Thursday, March 21, 2013

Kisah Rumah Sewa Part II

Assalamualaikum 

Kali ni i olllsss tulis ada parapgraph pulak ye adik2...kang juling pulak bijik mata korang nak membacanye...farah...baca jgn x baca....penat ahkak buat paragraphhhh nyaaahhhhh..ok...sambung cerita pasal umah sewa lagi...lepas panggilan telefon malam tu...keesokkan harinya...

Pagi2 saya dah msg penyewa laki bini..ajak jumpa petang ni...dan seperti yg dijangka..nan hado reply msg nye weii..ptg tu kiteorg call..mcm biasa..mcm2 alasan la pulaknye...penyudahnye esoknye tu saya EL..bawak anak2 ke klinik..n pagi tu jugak kiteorg terus shot ke Bukit Mahkota..x yah call2 bgtau nak dtg bagai dah nyahhhhh.....ko terjah je terus tengok dier cemana..hikhikhik...elok sampai depan gate encik suami kol bgtau ada depan umah..x sempat denga sore dia nak jawab apo encik suami terus letak tepon..maka keluarla penyewa tersebut..kiteorg pun apo lagi..masuk la ke dalam rumah tu...giller keentang lama aku x jejak kaki umah ni weii...5 bulan tu..masuk2 tu..menganga la mulut saya sambil berkata...huiihhhh...banyak ni dinding yg nak kena plaster balik ni..apa tidaknye...4 thn haku duk rumah tu...3 frame je aku letak tepek kat dinding..yg mamat ni..satu ruang pun x do yg kosong weii...sumer berframe..(nangis dlm hati)..

Lupakan pasal dinding...letak je punggung kat sofa..mamat ni ckp kiteorg ni x bertimbangrasa bla bla blaaaaa....adoiii aiiiiii...kalau la betul saya tak bertimbangrasa...lama dah saya suruh dier baya sewa sebulan die duduk tu..pastu bil sume die yg clear sendiri..ini x weii...sewa bil tertunggak semua saya tolak dr deposit..ikutkan deposit ko tu dah x de dah labuuuuuuu...kalau nak ikutkan mmg lama la saya duk rumah dia ari tu..ada la adegan2 meninggikan suara..akhirnya..keputusan yg dibuat..dia akan berpindah sepatutnya hari selasa 12hb..dan saya akan tolak sewa dan semua yg bil tertunggak dengan menggunakan security deposit + utiliti deposit..itu antara persetujuan kami..maka mlm tu tidurlah saya dengan lena tanpa sakit kepala lagi sbb ingatkan semuanya dah setle...

Tup-tup ahad dia msg..mintak tangguh pindah hari jumaat 15/3..katanya anak xm..saya bg je..sementara nak tunggu jumaat tu..saya dah mula sibuk update bil sana sini..ohh yeeehhhhh..yg ini mmg buat aku sakit ati...bayangkan die duduk rumah saya bermula Okt 2012...bermula dr okt sampai januari 2013...skali pun dier x pernah bayo bil letrik...walaweiiiii....saya diamkan je sampai la awal januari saya msg wife dia..bgtau nak ambik surat..jawapan saya terima..surat atas nama saya x de..kecuali bil..n saya kelentong tanye bil tnb dah baya ke sbb saya dpt reminder..dan2 tu la cuak..siap ckp pelik bil tak pernah dpt kecuali bln 10..(agak2 la kalo nak kelentong pun)..sebenornye idokla aku dpt reminder dr tnb..ko ingat tnb tu banyak masa sgt ke nak belek bil ko tu..banyok lg keje lain dorg weii..saya ni pun bukanlah bodo piang sgt pun..sblm nak bg sewa tu semua saya dah setlekan..bil sumer dah register online..haruslah ko x baya aku tau...kikiki..ok..yg itu bil letrik punye cerita...bulan 2 dier setlekan bil letrik tertunggak..itu pun x semua..ader baki lagi 300..sblm ni jumlah semua yg tertunggak hampir 700 ye kawan2 ku..pitam hakuuu!!!

Hasil dr siasatan dan buang kredit telefon sana sini..apa yg boleh dirumuskan..penyewa saya ni mmg duk sana takat baya sewa rumah je..bil2 semua dia x amik port..bil air pun sama ader tertunggak..paling best...astro punye bil start dr duduk sampai skrg dia x bayo..siap buleh upgrade package mustika ko...hebat hebattt!!!!!!time ni mmg aku naik antu...amukan puaka terus...setelah dicongak2 security deposit yg dia ingatkan byk sgt tu...bakinya kemungkinan beso negative...silap2 aku mintak duit dr die utk baya damage kat rumah tu..time-time ni la rasa mcmm..ohhh lambatnye hari jumaat..tak sabo aku nak baling semua bil2 ni depan muke dia..tgk dia nak ckp ape pulak..sbbnye penyewa saya ini mmg sangat la suke menjawab walaupun jawapan yg dia bg tu kdg2 telah mengkantoikan BELIAU..being me...aku bukan ckp guna air liuqqqqqq jer...aku ckp pakai bukti...agreement dan bil2 yg dah siap kumpul..siap la ko weii..kite jumpa jumaat niii...

Bersambung entry la...part III pulokkkkkkkk


1 comment:

  1. Kak Erni,
    Ha bagus dah ada paragraph. tq. :) btw nape bil tu tak register atas nama dia? so that akak tak pening pala. Kami kat sini semua bil internet, air api & gas register atas nama sendiri. Jadi takdelah landlord kena tanggung.

    Rasa masa sewa umah dulu pun bil atas nama sendiri. So that any legal action will be taken on the occupier not the landlord. hmmm. Apapun kak, sabar ye. Manusia macam2. Kalau saya mahu aku tonyoh2 dah pale tenant tu. hehehe. So dah keluar ke tenant tu?

    Diaorang ni tak fikir ke duk minum air, guna elektrik berkat tak apa yang diaorang kasi kat anak2? pelik manusia ni. saya cukup takut bila tiba bab berkat tak berkat ni sbb nanti affect masa depan anak. Kalau anak tak cemerlang dalam pelajaran jangan salahkan cikgu tapi salahkan diri sendiri sbb tak audit betul2 sumber dan pembahagian rezeki. Wallahua'lam.

    Eh dah jadi post baru kat sini. hehehehe

    ReplyDelete

 
Images by Freepik