Thursday, July 25, 2013

Cheesekut

Assalamualaikum 

Weekend baru ni time berbuka puasa rumah cikju...saya try test buat mender ni..ohh..resepi saya dpt dr internet jugak..ini sumer mek mah punye pasal..dia dengan jayanya telah menghasut saya utk try test resepi ni..so apa lagi??memandangkan creeme cheese mmg dah ada kat rumah..buleh la buat projek..apa pun..cheesekut ni mmg sedap dan mudah utk dibuat...jom kita tengok resepi..

 Cheesekut

Bahan-bahan:
  •  1 paket biskut Deluxe Crackers (Cap Hup Seng)
  • Sedikit fresh milk (ikut kepekatan adunan)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 250gm cream cheese

Cara-cara:
  • Pukul creeme cheese hingga kembang (nampak putih)
  • Masukkan 1/2 tin susu pekat dan pukul lagi.
  • Masukkan sedikit fresh milk..anggaran dalam 2 3 sudu..tgk pada kepekatan adunan..kalo terlebih cair pun x boleh..sbb nanti kek lembik dan susah nak potong..kalo pekat sangat takut tak cukup nak layer nanti..so pandai2 la agak2 ye..
  • Alaskan loyang 4 segi dengan kertas minyak
  • Ambil biskut dan celupkan ke dalam susu dan susun untuk based..jgn rendam lama2 pulak biskut tu..
  • lapiskan dengan creeme cheese tadi
  • Celup lagi biskut mcm tadi dan susun atas lapisan creeme cheese tadi..
  • Lapiskan dengan creeme cheese lagi
  • Ulang langkah yg sama sampai biskut n creeme cheese habis..Tekan2 sket bia mampat yer..
  • Lapisan atas skali haruslah ditutup dengan creeme cheese
  • Saya ubah suai sket..saya tabur sedikit almond nut cincang yg dah dibakar dlm oven dekat bahagian atas :)
  • Dah siap..Simpan dalam peti semalaman supaya keras dan mudah untuk dipotong

Selamat Mencuba..

Sumber dari SINI

 



1 comment:

  1. salam ramadan dan salam aidil fitri buat kamu sekeluarga

    ReplyDelete

 
Images by Freepik