Monday, March 18, 2013

Kisah Rumah Sewa Part I

Assalamualaikum

Hurm..tatau nak cerita cemana..pertama kali sewakan rumah pada orang dan buat pertama kalinya benda ni terjadi pada saya dan encik suami..rasanya pengalaman kiteorg ni elok la dibaca oleh sesapa yg pertama kali nak bg sewa rumah kat orang..tahun lepas bulan 10 kami sewakan rumah kepada sepasang suami isteri yg kononnya laki bini cikgu..anak 3 org...2 pompuan dah sorg laki..1st time call asyik gesa nak tgk rumah secepat mungkin...time mai tgk umah nego lagi deposit n sewa dgn kiteorg...saya bukan puji saya ni baik..tapi saya ni ada sifat perikemanusiaan dan ehsan lagi..so saya bg seperti mana yg dia nak..dia dtg tgk rumah ptg...mintak masuk ari tu jugak..malam tu jugak saya dan suami angkat kain baju..1 month 2 month..semua ok...yg x oknya cuma bil semua tak baya..sampaila satu tahap...time ni x silap saya bulan 1..saya msg si isteri..bgtau dia yg saya nak ke sana ambil semua surat..skali si isteri balas...maaf puan..setakat ni takde lagi surat atas nama puan kecuali bil2..ok...ko ingat aku tatau ke time bile surat sampai..4 thn la weii aku duk situ..agak2 la kalo nak kelentong punnn..dah alang2 die sebut bil..saya tanya dia..bil letrik dah setle ke?sbb saya dpt reminder dr tnb..billl dah 600++..(ambik ko).dia reply karangan skolah...tu la..sejak duduk sini skali je bil letrik sampai..bulan 10..lepas tu x de sampai bil dah..terima kasih atas peringatan puan..nanti saya setlekan secepat mungkin..(padahal x do pun tnb bg reminder kat aku weii..cek online la bil...apo lagi)..secepat mungkin yg dia janjikan tu bukan cepat pun...baper belas haribulan febuari baru hegeh2 bayo...itu pun x baya semua..baya separuh..buleh?Dan kemuncaknya ialah time saya tgh sibuk audit..tarikh keramat yg dipilih oleh si penyewa utk cari pasal dgn saya ialah 6 Mac 2013...time ni mmg berasap sungguh rasa kepala...dah la tgh sibuk...dier bg masalah pulak kat kite...pagi tu dia anta karangan skolah kat saya..katanya sblm hujung bulan nak keluar dan sewa rumah disuruhnya saya gune security deposit dan dia akan setle kan semua bil..jawapan saya...berapa haribulan nak keluar?sila rujuk klaus 3 dalam agreement dan fahamkan security deposit tu utk ape??dan sile rujuk klausa 7.7 di mana sekiranya penyewa terminate kontrak awal dr perjanjian...semua deposit dah hangus...sampai ke sudah dia x reply weiiii...penyudah saya kol..berjawab..tapi dimulakan dengan karangan yg panjang bla bla blaaaa...time ni encik suami yg kol...muka encik suami dah mcm incredible hulk..dah la tgh x sihat...takut kang naik darah laki aku...saya suruh dia letak phone...bia sya saja yg ckp dengan penyewa..masuk bilik..telefon saya capai..nada suara lembut tapi butir kata2 cukup tegasss...saya tanya bila nak keluar..dia kate hujung bulan..saya dah konfius..dlm msg kater sblm hujung bulan..saya kata..kalo nak duk sampai hujung bulan boleh..tapi sewa sila baya..dia mula nak ckp pasal deposit..saya kata x payah sebut pasal deposit dah sbb dah hangus..langgar kontrakkk..dia pun mula bla bla bla..tetiba ckp x pe la...tunggu bulan 10 abis kontrak pulak..saya makin pening...saya ckp yg bulan 10 tu mmg x la..sbb once dia bgtau nak keluar saya dah up sumer iklan..kalo nak sgt desposit tu...keluar hujung minggu ni...sewa bil semua saya tolak dr deposit..buleh?tanak la pulakkkk...alih2 dia kata x pernah jumpa org mcm saya..slalunya CINA saja yg ikut agreement..time ni rasa mcm nak marah tp suara boleh lagi kontrol...saya kata..tu la guna agreement...hak dier n saya terjaga..penyudah saya bg kata putus...esok jumpa suami saya...dan semua keputusan sila bgtau saya...saya tamantakan panggilan dgn assalamualaikum lagi....kikikki...sambung part II pasni..nak buat keje sket...


2 comments:

  1. Heee geram nya baca. Bagus nasib baik akak ada agreement. tu guna agreement. Memang nak kasi sewa rumah ni kena pilih2 tenant jugak. Jangan kasi kalau ada sangsi kat hati.Lantak la orang nak kata mcm cina ke tak. Yang penting kepentingan penyewa dan tuan rumah terjaga/.

    Akak part II boleh tolong buat paragraph tak? hahahahaha naik juling baca. citernya interesting sangat. Bila awisy kacau terus tak tau kat line mana dah. Jangan marah tau.

    ReplyDelete
  2. hahahaa...yer dop farah sapa saik juling mata bace..kakakaka...okeh..part II kang akak buat paragraph...part II lagi menarik cerita dier weii...sbb dengan tetiba je den amukan puaka..mau tak amukan puaka...ehh..x leh citer dulu....tunggguuuuuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete

 
Images by Freepik