Monday, May 19, 2014

Amir Ashrof & Eye Surgery Part 1

Assalamualaikum 


Lama saya hutang entry tentang Amir Ashrof..Lama jari jemari saya sentuh keyboard..tapi tatau ape yg nak saya karang..benda yg saya takut..benda yg saya tunggu..semuanya bercampur..Lepas dr jumpa pakar di ISEC..saya ambil masa selama sebulan untuk pilih tarikh yg betul2 sesuai utk buat surgery Ashrof..tarikh keramat yg akan saya ingat sampai bila2..23 April 2014..di mana saya seorang ibu terpaksa menghantar anak saya ke bilik operasi..jgn tanya mcm mana perasaan saya saat itu..Demi Allah..setitik pun airmata saya x tumpah..mmg ini yg saya tunggu2 demi kebaikkan anak saya..cuma kaki saya lemah..seakan x berpijak di bumi..belum pernah saya lihat wajah lemah suami saya..itula pertama kali saya nampak dia sedih..sepanjang kami buat follow up tentang mata Ashrof..dia x pernah tunjuk muka sedih..muka risau..tapi kali ni berbeza..menitis airmata seorang ayah bila melihat anak tiba2 terkulai layu tidak sedarkan diri..Saat itu hanya pada Allah kami berserah..Semoga semuanya berjalan lancar..









Tempoh 45 minit saya rasakan terlalu lama..Mundar mandir saya di ruang legar menunggu Ashrof keluar dr bilik operasi..Akhirnya..sungguh..saya sebak..sebak melihat pakar bius mendukung anak saya yg masih belum sedarkan diri..banyak kali hati saya berkata..anak aku ke tu?betul ke tu anak aku?




Pakar bius minta saya duduk di sebelah Ashrof kerana Ashrof akan sedar bila-bila masa sahaja..sebelum operation mmg pakar bius sudah maklumkan..kebiasaannya..baby akan meronta sekuat hati sebaik sahaja sedar dr operation..mmg benar..Ashrof menangis sekuat hati..meronta-ronta hampir sejam..sedihnya hati saya hanya tuhan yg tau..andaikata dapat saya ganti tempat Ashrof..Dek kerana tidak selesa..Ashrof selalu nak gosok mata sedangkan itu benda yang paling doktor larang..Banyak kali saya tanya doc dan nurse..adakah Ashrof nangis sbb sakit..Doc ckp bukan sbb sakit..tapi Ashrof tak selesa sbb mata rasa berpasir dek kerana ada jahitan dalam mata..


Saya dan suami bergilir2 dukung Ashrof..cuba tenangkan Ashrof..


Akhirnya Ashrof berjaya ditenangkan..cuma masih belum mahu menyusu..mungkin masih mengantuk..


 Akhirnya tertidur setelah menangis hampir sejam..


Gambar sebaik sahaja Ashrof terjaga drpd tidur..jangan terkejut kalau saya ckp.. Ashrof menangis airmata darah..Alhamdulillah..dah mula minum susu..sekarang cuma perlu monitor takut-takut Ashrof muntah..tapi Alhamdulillah tak..


Mood slowly ok..mulut dah pot pet nak mintak balik rumah...

Bersambung di entry akan datang..


No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik