni. Nasib la dah keluarkan. harap2 rumah tu pun akan dapat penyewa yang boleh jaga elok2.

    ReplyDelete
  2. apo la teruk bebeno penyewa adik nie weyyy??? klu haku lah....isshhh x dpt nak di gambarkan camno...memang kenyang mkn maki kot?...hehehehe

    ReplyDelete
  3. Farah..
    Kalo farah nak tau dier buleh kater bil air letrik sumer x penah sampai..surat2 pun yillekk..ko ingat aku bahalol ke nak caya ckp ko weii..mmg mangkuk btoll..udah ler tu..kalo nak citer byk lg weii..dinidng umah tu sumer bertebuk die tepek frame gambo anak die..aku duk umah tu 4 thn x der lak tepek frame bagai..ini duk 5 bulan gitu gayanya..itu belum lagi jamban dah rupe tandas awam..pembantu rumah akak gune satu btol clorox beso utk sental jamban n dinidng jamban..sofa pun time kiteorg dtg sumer dier terbalikkan ke dinding yg belah depan tu..nak cover yg defect depa buat...itu pun mau kater aku tak timbangrasa..agak2 kalo die msg mintak deposit..mmg aku sms je dier bil pintu 2 bijik tu dan sebagainya..amacam??ok x???kikikikiki

    ReplyDelete
  4. Takut betul la baca kalo bagi rumah sewa kat orang. Kalau dapat yang berhemah Alhamdulillah. Kalau dapat yang KO mcm ni memang nak kena debik je lah.

    ReplyDelete
  5. salam.. akaakkk... hehe tompang tanye.. umah kat mane..? sewa berapa... kami laki bini ni pon tgh cari rumah sewa gak... tapi jgn isau, in syaa Allah kami bukan lah laki bini jenis seperti penyewa itu.. ^_^ apa2 akak email la ea... holwatunmasrura27@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. rumah di bukit mahkota bangi dik..adik terlambat sket je...umah tu dah pun ada org booking..maybe lenkali kot ade jodoh..buleh la nak sewa umah akak pun..bukan senang nak cari penyewa yg ok dik oiii...dah bagi complete sumer tinggal nak bawak masuk badan jer pun buleh kate tuan rumah x bertimbang rasa lagii..hadoiilaaa...

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. tak de gambar penyewa tuh. kalau ada tepek kan la kat sini. bukan nak mengaibkan..tp kita leh hati-hati dengan orang sebegini jika dia nak menyewa rumah kita pulak.

    ReplyDelete

 
Images by Freepik