Tuesday, October 23, 2012

Amir Ashrof-Part I


Assalamualaikum

 
Semalam bukak FB..ternampak beberapa private msg yg saya x baca2..ramai jugak yg bertanyakan pada saya mcm mana saya boleh discover mata Ashrof tu..hurmmm..mcm mana nak cerita..ok..tarik nafas dalam-dalam..fuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....semuanya bermula ketika Bebi Ashrof berumur 4 bulan..saya dan en suami bawa bebi ke Poliklinik Bukit Mahkota utk imunisasi baby..Kebetulan hari tu hari Jumaat..pulang dr pejabat kami terus singgah ke klinik..memandangkan Eishah dan Yusuf ada skali..kali split..en. suami bawa budak2 ke pasar malam manakala saya bawa baby ke klinik..lepas inject tiba2 doc ckp..ehh..mata anak u belah kiri abnormal ni..Lazy eye..Allah..saat tu rasa kaki tidak berpijak di atas bumi..terasa diri seakan melayang-layang..Allah..benarkah apa yg saya dengar ini Ya Allah..kebetulan pintu bilik dibuka..kelihatan encik suami dan anak-anak masuk..sungguh..saat itu saya tak dpt fokus apa yg cuba doc sampaikan..saya terus ckp..sekejap doc..bang...tolong...dgr doc nak ckp apa..doc bla bla bla kat encik suami..n buat surat untuk berjumpa dengan pakar mata di Hospital Serdang..Bermula saat itu..mulut saya terkunci seakan bisu..otak saya cuba menerima apa yg doc sampaikan td..makanan yg encik suami belikan di pasar malam saya pandang kosong..tak tertelan di mulut ni..sedangkan Baby Ashrof masih menyusu badan ketika itu..saya cuma minum susu dan air kosong..begitulah keadaan saya sehingga hari Isnin..Ya Allah..x dapat saya gambarkan apa yg terbuku dalam hati ini..yg tau tentang perkara ini cuma adik bradik dan kak Shida..Akhirnya Isnin tiba jua..saya EL pada hari itu..kami tiba awal di Hospital Serdang..x lama..giliran kami berjumpa doc tiba jua..Ya Allah..hati sedikit hampa..Baby Ashrof tidur..doc pula mcm pelik kenapa kami ke sini kerana kata doc umur baby masa ni mmg otot mata tgh develop dan x kuat lagi..dan andaikata saya nak cek juga..saya boleh dtg selepas baby 6 bulan..Walaupun hati sedikit lega mendengar jawapan drpd doc..tapi saat itu mmg kehidupan saya sudah berubah..saya terlalu memikirkan Ahsrof sehinggakan berada di ofis saya slalu terasa sedih mengenangkan mcm mana keadaan dia di Taska...Saya yg dulu mmg tidak sama dgn saya yg skrg..hati rasa nak berhenti kerja sgt..kepala saya dah x boleh pk mender lain selain Ashrof..Akhirnya..Ashrof 7 bulan..dan saya kembali ke Hospital Serdang dengan berbekalkan refer letter dulu..Doc terus set appointment utk buat beberapa test..bermulalah episod saya berulang alik ke hospital memenuhi temujanji Ashrof bertemu dgn doc..Jgn tanya bagaimana perasaan saya skrg...kerana perasaan itu tetap sama mcm dulu..saat saya menulis..hati terasa sebak..setiap kali melihat baby berkacmata..saya menangis dalam hati..jgn mudah mengatakan saya lembik kerana bukan anda yg melaluinya..yg melaluinya saya..cuma saya mohon..doakan semuanya berjalan dgn baik seperti mana yg saya harapkan..ibu sentiasa doakan penglihatan kamu pulih normal seperti sediakala sayang..apa saja kita akan harunginya bersama..itu janji ibu pd kamu...

P/S: Buat teman2 FB..harap x der yg bertanyakan pasal ni lagi dlm FB..saya perlukan ruang utk saya kumpul kekuatan..kerana ada beberapa appoitment lagi yg kami perlu pergi selepas ini..apa pun..serba sedikit saya akan cuba update dlm blog..tq..

1 comment:

  1. nieza doakan yg baik2 sj buat erni n ashrof...

    semoga kalian sekeluarga dilindungi ALLAH dunia akhirat...
    erni jgn sedih2 yer... nanti bebi nak susu mcm mana... kekuatan ibu, kekuatan bebi jugak... :)

    ReplyDelete

 
Images by Freepik