Monday, September 8, 2014

Shepherd Pie Versi Cik Erni

Assalamualaikum 
 
Ya ammmpun...lamanya x hapdet belog...sori la dehh..tuan tanah kedaung bizi yang amat..ini latest menu yg saya try test..ari tu teman sekantor bawak shepherd pie..so weekend saya pun sms la mintak resepi..tapinya nak tunggu dia reply sket punya lambat...apo susah..mintak je tolong encik gugel..pastu ekjas je sana sini ikut tekak sendiri..so apo tunggu lagi..jom kite tgk apa bahan2 yg diperlukan utk buat pie ni..

Bahan-bahan:

Potato (kentang)- (saya guna 5 biji kentang..semuanya size beso gabak)
Butter (saya gunakan dalam 3 sudu besar)
Fresh Milk (ikut keperluan)-saya gunakan susu cair sbb kebetulan kat rumah x de fresh milk.
Lada Sulah
Daging kisar (saya gunakan satu pack kecik..brand abg RAMLY)
Mixed herbs
Tomato puree or sos prego
Bawang holland (1 biji)
Cheese
Blackpepper
Garam

Cara-cara:

Rebus kentang sampai empuk..Setelah empuk..lenyekkan kentang tersebut hingga hancur diselang selikan dengan susu fresh milk..susu tuang sket2..pandai2 la bajet..agak2 dah nampak rupe lembut mcm mashed potato kfc tu okla....jangan lupa gaulkan butter skali..tak lupa juga sedikit garam dan lada sulah..setle...ketepikan dulu menda ni..jom buat inti plak..

Untuk bahan inti..tumiskan bawang hollland yg dipotong dadu hingga layu...masukkan daging cincang tadi..agak2 dah nampak daging tu kaler cekelat2 tu kira masak la tuu..tuang sos prego or tomato pure dan blackpepper..lagi satu kalo nak sedap sket..masukkan mix herbs..ni saya ubahsuai ikut anak tekak saya la..tanak letak pun x per...pastu gaul rata..pandai2 la letak garam ikut rasa anak tekak masing2..siappp...

Skrg ambik bekas...sila la korang letak kentang yg dah lenyek tadi kat bekas tersebut..ratakan pd bekas tersebut..ikut korg la nak tebal mana..tapi jgn letak semua pulak..sebab bakinya nanti nak letak kat bahagian atas..dah rata tu...sila tuangkan daging tadi tuu kat atas kentang yg dah diratakan tu...lepas tu baru letak baki kentang lenyek tadii...pastu kalo nak tabur cheese..tabur laaa....mcm saya..lepas dah letak daging tu saya taburkan ciss dulu atas daging tu..pastu baru la letakkan kentang lenyek..pastu tabur lagi ciss atas kentang lenyek tu...haaa..amik ko..berlemak-lemak gitu...dah siap..sila humbankan ke dalam oven dengan suhu 180 yer..agak2 nampak cis dah cari n nampak kekuningan dah tu...kuarkan laaa..kang ade yg rentung pulak..setle...hasilnye seperti gambo di bawah

Sekian resepi utk hari ini..bersambung di lain entry..tata...


 Shepherd Pie




No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik