Friday, October 25, 2019

Resepi Jeruk Mangga Kedondong Asam Boi

Assalamualaikum

Lately ni tatau pesal encik suami suka beno makan buah mangga ni ha...sblm ni dia beli je..sbb dekat Bangi ni ramai yg jual dekat tepi2 jalan or dekat traffic light..gigih dia siap order serbuk asam tu semata-mata nak buat benda ni...huhuhu..baru-baru ni parent aku ada beli buah mempelam dan kedondong..so gigih la aku tolong dia kupas utk buat mender ni..jom tgk apa bahan-bahan yg diperlukan utk buat benda ni..



Bahan-bahan:
Buah mempelam/kedondong
Garam/Kapur makan
Cili padi
Serbuk asam
Asam boi
Gula


Cara-cara:

- Kupas buah mangga/kedondong
- Hiris panjang-panjang..tak terlalu tebal dan tak terlalu nipis
- Rendam dgn air kapur tadi..mcm kitaorg kapur takde..so kiteorg bantai rendam dgn air garam..bhahaha
- Toskan mangga
- Masukkan gula, serbuk asam dan cili yg dah dipotong (gaulkan)
- Masukkan dalam balang
- Simpan dlm peti 

Dah siap...nak lagi sedap..korg masukkan dlm peti lama sket..baru la sedap makan sejuk-sejuk...huhuhu...klaaa..till next entry...tata..

No comments:

Post a Comment