Friday, February 3, 2012

Ibarat mati hidup semula

Assalamualaikum

Maaf kerana lama menyepi.alhamdulillah saya dah pun selamat melahirkan AMIR ASHROF pada 10 Januari 2012 pada jam 4.08 pagi..walaupun hajat dihati nak bebi sama besday dengan ibu tidak kesampaian,tapi beza sari dengan besday ibu kire ok la..bercerita tentang pengalaman bersalin kali ni membuatkan saya rasa sedikit serik dan fobia kerana saya terpaksa bertarung di labor room hampir 6 jam tanpa sebarang bius pada mulanya.


semuanya bermula pada 9hb dimana pagi tu saya rasakan dah x berdaya utk berjalan.kerana sakit tuut dan skali skala perut rasa tak selesa.penyudahnya saya berjumpa dengan doc fatimah di klinik annur.sepatutnya next appoitment hari jumaat.masuk je bilik doc,doc cek heartbeat bebi n tanye last cek up ari tu brapa berat bebi.last saya cek up ialah sabtu dan berat bebi time tu dh 3.2kg.pastu mcm time yusuf dulu jugak,doc fatimah stimulate jalan.bebi x engaged lg time ni.lepas tu saya dibawa ke ward utk buat ctg.memandangkan contraction pun xde lg time tu saya dibenarkan pulang.tp start masuk kete saya dah rasa semacam.tp masih berlagak cool sbb kebetulan encik suami sibuk dgn keje die time tu.encik suami hantar saya pulang ke rumah n sambung keje dia balik.di rumah saya dah start kira kekerapan sakit.tp masih buleh gelak,main fb dan makan lg.penyudahnya lebey kurang pukul 3 lebih saya msg encik suami suruh pulang ke rumah.saya sempat mandi2 dulu sebelum ke hospital..kami tiba di hospital pakar annur lebih kurang pukul 4 ptg.jgn tatau,time sakit tu la saya baru terhegeh2 packing segala brg.sgtla x senonoh.


Sampai spital,nurse bawak saya ke labor room utk buat ctg n acara seluk menyeluk. Okeh..contraction regular..n lepas seluk rupenya dah bukak 3 cm..time ni sakit-sakit manja..so bleh gelak2 lg..saya siap mintak kebenaran nurse nak balik dulu buleh x?nurse kate kalo nak balik buleh tp sile la sign surat..kalo jd apa2 dorg x nak bertanggungjawab n siap ckp kalo doc fatimag pun die x bg balik sbb sakit dah regular..saya nak balik bukannya apa..sbb ader mender lg yg saya tak makan..emmm..redho jer la..mmg x der rezki saya...na tanak duduk la jugak situ..encik suami turun bawah pi register apa patut..planning asal nak duduk bilik sorg standard..tapi rancangan Allah lain pulak..bilik sumer full dan yg ade cuma bilik utk 4 org..bantai je la...so pindah la ke ward..dalam masa tu encik suami dah pesan kalo ader bilik kosong sila la bgtau..sementara nak tunggu contraction lg kerap..encik suami pi beli makanan kat bawah..saya siap order teh ipoh nuin lg tu..maka magrib tu bejemaah la kiteorg makan kat dalam ward..walaupun tgh sakit..mak buyung tetap berselera makan..bukan apa..takut kang mlm kang nak push x der tenaga lak..lepas makan encik suami pulang ke rumah utk mandi n ambik brg sakit..tidurlah saya keseorangan dekat ward sementara tunggu encik suami dtg balik..

Lepas solat Isyak encik suami sampai di ward. Sempatla dia sambung ngaji sket lagi utk bebi..eishah n yusuf encik suami sempat khatamkan 30 juz..utk bebi yg ni x sempat..tu la..suke sangat main2..x lama tu saya rasa mmcm sakit tu dtg 5 minit 2x..haihhh..tak buleh jadik ni...tekan bell n nurse pun dtg..dorg terus pasang ctg..x lama tu doc fatimah dtg..rasanya dlm 9 lebih or kul 10 gitu..seluk lg skali..okeh..dah bukak 5cm..so bleh la turun labor room..sblm tu dorg suruh buang apa yg patut..dorg suruh saya naik wheel chair tapi saya x mo..mak buyung larat jalan lagiii time nii...

Masuk labor room bukak ler segala kain yg ko pakai..pastu duk dendiam dalam selimut sbb kejap lg doc nak pecahkan air ketuban...dah pecah air ketuban doc kater doc nk saya rasa sakit 2 minit skali..time ni ok lg..nurse tanye nk ei x?saya geleng tanak..sbb sakit pun x kuat sgt..encik suami setia menemani di sisi..mulut saya terkumat kamit baca segala doa yg saya tau..tak lupa jugak selawat..lama tu saya rasa sakit makin kuat..sakit sama mcm yusuf dulu..saya  dah x keruan..mulut makin laju baca segala ayat yg saya ingat..menjelang tgh malam saya dah x boleh tahan..nurse seluk dan bukaan baru 7 or 8cm..saya dah x ingat..ya Allah..lambatnya..time ni saya dah menggigil tahan sakit sambal peganghn tiang2 katil..encik suami dah x keruan..berkali dia suakan air ke mulut saya..lebih kurang pukul 2 doc turun dek kerana  saya dah x tahan menanggung rasa nak teran..alangkah kecewa bila saya dgr doc ckp no no no..x boleh lg..kepala bebi still tinggi..dugaan apakah ini YA ALLAH..sungguh saya betul2 x tahan dah time tu..doc fatimah bg saya satu bius dipeha kanan..tapi sayangnya bius tu langsung x dapat melegakan kesakitan saya..paling merisaukan bile doc ckp..doc bg masa 2 jam lg utk bebi turun dgn sendirinya..if not OPERATE..time doc cakap mcm tu yg saya terbayang..saya x sanggup nak tanggung sakit..bawah dah sakit..kalo operate..tambah lg satu sakit yg saya kena tanggung..cuku la skali saya masuk OT hospital annur time d&c dulu..serik..sungguh saya serik! Midwife yg sentiasa berada di sisi saya menjangkakan saya akan bersalin dalam 340..ya Allah..lamanya..sakitnya hanyatuhan yg tau..setiap kali rasa nak teran dtg..saya teran jer sbb midwife tu pun suruh je saya teran supaya bebi makin turun ke bawah..bayangkan saya teran bukan bebi yg keluar..tp cuma kepala bebi je yg turun sedikit demi sedikit..encik suami kata time ni saya nampak mcm org nak mati..setiap kali sakitt dtg saya keta bibir..muke saya pucat..bibir saya kering dan saya x berdaya nak minum sehinggakan encik suami terpaksa titikkan air di bibir saya menggunakan straw..setiap kali contraction datang..midwife akan seluk dan suruh saya teran..setiap kali tu jugakla saya nampak glove midwife dipenuhi darah..

Akhirnya midwife panggil jugak doc turun..rasanya time tu kepala bebi sudah sampai ke permukaan..doc fatimah suruh saya teran seperti biasa..berkali saya teran..sambil memerhatikan heart beat bebi..sampai satu saat doc ckp..nampak x heartbeat bebi dah makin slow..time tu saya rasa dah drop dlm 80++...sedaya upaya saya teran sehingga saya dpt rasakan seperti kepala bebi dah keluar dan teran yg seterusnya keluarlah bebi ashrof dari perut saya..Ya allah..leganyaaaaaaaaaaaa..doc letak bebi atas dada saya sambil menyedut kahak bebi doc tanye bebi boy ke gurl?saya jwb boy dan saya dgr doc bg arahan pd nurse..bg ubat tidur terus..lepas tu..GELAP...mmg saya x sedar apa2..



Sedar-sedar saya masih di dalam labor room..bezanya td bilik ni cerah..skrg gelap dan saya keseorangan..x lama tu saya dengar bunyi tapak kaki..encik suami rupenya..saya tanya bebi mana??nurseri katanya..saya tanye lagi bebi baer kg?sebab seingat saya doc fatimah ade ckp yg rasanya bebi ni besar..encik suami jawab..3.6kg..mak aiii..patut la time meneran td seteul rasa mender kuar n seksanya nak keluarkan..encik suami berkali kali saya thanx kat saya n ckp saya kuat..kalo x der encik suami...x der kuatnya saya..lembik ada le..x lama tu nurse pindahkan saya ke ward..sakitnya rasa bdn ni...mcm remuk2..inilah pengalaman yg paling saya x dpt lupakan..serik sgt rasa kali ni..mungkin kerana terpaksa menanggung sakit yg lama..haihhhh..tatau le kot serik-serik pasni tubik la sorg bebi...kakakaka...okla..xtau nak tulis apa dah..till next update..babaiiii





5 comments:

  1. alhamdulillah...

    kuar dah bb ashrof... seronoknya tgk bb erni.. putih gebu x mcm ibu dia... kehkehkeh... kuat jugak ibu dia dok neran sampai kuor.. klu nie memang x daye doh... hiks.. tahniah yer erni ngan amir sr....

    tgk bb erni terasa mcm nak bb lg jer nih... hiks...

    ReplyDelete
  2. Adoi! Adoi! aku pulak rasa penat meneran nih!

    ReplyDelete
  3. huaaa..rasa nak nangis plak..teringat masa beranakkan azra aritu..3.6kg jugak..rasa nak terkoyak bawah tu..

    ReplyDelete
  4. hai..apid yang penat rasa baca..hahha..seram.

    tahniah kak..baby gebus,:)

    ReplyDelete
  5. Ya Allah... seram sejuk, baca pengalaman erni.... Tapi Alhamdulillah.. semunya dah selamat.. kirim salam kat baby ashrof yea...

    ReplyDelete

 
Images by Freepik